Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 35

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34         

Tyskland
2013-35 s 4-5
"USA vill ha mer ledarskap från Tyskland"
Tyskarna tycks redan ha bestämt sig. Med mindre än en månad kvar till de allmänna valen har Angela Merkels konservativa parti ett bra försprång i opinionsundersökningarna och förbundskanslern själv är fortfarande mycket populär. Någon förändring kommer knappast att ske även om hon blir omvald för en tredje gång, säger de politiska bedömarna.
Men det är inte bara för tyskarna som saker och ting står på spel. På andra sidan Atlanten finns USA och Washington hoppas att när valkampanjen väl är över så ska Tyskland ikläda sig en större ledarskapsroll i frågor som handel, eurokrisen och internationell säkerhet.
Både Tyskland och USA och Tyskland vill ha ett frihandelsavtal och när det gäller utrikespolitiken vill USA framför allt ha klarhet.

Storbritannien
2013-35 s 6
"Britterna har blind tilltro till sina underrättelsetjänster"
De flesta britter tycks oberörda av den massövervakning som utförs av underrättelsetjänsten GCHQ - Government Communications Headquarters. Orsaken är enkel: britterna litar blint och okritiskt på sin "secret service". Övervakning är redan en del av vardagslivet. Brittiske premiärministern David Cameron har klarat sig ganska bra igenom Snowden-affären.
Majoriteten av britter sluter instinktivt upp kring sin rgering vad beträffar nyckelfrågor som försvarspolitik, suveränitet och självstyre.

Ukraina
2013-35 s 7
Ukraina vill underteckna ett associationsavtal med EU som skulle knyta dem närmare med EU-gemenskapen. Samtidigt skramlar Vladimir Putin med sina handelsvapen. Ryssland anstränger sig alltmer för att förhindra att det största landet i det gamla imperiet vänder sig till rivalen EU och hotar med handelsrestriktioner och högre skatter, inte minst på energin. Ryssland vill i stället få Ukraina att vända sig till den Euroasiska unionen. Ryssland svarar för en fjärdedel av Ukrainas export. Striktare ryska tullprocedurer paralyserar handeln. Ryssland kan också hota med indragna gasleveranser.

Ryssland, Frankrike
2013-35 s 8
"Ryssar tvättar pengar genom att köpa vingårdar"
Tracfin som har till uppgift att avslöja penningtvätt och projekt för finansiering av terrorism säger att man uppmärksammat på investeringar som gjorts av ryssar, kineser och ukrainare. Ofta är köparna företag som finns i utländska skatteparadis och som ofta är ryska medborgare.

Frankrike
2013-35 s 9-10
"Franska vinodlare hårt drabbade av hagelstormar"
De lokala myndigheterna beräknar att omkring 20 000 hektar av Bordeauxs vingårdar förstördes av stormen och haglet för en tid sedan. Den slog mot en strimma av Frankrike från Bordeaux till den belgiska gränsen inklusive delar av Champagne. Stormen krossade dubbelglasade fönster, slet loss takpannor och lämnade efter sig en nära halvmetern tjock driva av hagel.

Handel, IT
2013-35 s 10-11
"Falska annonser skapar problem på sociala nätverk"
Under senaste kvartalet ökade antalet digitala annonser på Facebook med 61 % vilket fick företagets aktie att stiga med 31 % på en dag. Allt fler företag vänder sig till sociala nätverk för marknadsföring. Problemet är att annonser som företag betalar för också kan hamna på webbsidor med mycket obskyrt innehåll som våldtäkter och övergrepp på kvinnor, företeelser som dessa företag absolut inte vill bli kombinerade med. Flera företag bojkottar nu Facebook i väntan på striktare regler.

