Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 29

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 

Belgien
2011-29/30 s 4-5
"Belgien har fortfarande ingen regering"
Belgien innehar ett trist världsrekord: sedan mer än ett år tillbaka saknar EUs grundland och värdland en vald regering. Den lamslående striden mellan flamländare och valloner medför stora risker. Det splittrade landet skulle i värsta fall kunna dras med i eurokrisen.
Två, helt olika personer står mot varandra. Det är dödstyst mellan de två. Den ene är Elio di Runo, 59, partiledaren för de vallonska socialisterna och den andre är Bart de Wever, 40, som leder Nya flamländska alliansen. Både hade stora framgångar i förra årets parlamentsval. Wever vill utropa republiken Flandern och avskaffa den belgiska monarkin medan di Rupo tycker att det är bra som det är.
I över ett år utan regering har det emellertid fungerat ganska bra med en expeditionsministär som består av den regering som valdes bort i fjol. Parlamentet godkände till exempel Belgiens medverkan i Natos operationer i Libyen. Ett bevis för att ett land kan styras även utan en vald regering.

Frankrike
2011-29/30 s 6-7
"Det ser mörkt ut för den franska medelklassen"
Dagens unga generation misströstar. Det mesta tyder på att de får det sämre än sina föräldrar ekonomiskt trots att de är välutbildade. Bara åtta % av fransmännen tror att dagens unga får ett bättre och lättare liv än deras föräldrar, jämfört med 46 % i till exempel Finland. Under Trente Glorieuses 1945-1975 vande medelklassen sig vid att nästan automatiskt stiga i välståndsrankningen vilket gett 60+ generationen en trygg pensionärstillvaro. Nu finns det inga trygghetsgarantier för den efterkommande generationen. Detta tror många är en av orsakerna till Nationella Frontens snabba framgångar.

EU, Italien
2011-29/30 s 8
"Vägen till Rom"
I förra veckan spred sig den europeiska skuldkrisen också till Italien. Köparna på obligationsmarknaden drog sig tillbaka vilket ledde till högre ränta och till högre kostnader för den italienska statsskulden än på 10 år. En orsak var den missämja som uppvisas om villkoren i sparbudgeten mellan premiärminister Berlusconi och finansminister Tremonti.

Tyskland, Forskning
2011-29/30 s 9
"Sova på jobbet"
Forskare vid Harvard och vid Läkarutbildningen i Aten fann att grekiska arbetare som tar regelbunden siesta har 37 % lägre dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar än andra. Dessa rön har uppmärksammats i Tyskland där flera stora företag erbjuder de anställda speciella vilrum. Företagsledningen uppger att produktiviteten ökar märkbart hos utvilade medarbetare. "En tupplur på eftermiddagen motverkar tröttheten vid middagstid och medföljande risker för misstag", menar professorn i biologi och psykologi, Jürgen Zulley. "En tupplur förbättrar reaktionsförmågan, gör oss alertare, skärper reaktionsförmågan och gör oss på bättre humör".
En amerikansk undersökning vid Berkeley förra året bekräftar de tyska rönen.

Media, Storbritannien
2011-29/30 s 10-11
"Är det dags att sätta munkavle på den brittiska pressen?
Implosionen i Rupert Murdochs imperium har fått britterna att fråga sig om det är dags att skärpa reglerna för tabloidtidningarna. Relationerna mellan politiker och medier i Storbritannien har länge varit ömsesidigt tillmötesgående, men detta förhållande ifrågasätts nu som aldrig förr.
Allt förändrades när det avslöjades att tidningen hackat telefoner hos mordoffer och stupade soldater. Läsare och annonsörer meddelade att de inte längre ville ha med News att göra.
Marknaden visade att den klarade av det som staten misslyckades med. Systemet - "Adam Smiths osynliga hand" - fungerar!

2011-29/30 s 11
"Skandalen orsakar många ringar på vattnet"
Pressen på premiärminister David Cameron ökade markant när Storbritanniens högste polischef, Sir Paul Stephenson avgick med förklaringen att premiärministerns relation med den förre redaktören för News of the World, Andy Coulson, gör det omöjligt för honom att avslöja vissa fakta i målet.

