Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 42

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41       

Flyktingpolitik, Italien
2013-42 s 4-5
"Många vägar leder till Lampedusa"
Kriserna i Nordafrika har tillfälligt blockerat flyktvägarna genom Sahara. Däremot har flyktingströmmarna från Syrien och Afrikas horn till Libyen och därefter till Italien, tilltagit.
Rutten över Grekland blockerades med hjälp av intensifierad gränsövervakning. De flesta når Egypten med flyg och kommer sedan direkt från Alexandria till Syrakusa på Sicilien. 100 000 syrier finns redan i Egypten.
Vi gränsen mellan Eritrea och Sudan samarbetar människosmugglare med korrupta släktingar till den eritreanska överheten som inget har emot att unga eritreaner lämnar landet. Människosmugglarna härstammar oftast från Rashaida, en etnisk folkstam från östra Sudan. Enligt FN är det stamledarna som är skyldiga till smugglingen av migranter på flykt.
Rashaida samarbetar med beduiner i Sinai och pressar migranter på skyddspengar.
Libyens milis erbjuder sig att smuggla flyktingar från Västafrika och inkasserar mellan 1000 och 2000 dollar per flykting för överfart till Italien.

Lampedusa (Isola di Lampedusa) är en italiensk ö i Medelhavet, mellan Sicilien och Nordafrika och har cirka 6 000 invånare på en yta av 20,2 km². Den ligger 205 km från Sicilien och 113 km från Tunisien.

EU, Flyktingpolitik
2013-42 s 6-9
"Fästningen Europa: Hur EU motar bort flyktingar"
De kom för att söka skydd, men när asylsökande kommer in i EU möts de sällan av medkänsla. I Grekland placeras de i eländiga internerings­läger medan de i Italien ofta hamnar ute på gatan. Europa har blivit en fästning som nästan är ointaglig för dem som söker skydd. Der Spiegel har beskrivit läget i sju länder.
Idag handlar det främst om flyktingar från Syrien, Afghanistan och Somalia. Antalet asylsökande i Europa har drastiskt ökat under de senaste sex åren.
Nyligen drunknade hundratals människor utanför Lampedusas kust. EU:s inrikesministrar samlades i Luxembourg för att diskutera olyckan. Men trots mycken kritik lyckades de inte fatta beslut om omfattande förändringar av Europas asylpolitik. Flyktingarnas förväntningar förblir oftast ouppfyllda. Många måste kämpa sig igenom långa asylansökningsprocesser eller kämpa emot ingrodda lokala fördomar.

Spanien
2013-42 s 10-11
"Torterare från Franco-tiden funnen vid liv i Madrid"
En man som sägs vara Francos värste torterar har hittats i Madrid. Han lever i allsköns välmåga och fotograferades när han löpte Maraton i Madrid. Antonio González Pacheo - med öknamnet Billy the Kid - har begärts utlämnad av en argentinsk domare, Maria Servini de Cubria, med hänvisning till internationell lag. Tillsammans med tre andra män anklagade för att ha utfört Francos order.
Han anklagas för mängder av tortyrhandlingar mot medlemmar av den republikanska oppositionen och har rykte om sig att ha varit särskilt sadistisk. Nu växer de interantionella kraven på att Spanien tar upp de brott som begicks under Franco-tidens nära 40-åriga diktatur. Det tros finnas kanske så många som 114 000 kroppar begravda runtom i Spanien.
En amnestilag i Spanien förhindrar rättegångar för brott begångna före 1976.

IMF, Serbien
2013-42 s 12-13
"Gamla vänner men ingen överenskommelse"
Serbien är med rätta stolta över sin traditionella gästfrihet. Nu försöker man förmå internationella valutafonden på bättre humör och därmed lätta på sina tidigare restriktioner mot landet. Det handlar om framtida möjligheter att få lån.
Serbien behöver en ny överenskommelse med IMF för att stötta landets flygfärdiga ekonomiska nypremiär.
Den nye serbiske finansministern Lazar Krstic, en 29-åring som utsågs i somras har sagt att förhandlingar om ett finansiellt paket kan påbörjas första kvartalet 2014.
Det största hindret är politiskt. IMF kommer troligen att insistera på minkade löne- och pensionsutgifter.

