Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 06

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05    

EU, Grekland
2011-06 s 3-4
"Taggtråd ska hålla oönskade gäster borta"
Grekland har blivit yttersta muren i det europeiska fortet och flyktingar från länder utanför EU strömmar in i Grekland via Turkiet. Landgränsen mellan Grekland och Turkiet består av två parallella vägar och ett dike. Det är den enklaste bakvägen in i EU. Sedan november får Grekland hjälp av en gränsstyrka på 175 man från Frontex, det europeiska gränsskyddet. Men det är otillräckligt och den grekiska regeringen har planer på att bygga ett taggtrådsstängsel längs gränsen. 2009 lyckades 3600 invandrare ta sig över gränsen, 2010 var antalet 36 000! Många flyger billigt från Afrika till Istanbul och får sedan hjälp av människosmugglare att ta sig in i Grekland. Dessa tar ifrån dem deras id-papper vilket hjälper Turkiet att vägra ta tillbaka dem när Grekland försöker utvisa dem tillbaka till Turkiet. Merparten är inte flyktingar utan ekonomiska invandrare som söker försörjning i EU. Den grekiska polisen förser dem med dokument som ger dem rätt att vistas i detta EU-land i 30 dagar. Sedan ska de deporteras men då har flertalet försvunnit i vimlet i Aten eller redan på väg till annat EU-land, där det är lättare att skaffa försörjning, kanske är det Sverige som hägrar.

Ryssland, Tjetjenien, terrorism
2011-06 s 6
"Emiren tar på sig skulden"
Den tjetjenska rebelledaren Doku Umarov har tagit på sig ansvaret för terrorattentatet 24 januari mot flygplatsen Domodedovo i Moskva. Umarov är ledare för den islamistiska gruppen Kaukasusemiratet. Han säger sig handla i Allahs namn med målet att upprätta en fri, islamisk stat i norra Kaukasien.

Italien
2011-06 s 6
"Fallet Berlusconi växer"
Sexskandalen runt premiärminister Silvio Berlusconi i Italien växer för varje dag. Åklagaren i Milano utreder just nu förhållandet mellan Berlusconi och ännu en minderårig prostituerad. Brasilianskan Iris B ska ha deltagit i fester i Berlusconis villa när hon var bara 17 år.

Spanien
2011-06 s 6
"Nytt separatistiskt parti"
Baskiska separatister grundade tidigt i veckan ett nytt politiskt parti, som uttryckligen tar avstånd från den väpnade gruppen ETAs våldsamma kampanj. ETAs politiska gren, Batasuna, förbjöds 2003 på grund av att det hörde samman med den miltanta grenen.

Rumänien
2011-06 s 6
"Falsk spådom blir straffbar"
För en månad sedan började de rumänska myndigheterna beskatta landets häxor och spågummor. Det rumänska parlamentet diskuterar nu ett nytt lagförslag, som kan leda till böter eller till och med fängelse om spådomar inte går i uppfyllelse.
Vidskeplighet tas på stort allvar i Rumänien och myndigheternas beslut att beskatta affärer i vidskeplighet var ett försök att öka statens intäkter. Det nya lagförslaget om straff för vilseledande spådomar innehåller också ett krav på att häxor och yrkesutövare i liknande kategorier ska ha legitimation och kvittera kundernas avgifter.
Häxorna hävdar att det inte är deras fel om spådomar inte slår in, säger Bratara Buzea, som kallar sig "häxdrottning".

Israel, Palestina
2011-06 s 6
"Val på Västbanken i sommar"
Den palestinska myndigheten har sagt att lokala val ska hållas den 9 juli. Detta beror troligen på revolterna i Tunisien och Egypten. Valen skulle enligt planerna hållas i båda Gaza och på Västbanken men Hamas som styr i Gaza kommer inte att tillåta några val. Inget av de palestinska territorierna har haft val sedan 2006.

