Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 17

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16    

Grekland
2014-17 s 4-6
"Grekland börjar likna 1930-talets Tyskland"
Ingen annanstans i Europa har nynazisterna profiterat så stort på den finansiella krisen som i Aten. Medan de terroriserar landet med våld står polisen passiv och åklagarna är maktlösa.
Det högerextremistiska partiet Chrysi Avgi (Gyllene Gryning) som har ett väljarstöd på 10-12 procent, samlade en demonstration för att protestera mot mordbrand riktad mot partiets lokalkontor, och för att demonstrera sin styrka. Åtminstone ettusen nynazister och deras anhängare var ute och marscherade och röda fanor med stora, svarta hakkorsliknande symboler fladdrade vid stadsteatern i Piraeus.
Många höjde sin högerarm medan polisen förhöll sig passiv i bakgrunden.
Utlänningar och ungdomar skyndade sig bort från gatorna innan truppen kom marscherande. Lukten av fara hängde i luften.
Utlänningar har attackerats, homosexuella har jagats och vänsterfolk har misshandlats.

2014-17 s 7-8
"Den grymma våren i Grekland och mordet på Grigoris Lambrakis"
"Den grymma våren" syftar på händelser i Greklands historia, den tyska ockupationen i april 1941, militärkuppen den 21 april 1967 och mordet på den grekiske frihetshjälten Grigoris Lambrakis den 27 maj 1963. Det anses att det var högerextrema skikt inom oligarkin som låg bakom mordet. Lambrakis är alltjämt det samlande namnet för Grekland demokrater. Också i Sverige kommer 50-årsdagen av hans död att firas.

Spanien
2014-17 s 10-11
"Rashästarna säljs som hästkött"
Krisen har gjort Spanien till en av Europas största exportör av hästkött. Det mesta går till länder som Frankrike och Italien där hästkött är en kulinarisk tradition.
Även unga avelsdjur slaktas.
Att äga en häst gav en social ställning som kunde kopplas till besuttna godsägare. Men de nyrika tänkte inte alltid på de kostnader som hästarna innebar på lång sikt. Sedan den ekonomiska bubblan har sprucket tvingas många göra sig av med sina hästar.

Irland, Storbritannien
2014-17 s 12
"Konkurrensen om företagen hårdnar"
Irlands låga bolagsskatt på 12,5 % och sin engelsktalande - det enda landet inom eurozonen - och välutbildade befolkning har förvandlat landet till ett av Europas största centrum för multinationella företag. Nu vill många i Storbtitannien följa detta lyckae exempel. Den brittiska finansministern George Osbornes vill satsa på sänkta företagsskatter och att skapa ett bättre företagsklimat.

Irland
2014-17 s 13
"Tumskruven dras åt för de skuldsatta"
Irländska husägare som anhåller om skuldsanering är tvungna att avstå från satellit-TV, utomlandssemestrar och privatskolor för sina barn. Detta enligt en ny, mycket strikt obeståndsregel, som införts för att hantera landets skuldkris.
Huspriserna har halverats sedan Irlands fastighetsmakrnad nådde en höjdpunkt 2007 vilket lett till att 400 000 av dem som har fastighetslån hamnat på minus.

Ryssland
2014-17 s 14-15
"Marknadsekonomin ifrågasätts"
Fem kvartal i rad med avtagande ekonomisk tillväxt har tagit ryska politiker på sängen och utlöst en debatt om det kloka i att föra den ultraliberala marknadsekonomiska politik som kommit att känneteckna Vladimir Putins styre. Ryssland var förra året en av de snabbast växande ekonomierna i Europa och både arbetslösheten och inflationen befinner sig på sin lägsta nivå någonsin. Men tillväxten praktiskt taget snubblade till ett tvärstopp under årets tre första månader. Det största förstatligandet efter det kommunistiska styrets fall blev klart färra månaden.
Det är oroväckande för Kreml. Ekonomisk tillväxt i utbyte mot politisk passivitet har varit Kremls arbetsmetod under Putin och hans popularitet är fallande. Enligt en opinionsundersökning som släpptes den 10 april skulle 55 procent av ryssarna gärna se en ny president vid valet 2018.

