Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 27

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26      

Italien, Tyskland
2013-27 s 4-5
"Italiens unga IT-experter söker sin framtid i Berlin"
De högteknologiska nyetableringarna i Berlin bara växer och ungdomar strömmar till från Italien. Den kämpiga ekonomin hemmavid gör att italienska entreprenörer söker sin framtid i den tyska huvudstaden. En italiensk gemenskap är DigItaly Berlin.
Berlin tillhandahåller inte bara billiga hyror och en stor pool med unga IT-experter. Dessutom är expertkunskaper i tyska inte en nödvändig förutsättning. https://www.facebook.com/groups/digItalyBerlin/
http://betahaus.de/event/digitaly-berlin-meetup-essere-accelrati-a-berlino/

Tyskland, Spanien, Grekland
2013-27 s 6-7
"Adiós Alemania"
Är Tyskland ett drömland för invandrare? Inte helt. Enligt en OECD-studio lämnar mer än hälften av grekerna och spanjorerna Tyskland inom ett år efter ankomsten.
Baden-Würtenberg lockar unga arbetare från Spanien, plågad av brist på arbetskraft. Små och medelstora företag i södra Tyskland är i desperat behov av arbetskraft. Enligt en ny rapport från OECD stannar bara varannan grek och var tredje spanjor mer än ett år.
Arbetsgivarna vill ha utbildade arbetare som kan tala tyska och stanna länge och bilda familj.
De nya invandrarna är unga och extremt kvalificerade.

Italien
2013-27 s 7-8
"Mordhoten blottlägger rasistiska underströmmar"
Cécile Kyenge accepterade posten som integrationsminister som den första svarta ämbetsinnehavaren i Italien. Vad hon kanske inte väntade sig var den ström av rasistiska förolämpningar som kännetecknat hennes åtta första veckor i sitt ämbete.
Invandrare har fått klä skott som syndabockar för den höga arbetslösheten. 2011 hade antalet invandrare i Italien nästan fördubblats på 10 år.

Kroatien, EU
2013-27 s 10-11
"Kroatien kommer för sent till festen"
Den första juli blev Kroatien EU-medlem. Men det står redan nu klart att Zagreb kan behöva akut understöd från Bryssel, vilket väcker frågan om det lilla landet på Balkan är redo för inträde i gemenskapen.
Tysklands lågpriskedja Lidl välkomnar Kroatien som den Europeiska Unionens senaste medlem genom att kapa priserna. Eftersom deras varor blivit betydligt billigare över en natt, förbereder producenter och handlare över hela Europa sedan länge en marknads­offensiv i Kroatien. Inte minst tyska företag kommer att vinna på förändringarna och de förtrollas av tanken på 4,4 miljoner nya kunder som är särskilt förtjusta i tyska märken som Miele, Volkswagen och Adidas.
Men det är dock osannolikt att det lilla landet självt kommer att ha stor nytta av EU-inträdet inom en snar framtid. Sedan fem år befinner sig Kroatien i djup ekonomisk kris. Statens skulder växer snabbt. Över hälften av unga kroater är arbetslösa. Ekonomin är i starkt behov av avbyråkratisering

Syrien
2013-27 s 12-13
"Syriens palestinier är åter på flykt"
Nu då palestinierna återigen har ryckts upp med rötterna befinner de sig utan någonting i ett land vars problemfyllda historia i samband med Palestina-konflikten innebär att de är allt annat än välkomna.
55000 palestinier ska ha sökt asyl i Libanon under kriget i Syrien. De flesta av dem är sunnimuslimer och många libaneser fruktar att detta kan förstöra landets spröda sekteristiska balans. Många är enligt FN ättlingar till familjer som flydde från Palestina när staten Israel bildades 1948. I Libanon finns den shiitiska gruppen Hizbollah som stöder regimen i Syrien.