Övrigt, Handel
2013-42 s 13
"Gay-rörelsen - nytt vapen för pastakriget."
Bertolly Germany har postat sina gay-vänliga bilder på sociala medier med slagordet "Kärlek och pasta åt alla".
Detta sedan Bertollys konkurrent, Barilla, framhållit att det inte kommer att använda en gayfamilj i sin pastareklam. "Det koncept som utgörs av den heliga familjen förblir företagets grundläggande värdering" säger Guido Barilla, som kontrollerar Barillagruppens familjeföretag.

http://www.theguardian.com/world/2013/sep/29/pasta-pro-gay-social-media

Ryssland, Terrorism
2013-42 s 14-15
"En rysk region där det varken är krig eller fred"
De ryska myndigheterna är fast beslutna att festligheterna kring Vinter-OS i Sochi, Ryssland, inte ska fördärvas av terroristattacker och slår ner på den sjudande nordkaukasiska regionen som ligger i en obekväm närhet. De nordkaukasiska republikerna Tjetjenien och Dagestan är sedan länge säte för islamistiska uppror och terrorattacker. Kaukasiska emiratet är den viktigaste islamistiska terroristgruppen.
Kidnappningar och grov misshandel används nu som tidigare som ett element i Rysslands taktik mot uppror i området. I Makhachkala som är Dagestans huvudstad griper ryska myndigheter folk som misstänks vara militanta och internerar dem utan anklagelser.
Men mycket av detta har sina rötter i blodsfejder mellan säkerhetsagenternas familjer och myndighetspersoner och familjer till de militanta.

Ryssland, Handel
2013-42 s 16
"Moskva slår mot gamla Sovjetstater med importförbud"
Medan en grupp nationer från det forna sovjetblocket förbereder sig för att skriva under avtal som fördjupar samarbetet med EU, så slår Ryssland tillbaka med nya förbud mot import av allt från litauisk ost, choklad från Ukraina och vin från Moldavien. Nu harv litauiska mjölkprodukter förbjudits.
Ryssland har en lång tradition av att påtvinga europeiska produkter till synes egenmäktiga mat- och säkerhetsrestriktioner oavsett om det är polskt kött eller holländsk potatis. Ryssland har gått med i frihandelsorganisationen WHO, men ingenting har ändrats, säger en EU-representant.

Pakistan
2013-42 s 18-19
"Pakistan sätter fokus på våldtäkt efter en rad övergrepp på barn"
Sexuellt våld är inte unikt för Pakistan, liknande missförhållanden finns i hela Mellanöstern och Sydasien, framför allt i muslimska länder. Övergreppen mot barn sker främst från släkt och vänner. En annan orsak är att HIV-positiva män har den falska föreställningen att de kan botas från AIDS om de har sex mer unga oskuldsflickor som inte fyllt 13 år.
Det märkvärdiga med Pakistan är att problemet kommit upp till ytan, vilket beror på det öppnats ett dussintal privatägda TV-kanaler och nyhetsstationer.

Egypten
2013-42 s 20-21
"I Egypten marknadsförs nu "Egyptisk islam"
Egyptens myndigheter skickade för några fredagar sedan in en predikant vid namn Mustafa Nawareg i en moské fylld med arga människor - ursinniga släktingar och vänner till demonstranter som dödats av säkerhetsstyrkorna.
Denna folksamling var van att höra flammande predikningar om döda "martyrer" och uppmaningar att gå ut på gatorna. Men det de fick höra från Nawareg, som skickats fram av regeringen för att "korrigera felaktigheterna i extremisternas tankar" var något hel annat. Det tog cirka fem minuter, sedan började skor flyga i luften.
Nawaregs predikan var del av en kampanj från Egyptens militärt stödda regering för att "standardisera religiösa predikningar" och marknadsföra det som myndigheterna kallar det sanna "egyptiska Islam".
Men kritikerna säger att försöket kan ge bränsle till det våldsamma bakslag som inkluderat självmordsbombningar i hjärtat av Kairo och regelbundna attacker mot säkerhetstrupperna på Sinaihalvön.
Hittills har ministeriet som reglerar moskéerna effektivt diskvalificerat tusentals predikanter. Alla predikanter ska ha ett regeringscertifikat från Kairos al-Azhar universitet, världens främsta institut för moderat Sunni-förkunnelse. Enligt universitetets förkunnelse ska religionen föras tillbaka till dess rätta plats, som ett forum för andlig ledning, inte som ett forum för politisk debatt.
Revolutionen som 2010 störtade Mubarak släppte loss den islamistiska rörelsens fulla kraft och svepte in Morsi på presidentposten. Han försökte dra Islam i det muslimska Broderskapets riktning. Han flyttade bort moderata predikanter och ersatte dem med islamister, som företrädde Broderskapets agenda.

