Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 10

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09   

Ukraina
2014-10 s 4-5
"Vad är Krim?"
För att förstå händelserna på Krim måste man titta bakåt.
När president Viktor Janukovitj flydde från Kiev var det frestande arr tro att Ukrainas kris var över. Självständighetsivrarna hade vunnit och krafterna som kämpat för västerländsk demokrati hade segrat över Janukovitj Kremledda förtryck. Nu vet vi att det inte var så enkelt. Krims komplicerade historia ger förklaringen till den våldsamma utvecklingen.
1921 blev Krim en del av Sovjetunionen som den autonoma sovjetrepubliken Krim.
1945 blev Krim Oblast en administrativ region i Ryssland, sedan krimtartarerna deporterats med våld till Centralasien eftersom de samarbetat med de tyska nazi-styrkorna.
1954 gav Sovjets ledare Nikita Chrusjtjov Krim till Ukraina.
1991 efter Sovjetunionens sönderfall röstade 54 % av Krims väljare för självständighet från Ryssland och Krim blev därefter överens om att förbli en del av Ukraina men med betydande autonomi.

2014-10 s 6
"Svartahavsflottan på Krim"
Inte imponerande men tillräckligt stark för en invasion i Georgien.
Rysslands militär är idag bättre än på 1990-talet. Den är bra på att hota små grannar men den skulle inte vara effektiv mot Nato.
Ryssland har idag inga baser utanför den forna Sovjetunionen.

Storbritannien
2014-10 s 7-10
"Tony Blair"
Murdochs vän. Rådgivare till auktoritära regimer. Intensivt umgänge med de superrika. Den tidigare premiärministerns rykte är fallande. Och varje nytt avslöjande lyckas bli än mer häpnadsväckande än det föregående.
Blair är bara 60 år. Ett av hans problem är att han var för ung då han lämnade Downing Street. När vänner säger att Tony Blair är mycket olycklig. "Det är ett falskt liv han lever. Och de rika är tråkige. Vad som hänt med Tony har inslag av tragedi".
Hans trovärdighet som ett slags frilansande superdiplomat i Mellanöstern har skadats. Han nästan oreserverade stör för Israel och det avgörande stödet för invasionen av Irak - allt det historiska bagaget följer med Blair.

Religion, Vatikanen
2014-10 s 11
"Prislappen för helgon ökar"
Nu vill Vatikanen ha priskontroll.
När någon helgonförklaras handlar det inte bara om en persons heroiska godhet. Mammon är lika mycket med i bilden, liksom politiska syften.
Kostnaderna ökar kraftigt sedan slutet av 1900-talet för att föra en helgonkampanj. Idag kostar en framgångsrik helgonförklaringskampanj i Amerika vanligtvis runt 250 000 dollar. Det är klart att det behövs pengar för att övertyga (muta) vittnen att intyga att "under" kopplade till det önskade helgonet har ägt rum.
The whole business will come under scrutiny this year, with two recentish popes-John XXIII and John Paul II-due to be proclaimed saints in April.
För att få en fullständig helgonförklaring från Vatikanens sida måste personen i fråga bevisa att han eller hon utfört minst två "mirakulösa helanden".
Alla typer av experter kallas in, inklusive läkare som ombeds kommentera dessa beteenden av "helande". Från Vatikanen deltar en helgon-jurist en "postulator" som medlar mellan den sökandes fans och Vatikanen. Men det går lättare sedan Djävulens advokat avskaffades 1983, den som argumenterar mot ett blivande helgon.

The Lord's outsourced work
The Vatican introduces price controls on the saint-verifying business

EU, Storbritannien
2014-10 s 12-14
"Varför vänder Storbritannien sig ifrån Europa"
På väg mot marginalen. Storbritannien brukade spela en nyckelroll ledningen av Europa, och fördelarna har varit betydande. Men nu vänder Storbritannien ryggen till EU och har valt och fokusera på perifera frågor. Varför? Och varför är detta en steg i fel riktning?
Dessa frågor ställer Will Straw, parlamentskandidat till Labour och en betydande profil i Institute for Public Policy Research samt grundare av tankesmedjan Left Foot Forward.
Han vill att Storbritannien borde spela en större roll i att hjälpa till att lösa euroområdets kris genom att visa större flexibilitet avseende finanspolitiska mål, ha krävt snabbare insatser ac ECB, utvecklat en mer stringent övervakning a obalanser i bytesbalanserna och uppmuntrat utnämningen av en ny tillväxtkommissionär.

Turkiet
2014-10 s 15-16
"Med fingrarna i syltburken"
Maktkampen mellan statsminister Erdogan och Fetullah Gülen, en iman som bor i USA, och som tidigare var Erdogans allierade, skakar Turkiet. Kompromettering, konspiration och korruption är de tre orden som präglar det politiska spelet inför de val som snart börjar. Erdogan har suttit vid makten alltför länge. Det nya AKP som bildades ur spillrorna av två förbjudna islamistiska partier, och som förvandlades till en muslimsk version av kristdemokrater har försatt den sekulära eliten ur spel, som hade styrt sedan republiken skapades av Mustafa Kemal Atatürk.
Erdogans syn på sig själv som att han och nationen är samma sak sammanfattar problemet.

