Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 01

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011:  

EU
2011-01 s 3-7
"EU är en koloss utan kompass"
Tysklands udda hållning i eurokrisen splittrar EU-länderna. Somliga klagar på Berlins rigida, andra på att Tyskland sviker gemenskapsidén. Attityden mot Berlin varierar i EUs medlemsländer. Det kommer försonande signaler från Paris - vi behöver tyskarnas dygd och styrka - samtidigt som man bränner tyska flaggor i Aten. Spanjorerna är starkt kritiska, italienarna skeptiska och skandinaverna solidariska. Det enda länderna är eniga om är att förutsättningen för att drömmen om ett enat Europa ska gå i uppfyllelse är att Tyskland axlar rollen som draghäst. Men utåt var det lugn och ro, vett och sans samt solidaritet var signalerna som toppmötet i Bryssel ville skicka ut för att lugna finansmarknaderna. De övriga 26 stats- och regeringscheferna böjde sig för förbundskansler Angela Merkels krav på ändringar i ett EU-fördrag så att unionen från 2013 har en permanent krismekanism för eurozonen.

2011-01 s 7-8
"Det som händer styr agendan"
Intervju med Europas första utrikesminister, Catherine Ashton, som kommenterar arbetet för fred i Mellanöstern, Kinas växande makt och inflytande, praktiska problem som uppstår på grund av avsaknaden av ett eget flygplan och jobbet som hon egentligen hade velat ha. Den viktigaste utrikespolitiska frågan är att EU anpassar sig till en ny era med en ensam militär supermakt, Kinas och Indiens uppgång till ekonomiska supermakter, utmaningar i form av fattigdom, terrorism och klimatförändringar.

2011-01 s 8-9
"EUs framtid om filosofen får önska…"
Medborgarnas Europa, inte staternas, det är den spanske filosofen Fernando Savater uppmaning: "Det är ännu inte för sent att bygga frihetens och solidaritetens Europa! Kamplystna européer måste bjuda motstånd mot nationalister, som försöker isolera sina länder". Han vill ha en union med "en energisk och bestämd ledare". Det behövs "vägvisare som vet vart resan bär".

2011-01 s 10
"EUs framtid om experten får råda…"
Europa behöver hjälp ut ur medelålderskrisen - en strategi för att förhindra sammanbrottet. Europa är i kris och ordinerar sig själv det ena reformprojektet efter det andra. Det är fel väg, enligt den polske EU-strategen Pawel Swieboda. Europa måste, enligt honom, komma ihåg sina starka sidor och använda dem i konkurrensen mot uppåtgående makter som Kina.
Europa måste inse att kontinenten befinner sig i en mitt-i-livet-kris och sluta med försök till nya föryngringskurer och låtsas vara evigt ung. Europa måste acceptera att Kina, Indien och andra uppåtsträvande länder blir allt mer betydelsefulla. 1900 var fortfarande 25 % av världens befolkning européer - 2050 utgör vi bara fem procent av världsbefolkningen! Vi måste inse att vi har mycket att lära av andra länder till exempel hur vi kan förbättra infrastrukturen för tillväxt, inte minst våra universitet och hur man kommersialiserar kunskapen. Europa har å andra sidan de bästa skattemodellerna när det gäller finansiering av hälsovård och välfärdsprogram. Och det bästa Europa har för egen del är den inre marknaden, det är Europas mest lyckade projekt och bör utvecklas ännu mer. Vi ska också hålla fast vid grundläggande europeiska värderingar och förbättra de politiska systemen. Vi bör också ägna grannländer och blivande medlemsländer stor uppmärksamhet. Turkiet bör snarast bli medlem i EU.