Iran
2013-27 s 14-15
"Identitetsskris för Irans konservativa"
Hassan Rouhanis överraskande seger i presidentvalet 14 juni har lämnat Irans konservativa politiska etablissemang, som dominerat politiken i landet i ett decennium, med frågan "vad gick snett"? Konservativa, kända för sin tillgivenhet till den islamiska republikens grundande principer, har länge hävdat att de representerar den iranska befolkningens vilja och att deras linje närmast speglar den högste andliga ledarens. Men blockets monumentala nederlag i presidentvalet denna månad har kastat en skugga över dessa påstående. Analytiker ser valnederlaget som ett krav på kursändring och ett förkastande av de konservativas dagordning från väljarkårens sida.
De besegrade kandidaterna har själva inte yttrat många ord om vad som lett till deras kollektiva nederlag mot prästen Rouhani, som fick fler röster än samtliga andra fem kandidater tillsammans, men deras bundsförvanter, till och med den högste andliga ledaren Ayatollah Ali Khamenei, har erkänt behovet av att börja distansera sig från revolutions dogmer och av att röra sig mot en mer pragmatiskt politik.

Afrika, Etiopien, Egypten
2013-27 s 16-18
"Slaget om Nilens vatten"
En storm blåser upp kring Lake Tana i Etiopien, där 86 procent av Nilens vatten rinner upp. Koloniala avtal garanterar att Egypten får det mesta av nilvattnet, men Addis Abeba är fast besluten att ta hand om sitt eget vatten. 86 % av vattnet kommer från Etiopiens högländer.
Etiopierna planerar att bygga en jättestor damm för att fånga upp Nilens vatten för elproduktion.
En diplomatisk konflikt mellan Etiopien och Egypten om detta projekt speglar ett maktskifte mellan ett Afrika söder om Sahara - det svarta Afrika - och de försvagade arabstaterna i norr. Det handlar om en kamp om vattentillgångar som har lockat fram tal om krigshandlingar via ombud och missilanfall och skapat fruktan för en ekonomisk härdsmälta.

Ecuador
2013-27 s 19
"Correa talar om pressfrihet men skärper själv censuren"
Medier som inte rapporterar nyheter som regeringen anser bör publiceras kan bestraffas. Ecuadors vänner är medlemmar av Alba, den bolivarianska alliansen för Amerika, en gruppe som leds av Kuba och Venezuela. Correa kanske försöker överta den bortgångne Chávez plats.

USA
2013-27 s 20-21
"Presidentvalet 2016: Kampanjerna för Clinton har dragits igång"
En så kallad super-PAC har redan instiftats inför presidentvalet i USA 2016. Det enda som saknas är kandidaten. PAC betyder Political Action Committee och en super-PAC är helt enkelt en politisk aktionskommitté som har rätt att samla in hur mycket pengar som helst för en kandidat. Den nya super-PACen har emellertid ett mål. Man vill att Hillary Rodham Clinton ska ställa upp 2016 och har redan börjat dra in pengar till hennes valrörelse.
"Ready for Hillary" heter denna super-PAC som snabbt vuxit fram som en halvt officiell stand in för Hillary Clinton som tänkbar kandidat 2016. Man håvar in rådgivare och donationer fast det är mer än tre år kvar till valet.
En del av hennes anhängare oroar sig för en upprepning av det som hände 2008, då känslan av att hon oundvikligen skulle blir demokraternas kandidat bidrog till att hon förlorade till den fräsche utmanaren Barack Obama. Hillary Clinton själv har inte visat något tecken allas varken på intresse eller ointresse. Hon tänker hålla sig utanför politiken åtminstone tills hennes bok publiceras nästa sommar.

USA, Alaska
2013-27 s 22-23
"Fattigdomsbekämpningen skapar ojämlikhet i Alaska"
Den anspråkslösa lurfisken (den torskliknande Alaska pollock) är en uppskattad inkomstkälla som erövrat världen i form av en fiskpinne. Men fisken skulle också bli en räddare, enligt en av Washington stödd plan för att motverka fattigdom bland invånarna här på Alaskas till största delen orörda västkust. Men man glömde programmets främsta uppgifty nämligen att förbättra livskvaliteten i byarna.
Men resultatet för landsbygdens samhällen och den ekonomiska utvecklingen har varit mycket ojämnt fördelad och har helt uteblivit för många människor.

2013-27 s 24-25
"USA mal sönder sin militära utrustning"
USA förstör fordon och annan militär utrustning i tuff terräng och under stor brådska för att USA ska kunna lägga sitt engagemang i Afghanistan bakom sig i slutet av 2014. Tillbakadragandet från Afghanistan är den största operationen i sitt slag i historien. Den största deloperationen handlar om att ta hand om alla "Mine-Resistant Ambush Protekted" fordon, kallade MRAP, stora åbäken som skyddar mot minor och bakhåll. Av desa behöver USA inte längre 2000 i Afghanistan. De kommer att förstöras på plats. De flesta är i dåligt skick och afghanerna förväntas inte kunna hantera dem. De mals ner till små skrotfragment, kallade guldsand.