Irak
2014-17 s 16-17
"Fred, harmoni och olja"
Trots påståenden om motsatsen är Iraks kurder på väg mot fullständigt oberoende.
Irak är nu Turkiets andra exportmarknad efter Tyskland. De tre provinserna präglas av relativ ordning, trygghet och vällevnad. Sedan 2011 har kommit omkring 130 000 kurdiska flyktingar från Syrien. Österifrån kommer iranska kurder som blivande byggarbetare. Ett problem är den historiskt kurddominerande staden Kirkuk i en region rik på olja som den shiamuslimska regeringen i Irak vill lägga beslag på.

Syrien, Israel
2014-17 s 18-19
"Syriska rebeller är ett hot mot Israel"
Vägen till gränsen nära Buq'ata, som är en drusisk stad på de av Israel ockuperade Golanhöjderna löper mellan vingårdar. De flesta druser har syriskt medborgarskap. Den är full av skräp och anslag som varnar för minor. Vid vägens slut finns en avsatsliknande bergskam som störtar stuprakt ner mot den grönskande slätten i grannlandet Syrien. Ibland kommer folk hit för att titta på inbördeskriget.
Under fyra årtionden har det rått ett lugn utmed gränsen ända sedan Israel och Syrien lade ner vapen.
Men nu säger israeliska militärer och analytiker att spänningen vid denna nordgräns är större än någonsin sedan avtalet om eld upphör undertecknades. Israel har förstärkt sitt gränsstängsel och fört dit reguljära trupper.

Terrorism
2014-17 s 20-21
"Terroristernas dubbla identiteter"
Unga, välutbildade, omtyckta. När företrädare för polis och terroristbekämpning försöker att förstå varför Dzhokhar Tsarnaev och hans bror Tamerlan attackerade Boston maratonlopp måste de ta hänsyn till en kryptisk blandning av nationell identitet, ideologi, religion och personlighet. En kluven identitet, är man en amerikan eller muslim? Samtidigt finns en önskan att visa sig vara en man som kan agera. Några tillgriper våld för att lösa den konflikten. Många känner skuld för att de lever ett bekvämt liv i USA.

2014-17 s 21-22
"Bombdåden i Boston"
Immigration och terror. Många amerikaner fruktar att bombdåden i Boston ska försvåra USAs planerade reformer för invandringen. Dessa handlar om två saker, dels hur man ska kunna ge någon sorts legal status åt de uppskattningsvis elva miljoner papperslösa invandrare so bor i USA och dels hur man ska lätta upp det invecklade restriktiva visumsystem som idag hindrar amerikanska företag från att anställa de utlänningar de vill rekrytera.

Kanada
2014-17 s 23
"Far och son Trudeau - Kanadas Kennedys"
Det fanns något bekant över det vackra ansiktet och även ansiktets efternamn när det liberala partiet i Kanada presenterade sin nye ledare den 14 april. Justin Trudeau, den 41-åring som vann 80 procent av rösterna vid partiledarvalet, är son till Pierre Trudeau, som var liberal statsminister under nära sexton år mellan 1968 och 1984. Pierre Trudeau gjorde Kanada helt självständigt från Storbritannien i och med 1982 års konstitution. Han struntade i att den franskspråkiga delstaten Quebec inte undertecknade den nya grundlagen. Ändå gjorde han dubbelspråkigheten lagstadgad för hela landet.
Pappa Trudeau var en karismatisk och splittrande gestalt som satte sin prägel på tillvaron med ambitiösa men inte alltid framgångsrika politiska utspel.
Till vänster om sig Justin Trudeaus liberala parti Nya Demokraternas Thomas Mulcair. Och till höger Stephen Harper, den betydlig mer erfarne statsministern och hans konservativa parti.

