Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 09

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08        

Polen
2011-09 s 3-5
"Polackerna har tröttnat på martyrrollen"
Det en gång outvecklade jordbrukslandet blomstrar. Stödet för EU bland medborgarna är starkt och i deras umgänge med tyskar märks en vänligare ton. Ingenstans är detta så tydligt som i det forna Breslau (polska Wroclaw). Inget land har vunnit så mycket på globaliseringen och medlemskapet i EU som Polen. Arbetslösheten minskade från 20 % till dagens 8 %. Den ekonomiska krisen har Polen knappast känt av. Den stadigt höga efterfrågan på den inhemska marknaden och polackernas relativt stora konsumtion räddade polen från recessionen under krisen. 2009 ökade BNP med 1,7 %. Landet har regeringen med stark majoritet i Sejmen, där finns varken höger- eller vänsterextremister. Historiska trauman, lidandet under nazisterna och kommunisterna, är idag som bortblåst. Få intresserar sig idag för martyrkulten som hade landet i sitt våld i flera decennier.

Makedonien
2011-09 s 6
"Skandaler, motsättningar och turbulens"
Allt är med andra ord som vanligt i Makedonien. Arbetslösheten är hög och namntvisten med Grekland är ännu inte löst vilket förhalar Makedoniens inträde i Nato och EU. Populär premiärminister är Nikola Gruevski. Nu vill socialdemokraterna med Branko Crvenkovski i spetsen ha nyval till parlamentet. En fjärdedel av befolkningen är etniska albaner, varav nästan alla är muslimer, som bara röstar på sina egna partier. Motsättningarna mellan Makedoniens etniska grupper blossade upp nyligen med anledning av ett kyrkoliknande museum i det gamla fortet i Skopje, något som albanerna ogillar skarpt.

Storbritannien
2011-09 s 7-8
"När skattepengarna inte räcker"
Den brittiska regeringen räknar med att frivilliga krafter ska göra det som staten inte har råd med. David Cameron vill skapa det "Stora Samhället" för att kunna minska offentliga sektorn till en nivå vars kostnad skattebetalarna förmår betala. Många måste arbeta som oavlönade volontärer för att lösa det enorma problem som budgetunderskottet utgör. Frivilliga insatser är nödvändiga. "Stora Samhället" innebär minskad byråkrati och mer makt till kommunerna.

Irland
2011-09 s 8-9
"Kenny måste utmana hela EU"
Irlands nye premiärminister, Enda Kenny, har ett tufft jobb framför sig. Irländarna förväntar sig att han opponerar mot EU och förhandlar om villkoren i räddningspaketet. Ränta på räddningslånet, 85 miljarder euro, anses vara högre än vad Irland kan bära, 5,8 %.
Kennys konservativa parti, Fine Gael, vann i förra veckan en jordskredsseger. Partiet får 76 platser i underhuset och behöver ett koalitionsparti som troligen blir Labour. Den förra koalitionen med Fianna Fail och De Gröna förlorade mycket. De Gröna riskerar att åka ut ur parlamentet. Även de katolska ultranationalisterna Sinn Fein gick framåt.
Kenny har en svår uppgift. Landet är i ett mycket dåligt ekonomiskt skick.

Belgien
2011-09 s 10
Belgiens finansminister, Didier Reynders, avslutade tidigare i veckan ett medlingsuppdrag utan några tecken på ett genombrott i försöken att få igång förhandlingarna om en regeringskoalition. Landet har varit utan regering i drygt åtta månader och det ser ut som om dödläget fortsätter ett bra tag till. 261 dagar utan regering har skapat oro på finansmarknaderna.

Nordkorea
2011-09 s 10
"Hungersnöd i Nordkorea"
USA kommer eventuellt att återuppta livsmedelssändningarna till Nordkorea. Amerikanerna motiverar detta med farhågor om att människorna i den kommunistiska staten riskerar att dö i svält under den stränga vintern.
USAs speciella sändebud meddelade inför ett utskott i senaten att Pyongyang har bett om hjälp och att administrationen undersöker om hjälpen är nödvändig.

