Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 39

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38        

Tyskland
2011-39 s 4-5
"Merkel pressas från alla håll"
Tyskland har bidragit med 160 miljarder euro till de europeiska räddningsinsatserna sedan parlamentet godkänt hennes senaste förslag. Men det satt långt inne. Men ledaren för Merkels systerparti i Bayern, Kristsociala partiet (CSU) har sagt att Grekland bör lämna eurosamarbetet om landet inte förmår genomföra de förändringar som långivarna kräver. Philipp Roesler, ledare för Merkels koalitionsparti FDP, talar om möjligheterna av "en ordnad konkurs" för Grekland.

Frankrike
2011-39 s 5
"Bakslag för Sarkozy"
President Nicolas Sarkozys konservativa parti förlorar majoriteten i överhuset för första gången på drygt 50 år.
Den franska vänstern erövrade senaten i söndagens indirekta val genom att lägga beslag på majoriteten för första gången på 50 år. Högern har kontrollerat sedan Femte republikens födelse 1958. Socialisterna förklarar framgången med utbrett missnöje i franska småstäder. Socialistisk majoritet ökar möjligheterna för en socialistisk president som för första gången på länge skulle få stöd i parlamentets överhus.

Italien
2011-39 s 6
"Det håller inte längre!"
Hur kommer det sig att Italien står ut med Silvio Berlusconi? Vart och ett av alla de övertramp som ligger honom till last hade varit tillräckligt för att avsätta honom i vilket annat land som helst. Om premiärministern vägrar att flytta på sig skulle han kunna avsättas av presidenten Giorgio Napolitano, som dock inte gör detta så länge som Berlusconi har parlamentets förtroende. Men denne kan förlora någon av sina koalitionsvänner i Lega Nord eller störtas i ett internt uppror i hans eget parti Frihetsfolket (PdL).

Slovakien
2011-39 s 7
"Arga mönsterelever"
Eurozonens räddningspaket kan stupa i Bratislava. De hårt prövade östeuropéerna förstår inte varför de ska betala för grekerna.
Den globala finanskrisen blev speciellt kännbar vid Donau. 2009 krympte bruttonationalprodukten med nästan fem procent. Men regeringen i Bratislava höll fast vid den liberala politiken. I stället för att låna pengar till stimulanspaket eller höja skatterna ålade de medborgarna ett smärtsamt sparprogram. Man skar ned budgeten för skolor, sjukhus, vägar och annan infrastruktur. Eftersom slovakerna för andra gången har måst rädda sig själva av egen kraft är de inte beredda att axla grekernas skulder.
"Budskapet från slovakerna är att vi klarade av det tack vare flit, umbäranden och framför allt utan hjälp utifrån - det borde alla andra kunna göra också."

Ryssland
2011-39 s 8-9
"Putin visade sig vara starkast"
En rockad förbereds i Moskva, där Vladimir Putin och Dmitrij Medvedev planerar att byta plats ännu en gång.
Medvedev ska, om allt går som planerat, ta över Putins roll som premiärminister efter presidentvalet i mars. Ingen tvivlar på att Putin kommer att vinna detta val.
Beskedet sätter punkt för år av ovisshet både i Ryssland och i omvärlden huruvida Putin hade planer på att släppa ifrån sig makten eller inte.
Putin hävdar att de båda nådde en överenskommelse om detta för flera år sedan.
Putin kommer att tvingas fatta smärtsamma och impopulära beslut de kommande åren när oljeproduktionen planar ut och levnadsstandarden förbättras i långsammare takt än vad som har varit fallet fram till nu.
Medvedevs anhängare är besvikna. Medvedev har skapat en krets av anhängare under sin tid som president, och dessa uttryckte stor besvikelse i lördags.

2011-39 s 10-11
"Skojare och bedragare"
Kremlpartiet Enade Ryssland förberedde sig för slutfasen inför valet i december men just då seglade en ny skandal upp i lagom tid för förra veckans partikonvent. Allt tyder på att valet till duman kommer att manipuleras även denna gång.
Enade Rysslands allestädes närvaro har gjort väljarna apatiska mot val. De flesta ryssar har inte mycket till övers för demokrati. Ryssland är en skendemokrati där de politiska partierna har förvandlats till marionetter i Kremls stora spel.

