Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 07

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05 06        

Serbien
2013-07 s 4
"Slut på regeringskrisen. Ny stark man I Serbien"
Efter krismöten med koalitionspartierna och regeringen hävdar försvarsminister Aleksandar Vucic att regeringen var stabil. Den serbiska regeringskoalitionen har överlevt kontakterna mellan statsminister Dacic och en narkotikahandlare , den misstänkte droghandlaren Rodoljub Radulovic. Denne tillhör den montenegrinska drogkungen Sarics klan.
Men regeringschefen är försvagad. Det gynnar vice statsministern Aleksandar Vucic.
Statsåklagaren i Belgrad, som övervakar den organiserade brottsligheten utreder alla förbindelser mellan statstjänstemän och den misstänkte droghandlaren Rodoljub Radulovic. Förra veckoslutet medgav statsministern Ivica Dacic som också är inrikesminister att han för fyra år sedan ätit middag på en restaurang med Radulovic.
Oppositionen hade därefter förgäves krävt nyval. Efter ett krismöte med koalitionen förklarade vice statsminister Aleksandar Vucic i början av veckan att regeringen var stabil. Förtida val var inte i landets intresse. Belgrad hoppas i vår få en inbjudan till medlemsförhandlingar med EU.

Storbritannien, Historia
2013-07 s 5
"Bråk om Richards III:s ben"
Under en parkeringsplats I Leicester har man hittat kvarlevorna efter kung Richard III. Nu strider Leicester och York om rätten till dem. Städerna som ligger 16 mil från varandra har har olika argument för sina anspråk. Båda har dragit I gang sina kampanjer om likresterna.

Schweiz
2013-07 s 6-7
"Ekon av den amerikanska debatten om vapenkontroll"
Skjutningarna i Daillon chockade hela det schweiziska folket med sin meningslöshet och godtycklighet och satte omedelbart fart på den eviga debatten om den fara som ett stort antal oregistrerade privatägda vapen utgör.
I Schweiz finns 3,4 miljoner skjutvapen av alla slag bland en befolkning på 8 miljoner. Schweiz har en lång tradition av "hemvärnsmän", vanliga medborgare som varje år är skyldiga att inställa sig för militär träning och som får egna vapen att förvara hemma för nödlägen. "Medborgaren och soldaten, det är ett personligt band".
USA
2013-07 s 8
"Lättare köpa vapen än mat"
"Här är det lättare att köpa ett skjutvapen eller droger än mat", berättar Marcenia Richards som är förvaltningschef för The Peace Coalition Against Violence. Rörelsen, som är en del av S:ta Sabinas kyrka, försöker stoppa mordvågen som håller på att ödelägga det som finns kvar av samhället Englewood, ett förfallet område i Chicago. På en vägg utanför kyrkan står namnen på nästan 100 barn och ungdomar, och en skylt som lyder: "Vi är inte bortglömda".
Idag är det mindre risk att mord som dessa blir ignorerade, till stor del som följd av den avsky som väcktes i december förra året då 20 barn dödades på en skola i Connecticut.

Rumänien, Ungern
2013-07 s 10-11
EU-länderna Ungern och Rumänien har trasslat in sig i en djup diplomatisk kris - båda sidor hotar med att utvisa respektive lands ambassadör. Det som utlöste det hela var en småaktig tvist om en historisk flagga. Den nationalistiska hysterin gynnar regeringarna i valkampen.
Det diplomatiska meningsutbytet är den svåraste konfikten mellan Rumänien och Ungern på mycket länge. Till exempel deltog Ungerska förbundet i Rumänien (RMDSZ) under sammanlagt 16 år i koalitionsregeringar i Bukarest. Men nu ser Orbán-regeringen i Ungern sig som en uttalad politisk företrädare för alla ungrare, även utanför landets gränser. Rumänien å sin sida är på väg att genomföra en territoriell reform som minskar den ungerska minoritetens inflytande.

