Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 21

Tidskriften

2012:  01/2 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13  14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20   

Tyskland
2013-21 s 4-5
"Det brutala kriget mot Berlins sydtyskar"
På senare tid har "hatet mot schwaberna" blivit allt mera aggressivt och i en del fall har man brukat samma ton och ordval som nazisterna använde när de förföljde judar och andra målgrupper.
Tyskar från det sydvästliga regeringsområdet Schwaben - ett av sju regeringsområden i Bayern - har blivit den olyckliga måltavlan i samband med stadens gentrifiering, ett begrepp som innebär motsatsen till förslumning och betyder att en stadsdel får höjd social status.
Stöddiga berlinare klagar över att penningstinna invandrare från södra Tyskland är borgarbrackor och pedantiska typer som inte bara orsakar hyreshöjningar utan dessutom är lantisar som formar den tyska huvudstaden efter sina egna provinsiella idéer.
En anonym grupp har tagit på sig ansvaret för insmörjningen av Hegel, som kom från Stuttgart, vilket är den största staden i Schwaben.

Polen
2013-21 s 6-7
"Fader Rydzyk har skapat ett mäktigt medieimperium"
Vid den moderna byggnaden ett par kvarter bort är det däremot uppenbart och tydligt. "Radio Maryja i Guds, Kyrkans och Fäderneslandets tjänst" står det med stora bokstäver på fasaden. Här finns hjärtat till ett medieimperium som väcker häftiga känslor i Polen, positiva och negativa.
Radio Maryja var första delen i ett konglomerat som byggts upp under 20 år av den polske prästen fader Tadeusz Rydzyk. Med tiden har det vuxit och blivit en radiokanal, en tv-kanal, en dagstidning, ett månadsmagasin, webbradio för ungdomar och en medieskola.
Radio Maryjia presenterar sig i etern som "den katolska rösten i ditt hem" och är inte bara möjlig att ratta in på Polens radionätverk utan också världen över via satellit och Internet.
Radio Maryja håller en utpräglad nationalistisk och konservativ katolsk linje och har anklagats för att ha sändningar med främlingsfientligt och antisemitiskt innehåll.

Frankrike
2013-21 s 8-9
"Undervisning på engelska väcker starka känslor i Frankrike"
När både den franska utbildningsministern och ledande vetenskapsmän förespråkat att universitetskurser kan ges på engelska (framför allt för kineser och indier) har många framstående fransmän svarat med lika upprörda som indignerade protester.
Det fanns en tid för inte så länge sedan då alla med en god utbildning talade franska. Diplomati och affärer avhandlades på franska. Kunskap spreds på franska. Resenärer klarade sig på franska och självklart viskade kärlekspar ömhetsbevis till varandra på franska.
Sett ur Frankrikes synvinkel är det både en sorg och ett problem att mycket av allt detta nu sker på engelska - även i Frankrike. I ett land som är så fäst vid sitt språk att det finns ett helt departement för att främja det, räcker detta faktum i sig för väcka passionerad debatt i Paris - naturligtvis på franska.
Högskoleministern Genevieve Fioraso introducerade denna vecka ett lagförslag som skulle ge franska universitet rätt att ge fler kurser på engelska, också när engelska inte är själva ämnet för studierna. Målet är enligt henne att locka fler elever från länder som Kina, Brasilien och Indien, där engelska i allmänhet lärs ut men där franska är reserverat för litteraturälskare.

USA
2013-21 s 10-11
"Obama söker väg framåt för att lägga skandalerna bakom sig"
Skandalerna handlar om skatteförföljelse av republikanska organisationer, telefonavlyssning av nyhetsbyrån AP samt hanteringen av ambassadbombningen i Benghazi i Libyen.
Han fokuserar på de lagförslag han tror sig ha en chans att få igenom i Kongressen och på de åtgärder som inte kräver republikanskt godkännande.

