Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 15

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14      

Portugal
2011-15 s 3
"Bakfylla utan fest!"
Till skillnad från Spanien och Irland måste det skuldtyngda Portugal dra åt svångremmen utan att först ha fått njuta av en period med god tillväxt.
Beneficas nya arenor - byggda inför EM 2004 - påminner om hur Portugal använde EUs bidragspengar. EUs pengar placerades i infrastruktur som varken behövdes eller kommer att behövas. "Vi är alla skyldiga. Vi har levt över våra tillgångar och måste bära vår del av ansvaret". Alla portugiser måste nu lära sig leva på ett annat sätt. Framför allt börja arbeta effektivt. Det är medelklassen som förlorar mest när Portugal nu nödgas ta hjälplån.

Grekland
2011-15 s 4-5
"Sparsamhetens mödor"
Den internationella räddningsplanen för Grekland fungerar inte som det var tänkt.
Det var aldrig tänkt att den skulle vara lätt att följa. För att Grekland skulle få 110 miljarder euro från andra länder i eurozonen och från IMF under tre år måste den socialistiska regeringen under George Papandreou anta ett drastiskt åtstramningsprogram. Några reformer har genomförts som stopp för ohållbara löften om pensioner och att enskilda bolag nu kan stå utanför kollektiva avtal. Vissa inrotade monopol har också angripits.
De största åtstramningarna i EUs historia krävs. Statens utbetalningar måste minskas, lönesänkningar på 15-20 % för den offentliga sektorns anställda samt höjningar av moms och andra skatter. Fram till 2013 ska 150 000 av 800 000 offentliganställda bort.
Men de röda siffrorna i balansen vänder långsamt. Ett skäl är alla skattesmitarna som myndigheterna har svårt att komma åt. Problemet är enormt utbrett och ingrott.
Produktiviteten inom industrin har ökat men för långsamt. Men statens utbetalningar är fortfarande 20-30 % för höga. Ett alternativ är att privatisera mer av den grekiska ekonomin. Men där protesterar fackförbunden.

EU
2011-15 s 6-7
"Mordet på EU-expressen"
Europeiska valutaunionen är skakad och tvivlen på dess överlevnad ökar. Vem dödade det europeiska samarbetet? Detta undrar Niall Ferguson i en artikel i Newsweek.
Det finns en politisk klyfta mellan de 17 EU-länder som är med i eurozonen och de övriga tio. Det finns en ekonomisk klyfta mellan den tyskdominerade kärnan och periferin särskilt de så kallade PIGS - Portugal, Irland, Grekland och Spanien. Deras inkompetenta finansministrar tillhör de skyldiga. Misstänkta nummer två är Europas banker som lånat ut enorma summor mot alldeles för svag säkerhet.

Polen
2011-15 s 8-9
"Polens ledare slår ett slag för långtråkig stabilitet"
En intervju med Polens premiärminister Donald Tusk som tror på euron men inte vill ange någon exakt tidpunkt för Polens inträde i eurozonen.
I Polen sörjer man fortfarande offren i flygolyckan i Smolensk förra året, men man ser framåt också, säger premiärminister Donald Tusk i en intervju. Införandet av euro är nästa stora projekt i Polen, det har varken finanskris eller en mycket hätsk debatt ändrat på.
Han säger att han föredrar långtråkig liberalism fram för reaktionär diktatur eller nervös socialism.

Vitryssland
2011-15 s 10
"Ökat förtryck?"
Chefen för den vitryska säkerhetstjänsten, Vadim Zaitsev, antyder att de som låg bakom bombattentatet mot en tunnelbanestation i Minsk kan ha en koppling till arrangörerna av de omfattande protestdemonstrationerna i december förra året mot president Aleksandra Lukasjenko. Flera oppositionsledare befarar att det är Lukasjenkos egen säkerhetstjänst som ligger bakom attentatet för att få opinion för att öka förtrycket mot oliktänkande.