Paraguay
2014-17 s 24-25
"Nye presidenten misstänkt för smuggling och skattebrott"
Horacio Cartes, en tobaksmagnat i Paraguay, ställdes inför en del besvärande frågor under valrörelsen till landets president. Ändå var väljarna beredda att fria istället för att fälla och gav honom i söndags en stor seger i presidentvalet. Han fick 46 % av rösterna mot sin främste motståndare, det regerande liberala partiets Efrain Alegres 37 %. Det betyder att det konservativa Colorado-partiet som haft nationen i ett stadigr grepp under sex årtionden fram till 2008, återtar presidentposten. Både Cartes och Alegre står varandra ideologiskt nära och delar en likartad konservativ politik.
Paraguays regerande myndigheter fördömdes av övriga latinamerikanska länder redan i juni 2012 sedan man hastigt avsatte president Fernando Lugo.

Senegal
2014-17 s 26-27
"Nu ska Koranskolorna stängas!"
De nio barn som brann inne i ett träskjul tvingar regeringen att agera mot den trafficking som många Koranskolor utgör. En marabout - en religiös man tar hand om barnen från deras föräldrar för att undervisa dem i islam. De kallas daaras och barnen som kallas talibéer tvingas tigga på gatorna, utföra hårt arbete och får utstå en massa stryk. Marabouten lever gott på de pengar barnan drar in. Muslimerna kontrar med att insamling av allmosor är en del av den religiösa traditionen och inte kan kallas tiggeri.

Nigeria
2014-17 s 28-29
"Kineserna får tågen att rulla"
Att återuppta tågtrafiken är det första resultatet av en miljarddollarsatsning på att återuppliva Nigerias järnvägar vars sönderfall blivit en symbol för hur landets infrastruktur förfaller. Med kinesiska entreprenörer i ledningen har kolonialtidens järnvägsnät renoverats och nya tåglinjer byggts.
Sedan järnvägen åter öppnades i december har rutten som förenar landets två största städer och som trafikeras två gånger i veckan nästan varit fullbokad. En andraklassbiljett för 12 dollar (75 kronor) är halva priset jämfört med den billigaste bussbiljetten. Därtill kommer den relativa bekvämligheten och säkerheten som en långdistansresa med tåg innebär.

Saudiarabien
2014-17 s 30
"SPA för terrorister"
Ett luxuöst rehabiliteringscenter byggs nu i Riyad, Saudiarabisens huvudstad där islamska terrorister av vilka en del slogs och dödade brittiska soldater i Afghanistan få lyxig rehabilitering.
Här ska fängslade terrorister från al-Qaida omvändas genom SPA-bad, bastu och ett fitnesscenter tillsammans med dagliga religiösa samtal. Avsikten är att fångarna ska erbjudas den moderna världens lyx och livets goda så att de motiveras förändra i extrema muslimska tro.
Ett liknande center har redan öppnat i Jedda och ytterligare tre planeras. Men centret i Riyad är det som har de mest luxuösa faciliteterna. För närvarande har 2336 terrorister gått på Saudiernas SPA-rehab.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2312136/Sex-parties-gym-spa-Inside-Saudi-prisons-terrorists-caught-Saudi-Arabia-sent.html
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2312136/Sex-parties-gym-spa-Inside-Saudi-prisons-terrorists-caught-Saudi-Arabia-sent.html#ixzz2S49Yz4aL

Grekland
2014-17 s 30
"Nytt klirr i kassan"
Turistmyndigheterna förväntar sig att 17 miljoner ska besöka landet i år. Vi närmar oss ett rekordår när det gäller antalet besökare, säger turistministern. Målet är intäkter på 11 miljarder euro. Hotellen och restauranterna har sänkt sina priser för att locka hit gäster. I genomsnitt stannar de en längre tid i landet och spenderar mer pengar nu än förr. Nu har också östeuropeerna fått upp ögonen för Grekland. Förra året besökte nästan 900 000 ryssar landet.