Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 42

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 33 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41        

Italien
2014-42 s 4-7
"Italienarna måste sluta lura sig själva"
Ända sedan Matteo Renzi blev Italiens nye regeringschef har man i Berlin och Bryssel fått en nyfunnen tro på att Italiens djupt rotade ekonomiska problem håller på att åtgärdas. Men detta kommer inte att hända förrän italienarna ser sanningen i vitögat och slutar tro att allting kommer att bli bättre av sig själv - nästa år.
I tjugo år har Italien hävdat att andra länder bara måste ge oss ett år till, sedan kommer de att se resultatet av våra underbara reformer.
Sedan sommaren 2007 har Italiens industriproduktion sjunkit med en fjärdedel. Tjeckien har fastnat i lågkonjunkturen. Nivån på statsskulden, antalet konkurser och arbetslösheten slår ständigt nya rekord. Flera politiker vill ha ett tillväxtpaket på flera miljarder euro samtidigt som landets rika är rikare än någonsin medan de fattiga inte har råd med någonting.
I Italien planeras ständigt stora projekt, som utformas och sedan avbryts - ibland innan, ibland efter att de blivit byggda. Flera miljarder euro har investerats i halvfärdiga sjukhus, idrottsanläggningar, teatrar, broar och motorvägsavsnitt, som nu sakta förfaller.
Många trodde att tillträdandet av Matteo Renzi skulle förändra mycket och sätta fart på Italien men mycket litet har hänt. Nu ber han om "tusen dagar" för att utföra förändringar, men opinionssiffrorna dalar i ökande takt.

Tjeckien
2014-42 s 8-9
"Tjeckiens egen Berlusconi"
Oligarkerna köper upp medierna. Pressen koncentreras till ett fåtal händer. Andrej Babis, en av landets förmögnaste företagare och mäktigaste politiker är redan en tung mediemogul. Och han förväntas utöka sin makt över det offentliga samtalet.
Han grundade ett nytt populistiskt parti förra året, Apo, som snabbt fick stort väljarstöd. Efter årets val blev hans finansminister och ledare för det näst största partiet i riksdagen.
Med hjälp av Radio Impuls kontrollerar Babis de största drakarna inom radio och print, så hans uppmärksamhet kommer oundvikligen att rikta mot Televisionen. De största kommersiella programföretagen är TVNova, som ägs av centraleuropeiska Meda Enterprises (CME) och FTV Prima, som ägs av svenska Modern Times Group (MTG).

Ryssland
2014-42 s 10-11
"Moskva välkomnar tjetjenerna i den ryska armén"
I Ryssland har man allmän värnplikt och som varje höst blir i dagarna unga ryssar inkallade, men för första gången sedan Sovjetunionens fall får också tjetjener göra värnplikten. Absurt nog har tjetjenerna betalat för att få ingå i armén medan många familjer i övriga ryssland betalar mutor för att deras söner inte ska inkallas till armén. Militärtjänsten är i Ryssland ett villkor för en karriär inom polisen eller annan statlig säkerhetstjänst.
Hur de tjetjenska ungdomarna som vuxit upp i ett permanent undantagstillstånd ska integreras in i den ryska armén är fortfarande oklart.

Israel
2014-42 s 12
"Vi ses nästa år i Berlin!"
Israeler längtar efter en ny tillvaro i Tyskland.
Är Berlin det nya Jerusalem? Berlin är mera attraktivt än Tel Aviv. Ett skäl är de höga matkostnaderna som kan vara tre gånger så höga i Israel. Reaktionerna från det officiella Israel har varit bitande. Den nationalistiska högern menar att det är en förolämpning mot alla överlevande från Förintelsen. Ändock är det bara cirka 400 israeler som årligen flyttar till Tyskland. Den israeliska diasporan växer dock även i andra europeiska städer. Över 700 000 sedan starten. Städer som London och Barcelona är populära.

Estland
2014-42 s 14-16
"Esterna diggar det digitala livet och vill göra hela världen till e-invånare.
Under de senaste 23 åren har det baltiska landet Estland förvandlats från att vara en medlem i Sovjetunionen till att bli ett av de mest uppkopplade länderna, med hjälp av teknik som i huvudsak byggts inom landets gränser.
Estlands medborgare gör det mesta på nätet. Röstar, deklarerar, kollar sina sjukjournaler. Med mera. Och de är inte det minsta bekymrade för dataintrång eller att systemet missbrukas.
Med hjälp av nationellt identitetskort med inbäddat mikrochip får esterna tillgång till cirka 4000 tjänster. De granskar sina sjukjournaler och recept på sina smartphones.
Resten av världen - framför allt i EU - har noterat detta. Landets tidigare premiärminister Andrus Ansip har nominerats till den nya EU-kommissionens vice ordförande, med ansvar för Europas digitala framtid.
Estland vill nu föra ut sina digitala tjänster globalt genom att erbjuda registrering till personer som bor utanför EU så att dessa kan bli så kallade "e-invånare". Detta skulle ge människor överallt i världen tillgång till Estlands modell för offentliga och privata nättjänster.