Pakistan, Terrorism
2011-09 s 10
"Politiker mördades"
Pakistans minoritetsminister, Shahbaz Bhatti, dog efter det att beväpnade män, öppnat eld mot hans bil i Islamabad. Bhatti som var den enda kristna ministern i regeringen, har hotats till döden flera gånger därför att han hade föreslagit att hädelselagen skulle ändras. I januari sköts guvernören i Punjab i Punjab till döds. Han var också motståndare till den rådande hädelselagen. Den omstridda lagen förordnar dödsstraff för den som förolämpar Islam.

Libyen
2011-09 s 12-13
"Gaddafi lyckades äta kakan och ändå ha den kvar"
I början av det nya århundradet utvecklade Muammar Ghadaffi avancerade vapen, stödde terrorgrupper och framställde sig som hela Afrikas ledare. 2003 hade han det mycket svårt ekonomiskt på grund av FNs ekonomiska sanktioner. Han skickade ett hemligt meddelande till en brittisk diplomat och sa att han ville ändra sig. Han fick en uppgörelse till stånd, slapp sanktionerna och släpptes in från kylan. Men sina egna löften om politiska reformer höll han inte. USA lurades att stötta en av världens mest repressiva regimer.
Somliga ifrågasätter uppgörelsen som gav Gaddafi upprättelse och bäddade för diplomatiska förbindelser med USA och andra västländer.

2011-09 s 13-16
"Efter Gaddafi finns bara ett stort tomrum"
Hur hämtar sig ett land efter att ha blivit förstört under 40 år av en tyrann som krossade allt motstånd? Gaddafi har urholkat staten och krossat all opposition. Hur blev det så? Efter befrielsen från Italien 1951 ville han skapa Jamahiiya, det vill säga ett politiskt system som styrde direkt av stamledare utan inblandning av statliga institutioner. I den Gröna Boken skisserade han på 70-talet sin politiska filosofi. Libyen skulle bli ett experiment i demokrati men blev en polisstat med en växande säkerhetsapparat som garanti för Gaddafis makt. Gaddafi trodde att hans regim skulle vara för evigt. Han omgav sig med lismande jasägare och förlorade all kontakt med verkligheten. Lockerbie var den logiska slutpunkten för en regim som hade förlorat varje uns av internationell legitimitet. Han "projekt" förstörde Libyen på alla nivåer.

Arabvärlden, terrorism
2011-09 s 17-18
"Terroristernas fiender faller utan att al-Qaida rör ett finger"
När regimerna i arabvärlden faller se al-Qaida historien flyga förbi. Frågan är om terrornätverket gynnas eller missgynnas av de folkliga upproren. För al-Qaida utgör de demokratiska revolutionerna ett vägskäl. Kommer terrornätverket att skrumpna till irrelevans? Det kan innebära en katastrof för al-Qaida vars medlemmar nu ses som overksamma åskådare i ett historiskt skede. Bin Ladin har inte sagt ett knyst. Hans egyptiske medarbetare Ayman al-Zawahiri, har gjort tre grumliga uttalanden vilka tydde på att han saknade aktuell information. Faktum är att Ayman al-Zawahiri velat störta Mubarak i Egypten i drygt 20 år utan att lyckas. Nu har en fredlig, ickereligiös, demokratisinnad rörelse fått bort honom på bara några veckor. Detta är ett stort problem för al-Qaida. Men vem bryr sig utanför den kretsen?

