Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 26

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25    

Polen
2011-26 s 4
"Polens mogenhetsexamen"
Polen har den 1 juli för första gången över det roterande ordförandeskapet i EU. De har definierat tydliga mål för de kommande sex månaderna. Föreslår större utsläppsminskningar, varnar om Europas stora beroende av rysk naturgas, värnar om frihandelsavtal med länder i EUs "östliga partnerskap" - Ukraina, Vitryssland och Moldavien - och arbetar frö framsteg i förhandlingarna med kandidatländerna. Europaminister Mikolaj Dowgielewicz säger att "Polen är nu en normal, modern demokrati… och detta är det viktigaste för oss att visa för världen"

Frankrike
2011-26 s 4-5
"Socialisterna förbereder attacken mot Sarkozy"
Antingen blir det Martine Aubry, som månar speciellt om bättre hälsovård för de fattiga, eller François Hollande, Sarkozys ärkefiende, som kommer att gå i täten för Socialistpartiets kampanj mot Frankrikes impopuläre president. Martine är dotter till den legendariske EU-ledaren Jacques Delors och det franska Socialistpartiets förste kvinnliga ledare. Hennes idéer bygger på solidaritet och ett "omhändertagande" samhälle kontra individualism och frimarknadskapitalism. François Hollande ledde Socialistpartiet 1997 - 2008 och hans politik ligger strax till vänster om mitten liksom den förre socialistiske favoriten Dominique Strauss-Kahn.

Tyskland
2011-26 s 5
"Merkel navigerar i farofyllda vatten"
Greklands problem skapar akuta problem för den tyska förbundskanslern. Medlemmar i hennes regeringskoalition anser att Tyskland måste betala alldeles för mycket för att rädda den gemensamma valutan. Oppositionen spekulerar öppet, men förhastat om regeringens eventuella fall. Bilderna i TV på greker som våldsamt protesterar mot Greklands regerings reformplaner gör det inte lättare för Merkel. Nästan hälften av de tyska väljarna tycker att Grekland ska uteslutas ur valutaunionen.

Samhälle
2011-26 s 6-7
"Bilen får det allt svårare att ta sig fram"
I Europas städer förtrycks bilförarna till förmån för miljövänligare alternativ. I många europeiska städer skapas miljöer som är öppet fientliga mot bilismen. Att använda bil ska vara så dyrt och besvärligt att folk drivs till mer miljövänliga transportmedel. Finns flera skäl - jämförelse med till exempel USA: Europas smala gator är inte lämpade för tung biltrafik, Kollektivtrafiken är bättre utbyggd i Europa och bensinen är mycket dyrare än i USA. Dessutom kan inte EUs länder uppfylla kravet i Kyotoprotokollet på minskade koldioxidutsläpp utan att begränsa bilkörningen. Inte heller WHOs gränsvärden för små partiklar som förorenar.
Stadsplanerare är i allmänhet överens om att ingen stad mår bra av ökad bilanvändning. Man gör det svårare och dyrare att parkera.

Ryssland
2011-26 s 8
"Putin bestämmer allt"
De ryska myndigheterna vägrade häromdagen att registrera ett nytt liberalt parti som innehåller ett antal ledande Kremlkritiker, som Vladimir Ryzjkov och Boris Jemtsov. Justitiedepartementet motiverade beslutet med att det nya partiet - Folkets frihetsparti - har begått en rad tekniska misstag. Sådana teknikaliteter utnyttjas ofta för att förvägra oppositionella grupper möjligheten att delta i ryska val, påpekar oberoende bedömare.

Vitryssland
2011-26 s 9
"Lukasjenko kör på i känd stil"
Den vitryska regimen visade sig åter från sin mest brutala sida. Myndigheterna vill uppenbarligen hindra varje form av demonstration mot regimen. Via social nätverk som Facebook och dess vitryska motsvarighet har ett upprop till protestdemonstration mot Alexander Lukasjenkos regim pågått i flera veckor.
Vitryssland genomlider sin värsta ekonomiska kris sedan Lukasjenko tog makten för 17 år sedan.

Turkiet
2011-26 s 10-11
"Mellanösterns nästa stora dilemma"
Turkiet spänner sina muskler, och man kan nästan skönja ett nytt ottomanskt imperium. En gång var ottomanerna Islams fanbärare efter erövringen 1453 av Konstantinopel (Istanbul). Suleiman den store utropade sig som "Sultanernas Sultan…. Det första världskriget blev emellertid ödesdigert för imperiet.
För ett decennium sedan diskuterades flitigt Turkiets medlemskap i EU men sedan 2003 när Recep Tayyip Erdogan valde till premiärminister har mycket förändrats. Det finns goda skäl att misstänka att han drömmer om att förvandla Turkiet till ett land som Suleiman den store skulle ha gillat. Erdogans ambition tycks vara att återgå till tiden före Atatürk, när Turkiet var inte bara militant muslimskt utan också en regional stormakt.

