Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 15

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14      

Holland
2014-15 s 4-6
Holland är ännu ett land med en fastighetsbubbla som spruckit. Med banker som saknar pengar. Och med ett folk som av tradition håller alldeles för hårt i sina besparingar.
Nederländerna är Berlins viktigaste allierade som vill ha större budgetdisciplin i Europa. men har nu själv hamnat i kris. Den en gång så exemplariska ekonomin lider av stora skulder och en fastighetsbubbla som spruckit vilket har hämmat tillväxten och hotar jobben.

Handel, Ekonomi, Sverige
2014-15 s 8-9
"Svensk bolagsmodell ger långsiktig tillväxt"
Västvärlden intresserar sig allt mer för Sveriges modell med aktiva och mäktiga aktieägare som tänker långsiktigt och därför kan förhindra börskrascher. Makten ligger inte i direktionen utan hos aktieägarna, som är förpliktade att välja styrelse och medverka i stora strategiska beslut.
Börje Ekholm på Investor och Anders Nyrén från Industrivärden är två av Sveriges viktigaste affärsmän. De står i ledningen för investeringsbolag som tillsammans kontrollerar mer än hälften av Stockholmsbörsen.
Med en struktur som främjar långsiktigt tänkande väcker den svenska modellen intresse över hela världen, alltifrån beslutsfattare till regeringar som vill avvärja börskrascher. Somliga anser att en anpassning till denna modell kan reducera det kortsiktiga tänkande som hotar att skada företagen samtidigt som den kan stimulera lokal företagsamhet.

Tyskland
2014-15 s 10
"Bilderna på Angela Merkel visar ett nytt mediaklimat"
Angela Merkel ger sällan exklusiva intervjuer eller håller långa tal. Men den långt utdragna eurokrisen har tvingat fram en hårdare granskning. Nu är Merkel föremål för både fascination och frustration över hela Europa.

2014-15 s 11
"Listan på skattesmitare ger regeringen nytt hopp"
Ekonomisk rättvisa har varit ett hett ämne i Tyskland. Nationens känsla för social rättvisa är stark och regeringen har gått långt för att samla information om sina rikaste skattesmitare. En läcka om tusentals offshorekonton främst från Jungfruöarna, Cooköarna och Singapore, av vilka många instiftats av tyska banker gläder därför regeringen.

USA
2014-15 s 12-13
"Politikerna i krisens spår: "Jag avstår från min lön"
Rushen inleddes på tisdagen för en vecka sedan när USAs försvarsminister Chuck Hagel meddelade att han tänker återbetala en del av sin lön för varje dag som anställda inom Pentagon sitter hemma utan lön.
På onsdagen hoppade president Obama in med sin egen solidaritetsshow genom att lova återlämna fem procent av sin lön på 400 000 dollar (2 600 000 kronor) till statskassan.
Och på torsdagen hade Obama-administrationens självförsakelsepolitik vuxit till en massrörelse. Regeringsledamöterna mer eller mindre snubblade över varandra för att återskänka delar av sina löner som konsekvens av att statstjänstemän står inför friställningar som följd av de budgetneddragningar som kallas "sequester" (ungefär tvärstopp.)
Allihop har naturligvis råd med detta. John Kerry anses vara värd 200 miljoner dollar och Chuck Hagel, Eric H. Holder och Barack Obama är alla miljonärer.

2014-15 s 14
"Är Barack Obama Antikrist?"
En av fyra amerikaner misstänker att president Obama är Antikrist. Fler än en tredjedel tror att den globala uppvärmningen är en bluff. Av republikanerna tror 58 % detta. Och mer än hälften misstänker att det finns en hemlig global elit som försöker genomföra en helt ny världsordning. Men bara 7 % tror att månlandningarna var fejkade.
Allt enligt en opinionsundersökning genomförd av Public Policy Polling.

Uzbekistan, Kazakstan
2014-15 s 15
"Döttrarna som vill efterträda diktatorerna"
Två åldringar styr i de forna Sovjetrepublikerna. I Uzbekistan är det den 75-årige Islam Karimov - som drabbats av en hjärtattack och i Kazakstan är det Nursultan Nazarbayev, 72 år, behandlad för prostatacancer.
Karimovs dotter Gulnara är en 40-årig schlagerdiva, entreprenör och diplomat. Hon är emellertid vida föraktad i landet. Även Nazarbayev har en dotter som diskuteras som en tänkbar efterträdare.

Pakistan
2014-15 s 16-17
"Pakistan söker sin mönstermuslim"
Pakistan står inför ett historiskt val: det är första gången i detta land som sedan det grundades 1947 styrts av militärdiktatorer under närmare hälften av sin tid som stat, som en demokratiskt vald regering har suttit under en hel period och därefter ställer upp till omval.
Fem veckor före parlamentsvalet i Pakistan är det ingen ordning på någonting: kandidaterna måste bevisa sina religiösa kunskaper och be böner. Vem är god muslim? Det är en fråga som sysselsätter medlemmarna i Pakistans valkommission.
Utfrågningarna har sin grund i den pakistanska författningen. Det heter där, att bara "den som har god karaktär och inte är känd för att bryta mot islamska föreskrifter" får kandidera till parlamentet. Dessutom måste han ha "rimliga kunskaper om muslimskt liv och leverne" och inte ha begått några "större synder".