Polen
2013-35 s 12
"Bakslag för Tusk vid val i Medborgarplattformen"
Ett försök av Polens premiärminister Donald Tusk att stärka sin ställning som ledare för Polens regerande parti, Medborgarplattformen, har slagit slint, vilket har allvarligt försvagat honom sedan han redan har förlorat stöd på grund av den svaga ekonomin.
Donald Tusk gjorde ifrån sig mycket sämre än väntat i en omröstning om ledarskapet där alla 42 000 medlemmar av Medborgarplattformen för första gången var berättigade att delta. Han hade hoppats att få sin auktoritet bekräftad. I stället tillföll en femtedel av rösterna den förre justitieministern Jaroslaw Gowin, som är socialkonservativ men liberal ekonom. Bara hälften av partimedlemmarna deltog i omröstningen. Detta valresultat är en kalldusch för Tusk. Hans kontroll över Medborgarplattformen är skakigare än någonsin. Tusks problem ären välsignelse för högeroppositionen som leds av Jaroslaw Kaczynski vars parti gått om Medborgarplattformen i opinionsundersökningarna.
Tusk har suttit vid makten i sex år. Många polacker är helt enkelt trötta på honom.

Turkiet
2013-35 s 14-15
"Maktkamp splittrar Turkiets ledande parti"
Turkiets premiärminister Erdogan har slagit ner oppositionen på gatorna. Nu står han inför en ännu svårare fiende. Han utmanas av personer i sitt eget parti. Det kan betyda slutet för den form av politisk islam som den hittills utformats i Turkiet.
Medlemmar av och anhängare till Erdogans konservativa, islamistiska Rättvise- och utvecklingsparti (AKP) har länge avstått från att uttrycka någon kritik. Nu har de emellertid vänt sig mot honom och hans medtävlare inom partiet använder vårens oroligheter som en möjlighet att distansera sig från honom.
Det mest anmärkningsvärda med denna kritik är ursprunget - både det dagliga regeringsorganet Zaman och det konservativa islamistiska journalist- och författarförbundet står nära den turkiske predikanten Fethullah Gülen som tros ha ett enormt inflytande i regeringen. Gülens anhängare har upprättat skolor i 140 länder, liksom banker, medier och sjukhus. Han är mycket populär bland fattiga men hans rörelse kritiseras också för hjärntvätt och att det handlar om en sekt, vars intressen snarare är åtkomst till höga poster och privilegier än om ideologi.

Syrien
2013-35 s 16
"Barnsoldater fyller leden efter fallna rebeller i Syrien"
Mohammed Hamad är bara 16 år. Men nu är han redo att gå ut i kriget mot den gamla regeringsmakten. FN-tjänstemän har slagit larm om alla underåriga krigare som ansluter sig till rebellerna. De flesta kommer från det jättelika flyktinglägret Zaatari i Jordanien där 200 rekryter varje vecka fyller bussarna för att fylla luckorna "Fria syriska armén" efter en serie av stora förluster nyligen. "Det är helt naturligt för nästa generation att fortsätta striden". "Att strida i Guds namn för att ta tillbaka landet" från regeringsstyrkorna.
Rekryterare i Zaatari lockar ungdomarnas föräldrar förbättringar i deras bostadsförhållanden i tältlägret i Jordanien.

2013-35 s 17
"10 000 tals syriska kurder strömmar från Syrien till Irak"
Flykten från Syrien går över gränsen till den autonom regionen "Kurdistan" i norra Irak. På sista tiden har jihadister i Syrien anfallit kurdiska samhällen nära den turkiska gränsen. Detta hotar att dra Irak in i kriget. I norra Irak har al-Qaida fått en central ställning.

2013-35 s 18-19
"Al-Assads hemliga vapen"
Med sin omfattande arsenal kemiska vapen har Syrien i åratal försökt avskräcka yttre fiender. Nu när vapnen tagits i bruk kan det framkalla en utländsk intervention.
Kemiska vapen har länge setts som "den fattiges atombomb" eftersom det är mindre komplicerat att framställa dem än nukleära massförstörelsevapen.
Att använda kemiska vapen strider i dag mot folkrätten: 189 stater som tillsammans representerar 98 procent av världens folk har ratificerat konventionen om kemiska vapen från 1993. Den förbjuder produktion, lagring och användning av kemiska vapen. Bara fem länder - Syrien, Egypten. Sydsudan, Angola och Nordkorea - har varken skrivit under på eller ratificerat konventionen. Syrien är därför inte folkrättsligt bundet att redovisa och göra sig av med sitt innehav. Däremot har landet sedan länge biträtt protokollet från Genèvekonventionen 1925 som förbjuder användandet av nervgas i krig.