Israel
2014-10 s 17-18
"Striden om Tempelberget"
Provokationer på Tempelberget. Brandstiftare vid världens medelpunkt. Israels religiösa medborgare kräver alltmer högljutt suveränitet över Tempelberget där också den muslimska Aksahelgedomen ligger.
Detta väcker nervositet bland palestinier men också i Kairo och Amman.
Förra veckan genomfördes för första gången en debatt i Knesset på temat vem som bestämmer över östra Jerusalem. Fortfarande är det Jordaniens kung Abdullah som är platsens beskyddare och Wakt, en islamisk stiftelse, som ansvarare för förvaltningen av Aksamoskén. Om kung Abdullah inte längre skulle ha funktionen som beskyddare av Aksamoskén är ett realistiskt scenario att Jordanien kung störtas. 47 jordanska riksdagsmän har redan som reaktion på debatten i Knesset krävt att man upphäver fredsavtalet med Israel.

2014-10 s 19
"Aksa som symbol för palestinsk och muslimsk identitet"
Palestinierna gör anspråk på östra Jerusalem som huvudstad i en framtida stat. Israel har annekterat östra Jerusalem även om detta aldrig har erkänts av världens stater.
Palestinierna kräver suveränitet över platsen, däri inbegripet Klagomuren - vilket för Israel är oacceptabelt. Israels ockupation har förstärkt Aksamoskéns centrala betydelse för palestinierna. Här ska profeten Muhammed ha anträtt en nattlig resa till himlen. Att judarna ber sina böner i området är respektlöst menar Jerusalems palestinske guvernör Adnan Husseini.

Kultur, utbildning, Kina
2014-10 s 20-21
"Stressen skadar eleverna"
Skolundervisningen i Kina börjar ifrågasättas. Bra resultat på PISA undersökningen säger inte hela sanningen.
PISA undersökningen administreras i 65 länder på grundskolan och man mäter resultaten i läsning, matematik och naturvetenskap. Shanghai toppade resultaten medan till exempel Storbritannien rankades som nr 26.
Kinesiska experter är mindre imponerade av PISA resultatet. De menar att skolorna lägger stor vikt vid minnesinlärning, vilket ger eleverna bra resultat på prov men inte ger de ökad social kompetens.
Även om PISA visar att barn till städade och liknande yrken i Kina, ligger tre år före i utbildningsnivå jämfört med barn till läkare och advokater i Storbritannien! Främst när det gäller matematik.
Det ska sägas att barn till invandrare i Shanghai är förhindrade att delta i testet på grund av det system man använder för folkbokföring. Detta ger ett delvis felaktigt resultat.

Hälsa, FN, Samhälle
2014-10 s 22-23
"Värre än aids"
Cancer dödar fler människor i de fattiga länderna än vad aids, malaria och tuberkulos gör tillsammans. Invånarna i de fattiga länderna har länge lidit av cancer, som lever och livmodercancer, som är associerat med infektioner. Mer än hälften av männen i Kina, Indonesien och Ryssland röker.
Men allt eftersom de blivit rikare har drickande, rökning och fet mat lett till att bröst-, tarm- och lungcancer ökat.
Lite pengar går till cancerhjälp i förhållande till hiv, malaria och tuberkulos.

Samhälle
2014-10 s 24
"Dags att avskaffa kafala"
Utländska arbetstagare kan bara få jobb i de arabiska gulfstaterna geom att en "kafeel", en "sponsor" erbjuder dem en arbetsplats. Kärnan i kafalasystemet är det bindande förhållanden mellan den anställde och arbetsgivaren, ett förhållande som ofta kritiseras för att vara slavliknande. Kafalasystemet strider mot den lagstiftade arbetskätten. Kafalasystemet har ingen laglig grund utan är en tradition som verkar ha företräde framför arbetsrätten. Kafala är idag roten till kränkningarna av arbetstagarnas rättigheter och har blivit en lukrativ verksamhet. Den begränsar arbetskraftens rörlighet. Ja, egentligen förbjuder all rörlighet som inte godkänts av sponsorn.
Att ta hand om pass och identitetshandlingar har i många fall lett till tvångsarbete.

Venezuela, Kuba
2014-10 s 25-27
"På jakt efter en lösning"
Kuba vill hjälpa Venezuela att få slut på upploppen - men är Kuba som medlare en bra idé?
Venezuelas förhållande till Kuba vars planekonomi hålls flytande genom Venezuelas olja är värdefullt och innebär att Havanna har störst anledning att hjälpa till att hitta en fredlig lösning på den kris som har fört delar av Venezuela till ett dödläge. Venezuela sänder 115000 fat olja till Havanna som i utbyte levererar 30 000 läkare som svarar för 40 % av Kubas totala handel. De statliga lönerna på Kuba är värda en tredjedel av nivåerna 1989.

USA, Porträtt
2014-10 s 28-30
"Hon måste bli mjukare!"
Hillary Rodham Clinton förväntas bli den populäraste presidentkandidaten för demokraterna i nästa val. Men som presidentfru hade hon länge motgångar, kritiserad för att själv, lägga sig i politiken. och att vara alltför hård och viljestark.
Att hålla middagar med journalister för kvinnomagasin och delta i en familjekomedi var två recept för att ge Hillary Clinton en ny image.
Mandy Grunwalds skriftliga meddelanden används i en konfidentiell kommunikation för att förändra Hillary Clintons image. Delar av råden hon ger har nu offentliggjorts.