Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 32

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31        

Frankrike
2011-32 s 4-5
"Krishantering enligt franskt recept"
När krisen lamslår de politiska ledarna visar det sig att det är Jean-Claude Trichet som i praktiken är "Europas president". När Trichet går i pension den 31 oktober förlorar eurozonen mer än bara en ordförande för Europeiska centralbanken. Då kommer ECBs stafettpinne att hamna i händerna på italienaren Mario Draghi.
Bristen på politisk samsyn tvingade Trichet att ta på sig en ledande roll i hanteringen av euro-krisen. Han övertygade en majoritet av ECB-rådets medlemmar om att börja köpa upp italienska och spanska statens skulder trots att tyska Bundesbank motsatte sig detta. Hittills har vågspelet betalat sig. Räntan på dessa länders statsobligationer har sjunkit.

Handel, ekonomi
2011-32 s 6-7
"Finanssektorn behöver strukturreformer"
Debatterna i krisens spår om hur man ska komma tillrätta med budgetunderskotten är visserligen viktiga men riskerar att, än en gång, avleda uppmärksamheten från krispudelns kärna: Den globala finansmarknadens dysfunktioner är krisens hjärtpunkt.
Skriver Ha-Joon Chang i vänstertidningen Guardian i London. Han vill minska underskotten med skattehöjningar inte med nedskärningar. Han är mycket kritisk till kreditvärderingsinstitutens makt. Vi kunde ha skapat ett offentligt kreditvärderingsinstitut under FNs ledning i stället. Han vill också ha internationellt överenskomna regler om statskonkurser och olagligförklara skatteparadisen!

Handel, ekonomi, Asien
2011-32 s 8-9
"Irritation i Asien när finansoron sprider sig"
Oron på världens finansmarknader visade inga tecken på att lägga sig under tisdagen. Investerarna fortsatte sälja av sina aktier till förmån för traditionella säkra kort som guld och amerikanska statspapper, vilket ledde till fortsatt nedgång på de asiatiska börserna.
Återigen valde alltså investerarna att bortse från att de asiatiska ekonomierna - med undantag för Japan - faktiskt är vid god hälsa, med tillväxtnivåer långt över dem i väst och skuldsättningsnivåer som ligger långt under de flesta traditionella I-länders.
I förra veckan såg sig Japan tvunget att intervenera på valutamarknaderna för att försvaga yenen mot dollarn, i ett försök att understödja exporten. USA är Japans främsta exportland.
Australiens premiärminister Julia Gillard var vid en pressutfrågning mer positiv: Australiens ekonomi har blomstrat på senare tid som en följd av Kinas ekonomiska styrka, vilken lett till att landets import av australiensisk järnmalm, koppar och andra råvaror ökat kraftigt.

Saudiarabien
2011-32 s 10-11
"De saudiska ledarna simmar mot den arabiska frihetsströmmen"
Med 33 personer hittills i år, vad vi vet, som halshuggits av bödelns rättfärdiga svärd så kan man inte hävda att Saudiarabien är några mjukisar i fråga om lag och ordning. Men för säkerhets skull så skärper kungadömets härskare nu lagarna lite extra. I januari tänjde Saudiarabiens regering ut den befintliga, synnerligen stränga lagstiftningen rörande tryckta medier så att den även omfattade internet, inklusive bloggar. De nya ännu striktare lagarna hotar med höga böter och omedelbar tvångsnedläggning av varje organ som skulle våga sig på överträdelser som att "väcka oenighet mellan medborgare", "åsamka landets offentliga angelägenheter skada" eller förolämpa högre präster. Den som ifrågasätter kungens eller kronprinsens redighet kan dömas till fängelse i tio år eller mer.

Tibet
2011-32 s 12
"Sekulär ledare Dalai Lamas efterträdare"
När Dalai Lama dör kommer det att bli strid om vem som ska efterträda honom. Den kinesiska regimen har ett annat förslag på vem som är den blivande "inkarnationen" av Dalai Lama än vad Tibets buddhistmunkar.
1959 flydde den nuvarande Dalai Lama till norra Indien där den indiska regeringe lät honom upprätta den tibetanska exilregeringen i Dharmsala. Nu lämnar han ledarskapet för att undvika risken att den nye ledaren blir styrd av Kina.
Lobsang Sangay, en Harvardutbildad akademiker som aldrig besökt Tibet har svurits in som chef för den tibetanska exilregeringen och ersatt Dalai Lama som ledare för det tibetanska folket. Han valdes till posten Kalon Tripa motsvarande premiärminister.
Kina vägrar att erkänna Sangays legitimitet och framhåller att de enbart kommer att förhandla direkt med Dalai Lamas representanter.
"Dalai Lama's political successor sworn in at Indian ceremony"

Storbritannien
2011-32 s 14-15
"Värsta upploppen i London på 25 år"
fattigare delarna av London under helgen spred sig i början av veckan till fler stadsdelar i huvudstadsregionen och även till Birmingham och andra brittiska städer. Det är nu det värsta utbrottet av gatuoroligheter i Storbritannien på 25 år.
Det är minderåriga invandrare som står i förgrunden under upploppen. Hundratals ungdomar med ansiktena täckta av halsdukar eller skidluvor plundrade butiker och attackerade polisen med käppar, brandbomber, trasiga flaskor och satte eld på polisbilar och butiker.
Nu måste de brittiska myndigheterna försöka övertyga OS-tjänstemännen om att något liknande inte ska kunna ske under spelen. Stora delar av OS kommer utspela sig i ett växande område av nybyggda arenor och faciliteter bara några kilometer ifrån de fattiga stadsdelar där mycket av våldet under de senaste tre dagarna har ägt rum.