Libanon
2013-35 s 20-21
"I Libanon känns grannens krig som ens eget krig"
En bilbomb som var den mest dödsbringande i Libanon på flera årtionden dödade 27 människor i en förort söder om Beirut. Striderna i Syrien är inte långt borta och de politiska banden mellan länderna är starka. Hizbollah har skickat krigare för att stödja regimen medan sunnimuslimerna stöder rebellerna. Därför tror många att det är sunnis som ligger bakom attacken. Mer än en halv miljon flyktingar har kommit från Syrien och fruktan för turism har skrämt bort turisterna.

Arabvärlden
2013-35 s 21
"Sinai där kristna och muslimer samsas"
Sinai är mest berömt för att det var där som Moses för 3200 år sedan, enligt Gamla Testamentet tog emot lagens tavlor med tio Guds bud.
År 337 grundade Helena, mamma till Konstantin den store Katarina klostret på den platsen. Det sägs vidare att år 640 kom profeten Mohammed till klostret och slöt ett avtal med munkarna att de skulle vara trygga under muslimskt välde. Platsen är helig för judar, kristna och muslimer. De ortodoxa kristna munkarna har en granne i form av en moské. Religionerna lever i fredlig symbios och Unesco har förklarat hela området för världsarv.

Nordkorea
2013-35 s 22
"Knarkepidemi i norra provinserna"
En ny rapport visar att 40-50 % av befolkningen i Nordkoreas norra provinser är allvarligt hemfallna åt missbruk av "ceistal-meth", amfetamin.
Problemet började på 1990-talet då en viss svartabörshandel med Kina tilläts för att lindra hungersnöden. Sedan började Nordkorea tillverka amfetamin i stora statliga laboratorier.
Landet är i desperat behov av utländsk valuta och skickade amfetamin till Kina för att inhösta kinesiska missbrukares pengar. En del av amfetaminet kom tillbaka smuggelvägen till Nordkorea. Eftersom de koreanska hälsovårdssystemet brakat samman började vanliga nordkoreaner använda amfetamin som medicin. På så sätt blev många missbrukare.

Indien
2013-35 s 23
"Indiska valutan i fritt fall"
Den indiska valutan - rupien - är i fritt fall och nationen darrar. Nästan varje dag den senaste veckan har indierna vaknat upp till braskande löpsedlar som förkunnat att deras valuta har historiskt låg nivå eller lägsta nivån någonsin. När landets aktiemarknad sjönk fortsatte rupien att förlora värde i tisdags. Den har nu sjunkit 15 procent mot dollarn sedan i maj från 63 rupier på en dollar till 53.
Valutan har kommit att bli en mäktig metafor för Indiens ekonomi som snabbt rutschar utför. En del vidskepliga indier har skyllt raset på den nya symbolen för rupien, som avtäcktes förra året.
För att få stopp på valutaraset har regeringen höjt de kortfristiga räntorna, lagt locket på de indiska företagens rätt att investera utomlands och avser att auktionera ut statsobligationer till ett värde på 3,6 miljarder dollar.
landets fattiga och medelklassen kämpar med inflationen i mat- och bränslepriser allteftersom importen blir dyrare.

Venezuela
2013-35 s 24
"Venezuelas nya brottsvåg: Hårtjuvar tvångsklipper kvinnor"
I Venezuela upplever man sedan länge en brottslighet som växer med hejdlösa kidnappningar och man har världens högsta mordtal. Nu tillkommer ett nytt hot: tjuvar som kallar sig Piranhas, försedda med saxar attackerar långhåriga kvinnor, klipper av dem håret och säljer det som hårförlängning. De flesta opererar i Maracaibo, landets näst största stad. Hårförlängningar har blivit mycket attraktiva. Det betalas uppemot 800 dollar för naturligt hår.
Brottslingarna är för det mesta två eller tre - ofta kvinnor - som omringar offret, tvingar henne att luta huvudet bakåt till en hästsvans som klipps av.
I Venezuela lever många, särskilt unga kvinnor, i en ständig fruktan för den alltmer växande brottsligheten. Särskilt ingångarna till stadens gallerior har de anledning att frukta för det är där som de flesta övergreppen sker.
Maracaibo, som ligger nära gränsen till Colombia, har länge fört ett misslyckat krig mot en vildvuxen brottslighet, däribland mord, kidnappningar och smuggling utmed gränsen.

