Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 26

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 23 24 25       

USA
2014-26 s 4-5
"Den fåfänga jakten på en tredje väg"
USA upprepar samma misstag som de gjorde i Vietnam. USA är världens största Hegel-anhängare. De analyserar varje konflikt som en kamp mellan två motsatta principer som måste lösas och försöker därför ska en syntes mellan dem.
Än en gång tror Amerika att Irak kan räddas från inbördeskrig mellan shiiter och sunniter genom någon i mitten, en irakisk ledare som inkluderar båda, en tredje kraft. Med hjälp av ett inflöde av amerikanska soldater är det precis vad de fick. Sedan drog sig trupperna tillbaka och Nuri al-Malaki återföll till den shiitiska sekterismen.
När nu en upprorisk, disciplinerad och våldsam sunni-armé gick till anfall börjar al-Malaki skakiga statsbildning att spricka.

Irak, Kurdistan, Terrorism
2014-26 s 6
"Ett självständigt Kurdistan rycker allt närmare"
Jihadisternas frammarsch i Irak har fört kurderna närmare sitt mål att få en egen stat. Även Turkiet tycks finna sig i detta. Men ännu finns det hinder.
I årtionden har kurderna kämpat om Kirkuk som de anser vara folkgruppens "hemliga" huvudstad. Nu när ISIS, Jihadisterna, dragit sig tillbaka sedan de erövrat staden från Irak, lämnat regionen öppen för kurderna. "Vi kommer aldrig att ta ett steg tillbaka", säger den kurdiska premiärministern Nerchivan Barzani. Sedan dess har de kurdiska krigarna, peshmega, ryckt fram i flera områden som araber och kurder tvistar om. Men det kan visa sig vara alltför stora ord!

Irak, Terrorism
2014-26 s 7-8
"Mosul - en belägrad stad"
Borta är frigjordheten, nu styrs staden av ISIS religiösa lagar.
Mosul var en gång ett nav för handel och affärer, en stad som var öppen och liberal. I dag saknar invånarna el och internet. Det är förbjudet att röka och dricka alkohol. Kvinnorna bör helst stanna hemma. Domarna har flytt, islamiska lagar har införts. Men det är bättre nu än under Bagdads styre, menar en del stadsbor. Men alla fruktar att de många olika väpnade grupperna snart kommer att börja slåss inbördes, klanerna och andra beväpnade.

EU, Storbritannien
2014-26 s 9-11
"Cameron utmanövrerad i slaget om Juncker"
Maktspelet kring vem som blir president i EU Kommissionen.
Den brittiske premiärministern David Cameron har bestämt sig för att inte låta Jean-Claude Juncker bli president för EU-kommissionen. Men han blir alltmer isolerad. Risken finns att han mycket snart möter sitt Waterloo. En stor majoritet i EU-parlamentet städjer den förre premiärministern i Luxemburg.
Många röster har försökt få Juncker att dra tillbaka sin kandidatur som en sista tjänst för Europa, men den tyska förbundskanslern Angela Merkel verkar har ändrat sig och stödjer Juncker. CDU anser att Cameron agerat "otroligt klumpigt från ett strategiskt perspektiv"
Cameron hoppas dock fortfarande på tyskt stöd när det blir skarpt läge.

Kina, Grekland
2014-26 s 12
"Inkörsporten till Europa"
Kina och Grekland skriver på avtal för fyra miljarder dollar. Den kinesiske premiärministern Li Keqiang är i Grekland för att inviga en 17 km lång förbindelselänk mellan ett kinesiskt ägt containerföretag i Piraeus och järnvägslinjen mellan Grekland, Balkan och centrala Europa. "Grekland kan bli Kinas inkörsport till Europa tack vare vårt strategiska läge och starka sjöfart" säger Greklands premiärminister Antonis Samaras.
Kinas statskontrollerade rederi äger redan två container terminaler i Piraeus, sydöstra Europas största hamn.

