Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 32

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31    

Italien
2013-32 s 4-5
"Dottern Marina väntar i kulisserna"
Berlusconis maktspel fortsätter:
Många trodde att när Silvio Berlusconi fällts även av Italiens högsta domstol för skattebrott skulle karriären vara slut. Men Berlusconi har andra planer. Nu hotar hans parti att lämna regeringskoalitionen om den förre ministern inte benådas och därtill har Silvio bestämt sig för att utse en efterträdare till sig: dottern Marina! Ansedd som Italiens mäktigaste kvinna. Hon väntar redan i kulisserna på klartecken att träda fram.
Renato Brunetta som är ledare för Frihetspartiet (Pdl) angriper främst Italiens president Napolitano med krav på att partivännen Berlusconi benådas annars är koalitionsregeringens öde beseglat. Då blir det nyval vilket Napolitano absolut inte vill ha. Den andra måltavlan är koalitionspartnern Demokratipartiet (PD). Partiledaren premiärministern Enrico Letta har ett splittrat parti som kan råka illa ut vid nyval.

Holland
2013-32 s 6-7
"Holländarna och EU - Missnöjet växer"
Det kosmopolitiska Holland stod en gång i centrum för europeisk integration.
Men den tiden är nu borta och i juli krävde den politikern Geert Wilders att Koranen ska förbjudas och att euron ska avskaffas. Han framhöll att han ska samtala med högervridna partier i andra länder om att forma ett anti-Europablock inför valet till Europaparlamentet i höst. Sedan dess har han pratat med Marine Le Pens Nationella fronten i Frankrike, ett parti som liknar Wilders Frihetspartiet samt med Lega Nord i Italien. Sedan han skakat om i det mångkulturella Holland, har Wilders nu föreslagit att man bryter upp EU. Hans parti har dragit nytta av den växande förbittringen i Holland över de båda senaste årens eurokris genom att vända uppmärksamheten från Islam till EU. Holländsk euroskepsis har nått oanade höjder. Läget är 39 % för och 39 % mot att lämna EU. Detta har sina rötter i den sönderfallande ekonomin.

Georgien
2013-32 s 8-9
"Den politiska kartan ritas om"
I höst, den 31 oktober, är det presidentval i Georgien där den karismatiske och omstridde presidenten Mikheil Saakasjvili, inte kan ställa upp. Samtidigt säger hans politiska rival, premiärministern Bidzina Ivanisjvili att han ska avgå när nuvarande presidenten är borta. Han skapade det nya partiet Georgiens Dröm med ambitionen att hindra den avgående presidenten Mikheil Saakasjvili, att göra "en Putin", det vill säga att efter de två lagenliga mandatperioderna som president ta över rodret som premiärminister.
Under det senaste året med Georgiens Dröm vid makten har förhållandet till Ryssland förbättrats, förbudet mot import av Georgiens största handelsvaror vin och mineralvatten har hävts. Dessutom har regeringskoalitionen lyckats minska presidentens makt. Georgien vill fortfarande bli medlem i EU.

Ukraina
2013-32 s 10-11
"Kievs utrikespolitik vid en skiljeväg"
Rent verbalt är Ukrainas beredvillighet att slå in på en väg västerut obruten. Men verkliga reformer saknas. Vad president Janukovitj verkligen vill går knappast att genomskåda.
Kommer man i november att underteckna ett avtal eller inte? Det som skulle kunna undertecknas vid toppmötet i Vilnius inom EU:s så kallade partnerskap i öst är ett associerings- och frihandelsavtal mellan Brüssel och Kiev, som skulle föra Ukraina närmare EU. Det är visserligen redan färdigförhandlat men ligger sedan några månader på is. Den ukrainska ledningen har hittills inte visat alltför stor vilja att följa EU:s krav att häva det politiska underskott vilket enligt Bryssels uppfattning står i vägen för undertecknande och därpå följande ratificering.
Båda sidor har därigenom på sätt och vis manövrerat sig in i en återvändsgränd. EU hade ursprungligen krävt "påtagliga reformer" fram till maj i fråga om vallag, rättsliga reformer och ett slut på den politiska instrumentaliseringen av rättsapparaten. Den fristen har utlöpt utan att några avgörande steg tagits. Bryssel är ändå berett att vänta till september.

