Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 36

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35        

Tyskland, Polen
2013-36 s 4-5
Ett beslut i Tysklands högsta domstol innebär att polacker med tysk bakgrund nu kan rösta vid förbundsdagsvalen. För många av dem som ingår i denna tyska minoritet i Polen är denna förändring av symbolisk betydelse.
Ett beslut förra året av Tysklands författningsdomstol innebär att tyskar som är bosatta utanför landet, även om de aldrig har bott i Tyskland, kan ta del i valen genom att rösta på avstånd, en sorts poströstning.
För den tyska minoriteten i Polen innebär förändringen något av en vattendelare. Rätten att rösta betyder att vi officiellt utgör en del av det tyska politiska landskapet.
Att många tyskar bor i Polen går tillbaka till medeltiden. I dag lever de flesta i regionen Sileisa i sydvästra Polen, där tyska fortfarande talas.

Italien
2013-36 s 6
"I demokrati och kärlek är allt tillåtet"
Silvio Berlusconis mitten-högerparti drar igång en landsomfattande sommarkampanj i ett försök att återuppliva det gamla stödet för partiet och dess grundare, som dömdes för skattebrott av Italiens högsta domstol i början av augusti.
Trots att man utlovat stöd för koalitionsregeringen, som leds av Enrico Letta, befinner sig Berlusconis parti Frihetens folk (PDL) i slutstadiet av en kraftfull operation som påminner om en valkampanj. Ett led i kampanjen är att återta PDLs ursprungliga namn "Forza Italia" som Berlusconi grundade i december 1993.
Frivilliga partiarbetare förväntas dela ut politiska pamfletter på Italiens alla populära badstränder, på ön Sardinien, på semesterorterna i Ligurien och Toscana samt utmed Amalfikusten i en kampanj som har döpts till "frihetsrundan".

Frankrike
2013-36 s 7
"Pensionsförlaget glädjer ingen"
"Den franska regeringens väntade förslag för att förändra det generösa men underfinansierade pensionssystemet uppskattas av väldigt få människor i Frankrike. Förändringarna handlar om en lätt skattehöjning för arbetare och företag och en senare höjning av den tid som inbetalningar till systemet sker från 41,5 till 43 år. Den genomsnittliga pensionsåldern för arbetare inom den privata sektorn är 62 år. 2035 förväntas den ha stigit till 64,5 år. Pensionsutbetalningarna minskar inte.
Lagförslaget läggs fram denna höst i parlamentet där Hollands vänster har majoritet både i senaten och nationalförsamlingen.

Sverige
2013-36 s 8-9
"Sveriges samer slåss för sina rättigheter"
Samerna, som är Europas enda ursprungsbefolkning, är cirka 80000 till antalet, 20000 av dessa bor i Sverige. I Sverige får cirka 2500 fortfarande sin utkomst från renskötsel och försäljning av renkött. En fjärdedel talar det samiska språket.
Enligt svensk lag kan samerna inte göra ägaranspråk på det land där de har levt i nära 9000 år men de har rätt att använda landet som betesmark. Detta vill samerna nu ändra på.
Det som hänt är att ett brittiskt gruvföretag planerat att öppna ett gruvhål på uråldrigt samiskt land där man vill utföra provsprängningar nära staden Jokkmokk vid Polcirkeln. Staden Jokkmokk har 5000 invånare, en del lockas av arbetstillfällena medan andra samer och miljövänner vill stoppa verksamheten.

Australien
2013-36 s 10-11
"Sydneys Blacktown avgör regeringsmakten"
Var elfte australier lever i de västra delarna av Sydney. Kampen om de parlamentsplatser som ska fördelas där är mycket jämn. Inför de kommande valen har den dynamiska regionen med staden Blacktown hamnat i politikernas fokus. Antalet osäkra väljare är stort.
Premiärministerm Kevin Rudd och oppositionsledaren Tony Abbott har besökt regionen, i en fråga har de varit totalt eniga, nämligen hårdare tag mot ankommande båtflyktingar. Även om mångkultur är officiell regeringspolitik, ett ideal som ingen politiker vill ifrågasätta.

FN, Porträtt
2013-36 s 12
"Arbete. arbete, familjen, arbete"
Ban Ki-Moon har varit FNs generalsekreterare sedan 2007. Hans arbetsbörda tar aldrig slut. Han har inte mycket till hemmaliv eller privatliv. När han har tid över försöker han spela golf, annars motionerar han sällan. Sitter stilla för mycket. Han praktiserar kalligrafi tillsammans med sin hustru. Och sedan han blivit äldra äter han mer grönsaker än kött.
Han går upp mycket tidigt på morgonen för att börja arbeta.