Terrorism
Frankrike, Israel
2014-26 s 14-15
"Franska judar utvandrar till Israel"
40 % av alla hatbrott i Frankrike riktas mot judar.
De blivande utvandrarna till Israel måste säga adjö till Frankrikes 35-timmars arbetsvecka, fem veckors semester, lära sig hebreiska, klara sig utan gåslever, hitta ett jobb, arbeta på söndagar och, beroende på ålder, göra militärtjänst.
Men de slipper vara rädda. "I Israel finns en armé som skyddar oss", säger en av utvandrarna.
Anti-semitismen vinner mark både i Frankrike och andra delar av Europa. De förändrade politiska vindarna oroar Europas judar.
Enligt en undersökning i åtta europeiska länder som utfördes i november hävdade näöstan en tredjedel av kontinentens judar att de övervägt att utvandra. Frankrike, Ungern och Belgien tycktes ha de högsta nivåerna av anti-semitism. I Frankrike är judarna offer för 40 % av alla hatbrott.

Världssvälten, FN
2014-26 s 16-19
"Så kan världssvälten stoppas"
Forskare experimenterar med genmodifierade mirakelgrödor. Det finns inte tillräckligt med åkermark för en ständigt växande befolkning. En rapport från FN förutspår att jordbruket 2050 måste producera 70 % mer kalorier än i dag för att föra en förväntad global befolkning på 9,6 miljarder människor. För att stänga detta "mat-gap" måste jordbrukets produktivitet öka ännu mer. En nödvändig metod att använda är genmodifiering.

Thailand
2014-26 s 20
"Kambodjanerna flyr från Thailand"
Generalerna planerar razzior mot svartarbetarna. Omkring 180 000 kambodjaner utan arbetstillstånd i Thailand har under de senaste dagarna återvänt hem. Militärjuntan i Bangkok avfärdar ryktena om våld och trakasserier.
Det som utlöste massutvandringen var uppgifter om att kuppgeneralerna i Bangkok planerade razzior mot utlänningar utan arbetstillstånd. Efter kuppen den 22 maj förklarade juntan att det gällde att rensa bort olagliga aktiviteter som hasardspel och droger men också utländska svartjobbare. En del tyder dock på att juntan backade när man insåg vilka svåra konsekvenser en ökad utvandring skulle kunna få för den inhemska ekonomin.

Kina, Tibet
2014-26 s 21-22
"Så tämjer man väst"
Kommunistpartiet fördjupar integrationen mellan Tibet och övriga Kina.
Målet för 2020 är att färdigställa stora järnvägslinjer och knyta Tibet närmare grannprovinserna Xinjiang, Sichuan och Yunnan. En av dem, den 1900 km långa järnvägen mellan Lhasa och Chengdu, beräknas kosta mer än 20 miljarder dollar.
De stora satsningarna på infrastruktur ska ge ekonomisk utveckling och pacificera regionerna i väst. Men de som driver denna taktik förbiser alltid "mindre" frågor som att bevara regional kultur och miljö.
Antalet etniska Hankineser som kommer till Tibet som turister eller arbetare ökar. Förra året var det 7,5 miljoner som tog järnvägen från Golmud till Lhasa - dubbelt så många som befolkningen i Tibet. De lockas av löftet om ett orört och andligt rikt land.
Tibets industriella utveckling ligger långt efter Kinas centrala och östliga delar. Men förändring är på gång.

Indien, kultur språk
2014-26 s 23
"Indierna som vill återuppliva sanskrit"
Valet av Narendra Modi väcker hopp för sanskrits anhängare. Den nya strömningarna i Indien kan innebära att engelskan fasas ut och att brahminernas gamla språk, sanskrit, får en renässans.
I sommar är det vaktavlösning. Då kommer en ny elit, som leds av premiärminister Narendra Modi att dra in i de statligt byggda husen i huvudstaden och ersätta den engelskspråkliga intelligentsian som finns runt det indiska Kongresspartiet. Sannolikt är att undervisningen i sanskrit, de lärda brahminernas gamla språk kommer att gynnas. Vid den senaste folkräkningen angav bara 50 000 indier att sanskrit var deras modersmål. Hinduistiska nationalister ser språket som en länk till en civilisation som inte fördärvats av persisktalande muslimska härskare och engelsktalande brittiska vicekungar.

