Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 12

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11     

Italien
2013-12 s 4-5
"Ilda Boccassini är Berlusconis orädda åklagare"
Hon är en av Italiens mest hårdnackade åklagare - och han är den som ständigt står åtalad.
Ilda Boccassini och Silvio Berlusconi är gamla bekanta sedan nära 20 år.I åratal har han fått stå ut med henne - i ständigt nya rättegångar.
Boccassini stora förebild är maffiabekämparen Giovanni Falcone. Hon var med när när man slutligen fällde "bossarnas boss", Tiito Riina, och flera ur hans maffiaorganisation, Corleonesi, för mordet på Giovanni Falcone och hans fru.

Storbritannien
2013-12 s 6-7
"Brittiska politiker är förälskade i Sverige"
Reformerna i Sveriges budgetprocess har gjort Anders Borg mäktig, vilket lett till en mer omfattande granskning av hans arbete och politik.
Jämfört med det verbala bitandet och klösandet i Westminster påminner svensk politik, även när den är som grälsjukast, mest om meningsskiljaktigheter vänner emellan. Ingenting stöter bort svenska väljare så mycket som aggressiva politiker.
Med tanke på Sveriges historia med koalitionsregeringar är de också vana att samarbeta.
På vilken lista som helst över nationell välfärd, hälsa och lycka hamnar Sverige nära toppen.

Grönland
2013-12 s 8-9
"Valet av Aleqa Hammond gör gruvbolagen oroliga"
Aleqa Hammond, 47 år, blir Grönlands första kvinnliga premiärminister. Hennes socialdemokratiska Siumutparti fick 43 % avrösterna vid valen den 12 mars. Valkampen dominerades av en debatt om vad de utländska investearna ägnar sig åt, vilket oroar Grönlands 57000 invånare.
Den globala uppvärmningen har fått havsisen att smältan. Det underlättar att borra efter olja. Under isen finns koppar och sällsynta jordmetaller.
Ett självständigt Grönland vill gärna göra sig ekonomiskt oberoende av Danmark.

2013-12 s 10-11
"Nej, Grönland tillhör inte Kina"
Grönlänningarna fruktar att kineserna ska exploatera öns stora uranfyndigheter, dess olja- och gasreserver utanför kusten. Kampen om Arktis rikedomar hårdnar.
Grönland är fast förankrat inom Konungadömet Danmar och den säkerhetssfär som Nato och USA utgör.

Ryssland, Storbritannien
2013-12 s 12-13
"Spionerna är lika mångasom under det kalla kriget"
Nu varnar den 74-årige Gordievsky för att Moskva har lika många spioner i Storbritannien i dag som under det kalla krigets dagar, och detta i ett läge då England och Ryssland upplever ett mindre töväder med bilaterala överläggningar i London.
Oleg Gordievsky smugglades ut ur Sovjetunionen i bagageluckan på en diplomatbil 1985. Numera går han framåtlutad med käpp efter sviterna av en förgiftning för fem år sedan.
Han hävdar att ett stort antal av Vladimir Putins agenter är baserade på den ryska ambassaden vid Kensington Palace Gardens; ett nätverk av "informatörer" som inte är offentligt anställda men som regelbundet överlämnar "användbar information". Bland annat finns en känd oligark bland dessa informatörer.
- Det finns för närvarande 37 KGB-män i London. Därutöver arbetar 14 för GRU (den ryska militära underrättelsetjänsten.)
Enligt Gordievsky fyller Putins utrikesagenter samma funktion som deras föregångare inom KGB, men nu ägnar de sig också åt industrispionage. Och de håller ett öga på den växande skara ryska dissidenter och affärsmän som blivit osams med Kreml och flyttat till London - en källa för irritation i de angloryska relationerna.
Gordievsky är övertygad om att Putin låg bakom lönnmordet 2006 på hans vän Alexander Litvinenko som flydde till England 2006.