Handel, Näringsliv
2013-36 s 13
"Varför ledde Nokias strategi till Microsoft"
Efter det radikala strategiskiftet i mitten av 1990-talet, då det gamla konglomeratet med papperstillverkning ändrade riktning och fokuserades på Telekomverksamhet, så har Nokia blivit synonym för handhållna telefoner.
Men en pånyttfödelse under finländskt ägarskap för Finlands mest kända varumärke visade sig omöjlig; dess framtid kommer nu att avgöras från Redmond i stället för Espoo.
Genom köpet får Microsoft en möjlighet att konkurrera med de två stora jättarna Apple och Android.

Egypten
2013-36 s 14
"Egyptens press spekulerar varför väst vill ingripa i Syrien"
Mitt i stormen kring Syriens kemiska vapen finns en ironisk utvikning. Efter två årtionden av blodiga strider mellan väst och al-Qaedas globala jihadister, har dessa bittra motståndare plötsligt upptäckt att de strider på samma sida. Samtidigt som västländerna hotar att vidta repressalier mot Bashar Assads regim för att den uppenbarligen använt giftgas, har också al-Qaidas syriska gren utlovat ett "vulkanutbrott av revansch".
Ännu en omskakning av bitarna i det alltmer förbluffande puzzlet i Mellanöstern? Nej, säger den statskontrollerade pressen i Egypten. Den överraskande samhörigheten vad beträffar Syrien sliter helt enkelt bort slöjan från den sedan länge etablerade zionist-amerikanska-broderskaps-komplotten och avslöjar en diabolisk plan för att försvaga Israels mäktigaste arabiska grannar, en efter en.
Först, säger dessa konspirationsteoretiker var naturligtvis Irak, där det bedrövliga resultatet av USAs invasion 2003 är tydligt. Nu handlar det om Syrien som sönderslits av sekterism och faller samman och som nu inväntar luftangrepp som ska leda till döds­stöten. Men det stora priset som de taskiga västmakterna kan vinna i maskopi med al-Qaida är utan tvivel Egypten.

Syrien, Ryssland
2013-36 s 15
"Ryssland stoppar högexplosiva vapen leveranser till Syrien"
Regeringen i Ryssland har uppenbarligen inställt exporten av ett antal synnerligen omstridda vapensystem till Syrien. Den officiella motiveringen är att den syriska regeringen inte ska ha betalat sina räkningar ordentligt. Leveransen av krigsmaterial skulle ske vid en känslig tidpunkt. Syrien har redan betalat 100 miljoner dollar för flygplanen. Den första leveransen ska ske i år.
Ryssland har på senare år massivt upprustat Syrien, särskilt al-Assad regimens luftförsvar.

Turkiet
2013-36 s 16-17
"Istanbuls basar i sönderfall"
Den århundraden gamla inomhusmarknaden - en av de största turistattraktionerna i Istanbul, som drar till sig tusentals människor varje dag - hotar att falla sönder och är i starkt behov av uppdatering. Basarledningen menar 135 affärer har tagit bort och 926 har försvagat väggar för att få mer utrymme för sina varor. Flera ansvariga affärsmän hotas av straff. Problemet är den invecklade ägarsituationen. En del av lokalerna tillhör affärsmän, en del ägs av staden och många andra av staten eller stiftelser. Det är världens största inomhusbasar, med 4000 butiker utmed 64 gator och gångar och att mellan 20000 och 25000 personer jobbar där.

Syrien, USA
2013-36 s 18
"Kamikazepiloter mot väst"
Minst 8 000 "självmordsmartyrer" är beredda att förhindra USAs planer på en attack mot Syrien. Syriska flygvapnet överväger att använda kamikazepiloter mot väst. Det säger en syrisk arméofficer, som deltar i luftförsvaret nära Damaskus, i en intervju med The Guardian.
Han säger att 13 piloter har undertecknat ett avtal om att "utgöra en besättning av självmordsmartyrer för att förhindra USAs krigsplaner".
Denne Assad-lojalist i 30-årsåldern, som ingår i den syriska arméns luftförsvar 16 kilometer från huvudstaden säger: - Om USA och Storbritannien avfyrar en enda raket kommer vi att skicka upp tre eller fyra raketer och om deras stridsflygplan dyker upp på vår himmel kommer de att möta helvetet. Han hävdar att moralen är hög i den syriska armén.