2011-39 s 12-13
"Staten, det är jag"
Välkommen till Putinland! Presidenten blir regeringschef och regeringschefen blir president - och sedan byter de plats en gång till. Maktuppgörelsen mellan Vladimir Putin och Dmitrij Medvedev är en fars. Det stolta Ryssland är ett nutida storfurstendöme.
Kreml i Moskva, en borg av röda murar och höga tinnar, är sedan medeltiden en symbol för strikt hierarki och absolut makt. Härifrån styrde tsarer och kommunistiska generalsekreterare och efter Sovjetunionen sammanbrott presidenter, som av den ryska författningen ges större makt än till och med Amerikas statsöverhuvud. I maj byter Ryssland statsskick igen över en natt när Putin övertar presidentämbetet för tredje gången och återställer Kremls dominerande roll. Putins popularitet underblåses av det välstånd som Rysslands rikliga råvarutillgångar har skapat och det kollektiva minnet av det förflutna bleknar långsamt. Putin anses ha förhindrat Rysslands förfall. Maktlöshet är livsfarligt för Ryssland.

2011-39 s 13
"Kritiska röster i Kreml"
Högt uppsatta representanter för den tyska administrationen protesterar öppet mot president Dmitrij Medvedevs och premiärminister Putins uppgörelse om att byta jobb nästa år. Finansminister Alexej Kudrin har meddelat att han "definitivt kommer att vägra" att sitta med i Medvedevs regering. Medvedevs tidigare försök att tvinga igenom utgiftsökningar har fått finansministern att dra öronen åt sig. Utländska och inhemska investerare beklagar Kudrins avgång.

2011-39 s 14
"Prokhorov fick sparken"
Oligarken hade svårt att rätta sig efter de politiska spelreglerna"
Michail Prokhorov som har lett det liberala partiet Rätta saken sedan i juni, gick för ett par veckor sedan till attack mot Kreml, vilket indirekt ledde till att han uteslöts ur sitt parti. Prokhorov kallade Kreml-strategen Vladislav Surkov för "marionett", beskyllde honom för att kväva den politiska debatten och svor att se till att han blev avsatt.
Dramat i partiet Rätta Saken följde på en partikongress för två veckor sedan då Prokhorov beskyllde Kreml för att ha "infiltrerat" i hans parti. Dagen efter hade 73 av de 75 delegaterna på kongressen röstat ja till en uteslutning av Prokhorov. Prokhorov som är Rysslands tredje rikaste person kräver nu tillbaka de drygt 120 miljoner kronor haninvesterat i partiet.
Partiets troliga sorti från den politiska scenen betyder att parlamentsvalen blir en kamp mellan tre nationalistiska partier, alla till vänster: Putins Enade Ryssland, Liberaldemokratiska partiet, som leds av Vladimir Zjirinovskij och Ryska Kommunistpartiet.

Ukraina
2011-39 s 15-16
"Viktor Janukovitjs dilemma"
Ukraina slits mellan öst och väst. 20 år efter Sovjetunionens sammanbrott står Ukraina inför val som är avgörande för både Europas framtida utseende och landets egen suveränitet. President Viktor Janukovitj säger att han gillar EU och väst, men han uppträder som en postsovjetisk makthavare. Viktor Janukovitj har bombarderats med uttalanden och telefonsamtal från ledare i väst, bland annat från Carl Bildt som kräver att Janukovitj släpper den fängslade före detta premiärministern Julia Timosjenko, under villkor som gör det möjligt för henne att ställa upp i nästa presidentval. Annars får Ukraina inget frihandelsavtal med EU.
Ryssland ser Ukraina som en del av den ryska intressesfären.

Turkiet
2011-39 s 16-18
"Turkiet har vind i seglen"
I den trassliga härvan av uppror och revolutioner träder Turkiet fram som en enande kraft. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är förmodligen den populäraste ledaren i hela Mellanöstern. Han, men inte Barack Obama, har otvetydigt lyckats ställa sig bakom förändringens förespråkare i de arabiska upproren och revolutionerna. Turkiet erbjuder en vision om något som kan uppstå ur det tumult som kullkastat gamla antaganden och sanningar. För en region som var mäkta trött på sina impotenta ledare ochderas eftergivenhet gentemot USA och Israel framstår Erdogan som oberoende och stark.
Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu talar stolt om att en axel mellan Egypten och Turkiet, två av regionens folkrikaste och militärt starkaste länder, kommer att ligga till grund för en ny regional ordning i vilken Israel förvisas till marginalen tills det har slutit fred med sina grannar.
Utöver alliansen med Egypten sluter Turkiet upp bakom revolterna, inte minst den i Syrien. Kanske en vision om en tidig version av Europeiska unionen för Mellanöstern: ekonomisk integration och politisk koordination. Kanske också visst mått av militärt samarbete.
relationerna mellan Israel och Turkiet bröt samman när israeliska soldater dödade nio människor ombord på ett turkiskt fartyg som förra året försökte bryta Israels blockad mot Gaza. Syriens och Turkiet ledare talar inte längre med varandra.
"In Riddle of Mideast Upheaval, Turkey Offers Itself as an Answer
"
http://www.nytimes.com/2011/09/27/world/europe/in-mideast-riddle-turkey-offers-itself-as-an-answer.html
Läs också
http://www.turkishnews.com/en/content/2011/09/21/turkey-predicts-alliance-with-egypt-as-regional-anchors/