Iran
2011-26 s 11-14
"Hotet från Teheran"
En aktuell FN-rapport förstärker misstankarna om att Irans atomprogram har militära syften. Den bekräftar också att virusattacker mot iranska datornätverk har orsakat stor skada. Det verkar som om det kärnfysiska arbetet i Iran stagnerat på flera områden. Datorviruset Stuxnet och cyberkriget kan vara orsaken till bakslagen. Israel och amerikaner misstänks ligga bakom attackerna.

Egypten
2011-26 s 15-16
"Splittring i det Muslimska brödraskapet"
Den felande länken mellan islamister och sekulära heter Abou el-Fotouh. Han är en omtyckt ledare i Muslimska brödraskapet. Han kandiderar till posten som Egyptens första president, men inte som brödraskapets kandidat, utan tvärtom trots dess avrådan och öppna kritik mot många av hans beslut och åsikter. Interna motsättningar inom Brödraskapet när det enade motståndet mot en sekulär diktator upphör och olika utbrytargrupper och majoriteten av gruppen ungdomar rör sig mot den politiska mitten.
Han anser sig stå de västerländska värderingarna nära. Hans plattform fokuserar på individens fri- och rättigheter, ett oberoende rättsväsen och utvecklad hälsovård och förbättrat utbildningssystem. Han hävdar att de som ger sig in i politiken bör frigöra sig från religiösa organisationer så att de inte behöver splittras av andliga uppdrag eller religiösa regelverk.
De konservativa inom Brödraskapet däremot tycks ha en hemlig agenda som de inte visar upp förrän de tagit över de demokratiskt valda höga posterna.

Israel, Palestina
2011-26 s 17
"Vem skriver historien?"
Smärtsamma minnen väcks till liv med Israels planer på att återuppliva en övergiven palestinsk by, Lifta. Myndigheterna i Jerusalem vill integrera byn och dess gamla byggnader i ett lyxigt bostadskomplex. Palestinierna protesterar, men segraren, i det här fallet Israel, brukar var den som skriver historien. Idén att bevara byn och dess livsstil innebär att Israel måste erkänna det som palestinierna kallar för sin "nakba", det vill säga katastrofen i samband med att många av dem tvingades bort under Israels självständighetskrig 1948. Palestiniernas krav på rätt att återvända upplevs som ett existentiellt hot av många israeler.

Afghanistan, USA
2011-26 s 18-19
"Amerika vänder hem"
Långsam ekonomisk tillväxt riktar uppmärksamheten mot två dyra krig. Två krig under det gångna decenniet har kostat USA 1300 miljarder dollar som lett till en skyhög och växande statsskuld i en tid när ekonomin kämpar hårt för att komma på fötter. Bara i år investeras 120 miljarder dollar i Afghanistan. För många är frågan: "Väljer vi att återuppbygga Amerika eller Afghanistan?" "Arga, arbetslösa medborgare" demonstrerar för nya arbetstillfällen i USA, inte till före detta talibaner i Afghanistan.
Även sedan merparten av soldaterna från Afghanistan hämtas hem kommer kostnaden för kriget att var stor för lång framtid för de amerikanska skattebetalarna. Först och främst stödet till veteraner, de hemvändande krigarna, som behöver medicinsk och psykiatrisk vård i många år.

2011-26 s 20
"Ny tidtabell för reträtten"
USA tänker inte stanna kvar tills Afghanistan är "en perfekt plats" säger president Barack Obama. 10 000 amerikaner ska hämtas hem från Afghanistan före årets slut. Och alla de 33 000 soldater som ingick i "den extra förstärkningen" kommer att dras tillbaka före september nästa år. 2014 överlämnas säkerhetsansvaret till de afghanska styrkorna. Obama har bråttom inför nästa års valkampanj då han måste förklara inför väljarna varför USA fortfarande är kvar i Afghanistan efter drygt tio år. Hans främsta argument kanske blir att det inte har kommit något terrorhot från Afghanistan på sju år. Vidare att al-Qaida berövats en fristad, att talibanernas framfart stoppats och att de afghanska säkerhetsstyrkorna utbildats.

Korea
2011-26 s 21
"Spänningen stiger på den koreanska halvön"
Sydkorea varnar för att eventuella nordkoreanska provokationer kommer att mötas med kännbara motattacker. I Söul misstänker man att ledningen i Pyongyang förbereder en tredje attack i ett försök att utöva diplomatisk och ekonomisk utpressning. Kanske vill regimen också stärka den utpekade efterträdaren Kim Jong-uns militära meriter.
President Lee Myung-baks regering hotar att besvara varje ny "provokation" med hårda tag. Sydkorea har Deliahmissiler med 25 mils räckvidd, vilket räcker för att träffa Pyongyang. Nordkorea vet att det kommer att förlora om kriget bryter ut och Sydkorea vet att priset för vinst är för högt och har ingen god plan för vad som ska hända efter segern.