Turkiet
2013-07 s 12-13
"Erdogan har kuvat militären"
Föreställ dig ett land med NATOs näst största armé, som har Irak, Iran och Syrien till grannar och som omges av Egeiska havet, Svarta havet och Medelhavet - men som inte har någon som för befäl över örlogsflottan. Mer än hälften av Turkiets amiraler sitter i fängelse tillsammans med hundratals generaler och andra officerare som alla anklagas för att ha konspirerat för att avskaffa Turkiets vagt islamistiska regering. Den rad av rättsfall som kallas Ergenekonhar snöpt Turkiets en gång så allsmäktiga militärmakt. Kritiker pekar ut den mäktiga muslimska grupp som leds av Fethullah Gullen, en präst som lever i exil i USA, den ansvarige för fängslandet av militärerna.
Men trots alla bakslag så har generalerna fortfarande avsevärd makt. Försvarsbudgeten är i stort sett immun mot civil kontroll. Generalstabschefen är inte underställd försvarsdepartementet och en lag som tillåter armén att ingripa i politiken finns kvar.

Vatikanen
2013-07 s 14-17
"Vem blir näste påve?"
Med påven Benedictus XVIs plötsliga abdikation kommer konklaven som väljer påve att sammanträda I mars I Sixtinska kapellet i Rom. Sedan 1378 står valet alltid bland kardinalerna. Bland de närmast tänkbara är cardinal Peter Turkson, en TV-stjärna från Ghana. Han leder kyrkans råd för fred och rättvisa liksom den avgående påven tidigare gjorde. Kardinal Marc Quellet är från Quebec och prefekt för biskopskongregationen. Han har levt många år I Colombia vilket attraherar latinameriska katoliker. Andra namn som nämns är Francis Arinze från Nigeria cardinal Angelo Scola som är italienare.

2013-07 s 17
"Påvarna som hoppade av"
Under de gångna 1000 åren har bara fyra påvar avgått. Den förste var Benedictus som avgick som påve 1045 för att kunna gifta sig och håva in de kontanter som han gudfader var beredd att betala för att han själv ville bli påve. Gudfadern blev Gregorius VI. Men snart skar det sig. Benedictus fick inga pengar och Gregorius fick avgå. 1294 avgick Celestinus V från Sicilien efter bara några månader.

Etiopien, Miljö, Samhälle
2013-07 s 18
"Etiopiskt dammprojekt skövlar urbefolkningens jord"
Herdefolket i Omodalen tvångsförflyttas, fängslas och dödas för att förverkliga planerna på en enorm damm som ska göra regionen till ett viktigt centrum för kommersiell odling. Omodalen ingår I Unescos världsarvslista för sina speciella kulturer och etniska grupper. Deras levnadssätt har I stort sett varit detsamma i tusentals år.
Den etiopiska regeringen hävdar att 150 000 jobb kommer att skapas I odlingarna som kommer att drivas av malaysiska, indiska och andra utländska företag.

Israel
2013-07 s 19-21
"Israel aggressivare mot Hizbollah"
Israels luftangrepp inne i Syrien, som enligt västliga iakttagare var riktat mot den militanta gruppen Hizbollah i Libanon, kan vara början på en mer aggressiv kampanj från Israels sida för att förhindra vapenöverföring till Libanon i takt med att situationen i Syrien försämras.
Israelis försvarsminister Ehud Barak har sagt att Israels attack nära Damaskus var "bevis för att när vi säger någonting så menar vi det också".
Israel har definierat fyra typer av vapen som man inte kan tolerera att militanta grupper tillskansar sig i Syrien: avancerade luftförsvarssystem, ballistiska missiler, sofistikerade kustartillerimissiler och kemiska vapen.

Libyen
2013-07 s 21
"Libyen får en grundlag: Folkval I de tre historiska regionerna"
En folkvald, 60 man stark författningskommitté ska utarbeta en ny grundlag. Detta har nationalkongressen bestämt. 20 mandat från vardera Libyens tre "historiska" regioner,Tripoli, Cyrenaika och Fezzan.