Egypten, Arabvärlden
2011-06 s 7-10
"Början eller slutet?"
Ingen vet ännu vart den egyptiska revolutionen leder eller hur smittsam den är. Detta är det största dramat som har skakat Egypten sedan Anwar Sadat mördades 1981. Protesterna har skördat hundratals dödsoffer, skadat landets ekonomi, tvingat en regering att avgå, locket ut armén på gator och torg och fått Mubarak att lova reformer. Även andra länder, oavsett om de är monarkier eller republiker, har strukturer som verkar alltmer otidsenliga. Ungefär som Sydeuropa på 1970-talet, när de autokratiska regimerna i Portugal, Spanien och Grekland ramlade i en stor hög och senare i Latinamerika, där juntorna föll som dominobrickor, håller de arabiska samhällena på att förändras på sätt som provocerar politiska omvälvningar. Grupper som muslimska Brödraskapet i Egypten spelar en roll, men det är underliggande samhällsförändringar som är en viktigare orsak. Och sedan var det Internet och Tunisien som satte fart på allt.
Mubarak säger han försvarat Egyptens jord som soldat och att han kommer att dö i Egypten och att historien får döma honom. Denna förklaring nöjer sig med all rätt inte demonstranterna på Tahrirtorget. Och Muslimska Brödraskapet har deklarerat att det inte vill förhandla med regimen förrän Mubarak avgår. Sakta men säkert har egyptierna börjat bli medborgare och inte bara undersåtar i sitt eget land.

2011-06 s 11-12
"En försiktig soldat"
Kraven på förändring överväldigade den försiktige Mubarak.
Kraven på förändring kommer från en ny generation som vägrar att acceptera föräldrarnas bortförklaringar. Landets unga har upptäckt att ett system byggt på nepotism och korruption utestängde dem från universitet och jobb. Deras missnöje växte och svämmade till slut över på gator och torg med oeftergivliga krav på Mubaraks avgång.
Mubarak sitter i toppen på den egyptiska samhällspyramiden. Hans order går nedåt och pengarna går uppåt. Korruptionen i Egypten har vuxit till enorma proportioner under honom.
Det som däremot inte når pyramidens topp i en struktur som Mubaraks är tillförlitlig information. Hans poliser och spioner filtrerar informationen till människorna i toppen. Han tror att han fortfarande är folkets hjälte som han blev för sin roll i kriget mot Israel 1973 och utnämndes till vicepresident av Anwar Sadat som han sedan efterträdde på presidentposten när denne mördades 1981. Men nu är hans polis fruktad och avskydd. De misshandlar och torterar misstänkta och tusentals sitter i fängelse utan varken rättegång eller domar. Hans försök att vara en oumbärlig allierad för USA i Mellanöstern har bara lett till en tydlig fientlighet mot USA bland vanliga egyptier.

2011-06 s 12-14
"Brödraskapets intentioner är oklara"
Muslimska Brödraskapet är Egyptens största gräsrotsrörelse. Gruppen har tagit avstånd från våld och tidvis deltagit i den politiska processen. Men ingen vet exakt vad grupper har för mål och ambitioner. För tillfället kräver de att Mubaraks regim störtas och att det bildas en nationell enhetsregering med alla politiska fraktioner. Muslimska Brödraskapet kommer att vara en stark politisk kraft i Egypten i framtiden. Det är den äldsta och största islamiska rörelsen i världen. Det inkluderar både pragmatiska reformvänner och bildstormande ideologer. De är djupt fientliga till Israel, har en konservativ syn på kvinnans rättigheter och intolerant mot religiösa minoriteter. Många tror att Muslimska Brödraskapet skulle kunna erövra en tredjedel av platserna i parlamentet i fria val. Vad händer sedan, kan det bli ett parti bland många i egyptisk politik eller bidar det sin tid för att sedan ta monopol på makten?