Nordkorea
2014-15 s 18-19
"Trots domedagshoten randas våren Pyongyang"
Nordkorea är det mest militariserade samhället på jorden. Men de enda vapen som syns i huvudstaden är av trä och bärs av några till synes oerfarna kadetter. Hoten verkar mer komiska än övertygande och är avsedda för inhemsk konsumtion, ett sätt att porträttera den unge diktatorn Kim Jong Un som en orädd befälhavare. Dessutom rättfärdigar externa hot Nordkoreas paranoia och påtvingade isolering de vedermödor som påtvingas befolkningen.

Kina, Internet
2014-15 s 20-22
"När Internet är en stor bur"
För tretton år sedan trodde man att den enormt ökade tillgången till information och förmågan att enkelt kommunicera med likasinnade människor över hela världen skulle utrusta nätanvändarna med möjligheten att förtunna statens makt och agera som en kraft för demokratisering.
Dessa förväntningar har emellertid kommit på skam. Det kinesiska auktoritära styret har inte bara överlevt Internet, staten har dessutom visat sig vara skickliga på att få teknologin att tjäna dess egna syften. Nätet har gjort det möjligt att utöva större kontroll och står som exempel för andra förtryckarregimer.
Kina har placerat ut en armé av cyberpoliser, programutvecklare, webkontrollanter och betalda propagandister online. De bevakar, filtrerar, censurerar och leder de kinesiska nätanvändarna.
Kinas privata online-företag, många av dem klonade från västerländska företag, har tillåtits blomstra så länge de inte avviker från partilinjen.

2014-15 s 23
"Kinas modell sprider sig"
Allt fler länder vill ha ett Internet som de kallar sitt eget, avstängt från så mycket eller litet som det passar dem. De påstår att västliga regeringar också censurerar nätet och stänger ner anstötliga webbsajter och att de däörför borde låta andra göra likadant. Vid FNs konferens om telekommunikationer i Dubai i december insisterade Ryssland, Kina och 87 andra länder på att alla länder bör erkänna att var och en har suverän rätt att koppla upp sig till Internet på sitt eget sätt.

Ekonomi, Internet
2014-15 s 24
"Bitcoins - börsbubbla eller Megatrend"
Kursen på den digitala parallellvalutan "bitcoin" har på ett år stigit med nära 2600 procent. Entusiasterna räknar med ytterligare kursvinster. Skeptiker talar om manipulation.
Bitcoin är en privat emitterad virtuell valuta som kan skapas rent matematiskt och som går att växla i ett nätverk av tusentals elekroniska apparater. Pengarna existerar enbart i virtuell form och anses omöjliga att förfalska. Nu har den börjat användas som betalning för it-tjänster och även för inköp av narkotika.

Uganda
2014-15 s 25
"Regeringen vill förbjuda minikjolar"
Ett lagförslag mot pornografi i Uganda är också tänkt att förbjuda "provokativ klädstil" på kvinnor, införa film- och TV-censur samt en större kontroll över vad privatpersoner surfar till på Internet. Riksdagen överväger också att instifta en lag som skulle införa strängare lagar för homosexuella.

Kenya, Teknik
2014-15 s 26-27
"Wanjiku sköter sina kor via sms"
I generationer har uppfödningen av kor på Kenyas högland varit beroende av kunskaper och erfarenheter som ärvts från föräldrar till barn. Men Mercy Wanjiku är inte som andra bönder. Hennes viktigaste redskap är en app till mobiltelefonen som kallas iCow.
Tjänsten informerar henne om när hennes kor är dräktiga, vilket foder som är bäst för mjölkproduktionen och vad det rimliga marknadspriset är för tillfället. När hon nyligen behövde en veterinär anlitade hon tjänstens omfattande databas.

Argentina, Iran, Historia
2014-15 s 28-29
"Argentina bjuder in Iran för att utreda bombdådet"
Den 18 juli 1994 dödades 85 personer när en självmordsbombare sprängde en hyrbil. Det var det blodigaste anfallet mot den judiska befolkningen sedan andra världskriget. Och trots att Iran ansågs stå bakom attacken sjabblade Argentina med utredningen i över ett årtionde och ingen har dömts för bombdådet. Terrorattentatet mot Buenos Aires judiska församling utreds nu i samarbete med Iran - som är starkt misstänkt för att ligga bakom detsamma.

Montenegro
2014-15 s 30
"Presidentens seger ifrågasätts"
Med 51,3 % av rösterna vann Montenegros president, den 58-årige Filip Vujanovic. Han har styrt landet sedan 2003 och detta blir hans tredje period som president. Enligt konstitutionen kan en president inte sitta mer än två mandatperioder, men eftersom Montenegro fortfarande ingick i en union med Serbien under Vujanovics första period räknades denna bort. Han tillhör det socialistiska partiet DPS som styrt landet i 20 år.

Tunisien
2014-15 s 31
"Barbröstad feminist dödshotad"
En 19-årig kvinna, Amina, har mottagit dödshot som en konsekvens av att hon lagt ut bilder på sig själv med nakna bröst på Facebook - flankerade av feministiska slagord som "min kropp tillhör bara mig". Inspirationen till detta har hon hämtat från den feministiska rörelsen Femen där aktivisterna uppträder barbröstade. Aminas protest var direkt riktad till det islamistiska partiet Ennahda.
Efter dödshoten försöker Amina nu att fly från Tunisien. Hon fruktar inte bara för sitt eget liv utan även för sin familjs.