Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 28

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27        

Samhälle, Handel
2013-28 s 4-5
"Förvanskade och farliga livsmedel"
I en idyllisk engelsk skog finns organiserad brottslighet. Cirka 300 meter från stora vägen ligger Moscow Farm där tusentals falsk vodka destilleras. Vodkan har tappats på äkta vodkaflaskor med nästan perfekt förfal­skade etiketter och skattestämplar. Sedan har de sålts i kvartersbutiker runt om i Storbritannien. Analyser visar att vodkan är fylld med kemikalier för att bleka färgen och att den innehåller mycket metanol, som kan leda till blindhet.
Man har avslöjat tusentals bedrägerier som väcker frågan om en översyn av regelverken nu när brottslingar erbjuder konsumenter, som är på jakt efter billiga dagligvaror, produkter i form av förfalskad choklad och fejkad olivolja. Hästköttsskandalen visade att även legitima företag kan invaderas av matskojare. Organiserade brottssyndikat drar nytta av den ekonomiska lågkonjunkturen.

Portugal
2013-28 s 6-7
"Antalet födslar sjunker drastiskt"
Det är oroväckande tyst på förlossningsavdelningen vid Portugals största BB. Sysslolösa sköterskor och mörklagda rum med tomma bäddar. Portugal befinner sig mitt i en ekonomisk kris och det återspeglar sig i tillväxten av befolkningen.
Den ekonomiska osäkerheten har fått unga par att lägga om sina planer på att bilda familj eller att utvandra till andra länder och antalet födslar har störtdykt till 4 500 om året. Man har tvingats att lägga en hel avdelning i malpåse och avskeda 20 procent av de anställda.
I ett alltmera barnlöst land kommer 239 skolor att läggas ner i år.
Samtidigt växer antalet äldre. 20130 förväntas de som är äldre än 65 år att utgöra nästan 25 %. För hela EU kan man förvänta sig en långsiktig välståndsförsämring.

Tyskland, USA
2013-28 s 8
"NSA delar säng med tyskarna hävdar visselblåsaren Snowden"
I en intervju med der Spiegel avslöjar Edward Snowden nya detaljer och beskriver hur nära USAs och Tysklands liksom Storbritanniens underrättelsetjänster delar med sig till varandra vid insamling av information. Snowden beskriver i detalj underrättelsetjänsternas samarbete. Särskilt finns det ett intensivt samarbete mellan USAs NSA och Tysklands undersökningsverksamhet (BND).
Det kända läckaget i spionskandalen handlar främst om så kallade metadata. Dessa som handlar om sparade telefonnummer, IP-adresser och uppkopplingstider. Metadata avslöjar vad det är i strömmen av data som man vill fånga. Dessa data kan ges till en särskild person eller grupp. En individ kan också "väljas ut som måltavla, baserat på innehållet i till exempel din Facebook eller din e-post".

Ryssland
2013-28 s 9-11
"Kärnvapen för en skamfilad stormakt"
Ryssland förfogar över världens största kärnvapenarsenal. Beredskapen att nedrusta är begränsad med hänsyn till den prestigeförlust det skulle innebära för den tidigare supermakten. Så mycket med högljutt spelar man nu upp ett hotfullt läge för hemmapubliken.
När det gäller konventionella vapen är Ryssland underlägset Washington och Nato och vill därför ha kvar sina kärnvapen för att försvara sin egen suveränitet. Genom sovjetunionens sönderfall eroderade den tidigare supermaktens politiska och militära betydelse.

