Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 05

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04     

EU, Tyskland
2011-05 s 3-5
"Ett motvilligt Tyskland styr euroskutan"
Den enhetliga valutan skulle hålla Tyskland i schack. Men nu är det Tyskland som håller i rodret och ingen är lycklig inte ens tyskarna. Euron förmår inte längre skyla urgamla motsättningar. Borgmästaren i Aten skrev en faktura på 80 miljarder euro för den tyska arméns ockupation under andra världskriget. "Nazisternas ättlingar minsann inte har rätt att utfärda några order till grekerna". Å andra sidan uppmanade "Bild" att Grekerna skulle auktionera ut några av sina öar innan det bad om en endaste cent från Tyskland.
Den svaga euron betyder ett starkt Tyskland. Exporten går på räls och 2010 växte ekonomin med 3,7 %. Arbetslösheten är den lägsta sedan 1992. Budgetunderskottet ser ut att landa på noll 2014 och sedan förbli där.
Vad som än händer med euron blir det på Tysklands villkor eller inte alls. Berlin håller på att bli Europas huvudstad.

2011-05 s 6-7
"Merkel vet vad det handlar om"
Den tyska förbundskanslerns hårdnackade försvar av euron utformades redan i Östtyskland. För två decennier sedan upplevde Angela Merkel Östtysklands kollaps. Hon vet vilket motstånd och vilka faror som följer med strukturella anpassningsprogram. Tysklands egen återföreningshistoria är en användbar läxa som Merkel försökte lära övriga europeiska länder när hon talade på Världsekonomiskt forum i Davos i förra veckan.

Italien
2011-05 s 7-9
"Basta!"
Den senaste skandalen runt premiärminister Silvio Berlusconi handlar om prostitution och maktmissbruk men framför allt om hur länge Italien står ut med honom. Åklagaren i Milano har i ett halvår utrett fallet som tidningarna kallar för "Rubygate". När Berlusconi ingrep i polisens arbete för att fria nattklubbsdansaren Ruby som ingick i hans stall tillsammans med andra unga, pengalystna och tämligen vulgära unga kvinnor. President Giorgio Napoletano kräver en omedelbar genomlysning av statsministerns affärer, vänsteroppositionen samlar in tio miljoner namnteckningar för "att skicka hem Berlusconi" och påven Benedictus XVI klagar på "en moralisk försvagning". Författningsdomstolen har upphävt Berlusconis immunitet. I en videoinspelning domderade Berlusconi om en konspiration inom den vänsterinfluerade domarkåren och krävde att få ha sitt privatliv i fred.

Belgien
2011-05 s 9
"Belgien väntar och väntar och väntar…"
Medan Belgiens politiker och sju olika politiska partier fortsätter att dra åt alla håll, håller landet på att slå rekord som det land som har varit utan regering allra längst. Landet har befunnit sig i vakuum sedan i juli 2010. Överläggningarna om bildandet av en koalitionsregering mellan de sju partierna bryter samman gång på gång. Kung Albert II lyckades inte ens få alla partierna samlade runt samma bord. Partier, som representerar Belgiens två största folkgrupper, sex miljoner holländsktalande flamländare och 4,5 miljoner fransktalande valloner, har länge haft svårt att komma överens men nu har landet slagit sitt eget rekord och är på väg mot Iraks 249 dagar efter valen förra året.

Albanien
2011-05 s 10
"I dålig dager"
Misstankar om utbredd, organiserad brottslighet skadar albanernas rykte"
Det kan inte vara roligt att vara alban just nu. I Kosovo misstänks de albanska ledarna för brottslighet i stor skala. I Albanien uppstod våld i samband med ett oppositionsmöte 21 januari och tre aktivister sköts till döds. Albaniens premiärminister, Sali Berisha, anklagar oppositionen, Edi Rama, borgmästare i Tirana, för att leja kriminella gäng och terrorister. Ända sedan valen i juni 2009, som enligt oppositionen manipulerades av Berisha har det parlamentariska arbetet varit blockerat. Som en följd därav har Albaniens medlemskapsprocess med EU avbrutits.

Kosovo
2011-05 s 10-11
"En ful fisk i Europas salonger"
Kosovos premiärminister, Hashim Thaci pekas ut som en av "de stora fiskarna" i den organiserade brottsligheten i hans land. Det gör även Xhavit Haliti, före detta logistisk chef i UCK-gerillan och numera nära allierad till Hashim Thaci. Dick Marty hävdar i en rapport som han skrivit på uppdrag av Europarådet att Kosovos premiärminister, Hashim Thaci, ledde ett maffianätverk som hade kontroll över våldsam heroinhandel och var kopplad till kidnappningen av serber och andra i Kosovo. En del mördades i Albanien och deras såldes. Xhavit Haliti hävdas ha starka band till den albanska maffian och Kosovos säkerhetspolis KshiK. Rapporten har fått förödande effekter för Kosovos redan dåliga internationella image. Den formella utredningen om organhandel i Kosovo föranleddes av avslöjanden från den före detta chefsåklagaren vid krigstribunalen i Haag, Carla del Ponte.