Turkiet
2011-32 s 16-17
"Erdogan utmanövrerar turkiska militärledningen"
I den ständigt pågående maktkampen mellan Turkiets premiärminister och landets sekularistiska militär ser Erdogan ut att ha vunnit sin största seger hittills.
Ledaren för generalstaben, Isik Kosaner avgick nyligen med tre andra av landets högsta generaler. Ny arméchef blir Erdogans handplockade Necdet Özel. Militären har avsatt fyra regeringar sedan 1960. Nu tycks det vara den civila regimen som har makten.
Landets budgetunderskott har nått rekordnivåer och Erdogan vill skära ner på den allmänna värnplikten.

Ryssland
2011-32 s 18-19
"Miljardären Prochorov vill inte bli president"
Spekulationerna om huruvida Michail Prochorov skulle ställa upp i nästa års presidentval kan nu ta sin ände. Miljardären har förklarat att han tänker fokusera på att värva röster till sitt parti, Pravoje Delo, "Rätt sak". Han är helt nöjd med att ta hand om premiärministerposten!
Partiet vill stimulera entreprenörskap för större tillväxt, skydda privategendom och skära ner på landets byråkrati. Prochorovs mål är att partiet ska ta femton procent av rösterna i parlamentsvalen. Han tänker fortsätta finansiera Pravoje Delo till dess det kan "stå på egna ben".

Israel, Palestina
2011-32 s 20-21
"Massdemonstrationer i Israel tvingar Netanyahu till eftergifter"
israels premiärminister Benjamin Netanyahu har ställts inför allt större ekonomiska och sociala protestdemonstrationer varje dag. Dessa kulminerade i lördags kväll då mer än en kvarts miljon människor deltog i massdemonstrationer på gatorna. I söndags meddelade premiärministern att han utsett en panel bestående av ministrar och experter som ska arbeta fram en plan för att hejda de snabbt ökande levnadskostnaderna.

Egypten, arabvärlden
2011-32 s 22-23
"Rättegången mot Mubarak trollbinder arabvärlden"
I många arabländer kryllar det av bilder på statschefen, såväl i offentliga utrymmen som privata. Men bilderna av den tidigare presidenten Hosni Mubarak i bur vid en rättegång mot honom själv som drivits fram av hans eget folk har överväldigat arabvärlden.
Den första rättegångsdagen lockade en större tv-publik i arabvärlden än OS eller fotbolls-VM. Det är en nyhet för många att se en (demokratisk) rättegång i verkligheten. Att få se att Mubarak har advokater som tillåts tala. Att Mubarak är misstänkt men ändå oskyldig tills han dömts. Allt är viktiga lektioner i medborgarrätt.
Många arabiska presidenter kanske börja fundera på att även de en gång kommer att stå inför rätta. Det visas nu att ingen har immunitet.

Haiti
2011-32 s 24-25
"Politisk kris i vägen för Haitis återhämtning"
Haiti har stått utan regering i tre månader, gatuoroligheter och bristande tålamod bland biståndsgivarna hotar nu landets långsamma återhämtning efter förra årets jordbävning. Det politiska dödläget i landet riskerar att orsaka oroligheter på gatorna.
Haitis parlament vägrade åter i förra veckan att acceptera den nyvalde presidenten Michel Martellys kandidat till premiärministerposten. Utan en godkänd premiärminister kan ingen ny regering bildas. I parlamentet är det den förre presidenten René Prévals allierade som har majoritet. Préval anser sig ha vunnit presidentvalet och det var en omräkning av röster som hindrade honom.
Nu gäller det att handla snabbt, tålamodet tryter hos såväl haitierna som biståndsgivarna.

Mexiko
2011-32 s 26
"Hela poliskåren avgår i mexikansk stad"
I staden Ascensíon i norra Mexiko, när gränsen till Texas har hela poliskåren om 20 man sagt upp sig efter en rad attacker de senaste månaderna i vilka polischefen och fem ytterligare poliser dödats. I september i fjol förmådde stadens ilskna invånare att byta ut hela poliskåren i fjol efter att den kriminell liga mördat två tonåringar. Den nu dödade polischefen Manuel Martínez sa att han ville få ett slut på kidnappningarna och utpressningsverksamheten som terroriserade staden Ascensíon. Den federala polisen och delstaten har tills vidare skickat en gemensam provisorisk styrka som tagit över uppgifterna.

2011-32 s 28-29
"Trafficking ny vinstmaskin för Mexikos drogkarteller"
Mexikos mäktiga drogkarteller har diversifierat verksamheten. Narkotikahandeln ger långa straff för dem som döms, men den lukrativa människohandeln har hittills varit ett lågriskföretag för de kriminella. Mexiko har förvandlats till en stor egen destination för trafficking och även transitland för och leverantörer av offer till USA. De riktar in sig på invandrade kvinnor ibland med stöd av korrupta regionala myndighetspersoner. Mexiko stiftade lagar mot trafficking 2007. Sedan Mexikos fick sin första kvinnliga justitieminister Marisela Morales ökar hoppet om att lagarna ska genomdrivas.

Thailand
2011-32 s 31
"Thailands parlament ställde sig bakom Yingluck Shinawatra"
Yingluck Shinawatra har blivit Thailands första kvinnliga premiärminister. Systern till den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra som nu lever i exil fick brett stöd av parlamentet - nu ska bara kungen också godkänna valet. Hon samlade 296 av parlamentets röster, tre röstade mot henne och 197 lade ner sina röster. I valet fick hennes parti Phak Phuea Thai (ungefär partiet för thaierna) 53 % av rösterna mot det gamla regeringspartiets knappa 32 %. Ändå valde Phak Phuea Thai att bilda en koalition med fyra andra partier som fick över 60 % av platserna i parlamentet.