Jemen
2011-09 s 18-19
"Revolutionen kommer"
Vrede och missnöje har djupa rötter i Jemen. Invånarna i staden Taiz har en lång historia av djupt rotat missnöje med regeringen. Vreden är störst hos den stora ambitiösa medelklassen. President Ali Abdullah Saleh är en viktig allierad till USA. Han har styrt Jemen i drygt tre decennier. Han är 68 år. Han har erbjudit sig att förhandla med oppositionen. Men det är för sent och otillräckligt.
Jemens största oppositionsgruppering - en koalition med sex partier - har anslutit sig till proteströrelsen. Allt fler kommer med. Det politiska upproret håller på att mogna till ett folkligt uppror. Ett uppror som gör allt för att undvika det slags kaos som har Libyen i sitt våld.

Elfenbenskusten
2011-09 s 20
"Under tiden i Elfenbenskusten"
Fortsatt våld och blodspillan och djup misär tvingar människorna på flykt. Abidjan som är västra Afrikas viktigaste stad håller på att kollapsa under Laurent Gbagbos väpnade kamp för att behålla makten. Det har gått tre månader sedan han förlorade presidentvalet.
De internationella sanktionerna mot Gbagbos regim slår hårt. Statens intäkter krymper och kontanterna har tagit slut. Blodiga sammanstötningar äger rum i områden som stöder oppositionen. Främlingsfientliga utfall mot alla vita hörs varje kväll i den statliga tv-kanalen. Mannen som vann presidentvalet, Alassane Ouattara sitter inspärrad på ett hotell som skyddas av FN-soldater.

Japan
2011-09 s 21-22
"Japan rustar upp"
Förr under det kalla kriget skyddade sig Japan mot en eventuell sovjetisk invasion. Nu vänder japanerna blickarna mot söder och förstärker den militära närvaron på Okinawaöarna, Japans sydliga utpost. Japan ökar sin militära kapacitet för att kunna hålla stånd mot ett allt självsäkrare Kina och kärnvapenlandet Nordkorea. Japan oroas av Kinas stora makt och tvivlar på USAs engagemang i Ostasien. USA har idag 50 000 soldater i Japan. Den senaste premiärministern Naoto Kan, har ansträngt sig för att återvinna Washingtons förtroende. Sydkorea och Japan förhandlar om militärt samarbete för första gången sedan 1945. Upprustningen begränsas av att Japans ekonomi har bekymmer.

Indien, Pakistan
2011-09 s 22-24
"Gränshandel med hinder"
Utmed den långa gränsen mellan Indien och Pakistan förekommer nästan ingen handel alls, men potentialen är enorm. Pakistan och Indien delar språk, kultur, historia och nästan 300 mil lång gräns. En kvasiblockad som härstammar från delningen 1947 kväver emellertid nästan alla ansatser till affärer med en svindlande massa regler och förordningar. Hindren har skapat en inofficiell handel via tredje part. Detta nästan fördubblar priserna. Fri handel skulle öka välståndet i båda länderna och lätta på den spänning som lett till att båda länderna har kärnvapen. Handeln skulle kunna bli 20 - 50 gånger större med en liberalare politik. Men många är inblandade och tjänar bra på det slutna systemet, smugglare av alla de slag, illegala gränsvakter som tar hutlöst betalt och alla andra korrupta personer som kräver mutor.

Kina
2011-09 s 24
"Ettusentrehundrafyrtio miljoner kineser"
Befolkningen ökade med 6,3 miljoner förra året vilket är en relativt låg siffra. Kanske är det dags att slopa den strikta barnbegränsningspolitiken, som anses ha hindrat 400 miljoner födslar sedan den infördes för tre decennier sedan. Nu tror många att befolkningsökningen åter måste öka för ta hand om en stor befolkning med allt fler äldre. Det tar 20-30 år att skapa en ny arbetsför generation.