Uzbekistan, Kirgisien
2013-32 s 12
"Eldstrid i Ferganadalen"
Vid en eldstrid längs den kirgis - uzbekiska gränsen i Ferganadalen omkom en uzbekisk gränssoldat. Uzbekistan isolerar sig alltmer från sina grannar.
Läget är sedan länge spänt i den bördiga Ferganadalen i hjärtat av Centralasien där återkommande etniska konflikter uppstår. Där sammanflätas de tre länderna Uzbekistans, Kirgisiens och Tadzjikistans territorier. De oklara gränsdragningarna är ett arv från Sovjettiden. Ferganadalen tillhör smuggelrutten för opium och heroin från Afghanistan.

Latinamerika, Samhälle, Medicin
2013-32 s 14
"Kriget mot fetman"
Mexikanerna suger i sig mer läsk än någon annanstans. I inget annan i världen ligger snabbmatställena så tätt som i Peru. FAO hävdar att regionen Latinamerika och Karibien har blivit den mest överviktiga bland u-länderna. Till skillnad från tiden fram till 1990 är nu långt fler överviktiga än hungriga. Även de fattigaste samhällena visar upp det sällsamma fenomenet av undernäring och fetma som existerar sida vid sida.
Sju länder i Latinamerika, Brasilien, Chile, Costa Rica, Ecuador, Mexiko, Peru och Uruguay har kommit överens om regleringar som förbättrar skolmaten och erbjuder dricksvatten som vätska. Detta har mötts av en intensiv lobbyverksamhet från livsmedelsindustrin.

Egypten
2013-32 s 15-17
"Uniformen spelar stor roll i Egypten"
Pressen i Egypten har börjat jämföra toppgeneralen Abdel Fattha al-Sisi med general Abdul Nasser, nationens hjälte och general. Han blev president efter att ha avsatt landets siste monark kung Faruk 1952. Män i uniform har fortfarande attraktionskraft.
Abdel Fattha al-Sisi utsågs till försvarsminister i augusti förra året och rensade ut ett dussin arméofficerare som stod nära Mubarak. Han värnade om att soldater ska behandlas på ett anständigt sätt. Nu har gjort sig själv till biträdande premiärminister. Han lovade att snabbt utlysa val och utnämnde domaren Adly Mansour till president.
Skaror av Brödraskapet har gripits inklusive deras högsta ledare Morsi..
Den egyptiska armén saknar kompetens att kriga och vill hellre ägna sig åt lukrativ affärsverksamhet. För ögonblicket är armén förvånansvärt populär. I maj stöddes armén av 94 % stöd mot 30 % för Mursi.

2013-32 s 18-19
"Gravplundrare utnyttjar Egyptens rådande kaos"
Egyptens kulturarv är i fara. Myndigheterna står maktlösa och kan inte hindra gravplundrarna och man fruktar att urgamla skatter kan försvinna för alltid. De kommer att säljas
I januari 2011 plundrades det världsberömda egyptiska museet i Kairo. Plundrarna förstörde oskattbara skatter. Efter folkresningen har säkerhetsapparaten dragits tillbaka överallt och de bevakade historiska platserna försummats. Antikvitetsstölder är en mycket lönsam affärsverksamhet. De kommer att säljas till samlare via internationella auktionshus.

Iran, Mellanöstern
2013-32 s 20
"Iran har en bättre vän i Gaza än Hamas"
Imam Khomeinis Biståndsstiftelse, en i Beirut baserad iransk välgörenhetsorganisation, finansierar med 13 miljoner, ett kostsamt matprojekt för Gazas fattiga under Ramadan. Islamiska Jihad har fått äran att distribuera de 40 000 matpaketen i syfte att stödja Islamiska Jihad i dess egenskap av motståndsrörelse gentemot Israel.
Under senare tid har Iran ställt in sitt månatliga miljondollarstöd till Hamas i Gaza eftersom gruppen inte ställt upp för Syriens president Bashar al-Assad, som länge varit allierad med Iran.
Hamas har också drabbats av oroligheterna i det närbelägna Egypten. I sin kampanj mot de militanta islamisterna på Sinai-halvön har militären förstört eller stängt de flesta av de mest lönsamma smuggeltunnlarna mellan Egypten och Gaza. Därmed har Hamas berövats stora skattinkomster.

Japan
2013-32 s 21
"Nazistblunder avslöjar LDPs ambitioner i Japan"
LDP strävar efter att få så stor majoritet i parlamentet att de kan förändra grundlagen särskilt den delen som landet påtvingades efter andra världskrigets slut, till exempel förbudet mot att en armé ett påbud som i vilket fall som helst ignorerats.
Allt pekade uppåt för Shinzo Abes regering till dess hans finansminister Taro Aso prisade nationalsocialisternas smygande sätt att underminera den tyska grundlagen från mellankrigstiden. Ett sätt som kan tjäna som modell för Japans konservativa då de försöker revidera landets gamla grundlag.

