Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 18

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17    

Ryssland, Ukraina, Moldavien
2014-18 s 4-7
"Sovjetunionen hägrar"
Förhoppningarna ökar i Transnistrien att bli införlivade i Ryssland. Transnistrien, som officiellt heter Pridnestroviska Moldaviska republiken, är det enda landet i Europa som fortfarande har hammaren och skäran i sin flagga. Dess huvudstad Tiraspol är nästan helt okänd. Nu när Ryssland har införlivat Krim och riktar blickarna mot östra Ukraina hoppas många i den moldoviska utbrytarrepubliken att de ska stå näst på tur på Moskvas lista. Dess befolkning på en halv miljon ser sig främst som sovjetisk medborgare.
I likhet med Sydossetien och Abchazien vill de återvända till det ryska imperiets hägn.

Ryssland
2014-18 s 8-9
"Tillbaka till det gamla Sovjetunionen"
Reseförbud. Statliga träningsprogram. Politisk undervisning och begränsad yttrande- och mötesfrihet: Ryssland inför lagar som ska kontrollera medborgarna. Putin vill återuppliva ett gammalt sovjetiskt fysiskt träningsprogram, "Beredskap för arbete och försvar". Alla yngre än 60 år förväntas delta och kunna uppfylla vissa krav.

Ukraina
2014-18 s 10
"En falsk bild av normalitet"
Trots konfliktsituationen i östra Ukraina och möjligheten av rysk inmarsch tycks livet på flera orter utspela sig helt normalt Dispyterna är lokalt begränsade och hotet upplevs bara indirekt. Ukrainas säkerhetstjänst SBU har avstått från att storma de byggnader i staden som ockuperats av separatister.

2014-18 s 11-12
"Den gamle mannen och Krim"
Deporterad under Stalin, fängslad under Brezjnev, fredlös under Putin. Nu riskerar krimtatarerna mångårige ledare, Mustafa Dsjemiljev, att förlora sin hembygd för andra gången. Krims pro-ryska regering placerade redan för flera veckor sedan Dsjemiljev på en lista med icke önskvärda personer. Han sitter idag i Ukrainas parlament som representant för Julia Timosjenkos parti. Han kämpade på sovjettiden i årtionden för att krimtatarerna skulle få återvända till sin hembygd. Han åtnjuter stor auktoritet bland krimtatarerna som idag utgör bara 13 % av befolkningen på Krim.
Stalin anklagade krimtatarerna för att under andra världskriget ha samarbetat med nazisterna. Av den anledningen lät han deportera hela folket, 300 000 människor. Tusentals dog under transporten.

Australien, Kina
2014-18 s 14
"Det förlovade landet"
Kinesiska invandrare förändrar kontinenten.
Under 1800-talet orsakade den politiska oron för en "kinesisk invasion" de anti-asisatiska invandringslagarna som kallas White Australia policy. De varade långt in på 1900-talet. Men nu på 2000-talet är kineserna här. Och de är många. Tidigare kom de från Hong Kong, men är det folk från den växande medelklassen i Kina som kommer. De vill ha renare luft och en mer avslappnad livsstil. De vill göra livet mer trivsamt och säkert. I Hurstville som är Australiens äldsta och största stad är nästan hälften kineser. Bland shopparna 'är mandarin det huvudsakliga språket. Under 2011-12 fick mer än 25 000 kineser permanent uppehållstillstånd.

Tyskland
2014-18 s 15-18
"Snowden splittrar Tyskland"
Berlin hävdar att man vill granska NSAs spioneri i Tyskland. Men att verkligen kalla Edward Snowden att vittna inför en parlamentarisk utredning, den så kallade NSA-undersökningskommittén, har visat sig känsligt. Snowdens lämplighet har ifrågasatts.
Snowdens asylvisum i Ryssland löper ut i augusti och inget vet hur länge som Putin vill förlänga detta. Oppositionen i Tyskland, de Gröna och Vänsterpartiet, vill att han ska få asyl, men regeringen vill skjuta upp detta, kanske främst för att Merkel ska snart träffa president Obama i Berlin och hon värnar om relationerna med USA. Dessutom finns det risk för att regeringen skulle behöva ta emot en juridiskt invändningsfri begäran från USA om utlämning.

Makedonien
2014-18 s 19-21
"Den lille diktatorn"
Nikola Grujevskij som regerar det etniskt delade Makedonien har upprättat en halvauktoritär regim. Eftersom medierna är beroende av regeringen och rättsväsendet är svagt tränger regeringen framgångsrikt undan oppositionen i det av staten dominerade offentliga rummet. Denna modell, kallad Sydosteuropas "auktoritära försök" har i olika omgångar etablerats från Grekland till Ungern, från Serbien till Rumänien, innanför och utanför EU. Nikola Grujevskij har konsekvent upprättat en auktoritär halvdemokrati. Hans makt grundas på tre stöttepelare: hotelser utifrån och inom landet en homogen bild av den nationella gemenskapen och dess historia, samt en effektiv kontroll av institutioner och medier.
Systemet föddes den 3 april 2008. Vid Natos toppmöte i Bukarest förbigicks Makedoniens inträdesansökan på grund av Greklands hot att inlägga sitt veto. Grekland vägrade acceptera att landet kallade sig Makedonien.
Makedonien befinner sig helt tydligt i en farlig återvändsgränd. Bristen på integration i EU förstärker risken för etniska konflikter mellan etniska albaner och makedonier.

