Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 18

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17     

Frankrike
2012-18 s 4-8
"Segerns sötma kan få en bitter eftersmak"
François Hollande blir nog Frankrikes nästa president. Hur kommer han att sköta jobbet?
För Hollande skulle en seger sätta punkt för tre decennier i maktens skugga. När Hollande förra året presenterade sig som kandidat till presidentposten var det ingen som tog honom på allvar.
Prognosen inför presidentvalets andra omgång talar för Hollande
Sarkozys utsikter inför finalen på söndag 6 maj är mörka. Le Pens sympatisörer är ingen homogen grupp att lita på.
Vem som än vinner valet måste styra ett land som är djupt splittrat, har djupa klyftor och rekordhög arbetslöshet och som lever över sina tillgångar och som omedelbart måste ta smärtsamma och impopulära beslut om ekonomin.
Det kan bli demonstrationer. Fransmännen är mer benägna än de flesta folk att protestera på gator och torg. Folk är förbittrade över den hårda, postindustriella verkligheten och längtar tillbaka till sötebrödsdagarna.

2012-18 s 8-9
"Extremhögern får en nyckelroll i valet"
6,4 miljoner väljare röstade på Marine Le Pen i presidentvalets första omgång. Partiets starkaste väljarstöd någonsin. Det kan komma att avgöra valet på söndag. Sarkozy försöker locka till sig Nationella Frontens väljare genom att betona vikten av att begränsa invandringen, skärpa gränskontroller, skydda traditionella familjevärderingar, värna om "det franska fortet" och bekämpa hotet om inkräktande mångkulturalism.

Italien
2012-18 s 10
"Vad händer härnäst?"
Det verkar inte finnas någon som kan efterträda Mario Monti. Monti håller fast vid att han avgår när det sittande parlamentets mandat löper ut.
Pier Ferdinando Casini vill bygga vidare på Montis arbete med ett förslag som syftar till att ge "stabilitet och tillväxt i ett land som första nu har slagit in på rätt väg". Hans rörelse som kanske kommer att kallas "Nationens parti" har potential att vinna många anhängare.

Grekland
2012-18 s 11-12
"Vilken kris?"
Grekland går till val. Allt ska bli bättre, lovar politikerna - inte minst de politiker som var med och förde landet till avgrundens rand.
Karamanlis framträdande på ett valmöte med Ny demokrati är en överraskning för partisympatisörerna, men framför allt är det kännetecknande för valkampanjen i Grekland, den kortaste någonsin. Kostas Karamanlis, brorson till den f d presidenten och partigrundaren Konstantinos Karamanlis, styrde Grekland 2004-2009.
Den vänligaste förebråelsen man kan rikta mot honom är, att han med öppna ögon lät landet gå mot ruinens brant. 2004 deltog han i den olympiska festen och sedan gjorde han inte så mycket mer.
Valkampanjen borde egentligen ha gått i förnyelsens tecken. På söndag går grekerna till val och "då avgörs Greklands öde", skriver både grekiska och internationella kommentatorer. Men valkampanjen har i mångt och mycket speglat bristen på perspektiv i Grekland.
Antonis Samaras, ledare för Ny Demokrati (ND), som leder i opinionsmätningarna, och sannolikt blir Greklands nästa regeringschef, skulle egentligen ha presenterat partiets ekonomiska program på valmötet förra söndagen.

Ukraina
2012-18 s 12
"Politiker bojkottar EM"
Förbundskansler Angela Merkel tänker bojkotta fotbolls-EM i Ukraina om inte den fängslade oppositionsledaren Julia Timosjenko släpps fri. Detta sedan Timosjenko dotter vädjat till den tyska regeringen att "rädda livet" på hennes mor. Julia Timosjenko har hungerstrejkat i två veckor i protest mot hur hon behandlas i fängelset.