Ryssland
2013-12 s 14-15
"Putins ambivalenta relationer till Israel"
I realiteten har en sorts "off and on" politik präglats Rysslands relationer med Israel ända sedan staten Israel skapades 1948. Officiellt stöd Ryssland idag palestinierna. Men Putin tycks beundra Israels skoningslösa sätt att handskas med sina fiender och framför allt landets tuffa attityd i förhållande till dess närmste allierade, USA. De bilaterala relationerna har blivit bättre än någonsin på senare år. En anledning är Avigdor Lieberman, Israels sovjetföde före detta utrikesminister.

Kazakstan
2013-12 s 16-17
"Europas socialdemokrater flörtar med Kazakstans despot"
Tony Blair, Romani Prodi, Gerhard Schröder och flera andra av Europas kända socialdemokrater stöder öppet Kazakstans president, Nursultan Nazarbayev, en autokrat som Human Right Watch anklagat för tortyr och tyranni. Rykten hävdar att de socialdemokratiska toppolitikerna tjänar miljoner på sin lojalitet.
Nursultan Nazarbayev en före detta ledare för Kazakstans Kommunistparti, styrde Kazakstan redan under kommunisttiden.
Förre kanslerna, Alfred Gusenbauer i Österrike är ledamot av Nazarbayevs Internationella råd, likrom Italiens förre premiärminister Romani Prodi och Tony Blair som påstås få 75 miljoner dollar i arvode årligen.

USA
2013-12 s 18-19
"Bush nr gör entré i det republikanska partiet"
Redan har tumultet börjat efter nästa kandidatur för presidentämbetet. Bland kandidaterna finns bland andra Jeb Bush, bror till George W. Jeb Bush vill locka kandets "latinos",
Rand Paul, son till förre presidentkandidaten Ron Paul, höll ut i 12 timmar och 52 minuter; därefter bröt han sitt "filibustertal" i amerikanska senaten. Sedan gick det inte längre. Han hade redan nått sitt mål: uppmärksamhet.
I grunden handlar det om att maktkampen i det ledarlösa republikanska partiet blossat upp - och den gäller också vem som kan bli presidentkandidat 2016.
Ingen av de republikanska kandidaterna har råd att avstå från ultrahögerns sammankomster. Aldrig har de konservativa och teapartyrörelsen haft så stort inflytande inom det Republikanska partiet som idag. Särskilt Texassenatorn Ted Cruz hyllar teapartyrörelsen som en "väldig väckelse".

2013-12 s 20
"Staten Island efter stormen Sandy"
Här ute lyfte Sandy husen från grunden och slet sönder dem. Frågan är om det är värt att bygga upp dem igen. Många av hemmen i Oakwood Beach på Staten Island förstördes eller skadades svårt när superstormen Sandy slog till i Oktober förra året. Förstörelsen var enorm 23 människor dog.

Irak
2013-12 s 22-23
"Iraks sunnimuslimer förbereder nytt krig"
Dags att åter ta makten som sunnimuslimerna förlorade då Saddam Hussein störtades. Nu är det shiamuslimerna som har makten med stöd av Iran.
Abu Saleh menar att det begicks misstag under kriget misstag. Vi attackerade folk slumpmässigt. En del av oss hemföll åt kidnappningar för att finansiera motståndet, det blev senare en hel industri. Med våld höll vi kvar människor i deras kvarter och planterade ut bomber framför deras hus.
Han förklarar hur motståndsrörelsen fragmenterades i konkurrerande grupper som både började slåss mot både varandra och al-Qaida, och hur deras grannar slutligen vände sig emot dem.
Under 2009 jagades de ut ur Bagdad av lokal milis. Som tusentals andra av Iraks sunnimuslimer sökte de skydd i Syrien.
Kriget i Syrien ställde sunnimuslimerna mot regeringsstyrkor och alawiter som stöds av Iran och ger stöd åt Iraks shialedare.

