Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 16

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15     

Ukraina, Samhälle
2014-16 s 4-5
"Affärer under politiska kriser"
Företagens vitala roll i tider av inbördes stridigheter.
Det är ofta företagen som står för revolutionernas infrastruktur, som tillhandahåller mat, mediciner och teknik. Som spelar en viktig roll i hjälpinsatserna för demonstranterna. Och så finns det många företag som tjänar mycket pengar på kriser och konflikter.
I vissa civila konflikter har företagen också en terapeutisk roll, genom att vara en viktig plats där motsatta sidor kan mötas.
De viktigaste och svåraste uppgifterna för företag under politiska kriser är dock att överleva och hålla igång verksamheten: att parera plundrare ifall lag och ordning bryts ner, att övertyga kunderna om att de fortfarande fungerar.
Det kan också finnas fördelar särskilt för smugglare när gränserna öppnas och för Internethandeln.

Ukraina
2014-16 s 6
"Ukrainas presidentval: Petro Porosjenko"
Den presidentkandidat i Ukraina som troligen har störst chans att segra, nämligen Petro Porosjenko, representerar i många avseenden landets tvivelaktiga politiska traditioner. Men han har också bevisat civilkurage och med sitt ledarskap vunnit respekt.
Med sin sicksack kurs är Porosjenko inte undantag utan regel inom en politisk klass i Ukraina som sedan 20 år befinner sig i en kretsgång mellan avstängning och upphöjelse.
Han växte upp nära Odessa i ett område med en stor ryskspråkig befolkningsandel.

Tyskland
2014-16 s 7-10
"Hur djupt rotat är Tyskland i väst?"
Rysslandskrisen aktualiserar identitetskonflikten.
Många tyskar har speciella band till Tyskland. Krisen i Ukraina väcker viktiga frågor om tysk identitet särskilt i Berlin. Är vi så djupt rotade i väst som de flesta tror?
Kriget är knutet till den tyska skulden. Det finns mycket som binder samman tyskar och ryssar: ekonomiska intressen och en djupt rotad anti-amerikanism i båda länderna, både till vänster och höger på den politiska skalan. Och två andra förklaringar: Romantik och krig.
I ett land som begått monstruösa brott mot ryssarna känner vi ibland ett behov att vara särskilt generösa, även när det gäller Rysslands brott mot mänskliga rättigheter.
Relationen kännetecknas av "intimiteten i en relation som uppstått ur två krig". Sedan finns också tyskarnas romantiska idéer om Ryssland och en idealisering av landet.
För de miljontals tyskar som fördrevs från Östeuropa och efter 1945 tvingades att flytta till väst representerar Ryssland orörd natur och det förlorade hemlandet. En längtan till det enkla livet, närmare naturen och befriat från civilisationens begränsning.

Tyskland, Internationell kriminalitet
2014-16 s 12-14
"Den internationella maffian infiltrerar Tyskland"
En rättegång som pågår i Köln visar omfattningen av den italienska maffians infiltration i det tyska samhället och byggbranschen. Kritiker hävdar att myndigheterna varit alltför släpphänta mot maffians aktiviteter. Nya undersökningar visar att maffian fått starka kopplingar till högborgerliga kretsar i Tyskland.
Omfattningen av den illegala verksamheten - med hjälp av så kallade proformafakturor - är betydande. Enligt utredarnas beräkningar kostar den staten ca 1,5 miljarder euro i förlorade skatteintäkter. Bedrägerierna går ofta hand i hand med skenbart lagliga verksamheter. Enligt BKA (den tyska federala polisen) kontrolleras minst 300 pizzerior i Tyskland av den italienska maffian. Förutom att vara väl lämpade för penningtvätt kan restaurangerna också användras för att bidra till att skap relationer till beslutsfattare. Klanernas närhet till de mäktiga och inflytelserika är ibland chockerande - inte ens ett mord tycks vara ett hinder!

Frankrike
2014-16 s 15-16
"Valls vågar säga sanningen"
Premiärminister Manuel Valls, tidigare Frankrikes inrikesminister, krävde nedskärningar i sitt första tal till Nationalförsamlingen. Han har presenterat sin egna socialistiska politik för landet: mer åt mitten i sociala frågor, mer konservativ på det ekonomiska området och mer stridslysten än personen som utsett honom, presidenten François Hollande.
Socialistpartiet är i gungning sedan de dåliga lokalvalen i mars. Partiet tyngs också av Hollandes impopularitet. De offentliga utgifterna uppgår till 57 % av Frankrikes BNP, den näst högsta i Europa.
Valls lovar bara mycket lidande för lite hopp. Han kräver besparingar på 26 miljarder dollar i den statliga byråkratin. Han anser att på sikt bör alla romer återvända till sina hemländer. "De har ett sätt att leva som är extremt annorlunda än vårt", menar Manuel Valls.

USA
2014-16 s 17
"Stridbar fåfänga"
Den amerikanska arméns uniformer kostar osannolika summor. Denna fåfänga har kostat försvaret 12 miljoner dollar sammanlagt. Det började med Flottan som ville glänsa över de andra försvarsgrenarna - vilka snart följde efter med egna och exklusiva modeller och kamouflagemönster. I framtiden ska dock en och samma uniform gälla för alla soldater inom armén. Det har Kongressen bestämt. Men mycket litet händer.

