Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 50

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49      

Sydafrika
2013-50 s 4-6
"Sveket mot Mandelas kamp"
När Mandela släpptes ut ur fängelset 1990 hade han en vision av förlåtelse och försoning som skulle återuppbygga en nation som förstörts av minnet av vitt styre. Men det Sydafrika han lämnar efter sig är fortfarande ett pågående projekt som långtifrån levt upp till de löften hans frihet förde med sig och de rättvise- och jämlikhetsideal han omfattade.
Visserligen är nationen Sydafrika idag inte längre paria internationellt och det utgör en vital ekonomisk motor för hela Afrika men på hemmaplan är meriterna mer tveksamma. Ojämlikheterna i ras och ekonomi sliter fortfarande sönder den svarta majoriteten, större delen av den svarta majoriteten lever i fattigdom och många saknar grundläggande behov. Missnöjet med det regerande ANC, som anklagas för korruption och nonchalans av de fattiga svarta, växer. "Om du är en vanlig människa utan förbindelser, är du ingenting i dagens Sydafrika". "Mandela gjorde långt ifrån tillräckligt för att folk skulle få det bättre".

EU, Luxemburg
2013-50 s 7
"Xavier Bettel - kungamördaren"
Den liberale politikern har utmanövrerat regeringschefen Jean-Claude Juncker.
När Xavier Bettel för två sedan valdes till borgmästare i Luxemburgs stad underströk han omedelbart att han helt och hållet tänkte ägna sig åt huvudstadens politik och inte aspirerade på någon högre post.
Politik var redan tidigt en hjärtefråga för Xavier Bettel som är född 1973. Vid 15 års ålder gick han med i DP, och vid 26 blev han invald i Luxemburgs parlament.
I onsdags svors han in som Luxemburgs premiärminister. I dag leder han en trepartikoalition med socialdemokrater, liberaler och gröna. Bettel förstod att ta tag i de frågor som angår medborgarna och väcker mediernas intresse.

Frankrike, Handel
2013-50 s 8
"Efter hästköttsskandalen händer inget"
Franska ministrar anklagar Bryssel - och framför allt engelsmännen - för att fördröja förslaget till förbättring av livsmedelssäkerheten för kött.
Frankrike med stöd av fyra andra EU-länder, har föreslagit regler som skulle kräva att producenter måste ange vad köttet innehåller och varifrån det kommer - med skandalen med hästkött i bland annat lasagne i gott minne. Finansminister Hamon säger att det finns miljontals mängd färdigmat som produceras i Europa och att branschens förmodade ansvar genom självreglering visat sig ineffektiv.

Spanien
2013-50 s 9
"Populär och oerfaren"
Susana Dias är Spaniens mäktigaste socialist.
Med Susana Dias, som sken som en sol på podiet efter att ha tagit ledningen i de spanska socialisternas mäktiga andalusiska gren förra månaden, förväntar sig hennes fans en generations - och genusrevolution i partiet. Segern bekräftade att den energiska 39-åringen, som leder det regionala styret, nu är Spaniens mäktigaste socialist. Hon är den populäraste kandidaten att leda socialisterna i 2015 års val. Socialisterna ligger fortfarande efter Partido Popular som körde bort dem 2011.

Ukraina
2013-50 s 10-11
"Maktkampen bakom kulisserna"
De tältar inte på Självständighetstorget, men kanske är oligarkerna Ukrainas extremt förmögna affärsmän, ett lika stort hot för president Janukovitj som demonstranterna på gatorna i huvudstaden. Det finns en kraftmätning inom den lilla gruppen extremt rika oligarker, några av dem - främst de redan etablerade som leder de stora företagen - ser framtiden i Europa, andra, den nya, "giriga", som Janukovitjs son, i Ryssland.
Bakom allt finns en stor ekonomisk kris på gång. Ukraina, utestängt från världsmarknaden, står inför ett gapande budgetunderskott och behöver ett kontanttillskott på runt 18 miljarder dollar i mars för att undvika en ekonomisk kris i med förfärliga konsekvenser.