Latinamerika
2013-21 s 12-13
"En splittrad kontinent"
Regionen sluter upp bakom två alternativa block: marknadsvänliga Pacific Alliance - med en befolkning på 208 miljoner - och statsbundna Mercosur. Det förstnämnda består av Mexiko, Colombia, Peru och Chile och växer snabbt och det andra av Brasilien, Paraguay, Uruguay och Argentina som växer långsammare.
Pacific Alliance bygger på den "öppna regionalismens principer" det vill säga att handeln med restern av världen blir förmånligare när den kombineras med ett djupare regionalt samarbete som utnyttjar stordriftsfördelar.
Under Brasiliens ledning håller en stor del av Chávez anti-amerikanska block, ALBA, främst Venezuela, Bolivia och Ecuadorpå att absorberas av Mercosur.

Uruguay
2013-21 s 14-15
"President José Mujica vågar säga som det är"
Var José Mujicas prioriteringar ligger är tydligt: han vänder sig till Brasilien och avfärdar Argentina. Han bor i ett hus med plåttak och säger vad han tycker, till såväl Obama som till alla andra.
Uruguay har hög kreditvärdighet och har åtnjutit ett decenniums blomstring tack vare en stadig ekonomisk politik och en övergång till sektorer som trävaror och cellulosaproduktion.
Under 70- och 80-talen var han en av ledarna för Tupamarogerillan och satt 14 år i fängelse. Nu vill han legalisera marijuana i Uruguay som ett sätt att bekämpa droghandeln.

Venezuela
2013-21 s 16
"Importkontrollen skapar rusning efter toalettpapper"
I förra veckan utvecklade sig bristen på toalettpapper till en nödsituation trots regeringens löfte om att importera 50 miljoner toalettpappersrullar. Landets brist på konsumtionsvaror orsakas dels av de prisregleringar vars mål är att göra basvaror billigare för de fattiga och dels av regeringens hårda reglering av utländsk valuta. Bristen på hårdvaluta leder till avbrott i importen och många fabriker går nu på halvfart på grund av detta.

Mexiko
2013-21 s 17
"Den bortskämda eliten avslöjas och ställs till svars"
Tack vare de sociala mediernas växande betydelse har allmänhetens irritation allt mer ökat över att delar av det politiska etablissemanget tycks ha en skev uppfattning om vilka förmåner de är berättigade till. En var att dottern till konsumentverkets chef Prefeco krävde att han skulle stänga krogen Prefeco eftersom dottern inte fått det bord hon krävt. Ett annat exempel är att en före detta delstatsguvernör Andrés Granier skryter med sin stora garderob med bland annat 400 par skor och 600 kostymer.

Bolivia
2013-21 s 18-19
"El Alto pekar mot framtiden"
I denna omtumlande stad finns en hel del otyglad handlingskraft, ambitioner och politiska motsättningar. En stad i ett Bolivia som är statt i förändring. Med en ekonomisk tillväxt som Bolivia har uppnått på senare tid. Men som har fördelats ojämnt.
- El Alto är både den mest revolutionära staden i Latinamerika och regionens mest nyliberala stad, säger Benjamin H. Kohl, som är biträdande professor i urbana studier vid Temple University i Philadelphia.
El Altos främsta kännetecken är dess kilometerlånga utomhusmarknad som pågår varje torsdag och söndag. En hel del av pengarna kommer från Bolivias knarkhandel.

Iran
2013-21 s 20
"Valet i Iran skapar problem för regimen"
Ayatollah Ali Khamenei hoppades på ett enkelt val till president den 14 juni i år. Men nu har två besvärliga jokrar dykt upp.
den förste är den före detta presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani som är en pelare inom den islamiska regimen. Den andre är Esfandiar Rahim Mashaei. Nu får vi först se om dessa kandidater överlever den konstitutionella väktarrådets granskning av deras religiösa vitsord.