Vitryssland
2011-29/30 s 12-13
"Lukasjenkos värld finns inte i verkligheten"
Det är dystra dagar för autokraten i Minsk. Landets ekonomiska problem driver tusentals människor att delta i fredliga demonstrationer, men statschefen, Alexander Lukasjenko, svarar återigen med våld. Han har tydligen förlorat kontakt med verkligheten. Till och med i Moskva tror man att hans dagar är räknade.
En dramatisk kris har drabbat envåldshärskaren Alexander Lukasjenkos rike: exporten har rasat ihop, utlandsskulden rusar uppåt, priserna exploderar, och sedan ett par veckor är det ont om bensin.
Alexander Lukasjenko, envåldshärskaren i Minsk, har regerat oinskränkt i 17 år under vilka han har utplånat all politisk opposition och de fria medierna. Protesterna de senaste veckorna har blivit för mycket för honom. Han är så arg att han nästan dagligen låter gripa och föra bort hela busslaster med oppositionella utan några som helst rättsliga grunder.
Med frikostiga löne- och pensionshöjningar köpte sig presidentens väljarnas stöd. Den outtalade överenskommelsen gick ut på att väljarna garanterades ekonomisk trygghet i utbyte mot att de inte lade sig i politiken.
I våras kom det ekonomiska sammanbrottet. Vitrysslands ekonomi, som redan tyngdes av de höga priserna på gas och olja från Ryssland, saknade pengar, och de ansvarslösa löne- och pensionshöjningarna gjorde inte saken bättre. Eftersom Vitryssland importerar mera än det exporterar kollapsade även handelsbalansen. 73 procent av vitryssarna klagar på en dramatisk försämring av livskvaliteten, och nästan varannan tillfrågad lägger skulden på presidenten. I december, när presidentvalet ägde rum, fick han förtroende av 55 procent av väljarna, men i juni var det bara 33 procent som trodde på honom. Nästan två tredjedelar av de tillfrågade anser att det är skadligt för landet att Lukasjenko har nästan all makt i sina händer.

Ryssland, Tyskland
2011-29/30 s 14
"Ryssland och Tyskland utökar samarbetet med varandra"
Tysklands och Rysslands ledare bestämde tidigare i veckan att det ekonomiska och politiska samarbetet länderna emellan ska utvidgas och fördjupas. Den ryska regeringen kommer i fortsättningen att tillåta tyska företag att exploatera Rysslands sällsynta jordmetaller i utbyte mot tysk teknik och hjälp med att modernisera den ryska ekonomin. Tyskland behöver sällsynta jordmetaller till sina produkter som mobiltelefoner och elektriska bilmotorer. I gengäld vill Ryssland ha en större tillgång till den tyska energimarknaden. Ryssland räknar med att Tyskland kommer att behöva mycket mera gas på grund av beslutet att avveckla kärnkraften.

EU, Cypern, Turkiet
2011-29/30 s 14
"Cypernfrågan ställer till det igen"
Inga förhandlingar med EU under den period som Cypern (det vill säga den del som kontrolleras av grekcyprioterna och som är medlem i EU) innehar ordförandeskapet i EU-rådet. Så lyder den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogans populistiska budskap. Det tyska partiet CSU som deltar i regeringskoalitionen föreslår att EU avbryter alla medlemskapsförhandlingar i sex månader och slopar allt ekonomiskt stöd till Turkiet hela nästa år. "Den som vägrar att tala med en medlemsstat förolämpar hela EU".

USA
2011-29/30 s 16-17
"Republikanska partiet lider av personlighetsklyvning"
Strid råder mellan republikanerna i representanthuset och den demokratiske presidenten Barack Obama. Republikanerna är motståndare till den skattehöjning - kombinerat med stora nedskärningar - som Barack Obama behöver för att kunna fortsätta att betala ut löner till statsanställda.
Striden om taket för den amerikanska statsskulden har avslöjat att det råder stor oenighet inom det republikanska partiet mellan pragmatiker och purister. Schismen speglas också av en splittring inom Tea Party rörelsen. Man ska inte låsa fast sig i det omöjliga, lite pragmatism skadar aldrig menar Matt Kibbe, ordförande i Freedom Works.

2011-29/30 s 17
"Washington behöver fler statsmän och färre politiker"
USA går mot en punkt där staten inte kan betala löner och andra utgifter från och med den 2 augusti. Barack Obama måste diskutera en höjning av taket för den amerikanska statsskulden med Republikanerna. Obama behöver kongressens stöd för att höja skuldtaket och måste få med sig Republikanerna. I egenskap av USAs största långivare pressar Kina på för att en lösning ska komma till stånd. Annars hotar regeringen i Beijing att ta hem pengar från USA.