Ecuador
2013-07 s 22-23
"Ecuador är inte till salu längre"
I sin valreklam visar Rafael Correa, som är en snygg och vältalig 49-årig ekonom, upp sig som mannen som fått fart på landet efter åratal av politisk instabilitet och ekonomiska förödmjukelser, som inkluderar valutans sammanbrott år 2000 och dess ersättning med den amerikanska dollarn. Han smädar världsbanken och rasar mot banker och privatiseringar.
"Ecuador är inte längre till salu", utropar han. "Förtvivlans nation har blivit hoppets land.
Det är ett förföriskt budskap som, av opinionsundersökningarna att döma, ger honom en komfortabel seger.
Men staten har en obetald skuld till Kina motsvarande 22 miljarder kronor som ska återbetalas med oljepengar. Och Ecuador producerar mindre olja än 2006. Valutareserven täcker bara sex veckors import.

Pakistan, terrorism
2013-07 s 24-25
"Jihadledare lever öppet trots pris på sitt huvud"
Man tycks inte få mycket för tio miljoner dollar i denna livliga stad i Pakistan. Det är det pris som USA har satt på Hafiz Muhammad Saeeds huvud. Han är Pakistans kanske bäst kände jihad-ledare. Han lever öppet och gör det av allt att döma utan rädsla i ett medelklassområde i Lahore.
Saeed är grundare av - och tros fortfarande vara den verklige ledaren för -Lashkar-e-Taiba, den militanta grupp som utförde attacken i Mumbai i Indien 2008, då 160 människor, varav 6 amerikaner, dödades.
FN har satt upp honom på sin lista över terrorister och har infört sanktioner mot hans organisation. Men det är få som tror att han snart ska ställas inför rätta i ett land som spelar ett farligt dubbelspel när det handlar om militanta jihadister.

Teknik och Vetenskap
2013-07 s 26-27
"Forskare finner liv under Sydpolens is"
För första gången har forskarna funnit bakterier i de kalla och mörka djupen under Antarktis is. Det är en upptäckt som kan påskynda kunskapen om hur livet kan ha överlevts på andra planeter eller månar. Alla försiktighetsmått har vidtagits för att förhindra att sjön som ligger på 800 meters djup under isen smittas av bakterier från den överliggande isens sida.

Natur och miljö
2013-07 s 28-29
"Vatten kan bli hårdvaluta"
Vinstdrivande företag som satsar på eko-byar och vattenrening har ökat dramatiskt. Av alla eko-bruk star Kina för 30 % av projekten och för 91 % av alla medel somspenderats global på eko-bruk 2011. 73 kinesiska project är under utveckling I länder som Ghana, Malawi och Rumänien.

Burma
2013-07 s 30
"Burma släpper samvetsfångar"
Burmas regering ska tillsätta en kommitté som ska se över domarna mot de politiska fångar som fortfarande är fängslade. Redan nu har regimen släppt hundratals samvetsfångar. Regeringen har tidigare definierat alla gripna oppositionella som kriminella. En talesman för presidenten sager att frigivning av fångar är nyckeln till nationella försoning.

Nigeria
2013-07 s 31
"Hälsoarbetare mördades. Antipoliokampanj hotas"
Tre läkare har mördats I den nigerianska staten Potsikum. De arbetade med poliovaccinering. Ingen organisation har tagit på sig ansvaret men misstankarna faller på terrorgruppen Boko Haram, som bland annat fördömer västerländsk medicin.
Redan 2003 förklarade islamska ledare I norra Nigeria att de motsätter sig poliovaccinering som de anser orsaka sterilitet och aids.

USA
2013-07 s 31
"15 års fängelse för hatbrott"
En ledare för en amishsekt I Ohio har dömts till 15 års fängelse för att ha lett en serie attacker mot andra medlemmar av amishfolket och klippt och rakat deras hår. Femton av hans anhängare fick fängelse mellan ett och sju år.
Ledaren för utbrytargruppen ville visa att de som inte ville tillhöra hans grupp inte var värdiga amishfolket som lever avskild från övriga samhället och tar avstånd från all modern teknologi. Amishfolket anser att, enligt bibeln, gifta kvinnor inte ska klippa håret och gifta män låta skägget växa.