Spanien, Terrorism
2011-15 s 10
"Vapengömma avslöjades"
Den spanska polisen hittade nyligen ett stort förråd av sprängmedel, närmare ett ton sprängmedel, tillhörande separatiströrelsen ETA, på en bondgård i Baskien. Två bröder greps och de misstänks till höra ETAs logistiska avdelning.

Finland
2011-15 s 10-11
"Pansargubbarna"
De är emot sex före äktenskapet, utlänningar och EU. Sannfinländarna förbereder sig för ett jättekliv in i riksdagen. Enligt opinionsmätningarna kan de räkna med ungefär 20 procent. Politiken i nordöstra Europa kommer aldrig att bli lika korrekt, harmonisk och socialdemokratisk som förr. Vad är det som sker?
Timo Soini är partiledare för Sannfinländarna, som är den nyaste högerextremistiska gruppen i det europeiska partilandskapet. "Det stämmer att jag samarbetar väl med Dansk folkeparti," säger Soini.
Sannfinländarna tror på "landets seder och bruk" och vill främja finskheten. De ogillar samkönade äktenskap och abort och de är emot utomäktenskapligt sex och kvinnliga präster. De är emot utlänningar och EU. Sannlänningarna kräver mindre förmåner till invandrare. "En utlänning är något annat än en finne".
I opinionsmätningarna inför söndagens val får Sannfinländarna med 18 procent nästan lika starkt stöd som tre etablerade partier, som brukar fördela makten mellan sig på ett eller annat sätt.

Europa, Israel
2011-15 s 12-14
"Extremhögern hyllar devisen min fiendes fiende är min vän"
Politiker långt ute på högerkanten i Europa möter sympati och hittar en gemensam sak i Israel. För inte så länge sedan var många av Europas högerextrema politiker öppet antisemitiska. Idag omfamnar flera partiet Israel för att tillsammans angripa ett gemensamt ont, den stora invandringen från islamiska länder till det övervägande sekulära eller kristna Europa. Antalet muslimer har ökat från 29,6 miljoner 1990 till 44,1 miljoner 2010. För de europeiska politikerna är alliansen med Israel väldigt användbar. Nyligen var flera representanter för Europas populistiska partier på besök hos den israeliske affärsmannen Chaim Muehlstein och i "Rättfärdiga nationers trädgård" la de ner en krans. Bland dem var Kent Ekeroth, internationell sekreterare hos Sverigedemokraterna och själv jude i sällskap med bland annat ledaren för det österrikiska Frihetspartiet, Heinz-Christian Strache, som har stark stöd särskilt från unga väljare i Österrike. Ledamöter i Knesset träffade gruppen som undertecknade en "Jerusalemdeklaration" som garanterar Israels rätt att försvara sig mot terror. "Vi går i spetsen för kampen för ett västerländskt, demokratiskt samhälle" och kampen mot "det totalitära hotet från det fundamentalistiska islam".

Ryssland
2011-15 s 14-15
"Maktkamp inför öppen ridå"
Vladimir Putin jämförde den västliga alliansens militära intervention i Libyen med korsfarartågen men då bad president Medvedev honom att hålla tyst. Sedan beordrade Medvedev landets ministrar att lämna sina styrelseplatser i de statliga företagen. Det var ett hårt slag mot ett nätverk av politiska och ekonomiska system som har skapats av premiärminieter Putin. Ingen av dem vill bli överskuggad inför presidentvalet om knappt ett år.

Frankrike
2011-15 s 15-16
"Gammal metod blir modern lösning"
När bränslepriset stiger bygger Frankrike kanaler för billigare och renare transporter. Frankrike vill koppla Parisregionen till nästan 2000 mil kanaler i norra Europa. En container som kommer med båt till Rotterdam i Holland ska kunna flyttas till en pråm och transporteras hela vägen till Paris. Därför genomförs nu det första stora kanalprojektet i Europa på 30 år och det första i Frankrike sedan andra världskriget. Den tio mil långa kanalen Seine-Nordeuropa kostar 3,8 miljarder euro att bygga och ska vara klar 2016. Den kommer att sammanlänka Seines system med kanaler i Belgien, Holland och Tyskland.