Vatikanen
2013-28 s 12-13
"Påven Franciskus har problem och tar krafttag"
Den finns i Vatikanen, men är varken en institution inom kyrkostaten eller en del av den romerska kurian, som är katol­ska kyrkans central administration. Den är bara en halv bank. Den tar emot insättningar, men den lånar inte ut några pengar. Ändå har det som kallas Institute for the Works of Religion (IOR) orsakat ändlösa obekväma obehag för de senaste påvarna.
Problemen går tillbaka till minst 1982, då IOR var inblandad i Banco Ambrosianos bedrägliga bankrutt. I juni det året hittades den italienska bankens ordförande Roberto Calvi hängande under Blackfriars Bridge i London. Den senaste skandalen är inte lika hemsk, men inte mindre bisarr.
Den 1 juli avgick direktören för IOR Paolo Cipriani, liksom hans vice direktör tre dagar efter det att italienska myndigheter gripit och placerat i häkte en av Vatikanens präster, Monsignor Nunzio Scarano. Han anklagas för bestickning som en del av en komplott för att smuggla 20 miljoner euro (173 miljoner kronor) i kontanter till Italien från Schweiz i ett privat jetplan.
Nu har påven Franciskus utsett en pålitlig medarbetare, Battista Rica,som ska övervaka vilka som kommer till IORs styrelsemöten och ta del av dess pappersexercis.
IOR är ett typiskt exempel på en kultur av hemlighetsmakeri.

Flyktingpolitik, Italien
2013-28 s 14-15
"Strandad i Lampedusa"
I Italien är man dåligt förberedd på den nya, tilltagande migrationsvågen från Afrika. De kommer främst från Somalia och Eritrea. Många båtflyktingar hamnar i överfyllda läger - där blir de praktiskt taget fångar. Lampedusa, ön söder om Sicilien, är porten till Europa för många unga afrikaner som företar den många gånger dyra och livsfarliga resan.
De som inte kan bevisa sin identitet blir direkt förflyttade från Lampedusa till ett avvisningscenter. Dessa är mycket kostsamma och ineffektiva. 2012 blev mindre än hälften verkligen avvisade. Om inte ursprungslandet samarbetar kan de sitta kvar i 18 månader. Då måste de lämna Italien. Då åker de till Nordeuropa eller gömmer sig i Italien. Främst auktoritära länder i Afrika är svåra att samarbeta med.
Men de flesta migranter kommer till Italien med visum. När visumstiden går ut stannar de kvar illegalt.

Haiti
2013-28 s 16
"Haiti laddar de fattigas fat med mat"
Mer än hälften av befolkningen lever på mark men ändå tar man i hälften av all mat utifrån och 80 % av riset är importerat. USA riset är billigare än lokalt producerad mat.
President Michel Martelly vill att Haiti inom tre år ska producera 60 % av sin egen mat. Han vill fördubbla den egna risproduktionen genom att erbjuda effektivare jordbruksteknik. Genom undervisning av bönderna. Men haitierna ska också uppmuntras till att ändra på sina matvanor. Mindre ris och mer lokalt producerade

Nicaragua, Kultur
2013-28 s 17-19
"Kampen om Miskitos själar"
Längs den nicaraguanska atlantkusten skjuter nya kyrkor och tempel upp som svampar ur jorden. Folklig andlighet, fattigdom, diskriminering och svaga statliga strukturer öppnar dörrarna för predikanter och missionärer. Sedan Sandinisterna och Miskotis i mitten av 80-talet avslutade det meningslösa och därför desto grymmare kriget och delade in den nicaraguanska atlantkusten i två autonoma regioner med utökad självständighet, RAAN i norr med miskitorna och huvudstad Bilwi och RAAS i söder med sandinisterna och Bluefields som huvudstad, är tillströmningen av nya kyrkor enorm.
Det är främst mormonkyrkan som missionerar. Tills nu har mormonerna genomfört 800 dop i Bilwi. Men det finns ett dussin andra trosinriktningar, 150 kyrkor totalt har Bilwis 36 000 invånare att välja på. Till exempel Iglesia Morava som härstammar från Herrnhutiska församlingen - evangeliska brödraförsamlingen Pingstförsamlingen.
Den nicaraguanska atlantkusten ligger emellertid också läng kokainvägen mellan Colombia och Mexiko. Med drogmaffians inträde har kriminalitet och korruption ökat i rasande takt.