Egypten, Israel
2011-39 s 18
"Egypten närmar sig Israel"
Egyptens nya utrikesminister Mohammed Amr respekterar fredsfördraget med Israel och vill varken häva eller ändra det. Egypten har bytt spår och växlat in på ett avspänningsspår. Det var för drygt 30 år sedan som Egypten som första arabland slöt fred med Israel. Under den så kallade arabiska våren har dock maktbalansen i regionen förändrats och Israel blir allt mer isolerat.

Saudiarabien
2011-39 s 18-19
"Saudiska kvinnor bör inte ta ut segern i förskott"
Kung Abdullahs försiktiga reform träder inte i kraft förrän 2015 inför valet då, men den välkomnas ändå som en kulturell omvälvning i det mycket konservativa Saudiarabien.
Saudiska kvinnor får rösträtt och rätt att kandidera i val om fyra år enligt en kommuniké från Kung Abdullah. Han försöker genomföra "en försiktig reform" i detta fundamentalistiska land där kvinnorna förnekas medborgerliga rättigheter och offentliga uppdrag. Det är bara i Vatikanstaten som kvinnorna har lika lite inflytande som i Saudiarabien. I Burma röstade kvinnorna för första gången 2010 och i Bahrain sedan 2002.

Kongo
2011-39 s 23-24
"Kongo: Så rikt och så fattigt!"
Gruvorna är Kongos bästa hopp, men också det största bekymret. Klyftan mellan Kongos ekonomiska potential och invånarnas välstånd är enorm i Kongo. Utländska företag behövs för att få ekonomin på fötter.
Den kongolesiska staten finns bara på pappret. President Joseph Kabila tillträdde 2001 efter sin fars död. Denne hade fyra år tidigare tagit makten i ett krig som krävde miljontals liv. Joseph Kabila har råd att strunta i sina kritiker. Han är den enda kandidaten som är välkänd i landet. Oppositionen är splittrad mellan tio olika presidentkandidater.
Det är mycket viktigt att få utländska företag att hjälpa till att lösa Kongos problem. Men det är inte lätt i ett land med få vägar, galopperande korruption och konstant hot om väpnade attacker från miliser är en gåta. Att skilja på legitima gruvarbetare och skurkar är inte lätt.
Kabila har varken byggt en fungerande stat eller demobiliserat alla miliser. I östra Kongo är det milisledare och banditgäng som styr.

Zimbabwe
2011-39 s 24-25
"Optimism och försiktighet går hand i hand"
Zimbabwes premiärminister, Morgan Tsvangirai, styr i ett föga harmoniskt partnerskap med den gamle före detta frihetskämpen och diktatorn Robert Mugabe. Enligt planerna ska val äga rum nästa år. Morgan Tsvangirai hoppas att detta ska sätta punkt för systemet med delad makt. Morgan Tsvangirai menar att livsviktiga ingredienser i livskvaliteten i hans land har förbättrats markant under tiden med delad makt. Dock är Zimbabwe fortfarande ett utfattigt land. Infrastrukturen är allvarligt eftersatt och jordbruksproduktionen är oroväckande försämrad. Vårt land är ett vårdfall, säger han.

Zambia
2011-39 s 25
"Kung Kobra vinnare"
Oppositionsledaren med smeknamnet Kung Kobra besegrade den sittande presidenten, Rupiah Banda, vars parti styrt Zambia i 20 år. Michael Sata vann presidentvalet i förra veckan. Han är 74 år och kalla kung Kobra för sin giftiga tunga. Hans seger kan försämra utsikterna för att utländska bolag ska investera i Zambia som är Afrikas största kopparproducent. I kampanjens inledning skyllde Sata kinesiska gruvbolag för att behandla sina anställda som slavar och för att ignorera säkerheten och lokal kultur.

Indien
2011-39 s 26-27
"Dragkamp mellan industrin och miljörörelsen"
I Indien finns stora kolfyndigheter som ännu inte har exploaterats. Industrin kastar lystna blickar på denna energikälla, men miljörörelsen sätter käppar i hjulen.
Medvetenheten om miljöns sårbarhet har ökat samtidigt som aptiten på energi växer. Kampen mellan dessa två krafter speglar den balansgång som regeringen måste gå när den ska styra denna stora, växande ekonomi i en tid av stora förändringar.
Indien är i desperat behov av energi för att tillgodose den industriella tillväxten.
Oron för att inte få exploateringstillstånd i tid har fått den indiska gruvindustrin att köpa kolgruvor i Indonesien, Moçambique och Sydafrika.