Israel, Palestina
2011-15 s 16
"Dödlig passage"
En smugglingstunnel på Gazaremsan rasade häromdagen och fyra människor miste livet. Tunneln bombades av israelerna förra fredagen. Tunnlarna används för transport av varor, bland annat vapen. Israel har sedan 2006 en blockad mot Gaza, som styrs av den radikala islamistiska rörelsen Hamas.

2011-15 s 16
"Myndigheten får beröm"
FN berömmer i en aktuell rapport den palestinska myndigheten, PA, för dess ansträngningar att bygga stabila institutioner. Enligt FN duger PA nästan som en oberoende stat. FN uppmanar Israel att lätta alla hämmande restriktioner.

Syrien
2011-15 s 17
"Hårda tag i Syrien"
Säkerhetsstyrkornas tillslag mot regimmotståndare i kustområdet skärptes i början av veckan. Förra söndagen dödades fyra demonstranter av säkerhetsstyrkor i Baniyas.

Egypten
2011-15 s 17
"Mubarak och söner i polisens förvar"
Egyptens förre president, Hosni Mubarak, som tvingades avgå för ett par månader sedan, är häktad liksom sina två söner och föremål för utredning om eventuella brott. Den statliga tidningen Al-Ahram uppgav att Hosni Mubarak blev dålig efter förhör hos åklagaren och fördes till sjukhus.

Irak
2011-15 s 17
"Alltid detta våld"
I måndags dödades ett tjugotal personer i Irak i olika våldsdåd runt om i landet. Frågan är om de irakiska säkerhetsstyrkorna förmår skydda landets invånare nu när de amerikanska styrkorna förbereder sig för att lämna Irak. Enligt ett bilateralt avtal ska alla amerikanska styrkor vara borta 1 januari 2012. Kanske måste några i alla fall stanna kvar?

Tyskland
2011-15 s 17
"Nya tag i FDP"
Den lågmälde läkaren Philipp Rösler, som härstammar från Vietnam. har tagit över ett av Tysklands svåraste jobb. Han ska rädda det liberala FDP från att gå under. Partiets väljarstöd har rasat från 15 % 2009 - en framgång som gav det rollen som koalitionspartner i Angela Merkels borgerliga regering. Skulden för tillbakagången har lagts på den förre partiledaren, utrikesminister Guido Westerwelle.

Österrike
2011-15 s 17
"Pröll lämnar politiken"
Österrikes finansminister och vice förbundskansler, Josef Pröll, har avgått. Han sa att han avgår av hälsoskäl. Han tillhör Österrikiska Folkpartiet (ÖVP). Det spekuleras vilt om den verkliga anledningen till Prölls avgång.

Libyen
2011-15 s 18
"Skakig koalition krigar mot Gaddafi"
USA spelar avsiktligt en biroll i konflikten i Libyen, och mellan övriga Natoländer råder oenighet om omfattningen och intensiteten i attackerna mot överste Muammar Gaddafis styrkor.
Det är en komplex och ibland krånglig koalition i vilken en del deltagare, däribland Sverige vägrar att attackera styrkor på marken trots att deras flygplan patrullerar i luftrummet ovanför Libyen. Deras begränsade roller speglar inrikespolitiska hänsyn.
Det finns en tilltagande oro bland militära bedömare över att kombinationen begränsat amerikanskt deltagande och Natos bristande erfarenhet av komplicerade flygkrig mot rörliga mål och dåliga kommunikationer med rebellernas trashanksarmé håller på att undergräva hela uppdraget.
I veckan som gick har Natos piloter vid två tillfällen attackerat rebeller av misstag. Ett dussintal rebeller dödades.