2012-18 s 14
"Tomt i presidentens VIP-loge"
Ukraina har en lögnaktig och korrupt regim, en stat som likt fisk ruttnar från huvudet, skriver Kjell Albin Abrahamson med anledning av, att många dignitärer hotar att bojkotta EM i fotboll, ett arrangemang som delas av Ukraina och Polen. Ukraina reagerar nervöst på alla hot om bojkott av de Centraleuropeiska ländernas statschefer toppmöte i Ukraina och av EM i fotboll. Det kan bli väldigt tomt i president Janukovitjs VIP-loge under Fotbolls-EM.

Holland
2012-18 s 13
"Bryssel är Wilders nya fiende"
Populisten Geert Wilders försöker förvandla nyvalet i Nederländerna till en omröstning om EU. Wilders, som i det senaste valet försökte fånga röster med en islamofobisk kampanj, underblåser denna gång väljarnas rädsla för eurokrisen. Hans nya motståndare heter Bryssel.
Nyligen presenterade han en bok i New York med titeln "Marked for Death" (Dödsmärkt) med undertiteln "Islams krig mot väst och mig". Han skyddas av livvakter dygnet runt. Hans parti PVV tappar röster. I Nederländernas ekonomiska kris är väljarna räddare för arbetslöshet än för muslimer.

Israel, Iran
2012-18 s 14-16
"Krigshotet har dämpats"
Risken för att Israel angriper Irans atomanläggningar är inte överhängande längre
Hotet om hårdare ekonomiska sanktioner har gjort iranierna mer flexibla i kontakterna med USA och andra länder, och de återupptagna direkta förhandlingarna har dämpat retoriken från alla parter.
En växande klyfta i Israel mellan å ena sidan de politiska ledarna och å andra sidan militärer och underrättelseexperter om klokheten i att angripa Iran märks allt tydligare.
Samtalen för drygt två veckor sedan i Istanbul mellan Iran och USA och andra länder innebar ett slags vändpunkt i amerikanernas funderingar om Iran.
Man bestämde, att fortsätta samtalen nu i maj i Bagdad.

Egypten
2012-18 s 16
"Salafisternas val kan forma Egyptens framtid"
Sedan Mubarak störtats steg ultrakonservativa muslimer, så kallade salafister, fram ur skuggorna och blev snabbt en överraskande stark politisk rörelse. Nu kände de sig fria att låta skäggen växa. Deras kvinnor började täcka ansiktet med svarta slöjor, även på jobbet. I vintras erövrade Salafisterna 25 % av av platserna i det egyptiska parlamentet.
Men inför presidentvalet känner de sig åter marginaliserade. Deras favoritkandidat, predikanten Hazem Abu Ismail är inte godkänd på grund av hans mors nationalitet och deras Nourparti verkar vara i upplösning.

Cypern, Samhälle
2012-18 s 17-18
"Bröllopsön"
Många israeliska och libanesiska par åker till Cypern för att gifta sig, därför att de av olika anledningar inte kvalificerar sig som äkta par i sina hemländer. Religiösa blandäktenskap gillas inte. Judar ska gifta sig med judar, muslimer med muslimer och kristna med kristna. För libaneser är det förbjudet att ta kontakt med israeler, till och med via e-post.
En civil myndighet i Larnaka viger brudpar från Israel och Libanon. För 282 får giftassugna en stämpel som är giltig i alla världens länder och som bevisar att man är gift.

USA
2012-18 s 18-19
"Målet är inom räckhåll"
Besöket i Kabul hade både utrikespolitiska och inrikespolitiska syften"
USAs president Barack Obama har varit i Kabul för att underteckna ett avtal mellan USA och Afghanistan om fortsatt samarbete efter de utländska styrkornas tillbakadragande men också för att betona att regeringen erbjudit talibanerna att bli en del av landets framtid om de bryter med a-Qaida. I USA är idag kriget i Afghanistan enormt impopulärt och även efter kriget kommer landet att vara världens fattigaste land med 70 % analfabetism och sekteristiska konflikter.