Sydafrika
2013-27 s 26
"ANC är idag en sorglig historia"
Sydafrikas regerande African National Congress (ANC) gillar, precis som många andra gamla revolutionära rörelser, sina jubiléer. ANC påminner gärna väljarna om det förflutnas strider och segrar med bilder av hjälten Nelson Mandela.
ANC har en del orsaker att var stolt. Miljontals svarta sydafrikaner lever ett bättre liv än de gjorde under apartheid. Mer än tre miljoner hus har byggts åt de fattiga sedan 1994, enligt officiella siffror. Ännu fler har nu elektricitet och tillgång till rent vatten. Trots en rad problem under Thabo Mbeki, som efterträdde Mandela som president mellan 1999 och 2008, så har Sydafrika till sist lyckats slå tillbaka mot HIV/AIDS med hjälp av testprogram och behandling.
Men på många andra områden går det sämre. Korruptionen genomsyrar samhället. Släkt och vänner till president Zuma har berikat sig rejält. Arbetslösheten är 37 %. De allmänna sjukhusen är så dåliga att man säger att man tas in för att dö. Det offentliga utbildningssystemet är värre än det var under apartheid.
Oppositionen som leds av DA, Demokratisk Allians, växer hela tiden.

IT, Zimbabwe
2013-27 s 27
"Facebook-gestalt"
Baba Jukwas är en anonym varelse på Facebook. Han har lockat 185 000 likes till sina Mugabe kritiska sidor under de senaste tre månaderna. Varje dag skämmer denne bloggare ut namngivna politiker som beskylls för korruption och brutalitet.
Zimbabwe närmar sig ett val. Först fick president Mugabe detta fastställt till den 31 juli, nu vill han skjuta på det till den 14 augusti. Tidtabellen tillåter sex veckor mellan den första ronden och den andra.

Afrika
2013-27 s 28-29
"Lågprisflygets kamp i Afrika"
Ingen del av världen erbjuder så stora möjligheter för flyget att utvecklas som den afrikanska kontinenten. Många bolag slåss om marknaden med låga priser. Men det finns många hinder. Flyglederna måste liberaliseras och betungande skatter på flygbränsle och biljetter sänkas för att skapa tillväxt inom flygsektorn.

IT, Holland
2013-27 s 30
"En Ipad till varje elev"
Apple's grundare Steve Jobs hade en vision om att varje elev skulle ha en bärbar dator som skulle ersätta alla papper och böcker som släpades runt i skolväskor. Men han hann dö i cancer innan visionen realiserades.
I höst startar elva skolor där barn i åldrarna 4 till 12 år alla får en Ipad som ersätter allt annat skolmaterial. Till och med den svarta tavlan. Frågan är hur länge skolsalen verkligen behövs.

Mexiko
2013-27 s 30
"Att ta en taxi - en livsfarlig turistfälla"
För turister är inte drogkartellerna den största faran utan att ta en taxi - vilket är så gott som nödvändigt i en stad som saknar tunnelbana eller annan kollektivtrafik. Det västa som kan hända är att man tar fel taxi som körs av kriminella gäng och tas på en "millionaire ride", det vill säga plundras på allt man äger och dumpas i ett dike utanför staden, i bästa fall misshandlad, i sämsta fall mördad.
Men även lagliga taxiförare har för vana att lura turister med skyhögt orimliga tariffer. Och alla. även mexikanerna själva, får stå ut med att priset dubblas när det regnar.

Tchad
2013-27 s 30
"Ex president arresterad i Senegal"
Tchads tidigare president, Hissène Habré, som anklagas för mord och tortyr på 40 000 oppositionella under sitt åttaåriga styre under 1980-talet, har nu arresterats i Senegal och ska ställas inför rätta i Dakar. Det var hit han flydde efter en statskupp ledd av Idriss Déby 1990. Offren för hans brutala regim har i mer än två decennier kämpat för att få till stånd en rättegång, men Senegals tidigare regeringar har förhalat dem eftersom man vägrat att döma eller utlämna andra afrikanska länders presidenter.