Egypten, Arabvärlden
2011-05 s 13-14
"Allt står och väger"
Från härskarnas palats i Mellanöstern till Vita husets korridorer försöker diplomater och experter bilda sig en uppfattning om folkupproret i Egypten, som är arabvärldens folkrikaste land och en strategisk partner för USA i denna region. Om Mubarak störtas är det troligt att andra västallierade arabledare också störtas, vilket skulle kunna leda till stora förändringar i regionens politiska karta. Demonstranter och oppositionella grupper vill att det omedelbart bildas en nationell enhetsregering som ändrar i författningen för att öppna för fria, rättvisa val.

2011-05 s 14-15
"Despotens sista anbud"
Massorna kräver hans avgång, men Egyptens president Hosni Mubarak lyfter i TV fram sina förtjänster. Med beskedet att han själv väljer när han vill avgå försöker han försäkra sig om en hedersam reträtt. Han medger inte att alla eftergifter han ändå gjort har kommit till stånd under hård press från demonstranterna. Mohamed El-Baradei som har ställt sig i spetsen för proteströrelsen var väldigt besviken på presidentens tal.

2011-05 s 15-16
"Vem är El-Baradei?
Det är en av många frågor som den amerikanska regeringen grunnar på i dessa dagar av uppror och maktkamp i arabvärlden. ElBaradei var en entusiastisk supporter till Obama under dennes första månader som president. Han och Obama har båda tilldelats Nobels fredspris. Han var oenig med George W. Bushs regering i fråga om Irak och Iran. Den stora frågan för USA just nu är ElBaradeis syn på olika frågor relaterade till Israel, Egypten och USA. ElBaradei har betecknat blockaden mot Gaza son "skamfläck för varje arab".

Israel
2011-05 s 17-18
"Israel skakas av turbulensen i Nordafrika"
Om Mubaraks regim i Egypten faller tvingas Israel omvärdera sin situation i grunden och utarbeta helt nya strategier. Israels militära planering bygger på fred med Egypten. Nästan hälften av den naturgas Israel importerar kommer från Egypten. Om Mubarak avgår riskerar Netanyahu att inte ha en enda allierad i hela regionen. Israel kommer att känna sig mer omringat än på många decennier om till exempel Muslimska Brödraskapet tar makten i Egypten.

Jordanien
2011-05 s 19-20
"Även Jordaniens folk kräver reformer"
Trycket ökar på kungen, men respekten för monarkin finns kvar. Kung Abdullah II har under den senaste veckorna pressats hår av protester från en koalition av islamister, sekulära oppositionsgrupper och en grupp pensionerade armégeneraler som kräver långtgående politiska och ekonomiska reformer. De har protesterat mot stigande priser och krävt att premiärminister Samir Rifai avgår, men ingen har utmanat kungen direkt. Kungen svarade med att avskeda Samir Rifai och tillsätta en ny regering. Ledaren för Islamiska aktionsfrontens politiska gren (en filial till Muslimska Brödraskapet och Jordaniens största oppositionsgrupp) säger att gruppens krav är att kungen upplöser parlamentet, som valdes i november i ett föga rättvist val och utlyser nyval.

Kazakstan
2011-05 s 20-21
"Despoterna försöker avvärja folkliga protester"
Kazakstans president har utlyst nyval och slopat planerna på en folkomröstning som var tänkt att förlänga hans mandat i många år till, ända till 2020. Nursultan Nazarbajev, 70 år, har haft makten sedan 1989. Författningsdomstolen deklarerade att folkomröstningen stred mot konstitutionen. Det ligger nära till hands att misstänka att president Nursultan Nazarbajev har påverkats av händelserna i Egypten och nu försöker avvärja en proteststorm i sitt eget land. Nu kan det bli nyval redan i maj. Nursultan Nazarbajevs popularitetssiffror är ovanligt höga. 47 % av landets 15 miljoner invånare är muslimer.
Oroligheterna i Mellanösterns folkrikaste land har väckt hopp om en ändring bland de oppositionella i de energirika länderna Kazakstan och Azerbajdzjan, vars president Ilham Alijev efterträdde sin far 2003 i den första dynastiska successionen i den forna Sovjetunionen.

Burma
2011-05 s 21-22
Den politiska farsen i Burma"
Parlamentet i Myanmar representerar inte folket på riktigt. Nya lagar och regler styr parlamentarikernas uppförande. De får till exempel inte ställa några frågor. En eventuell fråga ska lämnas 10 dagar i förväg, underhusets generaldirektör ska granska och godkänna frågan och till sist kan ändå underhusets talman avvisa den. Ledamöterna förbjuds att ta med alla former av "upp- eller inspelningsapparat", liksom datorer och mobiltelefoner. Alla besökare till parlamentet måste ha tillstånd i förväg, annars riskerar de fängelse eller skyhöga böter. Både under- och överhuset domineras av det styrande Solidaritets- och utvecklingspartiet (USDP) som är militärregimens politiska överrock. Oppositionen. i mån den finns, kommer från två håll, NDF och de så kallade etniska partierna. NDF består av före detta NLD-medlemmar som motsatte sig San Suu Kyis uppmaning till bojkott av valet.
ASEAN, organisationen med tio sydostasiatiska medlemsländer propagerar för att västländerna snarast ska upphäva sanktionerna mot Burma.