Kina, Samhälle
2013-32 s 22-23
"Kina avrättar allt färre invånare"
Minskningen av antalet avrättningar i världen beror på Kina.
Förra året tros Kina ha avrättat omkring 3 000 människor eller cirka fyra gånger fler än resten av världen tillsammans (bortsett från Egypten och Syrien, där det är svårt att fastställa antalet avrättade).
Det är en grym skillnad. Men också en förvånansvärd trend. Under det senaste årtiondet har antalet avrättningar i Kina minskat abrupt. Enligt "Dui Hua Founda­tion", en amerikansk NGO (icke statlig organisation) minskade antalet avrättningar 2012 från 12 000 år 2002, en minskning med tre fjärdedelar. Med andra ord: trots att Kina förblir världens främste avrättare, så är landet också ansvarigt för den markanta nedgången i världen i antalet exekutioner.
Kommunistpartiet betraktar antalet avrättningar som en statshemlighet och man har inte ens offentligen omtalat den stora nedgången i avrättningar. Men man har bekräftat det indirekt. Biträdande hälsoministern talade 2012 om nedgången i antalet avrättade fångar som en anledning till bristen på organ för transplantation i Kina.
Dui Huas beräkningar är de bästa tillgängliga siffrorna. Forskare i väst håller i stort sett med om antalet. Bakom siffrorna skymtar en fängslande berättelse om hur kinesiska reformatörer i tysthet arbetat för förändring.

Indien, samhälle
2013-32 s 24-25
"En nation formad av sina fattigaste medborgare"
I Indien är eliten djupt influerad, påverkad och formad av nationens fattigdom. På en grundläggande nivå tillhandahåller fattigdomen ett moraliskt riktmärke för den välbeställde indiern: fattigdomen bör avskaffas! Ett riktmärke som innebär en hedervärd anledning till att betrakta politikerna med förakt - de har inte avskaffat fattigdomen.
Ändå är den välbeställde en förmånstagare på grund av nationens fattigdom. Han har det bra jämfört med om varenda indier fick möjlighet att utveckla sina färdigheter

Kenya, Nato
2013-32 s 26-29
"'Big Mama' och massakern"
Fatou Bensouda, 52, chefsåklagare vid den internationella brottmåls domstolen (ICC) i Haag gör allt hon kan för att få Kenyas president Uhuru Kenyatta, 51, bakom lås och bom.
Kenyatta är misstänkt att delvis vara ansvarig för våldet som skakade Kenya efter valet 2008 då 1100 människor dödades och en halv miljon människor drevs bort från sina hemprovinser.
Men hindren är höga och ett misslyckande skulle kunna betyda slutet på drömmen om global rättvisa. Hon är åklagare i fall som handlar om folkmord. Hon är allas högsta samvete.
I Afrika liksom i väst växer tvivlet på att fallet har en framtid. ICC saknar stöd från bland annat USA och Kina. Domstolen började behandla brott mot mänskligheten för 11 år sedan, men resultaten har varit bedrövliga. ICC har bara visat upp en enda fällande dom.

Turkiet
2013-32 s 31
"Viktiga domslut i Turkiet och Ungern"
Det föll flera viktiga domar i veckan i Turkiet och Ungern. I Turkiet dömdes en lång rad av höga officerare, politiker och journalister för att de påstås ha planerat att störta regeringen. Den forna arméchefen Ilker Basbug fick livstids fängelse. Tre medlemmar av parlamenten fick långa fängelsestraff och 20 journalister finns med bland de 200 som dömdes.
Domarna har redan drabbats av hård kritik De betecknas som helt politiska.

Ungern
2013-32 s 31
"Viktiga domslut i Turkiet och Ungern"
Det föll flera viktiga domar i veckan i Turkiet och Ungern. Domsluten i Ungern blev hårda och viktiga, då det visar att det ungerska rättsmaskineriet fungerar. Det har funnits en oro för att morden inte skulle behandlas på största allvar eftersom Ungern är ett av de länder där romerna är mest illa sedda och illa behandlade.

Zimbabwe
2013-32 s 31
"De döda röstade på Mugabe"
Mugabe har varit diktator i Zimbabwe sedan landet blev självständigt från England 1980. Mugabe bekände sig till den marxist-leninismen och hans vänner var bland annat Mao, Kaddafi och Saddam.
Han är nu 89 år och blev återvald i presidentvalet. Han hade gjort många förändringar så att valet skulle se mer demokratiskt ut. Men i röstlängden fann över 100 000 personer. Valet har därför kallats Zombie-valet, avlidna som återuppstod på valdagen.