Irak, USA
2013-12 s 24-25
"Privata företag skördade 138 miljarder på kriget i Irak"
Irak anlitade fler privata företag än vad man någonsin tidigare gjort under ett krig och ibland var det fler entreprenörer än militärer i landet. Den demokratiske senatorn Claire McCaskill menar att vi sett miljarder av skattebetalarnas pengar på projekt som har föga - ibland ingenting alls - att göra med vårt militära uppdrag. Claire McCaskill säger sig ha "tillbringat åratal med att framhålla det massiva slöseri, bedrägeri och missbruk som förekommit i samband med militära kontrakt.
I Irak finns fortfarande 14 000 entreprenörer varav 5000 säkerhetsvakter trots att de sista trupperna lämnade landet i december 2011. Under de kommande 5 åren kommer 19 miljarder kronor att betalas ut enbart för att skydda det massiva ambassadkomplexet i Bagdad.

Israel
2013-12 s 26
"Frihetskamp vid klagomuren"
För första gången på flera månader har en kvinnogrupp bett offentligt vid Klagomuren utan att bli anhållna. Gruppen kämpar mot de ortodoxa judarnas maktställning i Israel. Det är det ortodoxa överrabinnatet som kontrollerar äktenskaps- och skilsmässolagstiftningen samt bestämmer vem som är jude och har rätt att immigrera.

Kina
2013-12 s 27
"Blir syskon lagliga i Kina?"
Kinesiska läkare har utfört 330 miljoner aborter och 196 miljoner steriliseringar sedan regeringen införde enbarnspolitiken för 40 år sedan. Idag har Kina 34 miljoner fler män än kvinnor på grund av delektiva aborteringen av kvinnliga foster och en allt äldre befolkning.
Kina introducerade åtgärdet för att begränsa befolkningens storlek 1971 och uppmanade par att ha färre barn. Enbarnsregeln - med undantag för vissa etniska minoriteter och en del landsbygdsfamiljer - införde i slutet av årtiondet.

Argentina
2013-12 s 28-29
"Påvevalet kan bli ett problemför president Cristina Fernández"
Argentina reagerade med eufori på nyheten den 13 mars att Jorge María Bergoglio, ärkebiskop i Buenos Aires, valts till påve.
Efter Argentinas duster med internationella valutafonden IMF, processlystna banker- och kreditinstitut och befolkningen på Falklandsöarna, kom valet av Bergoglio till ny påve som behövlig balsam. Inte minst för bilden av Argentina utomlands.
Men det kan betyda fler problem för president Cristina Fernández politik och politiska position. Katolicismen har länge varit inflytelserik i Argentina. Trots att landet socialt sett är liberalt och mindre fromt än många av dess latinamerikanska grannar identifierar sig 77 procent av befolkningen fortfarande som katoliker. Detta är en högre procentsiffra än i många andra av Latinamerikas nationer där även evangelisk protestantism är djupt rotad.

Kongo, terrorism
2013-12 s 30
"Fruktad rebelledare på USAs ambassad"
Den fruktade rebelledaren Bosco Ntanga uppenbarade sig till allas förvåning på USAs ambassad i måndags och meddelade att han inställer sig frivilligt till den Internationella brottmålsdomstolen. Ntanga är sedan länge anklagad för krigsbrott och har under sex år ömsom gömt sig i Östra Kongos skogstäckta berg, ömsom visat sig offentligt.

Syrien
2013-12 s 30
"Asma -al-Assad samlar in pengar"
En av den syriska regimens främsta vapen är Syriens första dam, Asma al-Assad. På sin mans Facebook sida lade man ut en bild på henne när hon besökte Damaskus Opera i helgen. Det är första gången på länge som hon visar sig offentligt. Asma al-Assad står i centrum för en insamlingskampanj för mödrar till Syriens martyrer, de soldater som dött under de senaste årens kamp mot rebellerna.