EU, Ungern
2011-01 s 11-12
"Yttrandefriheten hotas i EUs ordförandeland"
Samtidigt som Ungern tar över som ordförandeland i EU visar premiärminister Viktor Orbán att han menar allvar genom att införa en ny medielag som begränsar journalister yttrandefrihet. Generation Facebook protesterar naturligtvis. Sedan 1 januari finns en ny lag som omfattar 175 sidor repressiva paragrafer. Lagen omfattar 228 paragrafer och reglerar Medieövervakningsrådets befogenheter. Ordföranden, Annamaria Szalai, som har nio års mandat kan utdöma tunga böter för "vinklad rapportering". Därtill kommer att Ungerns journalister måste uppge sina källor när "den nationella säkerheten" står på spel.
Annamaria Szalai var från början musiklärare i grundskolan och nu är hon inte anträffbar. Sedan i slutet av maj 2010 är det Viktor Orbán som styr landet. Av den liberale oppositionspolitikern har det blivit en förhärdad maktpolitiker med nationalistiska drag. Han driver på sin "konservativa revolution". Under ordförandeåret kommer han bland annat att arbeta för romernas integrering i samhället.

EU, Städer
2011-01 s 13
"Underskott och betalningsanmärkningar"
Istanbul, Florens, Neapel, Madrid, Barcelona, en lång rad europeiska städer har stora budgetproblem och får allt svårare att låna pengar.
Turkiets anrika metropol Istanbul har skräpstatus när det gäller kreditvärde enligt Standard & Poor's kreditrankningsbyrå.
Neapel ligger bara aningen bättre till. Staden har en av de sämsta skatteindrivningsgraderna i Europa.
Madrid, den spanska huvudstaden, har sju miljarder euro i skuld. Många år med en kokande fastighetsmarknad fyllde stadens koffertar och lockade stadens ledare att investera i spektakulär mångmiljardprojekt. Nu ska dessa amorteras samtidigt som skatteintäkterna drastiskt har minskat.
Barcelona, huvudstaden i Katalonien, kämpar för att hämta sig från fastighetssektorns kollaps. Men Barcelona, med 1,6 miljoner invånare, är fortfarande en av Spaniens rikaste städer med en dynamisk tjänstesektor som sysselsätter nästan 86 % av alla löntagare i staden.

Frankrike
2011-01 s 15
"Hotet från höger"
Marine le Pen , dotter till Jean-Marie, väcker skräck hos både regeringspartiet, UMP, och hos de oppositionella socialisterna. Hon kommer att utses till partiledare för Nationella Fronten den 16 januari varmed hon avlöser sin far på posten. Hon är lika demagogisk som sin far men mycket farligare. Hon skulle få 17 % av rösterna om det vore presidentval idag. Den föga populäre statschefen Nicolas Sarkozy kan befara att det blir Marine Le Pen och inte han själv som utmanar vinnaren i presidentvalets andra omgång. En del "otrogna" UMP-väljaren kan förväntas rösta på NF. Besvikna, missnöjda vänsterväljare gillar också henne efterson förespråkar fri abort, homoäktenskap och sekulära värderingar.

Venezuela
2011-01 s 15
"Den bolivianska revolutionen fortsätter"
Vem, om inte Hugo Chávez, utnyttjar en katastrof till sin egen fördel? Efter regnkatastrofen som gjorde 130 000 venezolaner hemlös fick han parlamentets stöd att styra per dekret i 18 månader "av humanitära skäl". Det är fjärde gången på elva år som Venezuelas president söker extraordinära befogenheter. Tidigare har han med denna metod satt munkavle på pressen, nationaliserat privata företag och banker och beslagtagit jordbruk. Nu angriper han människorättsorganisationer, kräver att utländska banker ska inrätta en samhällsfond och stoppar all offentlig finansiering av vetenskaplig forskning som "inte är samhällsrelevant" (det vill säga godkänd av regeringen).

USA
2011-01 s 16
"Världens populäraste personer"
Barack Obama är fortfarande den mest beundrade personen i Amerika och Hillary Clinton leder bland kvinnorna före Sarah Palin. Bland personerna på topp-tio-listan finns också Sydafrikas före detta president Nelson Mandela, Microsoft grundaren Bill Gates, påven Benedictus XVI, pastor Billy Graham, USAs före detta president Jimmy Carter och Dalai Lama. På kvinnolistan finns också Oprah Winfrey, drottning Elisabeth II, Angelina Jolie, Margaret Thatcher och fredspristagaren Aung San Suu Kyi.