Bahrain
2011-29/30 s 18-20
"Strandsatta på en ö"
Bahrains största shiamuslimska parti överger dialogen med regimen med förklaringen att förhandlingarna bara var ett spel för galleriet. Regimen verkar inte vilja ge vika en tum för oppositionens krav på demokratisering. Oroligheterna på Bahrain har involverat regionala stormakter och skapat nervositet i Washington som betraktar Bahrain som en strategisk allierad, är bland annat bas för USAs femte flotta - och anser att en försoning mellan shiiterna och kungafamiljen är en förutsättning för stabiliteten i Persiska viken. Det är den shiamuslimska minoriteten som drivit demonstrationerna. De har varit djupt missnöjda i decennier - uteslutna som de är från de flesta höga positioner. Den sunnitiska Khalifafamiljen sitter emellertid säker på tronen tack vare stödet från grannarna, inklusive Saudiarabien. Kungen, Hamad bin Issa al-Khalifa, är inte alls intresserad av reformer.

Afrika
2011-29/30 s 21-22
"Den förutsägbara katastrofen på Afrikas horn"
På grund av den värsta torkan på många decennier lider miljoner människor i Östafrika av hunger. Många kommer att dö de kommande veckorna - och världen tycks inte kunna göra någonting åt detta.
För 20 år sedan etablerade FN Dadaablägret för att kunna ta emot ca 90 000 flyktingar från Somalia. Numera bor drygt 380 000 människor i improviserade tält mellan savannens buskar.
I Somalia, Etiopien, Kenya, Djibouti och Uganda har människorna det svårare än på mycket länge.
Befolkningen i de hungersdrabbade länderna under de senaste decennierna mångdubblats från ca 41 miljoner till 167 miljoner. Somalia är speciellt utsatt, eftersom den islamistiska Shababmilisen har jagat bort nästan alla hjälporganisationer från landet.
Al-Shababmilisen är känd för att kidnappa utlänningar så fort de får tillfälle, och otroende, d v s icke-muslimer, blir skjutna om de inte kommer tillräckligt nära för att föras bort.
FNs livsmedelsprogram WFP drog sig tillbaka från det av milisen kontrollerade området i Somalia 2010, därför att mängder av mat försvann, medarbetare dödades eller kidnappades, islamisterna tvingade till sig pengar från hjälparbetare och körde till slut bort dem från området.

Afrika, Somalia
2011-29/30 s 23-24
"Varför svälter människorna?"
Tusentals människor hotas av svältdöden, miljoner män, kvinnor och barn är i fara och måste få hjälp. FN varnar för århundradets torka i Östafrika. Hur kunde krisen uppstå?
Den väpnade konflikten i Somalias sydliga del förvärrar torkkatastrofen markant. Många människor vågar inte bruka jorden av rädsla för att attackeras av miliser. Miliserna driver in skyddspengar och det pågår strider där nomaderna vallar sina djur. Det finns knappt några hjälporganisationer kvar i Somalia eftersom terrormiliserna driver bort dem.
Länderna på Afrikas hörn har dåliga politiker. Det läggs inte upp tillräckliga förråd i goda tider och fördelningen av livsmedel fungerar inte.

Burma
2011-29/30 s 25
"Straffångar används som kanonmat"
Burmas krigsmakt utnyttjar fångar som bärare och sköldar. Dessa arbetar under livsfarliga förhållanden. Burmas armé gör sig enligt människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Karen Human Rights skyldig till krigsförbrytelse. Bärarnas uppgift är bland annat att gå genom minerade fält före soldaterna och tjäna som deras skottsköldar. Fångar som skadas får ingen hjälp. De får inte heller tillräckligt med mat och de utsätts för tortyr och misshandel. Den burmesiska regeringen struntar i att landets militärer bryter mot de mänskliga rättigheterna. Burma styrs sedan ett halvt sekel av militärer. Och fortsätter med detta även om de formellt lämnat över till en civil regering.
Human Rights Watch föreslår tillsättandet av en FN-sponsrad undersökningskommission med uppdrag att utreda brotten mot de folkrättsliga och mänskliga rättigheterna i Burma.