2013-28 s 19
" Iglesia Morava känner av konkurrensen"
Iglesia Morava är idag medlem av kyrkornas ekumeniska råd. Kyrkan har 90 000 medlemmar, övervägande miskitos, en mindra del är kreoler i Nicaragua. Den härstammar från Herrnhutiska församlingen - evangeliska brödraförsamlingen. Tidigare sa man att en äkta Miskito tillhör Iglesia Morava. Idag får kyrkan konkurrens av andra kyrkor. Tidigare var man att pastorn för Iglesia Morava var den lokala auktoriteten, han fyllde rollen som fredsdomare. Så är det inte längre, nya sekter splittrar samhället.
(Miskito är ett centralamerikanskt indianspråk inom språkfamiljen misumalpansom talas av ursprungsbefolkningen miskito i nordöstra Nicaragua, särskilt i Región Autónoma del Atlántico Norte, och även i östra Honduras)

Venezuela
2013-28 s 20-21
"Venezuela är en cirkus utan cirkusdirektör"
Hugo Chávez självvalde efterträdare, den före detta utrikesministern Nicolás Maduro, vann visserligen presidentvalet men med så svag marginal att han anklagas för valfusk av högsta domstolen. Nu har han också problem med splittringar sitt eget styrande parti PSUV, socialistpartiet.
Fjorton år av chavismo har skapat oreda i landet. Nicolás Maduros utnämningar förefaller tillfredsställa vänsterintressen som vill avskaffa kapitalismen. Den interna partidemokratin har havererat. Talmannen i nationalförsamlingen Diosdado Cabello sägs vilja avsätta Maduro.

Egypten
2013-28 s 22-24
"Egyptens näste ledare står inför en uppsjö av utmaningar"
De egyptier som fanns kvar på Tahrirtorget talade om sitt hopp om ett få en "hederlig" president i stället för den avsatte Mohamed Morsi. De sade att de var optimistiska om att militären, stödda av miljontals demonstrerande egyptier, ska borga för en ny begynnelse för Egypten - en chans att äntligen få in revolutionen på rätt spår efter två och ett halvt år av misslyckanden.
Men medan dammet lade sig på Tahrirtorget, så återstod ett komplicerat batteri av utmaningar. Till att börja med för militären som återigen tagit på sig ansvaret för nationens vägval och därefter för var och en som är tillräckligt djärv att åta sig den uppgift som visade sig vara så katastrofal för Morsi.
Egyptens ekonomi ligger i spillror. Nästan en fjärdedel av arbetskraften saknar arbete och ungefär halva befolkningen lever på cirka 13 kronor om dagen. Landet har en skuld som handlar om miljarder dollar och valutareserven är nästan förbrukad. Priserna stiger, det råder brist på varor. Det krävs åtgärder som inte är populära.
Nationen måste börja om från början och åstadkomma en samling civilrättsliga lagar och principer.
Militären å sin sida försöker hålla kvar sin stora makt och sina privilegier, inklusive kontrollen över ett stort ekonomiskt imperium. Militären vill ha ett civilt ledarskap men vill att detta ledarskap tespekterar militärens makt och privilegier.

Egypten, Samhälle
2013-28 s 24
"Demokrati är inte bara fria val"
Egyptens näste ledare står inför en uppsjö av utmaningar. Ta fram en ny författning som kan accepteras av en majoritet bland annat. Att ta fram en författning som tillåter religionsfrihet i ett muslimskt land lär bli en prövning. Jimmy Olsson skriver i sin Utblick att demokrati är inte bara fria val utan mycket mer.
En riktig demokrati betyder så mycket mer. Det handlar om mänskliga rättigheter, yttrande- och religionsfrihet, äganderätt samt inte minst tolerans mot oliktänkande.
Egypten är egentligen ett delat land där kampen står mellan den mer konservativa landsbygdens folk och städernas mer sekulära befolkning. Det ledande partiet Muslimska Brödraskapet har inte mycket till övers för det vi kallar demokrati.
Pew Forums världsomfattande studier av deras åsikter visar att Egypten utmärker sig på flera punkter.
74 % av av egyptierna vill införa sharialagar,
75 % tycker att religiösa ledare ska ha politiskt inflytande,
81 % tycker att stening ska införas som straff för otrohet,
86 % tycker att dödsstraff ska gälla för dem som konverterar från islam,
55 % vill att sharialagarna ska gälla också för icke-muslimer.
http://www.pewforum.org/Religion-News/Islamist-party-a-surprise-force-in-a-new-Egypt.aspx
http://www.nytimes.com/2013/07/08/world/middleeast/islamist-party-a-surprise-force-in-a-new-egypt.html?pagewanted=all&_r=1&
http://www.pewresearch.org/2011/01/31/egypt-democracy-and-islam/