Elfenbenskusten
2011-01 s 16
"Diplomati biter inte på Gbagbo"
Fyra afrikanska ledare besökte Elfenbenskusten för att försöka övertala president Laurent Gbagbo att avgå. Trots lång och intensiv behandling och erbjudande av amnesti misslyckades de. FN har bekräftat det valresultat som gav den andre kandidaten Alassane Quattara segern i presidentvalet med nästan nio procents marginal.
Organisationen Ecowas har hotat med att använda militärt våld för att avsätta Gbagbo om han inte avgår självmant.

Sudan
2011-01 s 17-18
"Bäddat för fredlig omröstning i Sudan"
Det finns många anledningar till konflikt mellan norra och södra Sudan, men viljan att bevara freden anses ändå vara starkare i både norr och söder. Arabförbundets generalsekreterare, Amr Moussa, är övertygad om att folkomröstningen kommer att gå fredligt till. Sudans president al-Bashir har full kontroll i huvudstaden Khartoum, som får starkt diplomatiskt och ekonomiskt stöd av Kina och arabländerna.
Den största risken för krig ligger i element som inte går att kontrollera. I exempelvis det omstridda området Abyei där gränsdragningen ännu inte är klar och där det finns olika miliser som varken syd eller norr kontrollerar. Dessutom finns det rebeller i Darfur i väster och i öster samt i Nubabergen och utmed Nilen.

Egypten
2011-01 s 18-19
"Egypten försöker lugna ner stormen efter attentaten mot kopterna"
Ett bombattentat mot midnatts mässan på nyårsdagen satte punkt för ett av de blodigaste åren på 40 år när det gäller sekteristiskt våld i Egypten. Särskilt har våldet riktats mot kopterna, en kristen minoritet på 10 % av befolkningen. Bombattentatet mot en kyrka dödade 21 personer och skadade nästan hundra. Muslimska Brödraskapet som är Egyptens största islamistiska grupp och den största oppositionsgruppen fördömde bombattentatet. Påven Shenouda III, ledare för Egyptens Koptiska ortodoxa kyrka kräver att personerna bakom attentatet ska ställas till svars omedelbart. Påven i Rom, Benedictus XVI kallade attentatet en "ondskefull handling".

Colombia
2011-01 s 20-21
"Ett vänligare Colombia knyter nya band"
Med Juan Manuel Santos har Colombia fått en ny sorts diplomat vid rodret.
Presidentbytet i Colombia har inneburit en abrupt förändring. Under sina första fyra månader har Santos hållning brutit markant mot företrädaren Alvaro Uribes åsikter. Santos har andra åsikter och en annan stil. Hans beslut att reparera de trasiga förbindelserna med Venezuela har fått Barack Obamas stöd. Santos som har 70 % väljarstöd försöker driva igenom lagar om att offren för Colombias interna konflikt, som varade i flera decennier ska kompenseras. I rollen som försvarsminister fram till 2008 beordrade Santos de dittills hårdaste tillslagen mot Colombias största gerillagrupp inklusive flyganfallet 2008 mot ett djungelläger strax över gränsen in i Ecuador. En högt uppsatt gerillaledare dödades. Nu vill han med en mjukare stil återetablera de diplomatiska förbindelserna med Ecuador. Santos har överlämnat hemliga dokument till Ecuadors president, Rafael Correa. Men den viktigaste diplomatiska prioriteten har emellertid varit att återetablera relationerna med Venezuela.