2011-06 s 15-16
"Ingenting blir sig likt"
Framtiden i arabländerna är ett oskrivet blad. Demokrater eller islamister - alla har chansen att forma framtiden. Unga, utbildade och uppkopplade och många sekulära demokrater har ställt sig i spetsen för upproren i Kairo och Tunis.
Arabledarna häpnar inför det faktum att deras kvasigudomliga eller dynastiska anspråk på absolut makt ifrågasätts försöker nu köpa sig tid genom att tillåta symboliska förändringar som att byta ut de regeringar de själva tillsatt. Västs ledare å andra sidan oroas av ovissheten om vem som kommer efter despoterna och har svårt att bestämma sig för vilken häst de ska satsa på. Ju längre korrumperade autokratier har makten, med västs goda minne, och fortsätter att beröva sina folk frihet och möjligheter, ju sannolikare är det att islamismens mest reaktionär strömningar triumferar.

Jordanien
2011-06 s 14-15
Monarkin är skakad"
En grupp före detta generaler och underrättelseofficerare, som har tjänat Jordaniens kung Abdullah i säkerhetsapparaten har själve genomfört ej tillåtna demonstrationer. Generaler och islamister kräver att kungen ska slopa delar av 1952 års författning som bekräftar monarkens rätt att utnämna och avskeda ej valda premiärministrar. Precis som i Tunisien och Egypten har vitt skilda delar anslutit sig till demonstranterna.
Kungen har pratat om politiska reformer i 12 år men han har fortfarande absolut makt samtidigt som landets ekonomi stadigt blir sämre. Kritiken mot korruptionen blir allt personligare. Kungen beskylls ofta för att tillbringa alldeles för mycket tid utomlands och för att köpa extremt dyra födelsedagspresenter till sin fru.

2011-06 s 24
"Beduinerna är missnöjda"
Jordanska beduiner hotar att göra uppror om inte regeringen snarast genomför reformer. Beduinerna kräver snabba reformer och vill avskaffa kungens rätt att utse och avskeda ministrar. De undanber sig också de kungligas inblandning i regeringens arbete - ett budskap som sannolikt riktas till kungens hustru, drottning Rania.

Syrien
2011-06 s 16-18
"Den förflugna drömmen om en arabisk nation"
Avsaknaden av arabisk enhet gör det nödvändigt att i stället skapa en nationell identitet. Många syrier befarar att deras land skulle bli ett nytt Irak om regimen faller. Precis som Saddam Husseins regering i Irak vilar också den syriska regeringen under Bashar al-Assad på en sekulär, arabisk nationalism, enligt vilken alla medborgare är i första hand araber och alla religiösa, sekteristiska och etniska olikheter ska tonas. Alla andra etniska folkgrupper betraktas som araber om de bara talar arabiska och assimilerar sig. Kurderna motsatte sig detta ideal. Den arabiska nationalismen är en hörnpelare i Baathpartiets ideologi. Syrierna är uppriktigt stolta över att sunniter, kristna, alaviter, shiiter och druser lever fredligt sida vid sida i deras land och kan utöva sina religioner. Den syriska regeringen kommer att fortsätta propagera för arabisk nationalism. Utan en sammanhållande identitet kan Syrien nämligen gå samma öde till mötes som Irak om den nuvarande regimen skulle falla.

Iran
2011-06 s 18-19
"Iran tolkar revolten som en USA-fientlig kampanj"
Gudsstatens stöd till proteströrelsen i Nordafrika kan bli en bumerang som slår tillbaka mot mullorna själva. Det är dags för kungar och tyranner att stiga ner från tronen, sa iranske vicepresidenten Mohammed Reza Rahimi i en intervju i söndags. Ayatollah framställer händelserna i Nordafrika som en islamisk renässans, inspirerad av Iran. Han stöder upproret i Egypten med argumentet att revolten har uppstått ur hatet mot Irans ärkefiende, USA. Den iranska ledningen inser inte att den genom att stödja demonstranterna i Nordafrika stöder protestaktioner generellt.