Kina, Tibet
2011-09 s 24-25
"Reinkarnationspolitik"
En ny kinesisk lag förbjuder den 75-årige buddistiske guden - Dalai Lama - att återfödas någon annanstans än på kinesiskt kontrollerat territorium. Denne har emellertid själv avgivit ett löfte att aldrig återfödas i Tibet så länge som hans hemland kontrolleras av Kina.
En annan "helig" man är den 17:e Karmapa Lama. Han föddes i en nomadfamilj i Tibet 1985. Han hette Ogyen Trinley Dorje och identifierades som reinkarnation av den 16:e Karmapa och togs till ett kloster för att uppfostras under konstant övervakning. Han tilläts under inga omständigheter lämna kinesiskt territorium. Han flydde emellertid därifrån vintern 1999-2000 och kom till Dharmasala i taxi i början av januari 2000. Dharmasala är Dalai Lamas hem i exilen. Kina har aldrig erkänt att Karmapa har lämnat Kina för gott. De påstår att han är ute på ett uppdrag med mål att ta tillbaka en svart hatt med magiska egenskaper i ett kloster i den indiska delstaten Sikkim. Ogyen Trinley Dorje har minst två rivaler om titeln Karmapa. Dessa har tidigare använt våld.

Forskning
2011-09 s 26
"En pappa är en pappa, är en pappa… eller?"
"Socialt faderskap" är en term som korrekt beskriver de många roller som män spelar i barns liv, enligt forskarna bakom en ny FN-rapport, "Mannen i familjen och familjepolitik i en föränderlig värld", som tycker att den traditionella papparollen behöver omdefinieras. Forskarna möter dock motstånd från både män och kvinnor.
Forskarna menar att konceptet faderskap behöver omvärderas rejält för att "anpassas till den moderna världen" för att beskriva "de flytande och varierande" sätt som män tar hand om och försörjer barn.
Vad är det som forskarna konstaterar? Jo, att familjen i dag ofta splittras. Äktenskapen håller sällan tills barnen blir vuxna. (bakgrunden är förstås feminismen). Fäderna flyttar och blir pappa på avstånd. Ibland blir männen "pappor" till andra mäns barn.
Forskarna måste därför "dramatiskt justera" sin uppfattning om faderskapet. Därför vill de kalla männens föräldraroll för "socialt faderskap".
"Bortsett från inseminering är faderskapet i grunden en social konstruktion" säger Margeret O'Brien medförfattare till rapporten.
The Guardian

Sudan, Diplomati och hjälparbete
2011-09 s 27-31
"En ny sorts statsman"
I Twitters och bloggosfärens snabba nyhetsflöde har berömmelse blivit ett effektivt diplomatiskt redskap. Skådespelaren George Clooney åstadkommer förändring och väcker hopp hos människorna i Sudan. Celebritet används som politiskt redskap. I Sydsudan använder George Clooney sedan fem år tillbaka sin berömmelse för att hjälpa invånarna i landet att bli självständiga från landets norra del i en fredlig process efter två decennier av krig. Han har besökt den oljerika omstridda Abyeiregionen flera gånger, där han träffar regionens administratör Den Arop.
Han har snabbvalsnummer till sudanska rebelledare i mobilen. Hans besök riktar världens uppmärksamhet på regionen och sätter också press på ledaren för den islamistiska regeringen i Khartoum, Omar al-Bashir.

2011-09 s 30
"Stjärnor som jobbar"
Berömda personer som verkligen vill göra skillnad nöjer sig inte med att uppträda på galor. De är ute på fältet och försöker aktivt påverka beslutsfattarna.
Bono skapade program för att samla in pengar till kamp mot den globala fattigdomen. Angelina Jolie har i rollen som Ns flyktingambassadör sedan 2001 besökt ett 20-tal länder. inklusive Irak och Haiti. Med sin partner Brad Pitt har hon startat en stiftelse som bekämpar fattigdomen på landsbygden. Sean Penn grundade J/P Haitian Relief Organization för att hjälpa till med återuppbyggnaden av landet. Många andra, som Edward Norton, Leonardo DiCaprio och Prins William med flera har gjort liknande saker.