Kina, Centralasien
2011-01 s 22-23
"Kina utökar sitt inflytande i Centralasien"
Ökad handel och investeringar förbättrar klimatet för ekonomisk utveckling i Kinas oroliga västra region. Beijings mål är att integrera Centralasien ekonomiskt med Kinas motsträviga västregion, Xinjiang, genom att riva handelsmurarna. Det handlar om det fem övervägande muslimska länderna som blev självständiga efter Sovjetunionens sammanbrott 1991 - Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan.
Kina ser också Centralasien som ett fotfäste för att upprätthålla stabiliteten i Xinjiang. En ökad handel ska ge tillväxt och mindre oro bland uigurerna. Kinas växande aptit på olja och gas gör tillgången på energi i de centralasiatiska länder mycket intressant. Redan har två nya ledningar, de första mellan Kina och utlandet byggts och som ger Kina gas från Turkmenistan och olja från Kazakstan.

Pakistan
2011-01 s 23
"Regeringskris i Pakistan"
Det näst största politiska partiet i Pakistans regeringskoalition, MQM, lämnade i söndags regeringen och anslöt sig till oppositionen, med förklaringen att regeringen sköter sitt uppdrag dåligt, till exempel de höjda bränslepriserna som lett till folkliga protester. Nu blir det svårare för regeringen att lösa de ekonomiska problemen och kampen mot det talibanska upproret riskerar att försvagas.

Kina, Miljö
2011-01 s 24
"Nedsmutsningen står Kina dyrt"
Kostnaden för luftföroreningar, utarmning av jorden och annan miljöförstörelse steg 2008 till 1,3 biljoner yuan (1,2 biljoner SEK), vilket motsvarar 3,9 Procent av Kinas BNP.
Centralregeringen har planer för att förbättra landets notoriskt förorenad luft och vatten. Torka och jorderosion utgör ett hot mot tillgången på vatten i Beijingregionen och äventyrar tillgången på livsmedel i hela landet. Nästa femårsplan kommer troligen att innehålla åtgärder för att bromsa den årliga tillväxten från 10 till 7,5 procent.

2011-01 s 25-26
"Hainanön utvecklas i hisnande fart"
Skogen huggs ner och åkermarken förvandlas till golfbanor och lyxiga turistanläggningar. Landets sydligaste provins ska förvandlas till ett internationellt turistmål eller "Österns Hawai". Den tropiska ön Hainan är ungefär lika stor som Belgien. Invånarna misstänker att exploateringen av ön gör dem mer sårbara för naturens farliga krafter. Stora områden med mangrove har kalhuggits för att ge plats åt hotell och våningar och asfalterade vägar. Tusentals bönder har tvingats lämna sina åkrar, gårdar och begravningsplatser. Rika och berömda personer har redan börjat komma till ön.

Samhälle, Religion
2011-01 s 26-27
"Dinosaurier ombord"
Det finns i USA en organisation kristna fundamentalister som kallar sig "Svaren i Genesis". Det är en affärsgrupp i Kentucky vars medlemmar tror på skapelseberättelsen bokstavligt.
Den driver Creation Museum (Skapelsemuseum) i Kentucky.
Evolutionsläran är i deras ögon en irrlära som sprids av djävulen själv. De påstår också att planeten jorden är bara 6000 år gammal. Den kan också ange en exakt tidpunkt för syndafloden. Gud fick nog av alla syndiga människor 2348 f.Kr.
Nu planerar organisationen "Svaren i Genesis" att bygga Noas ark.
De är övertygade om att Bibelns ark och syndafloden verkligen fanns och att en ny syndaflod kommer.
De följer bygginstruktionen i Första Moseboken, kapitel 6. Kristna fundamentalister i USA är övertygade om att det gick till precis så. De ska bygga "Ark Encounter", ett bibliskt Disneyland som ska kosta 150 miljoner dollar och beräknas kunna ta emot 1,6 miljoner besökare per år. Guvernören i Kentucky, Steven Beshear, har beviljat fundamentalisterna generösa skattelättnader för arkprojektet. Deras framtid mål är att bygga en sjöduglig ark. Man kan ju aldrig veta …