Kina, USA
2013-42 s 22-23
"Kinas utmaning som vetenskaplig och teknologisk supermakt"
Förhållandet USA-Kina i fråga om vetenskap och teknologi är format som en central paradox. Som resultat både samarbetar och konkurrerar Kina och USA om nya idéer, marknadsandelar och prestige. För att hantera denna paradox krävs att USA upprätthåller sin vetenskapliga styrka hemmavid och fördjupar banden till framväxande vetenskapliga makter samtidigt som man pressar Kina vad beträffar dess kommersiella teknologi, politik och cyberspionage.
Att reducera klimatförändringen, förhindra epidemier och utveckla nya energikällor är utmaningar som kräver globala lösningar. Dessutom blir den vetenskap som utgör grunden för varje teknologisk lösning i allt högre grad beroende av samverkan. Den spänner över skilda vetenskapsgrenar, institutioner och geografiska lägen. Samtidigt utgör vetenskap och teknologi en väsentlig komponent vad beträffar nationell ekonomisk konkurrenskraft och militär makt.
USA är fortfarande världsledande inom vetenskap och teknologi, men som en ny Nesta-rapport och andra källor har noterat, så växer kinesernas kompetens allt snabbare. Kina är på väg att passera USA avseende finansiering av forskning och utveckling (R&D) och antalet vetenskapliga texter som publiceras i kinesiska vetenskapstidskrifter, som tas upp i det prestigefyllda Science Citation Index, växte med 9,5 procent 2011. Kina har numera ett bemannat rymdprogram och världens snabbaste superdator, Tian-he 2. Boston Consulting Group har placerat företagen Alibaba och Xiaomi Technology bland världens mest innovativa, framväxande företag.
Kina vill gå vidare från "Made in Kina" till "Uppfunnet i Kina".
Under de senaste 50 åren har Washington tagit USAs vetenskapliga dominans för given. Detta antagande ifrågasätts nu.

Samhälle
2013-42 s 24
"En ny studie visar stora kunskapsklyftor i världen"
Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), en i Paris baserad tankesmedja har nyss levererat en ny undersökning av läskunnighet, förmåga att räkna och att lösa problem i 22 länder av arbetskraften i 1 till 65 år.
Finland och Japan ligger i topp. Sverige på fjärde plats aningen efter Holland men klar före länder som Storbritannien, USA och Sydkorea.
Sämst hamnar Italien och Spanien.
OECD består av 34 länder, av vilka de flesta är europeiska.
Efter att under årens lopp ha varit upptagna av hur bra eller dåligt eleverna klarar sig i OECDs PISA-studier, som jämför 15-åringarnas färdigheter i läsning, räkning och vetenskap har regeringarna nu vänt uppmärksamheten mot äldre arbetares högst varierande färdigheter.
Läxan att lära tycks tydlig: Yrkesutbildning måste både vara mer fast och mer ambitiös. Men grunden för framgång ligger i att förbättra kvaliteten på gymnasieutbildningen. Den förutan, är några fil.ditt eller fil.datt framför ett namn inte mycket att hänga i julgran.

http://www.economist.com/news/international/21587823-new-study-shows-huge-international-variations-skills-what-can-you-do
Regeringens webbplats http://www.regeringen.se/sb/d/5467
Globalis: OECD http://www.globalis.se/Laender/Grupperingar-av-laender/OECD
Hemsida: http://www.oecd.org/

Venezuela
2013-42 s 25
"Ny teknologi senaste indikationen på Venezuelas ekonomiska kaos"
President Nicolás Maduros planering att använda fingeravtrycks teknologi på flygplatser för att försöka råda bot på att folk köper flygbiljetter för att lura valutakontroller är det senaste symptomet på Venezuelas ekonomiska kaos.
Lokalbefolkningen köper biljetter långt i förväg för att tillgång till dollar till ett lågt pris. Många reser inte ens. I stället säljer de sin hårdvaluta till en sju gånger högre kurs.
Grunden till problemet är gapet mellan den offentliga och den parallella valutakursen.
Den växande "valutaturismen" har tillkommit ovanpå den årliga inflationen på 45 %. Man dras med återkommande elavbrott och brist på basvaror som toalettpapper och mjölk.