NYTimes: Estonians Embrace Life in a Digital World,
Components of Digital Society

Energi, Miljö, EU
2014-42 s 17
"Vindkraft är billigast"
EU-rapport visar att all förnybar energi kostar mindra än fossila bränslen. Länge har kritikerna till gröna energialternativ hävdat att de kostat för mycket men det visar sig vara helt fel. Tvärtom, kolkraften drar till exempel katastrofalt stora summor även om man räknar bort kostnaderna för miljöförstöringen.
Rapporten skrevs på uppdrag EU av konsultföretaget Ecofy och den visar att förnybar energi inte alls är dyr som en oftast kritiseras för att vara och därmed inte är någon förlust för skattebetalarna. Kommissionens rapport visar tvärtom alarmerande kostnader för kol.

Kina, Hongkong
2014-42 s 19
"Hongkong blir aldrig detsamma igen"
Vad har studenternas protester i Hongkong resulterat i? Minst tre frågor har rests. För det första, var jämförelserna med Himmelska Fridens torg för långt gående. Ja, redan efter några dagar blev motståndet starkt från vanliga medborgare som förlorade tid och pengar. Hongkongs lagar skyddar studenterna mot massakrer. Uppnådde studenterna någonting? Inte mycket mer miljarder i förlorade intäkter i detaljhandels - och turistintäkter. Men dock, tiotusentals unga Hongkongbor har mognat politiskt, nästan över en natt. Och det Hongkong som vi känner - där affärslivet styr över politiken och pengarna över ideologin är borta, troligen för lång tid framöver.

Libanon
2014-42 s 20-21
"Landet som inte misslyckats - ännu"
I Libanon har kristna, sunniter och shiamuslimer - som utgör var sin tredjedel av landets 4,4 miljoner invånare - lyckats leva sida vid sida sedan inbördeskriget avslutades 1990 trots den turbulens som råder i länderna runtomkring dem, men ett allt säkrare IS hotar stabiliteten. Trots krig, inre motsättningar och de syriska flyktingströmmarna har de lyckats hålla ihop landet. Libanon är ett sekteristiskt lapptäcke precis som andra arabstater.
Men nu ser man bland de fattigaste och de så kallade fromma uttryck för beundran för IS och
och dess segrar mot syriska regimen och shiamuslimer i Irak.
Den senaste destabiliseringsfaktorn är jihadisterna som går under namnet Islamiska staten och som agerar runt gränsen mellan Syrien och Libanon.

Nordkorea
2014-42 s 22-23
"Vad händer i maktens korridorer?"Besöket i Sydkorea väcker många frågor". Varför uppförde sig Nordkorea andreman Hwang Pyong So som en ledare, vilket nästan kan betecknas som ett majestätsbrott, och varför höll han igen på det offentliga sedvanliga smickret av Nordkoreas unge diktator?
Hwang Pyong So har befordrats fem gånger i år, en aldrig tidigare skådad, nästan skrämmande karriär. Han har uppnått sin högsta titel hittills som vice ordförande för nationella försvarskommissionen, Nordkoreas högsta verkställande organ som led av Kim - ett möte där Kim var frånvarande".

Liberia, Ebola, Afrika, Medicin
2014-42 s 24-26
"De ensamma och hemlösa barnen"
I krigshärjade Liberia fanns redan många föräldralösa barn. Sedan kom Ebola.
I ett land som fortfarande återhämtar sig från ett 14-årigt inbördeskrig utgör Ebola ett nytt hot mot barnen, med utmaningar som man aldrig sett förut. En del tvingas lämna sina hem eftersom deras anhöriga är smittade, vilket splittrar familjerna. Många barn avvisas av sina föräldrar eftersom de är rädda för att bli smittade. "Det här är en okänd situation för oss", säger UNICEFs taleskvinna Sarah Crowe. "Vi har aldrig sett något liknande tidigare."

Belgien
2014-42 s 27
"Belgien står inför oroliga tider"
Gott och väl fyra månader efter parlamentsvalen har Belgien en ny regering. Fransktalande liberalen Charles Michel blir premiärminister och i den flamländskt präglande koalitionen vars sparplaner möter häftigt motstånd.
135 dagar efter det belgiska valet blev resultatet en ny mittenhöger regering i Belgien. Fyrpartikoalitionen ska ledas av 38-årige liberalen Charles Michel, den hittills yngste belgiske regeringschefen.
Kritiken haglar från oppositionen särskilt från det mäktiga socialistiska partiet som för första gången sedan 1988 inte deltar i regeringen.

Haiti
2014-42 s 28-29
"Sådan far sådan son"
Dödsruna över Haitis Baby Doc Duvalier.
Baby Doc var inte bara en korkad och lat playboy som plundrade Haiti. Med åren växte han in i sin fars diktatordoktrin; terroriserade haitierna med tron om att vara Guds son.
Papa Doc klargjorde att hans "feta" son Baby Doc, skulle ta över ämbetet som Haitis diktator. Baby Doc ville egentligen inte ha jobbet. Men han tog senare till sig många av sin fars idéer: Haitis härskare som en version av Gud, eller i hans fall Guds son, med ett folk som var svagt och förvirrat och som behövde hans distinkta örfilar. Haiti var hans domän och landets futtiga intäkter var hans egna. Liksom hans ideologi, Jeanclaudism, var något som fick "hjärtan att slå och bröstkorgar att svälla".