Iran
2013-36 s 19
"Irans kärnprogram går framåt men är under den röda linjen"
Iran fortsätter att utöka landets nukleära kapacitet men undviker provokativa åtgärder som skulle kunna utlösa en attack från Israel. Iran konverterar mer av sitt lagrade uran till en metallisk form som inte med lätthet kan användas i ett vapenprogram.
Lagret av vapenkänsliga former av uran hålls på en nivå alldeles under den "röda linjen" som Israel fastställde förra hösten.
FN-rapporten speglar den de iranska ledarna försiktighet och deras fortsatta tekniska svårigheter.

Afghanistan
2013-36 s 20-21
"Afghanistan saknar presidentkandidat efter Hamid Karzai"
2000 personer har bildat en "stor koalition" för att medverka vid presidentvalet i april nästa år.Den består av representanter om 10-12 politiska partier. Avsikten sägs vara att skapa en ny kultur av samförstånd och idéer som skulle ersätta etnisk och privat politik. Men de flesta är före detta milisledare från norra Afghanistan. Ahmed Zia Massoud, broder till den dödade anti-talibanledaren Ahmed Shah Massoud. Och därför hamnade man långt ifrån detta mål.
Hamid Karzai får inte kandidera för ytterligare en period enligt konstitutionen. För närvarande finns ingen klar kandidat för att bli nästa president.

Maldiverna
2013-36 s 22
"Presidentval kan bli nystart"
President Mohamed Nasheed avsattes för en tid sedan då han låtit arrestera en domare med anknytning till mäktiga politiska familjer. I februari slog rasande upploppsmakare till i protest mot avsättningen. Men nu ska det bli ett nytt presidentval i september. Nasheeds demokratiska parti (MDP) anser att hälften av de 240 000 väljarna kommer att rösta på honom. Hans väljare är unga, välutbildade och proffsiga, hans tre rivaler litar sig därmed på röster från atollerna, från de äldre och för de mindra utbildade.
Rivalernas främsta hopp är att tvinga Nasheed till en andra valomgång senare i september.
Och så blev det, Nasheed fick "bara" cirka 45 %.
Läs mer här: " Nasheed fails to win majority, forcing run-off in Maldives election
http://www.upi.com/Top_News/World-News/2013/09/07/Nasheed-fails-to-win-majority-forcing-run-off-in-Maldives-election/UPI-47291378579895/?spt=hs&or=tn

Miljö, Pacific Islands
2013-36 s 23
"Höjd havsnivå hotar dränka öarna"
Ledarna för Stilla havsnationerna samlades för några dagar sedan i Majuro som är huvudstad på Marshallöarna. De samlades för det första årliga mötet med Pacific Islands Forum (PIF).
Värden, president Christopher Loeak, har samlat stöd för en "Majurodeklaration" om klimatförändringen. Han hävdar att hans land, en grupp på 29 lågt liggande atoller och korallöar med 54 000 invånare, är särskilt sårbart för en höjning av havsytan. Han säger också att månader av allvarlig torka i den norra delen av Marshallöarna och högre tidvatten än tidigare har brutit igenom havsvallar och orsakade översvämning på Majuros flygfält i juni. Han menar att det är resultatet av den globala uppvärmningen.
Alla landets öar ligger bara några få meter över havsytan och kan uppslukas av en höjning av oceanens yta.
Att identifiera orsaken till havsytans höjning är inte enkelt. Väder mönstret El Niño kan orsaka översvämningar och torka över hela regionen. Tektoniska kontinentalplattor kan också ligga bakom förändringarna.

USA, Sverige
2013-36 s 24
"Frihandelsavtal viktigast för Obama"
Vid Sverigebesöket stod frihandelsavtalet mellan USA och EU, inklusive miljöarbetet, överst på dagordningen. Sverige och USA försöker med gemensamma krafter bädda för en frihandelsuppgörelse på rekordtid. Kommerskollegium räknar med att ett avtal skulle öka exporten i båda riktningar med 20 procent. Det utstakade målet är att förhandlingarna ska vara i hamn innan den nuvarande EU-kommissionen avgår den 30 oktober 2014.
Tre frågor kan bli särskilt svåra: Dataskyddet, särskilt känsligt efter avslöjandet av amerikanskt nätspionage. Jordbruket, med stora inbyggda statliga subventioner. Tekniska standarder pekas ut som ett tredje problemområde.
Efter besöket i Sverige for Barack Obama till G20 mötet i S:t Petersburg för en duell med Vladimir Putin om hanteringen av det blodiga inbördeskriget i Syrien.