Israel
2013-21 s 21
"En frisk fläkt och feminist i Knesset"
Vid det israeliska valet tog sig påfallande många nya politiker in i Knesset. I oppositionslägret är feministen Merav Michaeli en av dem. För Michaeli handlar feminismen om mer än bara kvinnors rättigheter. Den inbegriper ett större engagemang för jämlikhet, som till exempel motstånd mot diskriminering av alla minoriteter och svagare grupper.
Hon avvisar förhandlingar med palestinierna under rådande omständigheter. Den 46-åriga Knessetledamoten är ett av de nya ansiktena i det israeliska parlamentet som många hoppas ska föra in friska vindar i politiken.
Före sin kandidatur för Arbetarpartiet var Merav Michaeli känd som programledare i tv och en engagerad feminist. Vid sitt installationstal kritiserade hon den förhärskande offermentaliteten. "Vi kan inte förbli förintelsens offer". Israel är regionens starka stat och måste axla den starkares ansvar.

Israel, Palestina
2013-21 s 22-23
"Många timmars väntan på snabbmat"
Smugglare levererar kött till en Kentucky Fried Chicken restaurang i Gaza från Egypten genom grävda tunnlar. Det tar lång tid. Kycklingen tillreds i El Arish som ligger i Egypten. Det finns ingen snabbmatskedja på kuststräckan Gaza där 1,7 miljoner palestinier bor. Den allestädes närvarande TV-reklamen från Kentucky Fried Chicken lockar dem. Nu erbjuds dem kycklingbitar, pommes frites, vitkålssallad och äppelpaj.

Egypten
2013-21 s 24-25
"Den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet"
Egypten genomgår sin värsta ekonomiska kris sedan 1930-talets stora depression. Sedan Hosni Mubaraks fall 2011 har Egypten upplevt en dramatisk tillbakagång både vad det gäller utländska investeringar och turistinkomster. Det har följts av en minskning med 60 % av valutareserven, en minskning med tre % av tillväxten och en snabb devalvering av det egyptiska pundet. Statens budgetunderskott
Allt detta har lett till stigande matpriser, tilltagande arbetslöshet och en brist på bränsle och hushållsgas. Ingen har längre råd att bry sig om de fattiga. Nästan halva befolkningen befinner sig i farozonen till fattigdom. Statens budgetunderskott ligger på 13 % och det finns inte pengar hos Mohamed Morsis islamistledda regering till de stora subventioner som många har levt på alltsedan diktatorn Gamal Abdel Nassers dagar.

Näringsliv och ekonomi
2013-21 s 26
"Varför åtalas så få bankdirektörer?
Många människor vill se fler bankirer bakom lås och bom för deras roll då västs finansiella system kollapsade. I Storbritannien har inte en enda ansvarig direktör ställts inför rätta när deras banker gick i konkurs.
I USA däremot har 40 rättsprocesser inletts mot bankdirektörer sedan 2010.
Andra länder som Island och Tyskland har agerat mycket kraftfullt. Island skaffade ett team på 100 utredare. Tyskland, Schweiz och Österrike har ett tänjbart begrepp som kallas Untreue, eller trolöshet mot huvudman som används flitigt.

Kina
2013-21 s 27
"Kina undervisar Afrika - vilket oroar länderna i väst"
Kina vill uppföra ett stort antal sjukhus, skolor och universitet i flera afrikanska länder söder om Sahara och lägga grunden för en väldig ökning av antalet utbildade människor. Västländer däremot skänker inget bistånd som utbildar konkurrenter. FNs milleniemål inriktar sig på grundläggande behov. Väst vill köpa råvaror som kaffe och kakao för egen uppbearbetning, inte skola arbetare i Afrika till konkurrerande industriarbetare.

Nigeria
2013-21 s 28-29
"Internethandeln blomstrar i Nigeria"
Den långsamt framväxande medelklassen i Nigeria hungrar efter konsumtionsvaror. Nigeria har upplevt en BNP-tillväxt på mer än sex % sedan 2006.
Lagos, med tolv miljoner invånare, har fortfarande bara två gallerior med internationell standard. Detaljhandeln är fragmenterad och ineffektiv. Detta har lett till att internethandeln har ökat starkt. Kunderna betalar kontant när de får sina varor. Säljarna har tvingats bygga upp en egen flotta av motorcykelbud, skåpbilar och trehjulingar, tuk-tuks.