Indien
2013-28 s 25
"Det är inte lätt att ändra en proteströrelse till ett politiskt parti"
För två sedan utbröt en proteströrelse mot korruptionen i Indien. Den leddes av den asketiske Anna Hazare, en man som liknade Mahatma Gandhi. En av proteströrelsens främsta strateger var Arvind Kejriwal. De misslyckades med sitt krav på instiftandet av en "lokpal" (ombudsman) för att bekämpa korruptionen. Den ålderstigne Hazare ville inte delta i en smutsig politik. Men Kejriwal manade på. I november grundade han partiet AAP som är knutet till 1,5 miljoner mobilanvändare i New Delhi. Dessa kontaktar han via sms. Kejriwal tänker ställa upp till parlamentsvalen 2014.

2013-28 s 26-27
"Korruptionens aktivister blir politiker"
De demonstrationer mot korruption som ägde rum och skakade den indiska nationen 2011 var den indiska varianten av den internationella ockupera-rörelsen kombinerad med den arabiska våren-rörelsen.
Nu säger de indiska demonstranterna att de inte kan fortsätta att vara upprörda aktivister som står utanför politiken. Nu har många av dessa aktivister kavlat upp ärmarna beredda att kasta sig in i det som de betecknat som den indiska politikens latrin­grop.
Förra året bildade de ett politiskt parti som heter Aam Aadmi Party (AAP), vilket är hindi för Den Vanliga Människans Parti. Partiet ska ställa upp för första gången vid de lokala valen i New Delhi i november. I förra månaden utsågs elva kandidater, och under de kommande veckorna ska ytterligare 59 personer utses. Det som står på spel är 70 platser.

Nigeria
2013-28 s 28-29
"Nigeria hungrar efter framsteg"
Nigeria som redan är det mest befolkade landet på kontinenten med nära 179 miljoner invånare att växa med en förvånansvärd hastighet. I mitten av detta sekel kan det finnas fler nigerianer - 440 miljoner" än amerikaner.
Börsen har stigit med 70 % det senaste året.
Men det finns fortfarande många utmaningar och risker. Ess islamistiskt uppror i norr dödar och drabbar ekonomin. Korruptionen förblir smittsam, politiska motsättningar splittrar och förgiftar. Det är trångt i hamnarna och vägnätet har fått förfalla. Elavbrotten är kroniska. Trots den ekonomiska tillväxten har Nigerias fattigdomsindex bara minskat marginellt från 2004 och ligger kvar på hög nivå. Den höga andelen ungdomar i befolkningen är bara en tillgång om det finns arbetstillfällen.
I norr måste Boko Haram upproret som krävt 4000 på fyra år hanteras. Undantags tillstånd har utlösts. Och 2015 är det nytt presidentval.

Centralafrikanska republiken
2013-28 s 30
"Rebellerna har plundrat sjukhusen"
Den politiska oron i den Centralafrikanska republiken (CAR) efter Sélékars statskupp i mars har skapat en hälsokris i landet. En koalition av väpnade rebeller ur oppositionen har plundrat sjukhus och tvingat sjukvårdspersonal att fly. I de små byarna på landet där majoriteten av befolkningen lever finns inte längre tillgång till sjukvård eller mediciner. Läkare utan gränser har därför ökat sin närvaro i landet med provisoriska "hälsovårdscentraler".

Kina, Handel
2013-28 s 30
"Hälsofarlig örtmedicin exporteras till väst".
Många av de kinesiska örtmediciner som säljs i väst innehåller rester av bekämpningsmedel som vida överstiger tillåtna gränsvärden. Greenpeace har testat 36 olika sorter, bland annat krysantium , goji-bär, kaprifol, torkad lilja, rosenrot och san qi. Av dessa innehöll inte mindre än hälften tre eller flera olika bekämpningsmedel och i 17 fall anses halterna så höga att de är direkt hälsofarliga.
Greenpeace uppskattar att exporten av kinesiska örtmediciner till västvärlden uppgick till 18 miljarder 2011.