Somalia
2011-06 s 20-23
"Kriget mot piraterna hårdnar"
Somaliska pirater beger sig långt ut till havs och opererar numera i ett område lika stort som hela Västeuropa. Somaliskt sjöröveri går ut på att kapa fartyg och begära lösen inte att plundra till sjöss. Det arbetskapital de behöver brukar komma från kriminella somaliska nätverk i Dubai, Nairobi och Libanon. Lösensummor betalas kontant. Somalia har inte något fungerande banksystem. Det finns alldeles för många som gillar sakernas tillstånd. Piraterna får pengar, äventyr och glamour. Försäkringsbolagen, som i förr månaden utvidgade området som anses vara pirathotat, tjänar pengar på sjöröveriet. Så länge som alla rederier bär sin andel av vad premierna kostar kan de skjuta över kostnaderna på kunderna. Och länder som Kina och Ryssland får nya erfarenheter.

Nordkorea
2011-06 s 24
"Militärer från Nord- och Sydkorea träffades i början av veckan i den hårt bevakade demilitariserade zonen för överläggningar. Överstar från de båda koreanska staterna träffades för att fastslå tid och logistik för överläggningar på högre nivå om förra årets händelser. Det var Nordkorea som ville ha en dialog. Pyongyang vill återuppleva de så kallade sexpartssamtalen om atomprogrammet och i gengäld få ekonomisk och annan hjälp.

Pakistan
2011-06 s 24
"Polisen pekar ut expresidenten"
Utredare i Pakistan riktar allvarliga misstankar mot Pakistans expresident, Pervez Musharraf, som anklagas för indirekt delaktighet i mordet på toppolitikerna Benazir Bhutto för drygt tre år sedan. Han påstås ha beordrat poliser att undanröja spår på attentatsplatsen. Musharraf vistas sedan sin avgång 2008 i London.

Thailand
2011-06 s 25-27
"Den thailändska regimen använde övervåld"
Bilderna från blodbadet i Bangkok i maj 2010 spred sig jorden runt. Omkring 1900 personer skadades i oroligheterna och ett nittiotal dödades. Exakt varför och hur våldsamheterna uppstod är ännu inte uppklarat. Men det finns en advokat som tycker sig se uppsåtliga övergrepp från regimens sida och vill stämma premiärminister Abhisit inför Internationella brottmålsdomstolen. Den kanadensiske jurister Robert Amsterdam har nämligen samlat in material som han i förra veckan lämnade över till Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Kärnan i materialet är edsvurna vittnesmål från en högt uppsatt thailändsk officer som kallas "det anonyma vittnet nr. 22". Han påstår att premiär minister Abhisit kände till de planer som regeringen hade för de våldsamma insatserna mot demonstranterna. Den amerikanske militärexperten Joe Ray Witty sammanfattar efter att ha studerat vittnesmål och bildmaterial "Den kungliga thailändska armén öppnade från 10 april till 19 maj 2010 eld mot obeväpnade civila vid flera tillfällen och använde dödligt våld som inte bara var oproportionerligt utan grundlöst, orättfärdigt, uppsåtligt och kriminellt.

Japan
2011-06 s 27-29
"Det unga Japan har resignerat"
De verkar ha accepterat tanken att de får det sämre än sina föräldrar. Japanska företag slösar bort en hel generation för att skydda de äldre löntagarna i stället för att släppa loss entreprenörsandan hos den krympande unga generationen. De unga får inte chansen att anta nya utmaningar och sätta fart på landet.

Natur och Miljö
2011-06 s 30-31
"Glaciärerna smälter"
Högt upp i Anderna har stigande temperaturer och förändringar i tillgången på vatten under de senaste fyrtio åren lett till mindre skördar, utdöda fiskarter och stor oro hos befolkningen som inte tror sig kunna överleva i regionen en generation till. Peru hyser 70 % av världens tropiska glaciärer. Perus 18 bergsglaciärer är viktiga för regionens källor till dricksvatten, bevattning och elektricitet. Bolivia och Chile hotas också av smältande glaciärer och i Colombia hotas städer nära havet att förstöras av översvämningar och jordskred.