Sydafrika
2013-36 s 25
"Bättre levnadsstandard men fler bidragsberoende"
En årlig överblick över levnadsstandarden antyder att den kommunala servicen har ökat under perioden 2002-2012. Cirka 80 % har nu TV, elspis och tillgång till mobiltelefon även om många är missnöjda med kvaliteten. Men bara ett av tusen hushåll har tillgång till internet. Nästan 44 % av hushållen är beroende av välfärdsutbetalningar.
Tanken bakom ANCs politik har varit att avleda resurser från de rika till de fattiga. Men att tillämpa samma omfördelningspolitik på arbetsmarknaden - via lagar om att reservera arbetstillfällen för fattiga, minimilöner och så vidare - har skrämt bort privat verksanhet som skapar arbetstillfällen. Där ligger ANCs största misslyckande.

Nigeria
2013-36 s 26
"Nigerias mest eftersökte man: Död eller levande"
Det handlar om Abubakar Shekau, ledaren för Boko Haram, en gerillagruppering i norra delen av Nigeria. Hans mål är att införa en islamisk stat där sharialagarna ska gälla i Hela Nigeria. Hittills har hans ansträngningar orsakat cirka 3000 människors död under fyra års tid.
Abubakar Shekau har varit andreman efter Boko-Haram grundaren Muhammed Yusef, som dödades i en polisarrest 2009. Sedan dess har rörelsen genomfört alltfler dödsbringande överfall.
USA har erbjudit 7 miljoner dollar för information som leder till Abubakar Shekaus gripande.
Den 19 augusti påstod Nigerias säkerhetsstyrkor att Abubakar Shekau skjutits ihjäl vid en eldstrid den 30 juni eller sårats och dött senare sedan han flytt till Kamerun. Det är femte gången som rebelledaren förklarats sårad eller dödad.
http://www.economist.com/news/middle-east-and-africa/21584038-leader-boko-harams-most-violent-faction-may-be-dead-again-dead-or-alive

Etiopien, IT
2013-36 s 27
"Telekom i Etiopien"
Regeringen bygger ut nätet men stärker sin kontroll. Etiopien har Afrikas sista stora telekommonopol. Frånvaron av konkurrens har gjort att landet med 85 miljoner invånare släpar efter den övriga kontinenten. Mobilerna innehas av 70 % av befolkningen på andra håll i Afrika. I Etiopien ligger siffran på 25 %. Enbart 2,5 % av befolkningen har tillgång till Internet. De auktoritära ledarna fruktar politiska konsekvenser.
NU har en överenskommelse om utbyggnad slutits med Kinas båda ledande företag för telekomutrustning. Det regeringen vill ha av Kina är billiga lån och mer kontroll över medborgarna.

Mexiko
2013-36 s 28-29
"Vem ska styra skolan? Coca-Cola eller facket?
Mexikos regering försöker omstrukturera nationens allmänna skolsystem på ett sätt som känns bekant i USA. Man vill ändra hur lärare anställs, avskedas och utvärderas. Flera lärarfack är öppet fientliga till tanken. Sedan länge har facket haft makt över lärarjobben. De fruktar att utvärderingarna kommer att vara missvisande. Nyckeln till att få ordning på misslyckade skolor är att höja lärarnas kompetens menar regeringens utredare.

Afrika, Medicin
2013-36 s 30
"Nya fall av polio oroar"
Försöken arr utrota polio i världen har varit nära att lyckas. Men nu har nya utbrott i både Afrika och Pakistan satt käppar i hjulet.
I Afrika har två fall utlöst epidemin. Ett i Somalia och ett i det stora flyktinglägret Dadaab i Kenya. Nu finns det 121 fall i regionen. Förra året var det bara 223 fall i hela världen.
I Pakistan utbröt epidemin i Norra Waziristan, nära gränsen till Afghanistan. ) som dog i polio där förra året hade vaccinerats mot sjukdomen.
För att förhindra att sjukdomen sprids till Mecka har saudierna infört nya regler. Pilgrimer från länder med polio måste först ha vaccinerats i sina hemländer. Förra året vaccinerades 500 000 när de kom fram till Mecka.
http://www.nytimes.com/2013/08/23/health/polio-outbreaks-seen-on-two-continents.html