Storbritannien, Skottland
2014-16 s 18-19
"Ett självständigt Skottland förskräcker"
USA är och förblir Joker i Skottlands folkomröstning om självständighet. Och USA har mycket att förlora.
Med ett växande stöd för självständighet bara några månader innan skottarna folkomröstar om att bryta sig loss från Storbritannien ger sig nu utomstående in i debatten, med lidelsefulla inlägg för att hålla ihop den trehundraåriga unionen. Britter från hela det politiska fältet, den europeiska unionens ledare, företagsledare och pensionerade militärer har meddelat sina synpunkter.
Nu, när opinionsundersökningar visar att unionisternas ledning minskat till ensiffriga tal, måste regeringen välja om de ska fortsätta tiga eller om den ska tala till förmån för att hålla ihop Storbritannien. Framför allt hur ska Obamaregimen ta ställning och olika effekter kan detta ta sig.

Algeriet
2014-16 s 20-21
"Slutspelet på det farsartade valet"
President Bouteflikas ses numera bara sittande; svettig och sluddrande. Mycket talar för att den ålderssvage Bouteflika gärna skulle avgå men hindras av sin omgivning. För det militära, politiska och ekonomiska toppskiktet i Algeriet, det som hemlighetsfullt kallas "le pouvoir" står för mycket på spel.
Så länge rädslan för frihet härskar stannar Bouteflika, även om han är en zombie.

Kina
2014-16 s 22
"Självmorden väcker frågor"
Flera högst uppsatta kinesiska tjänstemän har tagit sina liv. Har president Xi Jinpings korruptionsbekämpningsenhet satt så hård press på medlemmarna i det styrande kommunistpartiet att några drivits till självmord? Förra torsdagen hittades Xu Yean, biträdande chef på den statliga byrån för post och telefoni, hängd på sitt kontor. Xu Yeans avdelning var en av regeringens mest korrupta. Den har ofta använt sin makt för att pressa fram mutor från lokala tjänstemän och tystat klagomål.

Burma, Narkotika
2014-16 s 23-24
"Opiumodlingarna ökar igen"
I staden Mongla vid Burmas viktigaste gränsövergång till Kina står den spöklika rosa byggnaden som en vaktpost - museet för utrotning av droger. Den sjaskiga gränsstationen, som är kinesisk i allt utom namnen, ligger i centrum av den Gyllene Triangeln där Burma, Thailand och Laos gränsar till den mäktiga grannen i norr.
Vallmoodlingen, liksom produktionen och missbruket av narkotika ökar nu snabbt i Burma. Fortfarande är afghanerna i täten i framställningen av opium men Burma närmar sig. En annan farlig trend, trots att USA Kina och FN försöker locka bönderna i delstaten Shan att avstå från att odla vallmo svarar nu Shan för 90 % av regionens vallmoskörd. Delstaten Shan är också centrum för det största antalet "metamfetamin laboratorier" i regionen. Den mest populära sorten är känd under sitt thailändska namn "Yuba". Vanligtvis står vallmo för hälften av hushållets årsinkomst. Hundratals miliser kämpar för att skydda byarna och vallmofälten från myndigheterna. Burmas korrumperade officerare och andra tjänstemän tjänar penar på att erbjuda skydd för odlarna och smugglarna.
I Kina finns minst 2 miljoner, kanske 10 miljoner, heroinister, där finns den stora och växande marknaden för narkotika från Den gyllene triangeln.

Argentina
2014-16 s 25-26
"Psykodramat kring presidenten"
"CFK" vägrar lyssna på dåliga nyheter - och Argentina är fullt av dem.
Hennes självupptagenhet och kontrollbehov driver henne. Hon lyssnar bara på sin innersta krets som enbart består av två personer. Argentinas president är försvagad och isolerad, men fortfarande mäktig.
Hennes innersta cirkel består av enbart två personer. Den ene är Carlos Zannini, juridisk och teknisk sekreterare hennes regering. Den andre förtrolige människan i hennes liv är sonen Máximo som har mycket makt i egenskap av grundare och ledare för organisationen La Campora, en politisk ungdomsorganisation vars medlemmar bland annat stöder Kirchners regering.

Storbritannien
2014-16 s 27
"Det hemliga fånglägret"
Lät Storbritannien CIA använda ön Diego Garcias som fängelse?
En motståndare till Gadaffi-regimen som varit föremål för en gemensam M16-CIA-operation har krävt att Storbritanniens utrikesminister klargör sin ställning på Diego Garcia, en atoll i Indiska oceanen som USA leasar fram till 2016. Detta stärker påståenden från Abdel-Hakim Belhaj, en militär befälhavare och motståndare till Gadaffi som greps i Malaysia och förts till Diego Garcia.

Portugal
2014-16 s 28-30
"De gamla männen och havet"
I soliga Algarve i södra Portugal har fisket och jordbruket sett bättre tider. I flera dagar har stormigt väder hållit fiskarna i Armacao de Pera i land. Det är svårt att tjäna pengar för de gamla fiskarna i Algarve. För turistindustrin går det bättre. Framför allt för svenskar och fransmän. Här slipper de höga skatter och kan njuta av mandel, honon och de bästa apelsinerna i Portugal. För regionen Algarve och för Portugal i allmänhet var 2013 ett rekordår för turismen, främst tack vare den intensiva sommaren.