Kina
2011-26 s 22-24
" Kommunistisk kapitalism triumferar i Kina"
Inom mindre än tio år kan Kina vara världens största ekonomi. Men landets fortsatta ekonomiska framsteg äventyras av statens allt större roll i ekonomin och motståndet mot nya reformer säger James Miles i denna artikel. Kina passerade förra året USA som världens största producent av varor. Kinas. snabba återhämtning från den globala finanskrisen och de fortsatta problemen i väst har haft en stor inverkan på många kineser.
I många kinesers ögon och även i vissa utlänningars, har det auktoritära styret erövrat ny legitimitet. Den globala maktbalansen skiftar ofrånkomligt till Kinas fördel. Boklådorna i Kina är fulla av böcker om "den kinesiska modellen" och den liberala ekonomins tillkortakommanden.

2011-26 s 24-26
"Röd kulturkampanj väcker minnen från Kulturrevolutionen"
En våg av röd nostalgi och patriotism drar fram genom Kina när kommunistpartiet firar 90 år. Ingenstans märks detta så mycket som i Chongqing, en megastad med 32 miljoner människor i sydvästra Kina. Chongqing har blivit centrum för "den röda kulturens" renässans. Kampanjen sägs ha fyra aspekter: Den vill uppmuntra folk att läsa kinesiska klassiker, inklusive Maos och andra marxistiska ledares skrifter, att berätta folkkära historier, att sprida inspirerande tänkespråk som "Tjäna folket med hela ditt hjärta!" samt att sjunga revolutionära sånger i grupp.
Invånarna i staden uppmanas att läsa revolutionära böcker och revolutionär poesi och att regelbundet samlas i parkerna för att sjunga gamla sånger som hyllar den kommunistiska revolutionen.
Många i Kina, inte minst övertygade partikamrater, håller med om att den revolutionära glöden behövs för att ingjuta stolthet och enighet bakom gemensamma mål. För andra är den röda kulturkampanjen en ovälkommen påminnelse om ett av de mörkare kapitlen i Kinas turbulenta historia. De är skakade över återupplivningen av Maoism och röd kultur och vill påminna om brotten som begicks under Kulturrevolutionen då rödgardister ignorerade alla mänskliga rättigheter.

Storbritannien, Kina
2011-26 s 27-28
"Wen Jibao tillrättavisade Cameron"
Kinas premiärminister Wen Jibao tillrättavisade David Camerons brittiska regering för dess kritik mot Kinas bristande respekt för de mänskliga rättigheterna. Storbritanniens roll som handelspartner till Kina håller på att försvagas, delvis på grund av Camerons höga profil när det gäller mänskliga rättigheter. Britternas hållning sägs undergräva det bilaterala förhållandet.

2011-26 s 27-29
"Kina har många friare och kan välja och vraka"
Pakistan vänder sig till Kina när förhållandena med USA börjar gnissla. Relationerna mellan USA och Pakistan är sämre än på tio år. Många pakistanska ledare önskar att Kina i stället ska hjälpa landet till ekonomisk och militär upprustning utan att förena hjälpen med ständig kritik och stränga krav som USA ställer. Men problemet är att Kina helt enkelt inte är särskilt intresserat. Där finns främst en oro för islamistisk extremism. Och infrastrukturen i Pakistan främjar inte effektiv handel.

Afghanistan
2011-26 s 31
"Blodigt attentat i Kabul"
Fler tungt beväpnade angripare stormade i tisdags kväll ett av Kabuls bästa hotell. Afghanska säkerhetsstyrkor bekämpade angriparna under flera timmar. Tidigt i onsdags morse dödades tre attentatsmän på taket till hotellet av Nato-helikoptrar. Intercontinental Hotel är starkt bevakat och det är obegripligt att så många angripare kunde ta sig igenom byggnadens försvarsinstallationer.

FN
2011-26 s 31
"Lagarde valdes till IMF-chef"
Frankrikes finansminister, Christine Lagarde, tar nästa vecka över chefsskapet för IMF. Hon valdes enhälligt av de 24 ledamöterna i IMFs styrelse. Hon kommer omedelbart att behöva fatta svåra beslut gällande Grekland och krisen där.

Ungern
2011-26 s 31
"Reagan står staty"
På hundraårsdagen av Ronald Reagans födelse hedras hans minne av staden Budapest med en staty på Frihetstorget, där bland annat den amerikanska ambassaden ligger. Bronsstatyn, som står på en fot av granit, avtäcktes i onsdags i en ceremoni vid vilken att antal dignitärer närvarade, bland annat Reagans före detta justitieminister, Edwin Meese III.

Italien
2011-26 s 31
"Vilken härva"
I måndags började den andra rättegången med koppling till det så kallade fallet Ruby. Åtalad är chefsredaktören för tv-programmet TG 4, Emilio Fede, som är nära förtrogen med premiärminister Silvio Berlusconi, rekryteraren Lele Mora och regionpolitikern Nicole Minetti. De tre misstänks för att ha förmedlat unga flickor, däribland Ruby, till festerna i Berlusconis villa i Milano och anklagas för koppleri.