Handel och Näringsliv
2011-39 s 28
"Rofferiet missgynnar fattiga bönder i fattiga länder"
Utlänningar som köper jordbruksmark i fattiga länder driver bort lokala befolkningar och stärker inte de berörda ländernas ekonomi, trots att priset på jordbruksprodukter ökar, påpekar hjälporganisationen Oxfam International.
Omkring 560 miljoner tunnland, det vill säga 28 000 kvadratmil, har sålts eller arrenderats av utländska intressen sedan 2001, det allra mesta de senaste två åren. Dåliga äganderättsskydd och bristfälliga lagar medger köp av stora landområden utan hänsyn till lokalbefolkningen. Oxfamrapporten tar i detalj upp olika fall i Sydsudan, Uganda, Honduras, Guatemala och Indonesien uppmanar internationella organisationer att fördöma dess markköp.

2011-39 s 29-30
"Google har blivit för stort"
Konkurrenterna misstänker att Google favoriserar sina egna företag i sökresultaten och därmed förvränger konkurrensen och skadar kunderna. Senatsförhör har genomförts om Googles affärsmetoder vilket påminner om ett annat förhör inför senaten för 13 år sedan när den amerikanska teknikjätten Microsofts affärsmetoder granskades. Fallet Microsoft gällde Netscape, skapare av den första kommersiellt framgångsrika webbläsaren. I dag är Google, liksom Microsoft på den tiden, både beundrat och fruktat. Google har byggt upp internethandel i lokala butiker och restauranger. Jurister säger att Google är en utmaning för den traditionella antitrustdoktrinen. Google får redan drygt tre fjärdedelar av alla annonsintäkter från Internet i USA. Annonsintäkter är det som alla jagar på internet och bränslet som driver tjänster, konkurrens och innovationer.

Estland
2011-39 s 30-33
"Ett märkvärdigt litet land"
Esterna tvekade inte att gå med i valutaunionen. De älskar euron, vilket illustreras av att man kan få en euro tatuerad på armen eller i nacken till specialpriset 45 euro. De har nästan inga skulder, de sparar utan knot och de är begeistrade över Europa. Esterna är ett mönsterfolk mitt i krisen. De bor i en digitalrepublik, där ett snille kom på hur man telefonerar gratis över hela världen.
Esterna gick, liksom slovakerna, igenom ett stålbad för att rädda sin ekonomi. Det handlade om lönesänkningar, slopade bidrag, dyrare sjukvård etc. Ingen demonstrerade och ingen strejkade. Detta skedde innan Estland gick med i valutaunionen.
Många utlänningar vill starta företag i Estland. Det går snabbt och lätt.
"Personalen är flitiga, punktliga och hundra procent ärliga". Korruptionen är nästan obefintlig. Regeringen sänker sina egna löner. Samhällsklimatet är rättvist och öppet och man kan lita på poliser, politiker och byråkrater. Statsbudgeten är i balans, statens skulder utgör bara 6,6 % av BNP, tillväxten i år är 8 %!

Spanien
2011-39 s 35
"Nyval i Spanien"
Premiärminister Juan Luis Zapatero har upplöst det spanska parlamentet och utlyst nyval till den 20 november. I opinionsmätningarna har det konservativa Folkpartiet ett stort försprång framför de regerande Socialisterna. Zapatero kommer inte att ställa upp för omval. Han har styrt landet i två mandatperioder.

Jamaica
2011-39 s 35
"Golding avgår"
Jamaicas premiärminister, Bruce Golding, avgår i november. Han vill jämna vägen för en ny regeringschef ur sitt eget parti, JLP. Golding har lett regeringen i fyra år. Den stora utmaningen i Jamaica är att ställa ekonomin på fötter igen. Arbetslösheten är mycket stor och många är fattiga. Valet skulle egentligen inte ha ägt rum förrän i slutet av 2012, men oppostionspartiet, PNP, har länge krävt att valet skulle tidigareläggas.

Ukraina
2011-39 s 35
"Timosjenko riskerar fängelsestraff"
Åklagaren hävdar sju års fängelse för Ukrainas före detta regeringschef Julia Timosjenko. Hon hävdar att hon är offer för en politisk process, därför att hennes rival, den sittande presidenten Viktor Janukovitj, vill oskadliggöra henne politiskt. Hon bedyrar sin oskuld.