Zimbabwe
2013-35 s 25
"Zimbabwe planerar 'Disneyland' i Afrika"
En ny profil i form av en motsvarighet till Disneyland ska stöpa om Zimbabwes tilltufsade profil med ekonomisk kollaps och politiskt våld. Regeringen planerar en tema-park för 300 miljoner dollar i närheten av Victoriafallen som är landets toppattraktion bland turister. Besökare kommer från hela världen för att se Victoriafallen vars vatten störtar över 100 meter ner Zambezipasset.

Afrika
2013-35 s 26-27
"Val kan förgifta demokratin"
Ett val leder inte nödvändigtvis till en rättvis representation för alla delar av befolkningen. I Afrika förstärks snarare etniska och regionala spänningar.
1. En fara för våld finns alltid när val sker i etniska, regionala och religiösa gränsområden. Och när det saknas minoritetsskydd vid val som vid valen i Rwanda och Burundi.
2. Tvådelade länder: I Afrika löper gränsen mellan kristendom och islam ungefär längs den 10:e breddgraden. Många stater söder därom är kristna och i norr bebos de av muslimer. Breddgraden går ofta rakt igenom länder. Typiska exempel är Nigeria och Elfenbenskusten och Sudan. I båda länderna har muslimerna i ländernas norra delar känslan av att komma till korta medan de i söder beklagar att de måste subventionerna de "improduktiva" i norr. Ofta sammanfaller dock de religiösa skillnaderna med språkliga, kulturella, etniska, ekonomiska och politiska skillnader.
3. Hur förhålla sig till mångfald? I länder med många sorters människor och grupper, tjänar inte en demokrati sammanhållningen. En valseger betyder ofta bara att den segrande majoriteten berikar sig på minoritetens bekostnad.

Mali
2013-35 s 28-29
"För Malis nye president är korruptionen en stötesten"
Malis största fiende nu när man valt en ny president är inte de muslimska extremisterna i norr utan korruptionen och straffrihet på alla nivåer i samhället, men särskilt i toppskiktet, som har förstört armén, underminerat regeringsinstitutioner och fortsatt okontrollerat under den forna presidenten.
Den nye presidenten, Ibrahim Boubacar Keita, valdes genom en jordskredsseger (78%) i förra veckan och utlovade före valet "nolltolerans" för korruption.

Tyskland
2013-35 s 30
"Konflikten i Syrien hotar Merkels valseger"
Angela Merkels skarpa uttalanden om att EU och USA inte kan tillåta Syriens regering att använda kemiska vapen utan måste ingripa, kan äventyra hennes möjligheter att vinna valet i september.
Traditionellt ställer sig tyskarna mot militära insatser. Inte heller förvånande motsatte sig Merkels utmanare, SPDs kandidat Peter Steinbrück, alla militära insatser. Han får medhåll av de Gröna.

Uruguay
2013-35 s 31
"Först med en nationell lag som legaliserar cannabis"
I många länder, framför allt i USAs delstater, pågår en livlig debatt om legalisering av marijuana.
Dock inte i Uruguay där man nu bestämt att drogen ska legaliseras. På vilket sätt den nya lagen ska reglera odling, bruk och försäljning ska debatteras i senaten. Och hur landet ska undvika att bli resmål för "cannabis-turister". Ett öde som i Europas främst drabbat Amsterdam. Nu saknas bara president Jose Mujicas underskrift.
Den uruguyanska regeringen menar att den nya lagen är skräddarsydd för att just lösa Uruguays specifika problem med droghandel och missbruk, men dess utformning och konsekvenser förväntas granska av många länder.
http://www.voxxi.com/legalizing-marijuana-uruguay-means/

Venezuela
2013-35 s 31
"Colombias president ville mörda Manduro"
Colombos tidigare president, Uribe Alvarao Velez, ska ha beställt mord på Venezuelas president, Nicolas Maduro. Två personer är anhållna för mordkomplotten, Mosquera och Rios, vilka utgjorde en grupp på tio män som skulle utföra mordet, enligt åtalet. Männen tillhörde en grupp lönnmördare som går under "namnet" David.
Venezuelas oppositionsledare, Henrique Capriles, avvisar att det skulle ha funnits någon sammansvärjning mot Maduro.