Egypten, Samhälle
2014-26 s 24
"Hon vill få kvinnorna ut på gatorna"
Nour Gaber uppmuntrar kvinnor att bli taxichaufförer.
2009 slog hon för första gången på mätaren och nu vill Nour Gaber inte vara ensam längre. Hon håller på att starta en akademi för att utbilda kvinnor till att börja jobba i taxinäringen. Gaber tror att det kommer att gynna landets ekonomi eftersom bara 23,7 % av kvinnorna i Egypten yrkesarbetar i jämförelse med 74,3 % av männen.
Gaber är mycket efterfrågad av kvinnliga passagerare som tröttnat på alla trakasserier, ett kroniskt problem i Egypten, från manliga förare.
Hon säger att Egyptens revolution 2011 inte bara störtade en diktator utan också utlöste en omvärdering av sociala attityder.

USA, Narkotika
2014-26 s 25
"Drogleverans till dörren"
Ekonomin bakom hemtransporterad marijuana.
En ny bransch har vuxit fram i USA, hemkörning av marijuana. Det är tryggare än att ge sig ut på gatan och riskera att bli rånad i de stater där försäljning av marijuana är förbjudet.
Och det är betydligt bekvämare i de stater där marijuana är legaliserat.
Staten Washington har påbörjat sin väg mot att legalisera försäljning av marijuana. Regelverkets luddighet och polisens ignorans gör det lukrativt. Högskolestuderande Evan Cox har slutat leverera hempizzor. Han nya företag Winterlife levererar i stället marijuana i portionsförpackningar. Budbäraren säljer på beställning och har aldrig mer än 25 g med sig. Denna mängd kan ge en bötesavgift men är inte kriminellt. Polisen känner väl till verksamheten men ignorerar det hela. Winterlife genererar en miljon dollar i månaden och sysselsätter 50 personer. Betalar 167 000 dollar i inkomstskatt per månad. De som vill köpa marijuana betalar med glädje ett högre leveranspris för såväl sin trygghet som bekvämlighet.
The economist

Afrika, Gabon
2014-26 s 26-27
"Det stora språnget"
Afrika är idag genom sina snabba förändring svårare än någonsin att förstå sig på. Den är, enligt den franske utrikesministern Fabius, både den äldsta och den yngsta kontinenten.
Det har hållits ett evenemang i Libreville i april, huvudstad i det centralafrikanska landet Gabon. Vid New York Forum Africa (NYFA) lanserade Ali Bongo, Gabons president sedan 2009, då han efterträdde sin far Omar Bongo som styrt landet sedan 1967, en "kultur med kritisk dialog på hög nivå".
I många afrikanska länder är företagen ofta statsstyrda. En tjänsteman är sällan en god företagare. Visserligen finns det gott om företag men de är små och ingår i den "informella" ekonomin, som inte följer regler eller betalar skatt. Och inte heller har möjlighet att finansiera investeringar med bankkrediter. Och är negativa till innovationer.

Guatemala
2014-26 s 28-29
"De många kvinnomorden utreds ej"
I Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter strider Jorge Velásques för rättvisa i mordfallet som rör hans dotter Claudina. Hon tillhör en av de många kvinnor som våldtogs och mördades under det 36-åriga inbördeskriget. Våldet mot kvinnor har fortsatt efter krigsslutet. Mycket lite - eller ingenting alls - görs för att utreda våldtäkterna och morden. I stället skuldbeläggs kvinnorna. Hans envishet har gett resultat.
Under landets 36-åriga inbördeskrig dödades eller försvann 200 000 människor. Mindre än en procent av de civila krigsförbrytelserna som dokumenterats av FN har utretts ordentligt och förövarna har inte ställts till svars.
Efter 1996 års fredsavtal blev Guatemala snabbt ett av världens mest våldsamma länder och drogkarteller, organiserade kriminella gäng och korrupta tjänstemän har frodats bland svaga offentliga institutioner och den nästan totala straffriheten.