http://www.nzz.ch/aktuell/international/auslandnachrichten/der-kleine-diktator-1.18288391

Latinamerika, Kultur
2014-18 s 22-23
"Magikern i sin labyrint"
Gabriel García Márquez, Latinamerikas litterära gigant.
Året efter att han föddes dödades en grupp bananarbetare av armén i Aracaraca, deras antal var lika flytande och flyktigt som minnet. De döda kropparna fraktades så tyst och omärkligt med tåget till kuster att historien genast blev en myt. Han växte upp med den.
1965 beslöt sig Gabriel García Márquez att låsa in sig i ett hus för att i 15 månader skriva 6 timmar om dagen. Frukten av den frivilliga isoleringen, "Hundra år av ensamhet" har sålts i 50 miljoner exemplar på över 30 språk. Bokens framgång var häpnadsväckande. Världen blev förförd av ett Latinamerika där familjen Buendia stred både med varandra och andra.
Boken handlar om den lilla isolerade colombianska byn Macondo och utspelar sig främst i familjen Buendias hus. Läsaren får följa byn och människornas öden under hundra år i denna roman präglad av magisk realism. Den tar upp många av livets stora gåtor, kärlek, hat, maktlystenhet, sorg och glädje. Boken kan också ses som en metafor över Colombias, eller hela Latinamerikas historia.
Hans sista viktiga roman, "Kärlek i kolerans tid", är en lika ömsint som överdådig skildring av kärleken mellan Fermina och Florentino i en colombiansk hamnstad för länge sedan. De möts i ungdomen och upplever en kort romans, varefter Fermina väljer att i stället gifta sig med en framgångsrik läkare. Florentino förblir ungkarl, och väntar tålmodigt på Ferminas makes död. Under tiden har han åtskilliga älskogsäventyr. Först på ålderdomen blir det åter möjligt för honom att fria.

Brasilien
2014-18 s 24
"Ur kranarna kommer bara rännilar"
Bara ett skyfall kan lösa vattenbristen i Brasilien som upplever den värsta torkan i mannaminne. Staden São Paulo, där en femtedel av befolkningen bor och som svarar för en tredjedel av Brasiliens ekonomiska verksamhet, upplever den värsta torkan sedan mätningarna startade 1930. Volymen i vattenreservoaren i Canrareirasystemet, som förser 10 miljoner människor med vatten visar rekordlåga 12 % av kapaciteten. I fjol var siffran 64 %! Den ihållande torkan gör att man nu fruktar för en annalkande katastrof med mörkläggning till råga på allt. Först i november beräknas regn åter börja falla.
Problemet som främst orsakas av torkan, är att vattenförsörjningen inte håller jämn steg med befolkningsökningen i städerna.

Nordkorea
2014-18 s 25-27
"Jag blundar inte längre. Mina ögon har öppnats"
Sex decennier efter nationens tillkomst är Nordkorea fortfarande en totalitär stat. Men efter årtionden av absolut kontroll håller Pyongyangs järngrepp om medborgarnas liv äntligen på att lossna. Folkets förtroende för "den store ledaren" har börjat minska. Den största chocken för nordkoreaner är friheten i Kina. Många tror att 2009 års katastrofala valutareform blev den verkliga vändpunkten. Den kom till för att tygla marknaden men urholkade besparingarna och livsmedelsprisera sköt i höjden på grund av hamstring. Rädsla har drabbat regimen sedan förtroendet minskat.

2014-18 s 28-29
"Socialistiska frisyrer och raka byxor"
Oskrivna regler om personlig stil hålls efter av en armé av unga kommunister, men det hindrar inte trendsättare från att tänja på gränserna.
Vilken framtoning man har, hur man klär sig och presenterar sig i offentliga och privata sammanhang verkar inte vara ett individuellt val i Nordkorea. Framför allt får kläderna inte se "utländska" ut.
Det kallas för "kulturideologisk invasion", om du gillar utländska saker slutar du att gilla ditt land.

Italien, Maffian
2014-18 s 30
"Krisen drabbar maffian"
Det är knappt värt mödan att vara utpressare längre:
Den ekonomiska krisen slår brett. Nu börjar även den sicilianska maffian klaga över hur hårt det blivit att vara utpressare. Folk och företag har blivit så fattiga att man inte kan pressa dem på så stora pengar längre.
Giovanni Giacomo, maffiaorganisationen Cosa Nostras fängslade ledare klagar över att hans män numera bara kan "tjäna" löjliga 5000 till 7000 euro per månad från hotell och butiker. När så många företag väljer att ringa polisen i stället för att betala till maffian, eller tvingas stänga sina företag, "är det knapp värt besväret att syssla med brottslig verksamhet".
Ledaren för maffiaklanen Porta Nuova att läget i dag är så allvarligt att "det vore bättre för en hårt arbetande kriminell att "ta sig ett riktigt jobb".

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/times-are-so-tough-in-italy-that-mafiosi-are-considering-getting-jobs-9272384.html
http://www.mirror.co.uk/news/world-news/giovanni-di-giacomo-mafia-don-3438908