Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 11

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10        

Ryssland, Moldavien
2014-11 s 4-6
"EU eller Moskva"
Ryssland försöker vinna tillbaka Moldavien"
Medan Moldavien förbereder sig att underteckna ett associeringsavtal med EU intensifierar Ryssland försöken att behålla landet i sitt hägn. Det finns några villiga medhjälpare i just Moldavien.
I den autonoma Gagauzienregionen genomförde ordföranden Formuzal en folkomröstning bland de 155 000 medlemmarna i den ortodoxt kristna minoriteten. 98,5 % röstade för att hellre vara med i en Rysslandledd tullunionen än med i EU. Formuzal vill att Gagauzien blir en egen stat med samma status som Republiken Transnistrien som får årliga subventioner på 30 miljoner dollar från Ryssland.
Europas största skoförsäljare, Heinrich Deichmann, som är Gagauziens störste beskyddare säger: "Vi gillar alla europeiska värderingar, förutom era homosexuella äktenskap".
Gagauzien ska bli Rysslands murbräcka. Bryssel vet att Ryssland försöker köpa en del av republiken Moldavien i syfte att stoppa den europeiska integrationen.
Moldavien, som har tre miljoner invånare, har en pro-europeisk koalition vid makten.

Russia Tries to Woo Back Moldova
http://www.spiegel.de/international/europe/russia-tries-to-keep-moldova-from-getting-close-to-eu-a-956597.html

New Eastern Europe
http://neweasterneurope.eu/articles-and-commentary/1097-moldova-the-eu-and-the-gagauzia-issue
"Moldova, the EU and the Gagauzia Issue"

Ryssland
2014-11 s 8-10
"Inget nytt kallt krig"
Putin är för beroende av Europa och oligarkerna.
Det är inte konstigt att krisen i Ukraina under veckan jämförts med situationen i Ungern 1956 och Tjeckoslovaken 1968 eller att en kör av förståsigpåare proklamerat att det kalla kriget återuppstått. Men det finns åtminstone en viktig mellan nu och då: Moskva har en aktiemarknad.
Putin verkar ha hejdat en potentiell invasion av östra Ukraina eftersom RTS-indexet (ryska börsindexet) sjönk med 12 % i panikförsäljningar. Det tvingade den ryska centralbanken höja räntan med en och en halv procentenhet för att försvara valutan.
Ryssland är betydligt mer utsatt för marknadssvängningar än många andra länder eftersom staten är majoritetsägare i flera av landets största företag. Nästan hälften av Rysslands export går till Europa och tre fjärdedelar av landets export består av olja och gas.
Många ryska företag och banker är helt integrerade i det globala finansielle systemet.
I stark kontrast till forna Sovjetunionen som var helt okänsligt för utländskt ekonomiskt tryck.

San Marino, Italien
2014-11 s 11-12
"Den utskämda lilla staten"
Åter i skandalernas centrum. I världens äldsta republik har rättegången mot en före detta statschef dragit till sig oönskad uppmärksamhet i medierna i det annars ofta bortglömda San Marino. Nationen som redan är i gungning på grund av finanskrisen, är inte road.
Värt att nämna är dock att det har funnits över 3000 före detta statschefer i den lilla nationen som grundades 1243. Republiken installerar två nya statschefer - Capitani reggenti - var sjätte månad.
Nu sitter före detta statschefen Piero Berti, läkare till yrket, fängslad misstänkt för sexuella trakasserier av kvinnliga patienter.

EU
2014-11 s 13-14
"Toppkandidaterna"
EU-parlamentsvalen blir explosiva. En ny ordförande för EU-kommissionen ska också väljas. Vissa medlemsländer hyser växande oro över toppkandidaterna - och nu stiger temperaturen.
Europeiska socialdemokratiska partiet har utsett ordföranden i EU-parlamentet som sin toppkandidat. Angela Merkel stöder i stället Luxemburgs tidigare premiärminister, Jean-Claude Juncker. Han är Europeiska folkpartiets kandidat. Länder som Sverige, Spanien och Storbritannien är kritiska mot Juncker. Kanske blir det därför någon helt annan person som bli ordförande, en som alla medlemsländerna kan enas om.

Israel och Palestina
2014-11 s 15-17
"Jordan-dalen - en rännil i världspolitiken"
I de israelisk-palestinska förhandlingarna intar Jordandalen en central ställning. Israel hänvisar till dess strategiska betydelse. För palestinierna är den ett nyckelområde för ekonomisk utveckling och suveränitet. Palestinierna gör anspråk på Jordandalen som en ensam gräns för en palestinsk stat. Men sina jord- och vattenresurser ses den som en ekonomisk ryggrad för en framtida stad med en växande palestinsk befolkning. I dag bor det 7000 israeler i 21 bosättningar i Jordandalen.
Israelerna är oroliga: "Kommer palestinierna verkligen att lämna Israel i fred när dess får en egen självständig stat?".