Kina
2011-29/30 s 26-27
"Från cykel till Bentley på en generation"
Världens bilföretag drar österut för att sälja lyxbilar till statusjagande, nyrika kineser. Ett växande antal kineser går från cykel till Bentley och från moped till Mercedes på bara en generation. Kina har snabbt utvecklats till en superkonsument av bilar. Försäljningen av superlyxiga bilar i Kina har ökat med 30 % bara det senaste halvåret. Bilen har blivit en av de synligaste symbolerna för den allt djupare klyftan mellan fattig och rik i Kina. Kinas rika blir inte bara rikare utan de blir rikare fortare. Bilen har blivit en av de synligaste symbolerna för den allt djupare klyftan mellan fattig och rik i Kina.
Beijing håller på att bli världens värsta trafikstad.

Sport
2011-29/30 s 28-29
"Lyx och förmåner i FIFAs guldkantade reservat"
De 24 ledamöterna i FIFAs exekutiva kommitté - gruppen som styr det globala spelet och organiserar VM - är en helt manlig klubb, vars medlemmar tjänar upp emot 300 000 dollar per år i lön och bonus plus ett antal olika förmåner.
Denna elit står just nu under mycket hård press. En i gruppen, Mohamed bin Hammam från Qatar, anklagas nämligen för att ha mutat FIFA-medlemmar på lägre nivå i ett försök att avsätta FIFAs ordförande, Sepp Blatter.
FIFA har sedan det grundades i Paris 1904 vuxit till en extremt rik organisation med en förmögenhet på nästan 1,3 miljarder dollar och intäkter förra året på minst 1,2 miljarder dollar från försäljningen av tv- och marknadsrättigheter i hela världen. Organisationen har också gynnats av den skattebefrielse som gäller för schweiziska idrottsorganisationer.
FIFA-ledningens medlemmar reser som diplomater, slipper tullkontroller och åker i poliseskorterade korteger genom städerna som de besöker. Potentiella värdländer överöser dem med presenter: manschettknappar, dyra handväskor och fina viner.

Slovakien
2011-29/30 s 31
"Farväl till pansar"
Den slovakiska armén gör sig av med pansarstyrkorna. Krigföring med pansar motiveras inte av de hot som finns mot ett litet Nato-land i Europas mitt. Slovakien blev medlem i Nato 2004 och avskaffade i slutet av 2005 den allmänna värnplikten. Slovakien har kvar ett starkt flygvapen och fortsätter att delta i Natos insatser utomlands, för närvarande i Afghanistan.

Tjetjenien
2011-29/30 s 31
"Ingen ände på förbuden"
Socialdepartementet i den ryska delrepubliken Tjetjenien hävdar att energidrycker som exempelvis Red Bull är att likställa med öl och därför är "oislamiska". Därför kommer försäljningen att förbjudas till personer under 18 år.

Makedonien
2011-29/30 s 31
"Ny regering snart klar"
Sex veckor efter parlamentsvalet i Makedonien presenteras en ny regering. Den förre och även blivande regeringschefen, Nikola Gruevski, presenterade tidigare i veckan sina tilltänkta ministrar för parlamentet. Det konservativa under Gruevskis ledning kontrollerar 71 av totalt 123 platser tillsammans med Gruevskis albanska koalitionspartner.
Den 40-årige Gruevski har varit regeringschef sedan 2006. Majoriteten av befolkningen är slaviska makedonier och den albanska minoriteten utgör drygt en fjärdedel av landets två miljoner invånare.

Tyskland, terrorism
2011-29/30 s 31
"Misstänkta terrorister"
Polis och åklagare i Stuttgart och storkommunen Ludwigsburg gjorde tidigare i veckan en razzia mot misstänkta terrorsponsorer. Man genomsökte åtta bostäder och en imams kontor. Fyra tyskar av turkisk härkomst samt två turkar greps. En av de gripna har stått under polisens övervakning sedan 1990-talet men man har aldrig kunnat bevisa att han gjort sig skyldig till brott.

Guinea
2011-29/30 s 31
"Avsatt officer försökte hämnas"
Guineas president Alpha Condé undkom i tisdags två attentat mot sitt residens. Minst tre personer dödades i attentaten. Attentatsmännen misstänks vara före detta officerare iarmén. Attackerna väcker farhågor om stabiliteten i detta lilla, fattiga västafrikanska land. Enligt en polischef grep man efter attentaten en före detta arméchef som avsattes av Condé bara några dagar efter det att denne hade tagit makten i december förra året.