2012-18 s 19-20
"Vem efterträder Hillary Clinton"
I Washington spekuleras vilt om vem som blir Mitt Romneys parhäst i presidentvalet och nästan lika stort intresse väcker frågan vem som blir USAs nästa utrikesminister. Hillary Clinton är fast besluten att stanna kvar till i januari nästa år. Hon har både viljan respekten utomlands och populariteten hemma för att kunna lämna posten med högt huvud.
På Obamas önskelista finns John Kerry och FN-ambassadören Susan Rice. Bland Romneys potentiella kandidater finns säkert Robert Zoellick, avgående chef för Världsbanken.
Kanske vore det mer befogat att fundera mera på vem som blir nästa finansminister än utrikesminister. 2000-talets internationella frågor handlar i de flesta fall mera om BNP än om militär makt.

2012-18 s 20
"Demografi är en viktig faktor i presidentvalet"
Den vita arbetarklassen, som numera röstar republikanskt, krymper medan andelen invandrare, som röstar demokratiskt, växer. Den liberala generationen Y, "millenniegenerationen", växer också, med fyra miljoner varje år, vilket kan gynna Barack Obama i höstens val. Minoriteterna utgör också en växande andel av befolkningen och 80 % av dem röstade på Obama förra gången.
Mitt Romney behöver starkt stöd från de vita arbetarklassväljarna för att kompensera för Republikanska partiets svaga stöd från minoriteterna.

Liberia
2012-18 s 22-23
"Minns Liberia på räkenskapens dag!"
Berättelsen om Charles Taylors alla andra offer.
Charles Taylor dömdes för illdåd i Sierra Leone. Han härjade i sitt hemland Liberia också. Innan Taylor släppte loss den tsunami av våldtäkter, mord, tortyr och lemlästning som uppslukade Sierra Leone, dödade drygt 50 000 människor och drev hundratusentals på flykt, härjade han i Liberia. Han lät kidnappa barn i Liberia och gjorde dem till barnsoldater redo att döda även sina föräldrar. Eunice berättar om hur hennes son Ishmael, men också hennes syster Janice, svåger och deras ettårige son Logosou. Ishmael återsåg hon först 2010.

Sydafrika
2012-18 s 23
"Mot strömmen"
Presidenten bryter trenden och gifter sig ännu en gång. Jacob Zuma gifte sig för att par veckor sedan. Han har för närvarande fyra fruar och drygt 20 barn med tio olika kvinnor. Den senaste fru Zuma är en 47-årig, flerspråkig affärskvinna, som redan har en sjuårig zon med Zuma. Hon heter Gloria Bongi Ngema. I den traditionella zulukulturen, som Sydafrikas president sätter stort värde på är det mannen som bestämmer och polygami är vanligt.

Terrorism
2012-18 s 24-25
"Var finns al-Zawahiri"
Usama bin Ladin, terrorismens ansikte, dödades för ett år sedan. Hans efterträdare och terrorismens hjärna, Ayman al-Zawahiri, är fortfarande på fri fot och jagas intensivt.
Grupper, som är lojala mot Zawahiri och kallar honom för "Glasögonen" på grund av hans väldigt stora glasögon, gör allt för att skydda honom
Talibaner och al-Qaida medlemmar som har träffat Zawahiri säger att han är mycket respekterad i militanta kretsar både som tänkare och verkställare. Han står under hård press nu att genomföra ett nytt dåd som orsakar stor förödelse. "Zawahiri måste iscensätta terror för att verkligen befästa sin position som bin Ladins efterträdare nu och på sikt," säger den förre CIA-agenten Bruce Riedel, som har varit rådgivare till Obamas administration i kriget mot terrorismen.