Egypten
2014-11 s 18-19
"Kristen kvinna leder liberalerna"
Första kvinnliga ledaren i Egypten - revolutionen har förändrat attityderna.
Förra veckan valdes Hala Shukrallah till ledare för Dostourpartiet. Dostour (Konstitutionen) grundades av Mohamed ElBaradei, den landsflyktige Nobelpristagaren många hoppades skulle leda det efterrevolutionära Egypten. Shukrallah menar att demokratin i Egypten krossats under många decennier och att den enda organiserade kraften som tilläts att utvecklas var Muslimska Brödraskapet. Det är något som Väst inte kan se: under 70-talet, och på 80-talet, 90-talet och 2000-talet krossades den demokratiska rörelsen.

Japan, Sydkorea, Historia
2014-11 s 20-21
"Sexslavarna - ett koreanskt påhitt"
Japans premiärminister Shinzo Abes reviderade ursäkter till de koreanska sexslavarna väcker bitterhet.
Spänningarna mellan Japan och dess grannländer har återuppväckt historiska tvister. Nu vill Japans regering gå igenom Kono-rapporten igen, den rapport som handlar om hur kvinnor utnyttjats av japanska soldater och som 1993 ledde fram till den officiella ursäkten. Det är en känslig fråga som kan väcka internationella konflikter.
Shinzo Abe sa 2007 att det inte fanns "några bevis" som säger att kvinnorna tvingats till arbete som sexslavar och att det som hände bara var ett fel mätt med "dagens moraliska värderingar". Sydkoreas utrikesminister har anklagat Japan för "förolämpning mot ära värdighet för offren".

Kina
2014-11 s 22-24
"Det rivna kulturarvet i Kashgar"
De etniska klyftorna mellan uigurer - en muslimsk, turkisktalande grupp - och Han-kineser blottläggs. Regionen, långt västerut i Kina, kallas Xinjiang.
Besökare som vadar genom tegelgrus och över stora kratrar där tättpackade hus och basarer en gång stått kan tro att den gamla staden Kashgar längs med Sidenvägen oåterkalleligen har förstörts genom rivning. En skylt som hänger över ruinerna försöker motverka det intrycket.
Mer än två tredjedelar av de hundra år gamla husen har jämnats med marken och ersatts med ny hus som byggts för att se gamla ut. UNESCOs kulturspecialist i Beijing är chockad över förstörelsen i Kashgar och kallar saneringen för "ett av de mörka exemplen".
Kashgar var den uiguriska civilisationens juvel, ett centrum för handel och för islamska studier på karavanvägarna som sammanlänkade Europa och Persien med Kina

Nordkorea
2014-11 s 25-26
"Blir det bättre i morgon?"
Världens mest brutala regim flirtar med ekonomiska reformer. Det verkar som om Nordkoreas ledare, Kim Jong Un, försöker förbättra Nordkoreas image genom att satsa på turism, införa reformer och förändra i den eftersatta ekonomin och administrationen.
För tre månader sedan rensade han bort sin ingifta, och oerhört inflytelserika farbror, Jang Sung Teak. Nu kan han ha rensat bort även Choe Ryong Hae som räknats som landets andre man och innehade marskalkstitel. Han har inte setts offentligt sedan den 16 februari.
Kim Jong Un gör förmodligen desperata försök att bli mindre beroende av Kina som kräver stora rabatter, väl vetande att inga andra länder vill göra affärer med Nordkorea.
Nu försöker han charma Sydkorea och öppna upp för turister.

Haiti, Nepal, FN
2014-11 s 27
"En Marshallplan mot koleran"
Koleraepidemin i Haiti utgör ett stort hot mot Latinamerika och Karibien. Haiti behöver en Marshallplan för vatten och sanitet för att stävja koleraepidemin som nu utgör ett stort hot mot Karibien och Latinamerika, enligt FNs biträdande generalsekreterare Pedro Medrano Rojas. Epidemin har sedan 2010 dödat 8540 personer och smittat nära 217000 människor.
Sannolikt har kolerabakterierna förts in i landet av FN-soldater som sattes in i Haiti efter den jordbävning som i januari 2010 dödade mer än 217 000 människor. Särskilt är det trupperna från landet Nepal och är misstänkta där för att strax innan ägde ett kolerautbrott ut i Nepal sedan avloppsvatten tillåtits förorena dricksvattnet.
Överlevande från utbrottet 2010 stämmer nu FN på höga skadestånd, medan FN hävdar juridisk immunitet.
http://www.theguardian.com/global-development/2014/mar/07/haiti-cholera-epidemic-major-threat-latin-america-caribbean
" Cholera epidemic in Haiti 'poses major threat to Latin America and Caribbean'

Frankrike, Samhälle
2014-11 s 28-30
"Din importerade biff är serverad!"
Det franska nötköttet håller en alltför låg kvalitet. De senaste åren har det pågått en tyst revolution. Utländskt nötkött - från USA, Sydamerika och andra europeiska länder - tar över. 20 % av allt nötkött som konsumeras i Frankrike idag importeras främst från Tyskland, England och Irland. År 2011 producerade 40 författare, historiker, designers och intellektuella tillsammans med det franska slaktarförbundet en i bok i storformat med essäer och illustrationer som berömde det franska köttet - allt för att ändra på den nedåtgående trenden.