Elfenbenskusten
2011-15 s 19-20
"Den onödiga kriget är över"
Elfenbenskustens starke man, Laurent Gbagbo, tillfångatogs och omhändertogs av sin rival i måndags. Därmed sattes punkt för en fyra månader lång maktkamp som har skördat hundratals liv i detta en gång välmående och välordnade västafrikanska land. Laurent Gbagbo har den senaste tiden utsatt internationell diplomati för hårda prövningar och hans envishet orsakade till slut ett inbördeskrig.
Det krävdes förödande attacker från FN-helikoptrar och franska helikoptrar för att stoppa Gbagbos trots mot det internationella samfundet, hans krig mot rivalen och hans försök att förlänga sitt tioåriga styre.
Men gripandet av Gbagbo betyder inte att krisen är över. Även om Ouattara är internationellt erkänd som segrare i förra årets presidentval finns det många Gbagboanhängare som nu tycker att det finns god anledning att ogiltigförklara honom, eftersom han har tvingats på dem genom intervention utifrån.
Uppfattningen om Ouattara i utlandet kan också påverkas av att styrkor lojala mot honom dödade hundratals civila i sin framfart genom landet, vilket har skadat Ouattaras rykte som den som hade moralen på sin sida i maktkampen.

2011-15 s 20-21
"Först val sedan våld"
Dragkampen om makten i Elfenbenskusten är över. Det kan hända att västmakternas intervention åstadkom större skada än nytta. 1500 personer har dödats i den tre månader långa väpnade striden.
Laurent Gbagbo hävdade efter valet att det förekommit utbrett valfusk i nordliga provinser som kontrollerades av Ouattara sympatiserande rebeller. Efter kontroller utropade författningsdomstolen Gbagbo som segrare i presidentvalet. Men FN liksom Afrikanska Unionen ställde sig på Ouattaras sida. En ekonom som har gjort en hisnande karriär i IMF och Västafrikanska centralbanken.
Problemet nu är att utlandets militära intervention gör att Ouattara inte kan hävda att han tillträdde efter en demokratisk valprocess. Hans seger ser mer ut som en statskupp än en genuin valseger.

2011-15 s 22
"Läget är fortsatt spänt"
"Despoten Laurent Gbagbo sitter i husarrest, men den blodiga maktkampen i Elfenbenskusten fortsätter. FN varnar nu för en hämndlysten jakt på anhängare till den förre presidenten. Varningen bottnar i att även den nye statschefen Ouattaras styrkor har tvivelaktigt rykte. I landets västra del misstänks Ouattaras styrkor ha iscensatt etniska massaker. Gbagbos läger har klargjort att man inte accepterat nederlaget. EU stödjer återuppbyggnaden av Elfenbenskusten med 180 miljoner euro och Frankrike med 400 miljoner.

USA
2011-15 s 23
"Skam den som ger sig!"
Först anmälde sig den före detta guvernören i Minnesota, Tim Pawlanty att han ville utmana Barack Obama i presidentvalet nästa år. Nu har Mick Romney gjort samma sak. Hans mål är att återupprätta USA "storhet". Den före detta guvernören Mick Romney deltog i valkampanjen 2008 men föll ur leken i primärvalsprocessen. Då förlorade han mot John McCain som i sin tur förlorade mot Barack Obama.

2011-15 s 23-24
"Faran av att ta det lugnt"
Amerikanerna är varken skakade eller rörda. USA är illa förberett för de katastrofer som kommer att komma, det är bara en tidsfråga. USAs nästa megakatastrof kommer sannolikt att vara en mindre jordbävning som dock kommer att inträffa närmare en storstadsregion än vad som varit fallet på senare tid. Jordskalvet i San Francisco som dödade 3000 människor inträffade för över hundra år sedan har påverkar inte planering och tankar idag. Geologer fruktar att frånvaron av allvarliga skalv på senare år har invaggat folk också i seismiskt aktiva delar av Amerika att deras katastrofförberedelser är adekvata.
Enligt Nationella forskningsrådet (NRC) är den bästa åtgärden ett nationella varningssystem för jordbävningar av den typ som Japan installerade 2007. Men finns det pengar? Att hitta de 50 miljoner dollar som behövs bara för att fullborda ett pilotsystem i Kalifornien har visat sig nästan omöjligt.