Brasilien
2013-42 s 26-27
"Polisen i Rio är värre än gängen"
Operationen var fredlig, precis som utlovats i förväg. Det tog bara 50 minuter på söndagen för polis och soldater att ockupera Lins favela-komplex i norra Rio de Janeiro. Komplexet hade tidigare styrts av tungt beväpnade gäng som bestod av knarksmugglare precis som i de flesta övriga av Rio de Janeiros 300 favelor. Gangstrarna flydde sedan polisen meddelat att dess pacificeringsstyrka UPP skulle ta över komplexet.
UPP står i centrum för Rios guvernör Sérgio Cabral Filhos strategi. Först sätter polisen upp permanenta stationer i favelorna - tidigare trängde de bara in i samband med räder och drog sig sedan tillbaka. Det finns nu 34 UPP-stationer i Rio som kontrollerar mer än 100 favelor med hundratusentals invånare.
Dessa åtgärder ska göra staden säkrare när man laddar upp inför fotbolls-VM nästa år och OS 2016. Den som är ansvarig för att strategin genomförs är säkerhetssekreteraren José Mariano Beltrame, en balanserad och respekterad före detta polismästare som kommer från södra delen av Brasilien. Han har gett order om att ockupationerna av favelorna ska utannonseras i förväg för att undvika blodbad. Det har lett till att smugglarna lämnar områdena innan UPP anländer.

Afrika
2013-42 s 28-29
"Vad Afrika kan lära sig av massajernas seger i Tanzania"
Strider om markrättigheter har blivit en av de främsta sociala och miljöbetingade utmaningarna i stora delar av Afrika. Tanzania har stått i blickpunkten för ett av de mest omskrivna fallen av beslagtagen mark under det gångna året.
Det handlar om massajernas områden i Loliondo, som ligger alldeles öster om Serengetits världsberömda nationalpark. Konflikten handlar om landbesittningsrätt mellan de infödda massajerna och utländska jaktföretag
2009 resulterade konflikten i ett regeringsingripande för att vräka flera hundra av massajernas hushåll från området, vilket i sin tur ledde till nationell och internationell kritik från grupper som slår vakt om mänskliga rättigheter.
Konflikten blossade upp igen i mars i år när Tanzanias minister för naturresurser och turism meddelade planer på att omvandla 150 000 hektar mark - cirka 40 procent av Loliondo-regionen, som inkluderar sex av massajernas byar - till ett område som helt reserveras för "wildlife", vilket skulle innebära vräkning av bortemot 20 000 människor.
Segern i striden om markrättigheter åstadkoms genom politiska och juridiska åtgärder där framför allt kvinnorna var verksamma.

Malawi
2013-42 s 30
"Hela regeringen avskedad i korruptionsskandal"
Malawis president, Joyce Banda, har avskedat hela sin regering mitt i den korruptionsskandal som nu skakar landet. Upp till 10 regeringstjänstemän har gripits - varav en av dem gömde en stor summa pengar hemma och en annan i bakluckan i sin bil. De har åtalats för penningtvätt, missbruk av tjänsteställning och korruption.
Nio poliser i ledande ställning har fått 14 års fängelse för bedrägeri.

Norge
2013-42 s 30
"Oslo förbjuder tiggeri"
Oslos arbetareparti överväger att stötta en lag mot tiggeri, vilken troligtvis eftersom både stadens Fremskrittsparti och Höyre också vill se ett sådant parti. Den nya regeringskoalitionen mellan Fremskrittsparti och Höyre har nått en enighet om att inte införa ett nationellt beslut att förbjuda tiggeri utan låta de enskilda kommunerna själva besluta om detta.