Irland
2011-05 s 22
"Brian Cowen avbryter sin politiska karriär"
Brian Cowen, avgående premiärminister och Fianna Fails sparkade partiledare kommer på eget bevåg att överge sin egen valkrets. Han har bekräftat att han inte tänker ställa upp i de kommande valen. I tisdags upplöste han det irländska parlamentet formellt och tillkännagav datum för nyval.

Australien
2011-05 s 22
"Högre skatt för solidaritet"
Australierna ska betala högre skatt för att hjälpa till att finansiera återuppbyggnaden av de områden som förstördes av de omfattande översvämningarna. Premiärminister Julia Gillard meddelade häromdagen att hon inför en specialskatt. Undantagna från skatten är låginkomsttagare och personer som har berörts direkt av översvämningarna. Regeringen räknar med att få in motsvarande fyra miljarder euro på detta sätt.

Japan
2011-05 s 23-24
"Japan älskar opinionsmätningar men inte sina ledare"
De tycker nästan aldrig om sin premiärminister. Folket tycker att Naoto Kan är svag och medierna hånar honom för hans sjunkande popularitet. På mindre än åtta månader som premiärminister har Naoto Kans väljarstöd rasat från 60 till 29 % enligt en stor mätning. De flesta experter i Japan är eniga om att när väljarstödet har dalat till under 30 % har premiärministern ingen chans att hålla sig kvar. Under de drygt två decennier sedan 1989 har japan haft 15 premiärministrar, varav bara en var populär. Det var Junichiro Koizumi (2001-2006) som var lika karismatisk som oförskräckt.

Afrika
2011-05 s 25-26
"Tandlös och pank"
Afrikas största samarbetsorganisation har blivit lite bättre, men den är fortfarande svag. Afrikanska Unionen har 53 medlemsländer - alla länder i Afrika frånsett Marocko som bråkar med andra länder om det omstridda Västsahara. AU påstår sig arbeta för större öppenhet och mer demokrati. Unionens huvuduppgift är att skapa "fred och säkerhet". AUs retorik har med åren blivit mer pragmatisk. Nu handlar det mest om ekonomisk integration. AU har erövrat en röst i G20, men mycket är tomt skryt. Unionens omtalade parlament, banker och rättsinstanser existerar knappt. Pengar är ett stort problem. Den kombinerade storleken av unionens ekonomier är jämförbar med Nederländernas enligt officiella växelkurser. De afrikanska länderna står bara för omkring 40 % av AUs budget. Kina, EU och USA står för resten.
AU har ca 8000 man i Somalia där de bekämpar jihadister. Ytterligare 8000 deltar i en gemensam AU-FN-styrka i Darfur i västra Sudan.

Elfenbenskusten
2011-05 s 25
"Fem presidenter ska medla i Elfenbenskusten"
Fem afrikanska statschefer ska försöka hitta en lösning på den politiska krisen i Elfenbenskusten. Detta meddelade AUs ordförande häromdagen. Sydafrikas och Tanzanias presidenter och statscheferna i Mauretanien, Tchad och Burkina Faso. I Elfenbenskusten har president Laurent Gbagbo i två månader vägrat att lämna ifrån sig makten trots att han förlorade valet till oppositionsledaren Alassane Outtara.

Sudan
2011-05 s 26
"Khartoum accepterar valresultatet"
Den sudanesiska regeringen i Khartoum har godtagit folkomröstningen om självständighet i Södra Sudan. Ledningen i Khartoum lovar att försöka etablera goda relationer med den nya staten. 98,83 % av väljarna röstade för självständighet från Sudan. I juli bildas världens 193:e stat officiellt.

Handel och Näringsliv, Kina
2011-05 s 26-27
"Hamburgerkedjan lockar med karriär"
Det är lättare att komma in på Harvard än på McDonalds-skolan i Kina. Hamburgeruniversitetet som nyligen flyttade från Hongkong till Shanghai är en utmärkt skola för avancemang både inom och utanför företaget. Den totala försäljningen av snabbmat ökade med tolv % förra året. McDonalds står för 16 %.

2011-05 s 28-31
"Dilemmat med genier"
En av männen bakom Macen, Apples grundare, Steve Jobs meddelade för en tid sedan att han lämnar den operativa ledningen av Apple av hälsoskäl. Återstår att se om Apple förmår att hålla ställningarna i frontlinjen utan Steve Jobs entusiasm och glöd. Hos Google utspelas ett liknande drama som hos Apple just nu. Teknikveteranen Eric Schmidt har varit vd sedan start. Nu är planerar en av grundarna, Larry Page på att ata över som vd och föra Schmidt som styrelseordförande.
Politiken har sina ledare och näringslivet sina, ingen är oersättlig men somliga är svårare att byta ut än andra.