Peru
2011-15 s 24-25
"Fujimori och Humala möts i slutstriden"
Presidentvalet i Peru kräver en andra omgång, och då är det en före detta arméofficer med vänstersympatier som möter dottern till en vanhedrad autokrat. Ollanta Humala, tidigare en av den venezolanske presidenten Hugo Chávez protegéer fick 30 % av rösterna i första omgången. Keiko Fujimori dotter till den förre presidenten Alberto Fujimori kom tvåa med 23 %. Hon har ridit på en våg av tacksamhet mot fadern därför att han krossade gerillarörelserna och tog kontroll över inflationen.
Ingen av mittenkandidaterna nådde fram. Nobelpristagaren i litteratur Mario Vargas Llosa anser att väljarna nu måste välja mellan "aids eller obotlig cancer".

Ryssland
2011-15 s 25-26
"Opium stör relationerna mellan USA och Ryssland"
Ryssland vill att USA ska bespruta och utrota vallmon och skyller heroinmissbruket bland 1,6 miljoner ryssar och 30 000 dödsfall per år på Afghanistan.
Afghanistan producerar runt 90 % av världens heroin på en relativt liten yta. Ryssland menar att bekämpa odlingarna där är tusen gånger billigare än att bekämpa opiumet i hela världen.
Ryssland kämpar med hälsoproblem som har lett till kortare livslängd för den äldregenerationen och en heroinepidemi som förkortar livet för många unga, fruktar en demografisk katastrof.

Japan
2011-15 s 26-27
"Japan fortsätter att skaka"
Tokyo ligger i ett särskilt besvärligt område. Där finns förkastningar åt alla håll och en trevägskorsning mellan tektoniska plattor i havet strax utanför, där jordklotets plattor nöter mot varandra och ibland krockar med stor kraft. Processerna som leder till hjordbävningar är för kaotiska för att kunna förutspås korrekt.
Japanerna har vidtagit försiktighetsmått. Husen är designade för att tåla våldsamma jordbävningar och medborgarna är informerade om hur de ska agera i händelse av katastrof.

2011-15 s 27
"Nya skalv försvårar saneringen av Fukushima"
Japan har uppgraderat olyckan i Fukushima till högsta nivå på den internationella skalan vilket gör att den är jämförbar med olyckan i Tjernobyl 1986. Detta på grund av att strålningen som läcker ut från anläggningen kan få allvarliga följder för människor och natur.

2011-15 s 28-29
"Anläggningen ska rivas men hur?"
Amerikanska och japanska experter planerar det viktiga efterarbetet utom räckhåll för den farliga strålningen. Ingen har någonsin monterat ner fyra skadade reaktorer i en och samma anläggning, därtill reaktorer som har påverkats av ett mäktigt jordskalv och dränkts av en tsunami.
Faktum är att ingen japansk reaktor har monterats ned helt och hållet förut, vilket är en av anledningarna till att Westinghouse och Babcock & Wilcox deltar i arbetet. De hjälpte till att stänga den skadade reaktorn i Three Mile Island i Pennsylvania efter olyckan där 1979.
Ingenjörerna har en uppsjö problem att lösa, bland annat hur man på ett säkert sätt ska förvara det använda bränslet, forsla bort reaktorerna, riva byggnaderna och sanera omkringliggande mark och vatten.

Ukraina, Tjernobyl
2011-15 s 29-31
"Några varningens ord till Japan"
Det döda kärnkraftverket i Tjernobyl är ett levande företag. Omkring 3000 människor arbetar fortfarande idag i sanerade områden där de underhåller och monterar ner anläggningen. Ytterligare 4000 personer arbetar i närheten med att skapa säkerhet i en zon med en diameter på 30 km. Utanför säkerhetszonen bor de evakuerade, före detta räddningsarbetare och jordbrukare som förlorat sin jord som kämpar mot en obeveklig regering för vård och hjälp som de anser sig ha rätt till men sällan får.