Kina
2012-18 s 26
"Fallet Chen sätter reformviljan på prov"
Den blinde dissidenten och aktivisten Chen Guangchengs dramatiska flykt från husarrest och hans förmodade beslut att söka skydd hos amerikanska diplomater i Beijing riktar uppmärksamheten mot den kinesiska regeringens bruk av olagliga husarrester, försvinnanden, "svarta fängelser" och andra, ofta brutala utomrättsliga metoder för att tysta interna kritiker och eliminera oppositionella. Huliganerna som har hållit Chen instängd, misshandlat honom och hans fru och trakasserat journalister och aktivister som har försökt träffa honom, agerade som en utomrättslig ordningsmakt utan officiell ställning. Men det är uppenbart att de agerade på order från lokala partiledare, som ville tysta och isolera Chen. Chen gjorde en video som lades ut på YouTube i vilken han vädjar direkt till premiärminister Wen att vidta åtgärder mot dem som har plågat honom och hans familj, att skydda hans familj och att utreda korruptionen i Linyi, staden som hans by tillhör.


2012-18 s 27-28
"Den enes död den andres bröd"
Kina skakas just nu av två affärer. En världskänd dissident har lyckats fly från sin husarrest och tros gömma sig hos amerikanska diplomater. Samtidigt har fallet med den störtade Bo Xilai, en skandal som bara växer, stärkt vice presidenten Xi Jinpings ställning inför hans upphöjelse till partisekreterare och statschef. Bo Xilai kunde ha blivit hans farligaste rival i nästa ledarkonstellation. Skandalen med Bo Xilai och hans fru Gu Kailai som misstänks för mordet på den brittiska affärsmannen Neil Heywood är den värsta skandalen som hänt partieliten sedan massakern på Himmelska fridens torg 1989.

Nordkorea
2012-18 s 28-29
"Omänsklighetens triumf"
Den brutala verkligheten i Nordkoreas Gulag är obeskrivlig. Ett växande antal nordkoreaner lyckas fly från förtrycket och kan berätta. 23000 bor numera i Sydkorea. Bland dem finns hundratusentals före detta politiska fångar. De vittnar om fruktansvärd brutalitet i de nordkoreanska fånglägren. Ingenstans i världen försvinner så många människor som i Nordkorea. Den nordkoreanska gulagen är till och med värre än den i före detta Sovjetunionen. Det finns läger av tre typer: kwan-li-so för politiska fångar, kyo-hwa-so för "vanliga" brottslingar och läger för personer som med våld återförts från Kina.
Hela familjer, inklusive barn, interneras som straff för anhörigas "brott".
En ny upplaga av boken "Den gömda gulagen" har kommit ut. En annan är "Flykten från Läger 14" av Blaine Harden.

Bosnien
2012-18 s 30
"Etnisk separation förbjuds"
En bosnisk domstol har i en historisk dom deklarerat att etnisk separation av barn i landets skolor är diskriminering och därför förbjudet. Domstolen i Mostar har beordrat berörda skolor att senast i samband med skolårets början i september inrätta etniskt blandade skolor med enhetliga läroplaner.
Idag finns inga etniskt blandade klasser i bosniska skolor. EU-kommission uttryckte "stor oro" för den "bestående diskrimineringen i bosniska skolor" i en rapport förra hösten.

Mali
2012-18 s 30
"Fortsatt oro i Mali"
Soldater som är lojala mot den i mars avsatta presidenten försökte iscensätta en kontrakupp mot den styrande militärjuntan i början av veckan. Juntan tog makten 22 mars och störtade den demokratiskt valde presidenten samt satte punkt för 20 års demokrati. Militären har gripit ett antal oppositionella.

Burma
2012-18 s 31
"Suu Kyi svär eden trots allt"
Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi ändrade sig och svor till slut den ed som alla parlamentariker måste svära vid inträdet i parlamentet. Tidigare har hon och hennes parti Nationella demokratiförbundet vägrat detta eftersom de menat att författningen ger militären alltför stor makt.