2013-50 s 12-13
"Demonstrationernas huvudpersoner"
Det är ett antal personer som befinner sig i politikens och konfliktens centrum i det turbulenta Ukraina. Här är några av de mest betydelsefulla för utvecklingen av dramat. Tusentals människor har intagit Ukrainas gator efter att president Janukovitj
den 21 november vägrat att skriva på frihandelsavtalet med EU.
Viktor Janukovitj, 63 år, var Putins kandidat 2004, men då förlorade han valet.
Gruppen av demonstranter är stor och varierad. Många är pro-europeiska, andra bara anti-Ryssland.
Vitalij Klytjko, 42, är världsmästare i boxning, hans parti heter UDAR, vilket betyder smäll. En rasande kritiker av Janukovitj.
Julia Tymosjenko, 54, före detta premiärminister dömdes till fängelse 2011. Hon grundade partiet Fosterlandet.
Ett parti som i dag leds av Arsenij Jatsenjuk, 339.
Tre tidigare presidenter, Kravtjuk, Kutjma och Jusjtjenko uttrycker sin sympati för demonstranterna liksom patriarken Filaret, ledaren av den Ukrainska ortodoxa kyrken.

Kanada
2013-50 s 14
"Nordpolen tillhör oss!"
Kanadas premiärminister Stephen Harper har en fäbless för höga Norden. Åtminstone en gång om året reser den konservative regeringschefen till de arktiska regionerna i sitt land. Där talar han inför medresta journalisters kameror om hur viktig denna region, tom på människor, är för landets självständighet. Han menar att landet bör göra anspråk på Nordpolen. Och vill få fram en ansökan i ärendet till FN. Konkret handlar det om havsbottnen i området.

Holland
2013-50 s 16-17
"Amsterdams alkoholistprogram betalar lönen i öl"
Efter mer än ett årtiondes arbetslöshet, på grund av en ryggskada och kronisk alkoholism lyckades Fred Schiphorst äntligen få ett jobb förra året och han är fast beslutsam att hålla det.
Det finns ett regeringsfinansierat program för att locka alkoholister från gatan genom att betala dem i öl för att plocka skräp och förbättra renhållningen i staden.
Ölen delas ut regelbundet under dagen med början klockan nio då arbetsdagen börjar. Förutom ölen får deltagarna i städlaget ett halvt paket rulltobak, gratis lunch och 10 euro om dagen.
Bakom projektet ligger en privat Regnsbågsstiftelse för att hjälpa hemlösa, knarkare och alkoholister på fötter igen. Det är så populärt att många står på kö för att få komma med.

Tyskland, Syrien, Terrorism
2013-50 s 18
"Så ska tyska jihadister stoppas från att åka till Syrien"
Tyska jihadister reser i allt större utsträckning till Syrien. Redan räknar man med att 230 personer åkt för att delta för oppositionens strid. Salafistiska rekryterare lockar till sig unga män gärna från de tyska högskolorna för att slåss för Allahs räkning i Syrien. Födda i Tyskland av föräldrar från Mellanöstern.
Nu vill en tysk politiker skapa ett tidigt varningssystem för att förhindra att unga män åker iväg.
Tyska säkerhetspolisen fruktar att de kan komma tillbaka med både erfarenhet och ideologi som kan innebära ökad risk för politiska attentat i Tyskland.
Det behövs inget visum för att åka till Turkiet där gränsen till Syrien är lättforcerad.

USA, Syrien
2013-50 s 19-20
"Slår tillbaka med Al-Qaida online"
För att motverka Al-Qaidas framgångar med att rekrytera västerländska muslimer till terrororganisation svarar man nu med en motattack på nätet, egna hemsidor och infiltration på chat-rum.
Budskapet är "Assad och Al-Qaida tävlar om att förstöra Syrien. Gör det inte värre!" "De kom för jihad men blev mördade av Al-Shabab". "Tänk igen. Vänd om". Al-Qaidas gren i Jemen har nu engelska textremsor i sin propaganda på nätet. Shabab, en islamisk extremist grupp i Somalia publicerar ett engelskspråkligt magasin på nätet.
Man varnar för detta kan skapa nya terrorist hot när de krigsvana militanterna kommer hem igen.

Eritrea, Terrorism
2013-50 s 21
"Militären bedriver människohandel"
När släktingar betalar lösensumman kräver kidnapparna ännu mer pengar. Och de misshandlar sina offer, enligt svenska och holländska forskare. Upptäckten av militärens trafficking baseras på intervjuer med 230 drabbade eritreaner. Forskarna drar slutsatsen att mellan 2007 och 2012 så utsattes cirka 25 till 30 tusen personer för människohandel.
Regeringen i Eritrea kräver av varje elev att de ska avsluta sitt sista år i gymnasiet med att tjänstgöra i Sawa Military Camp i den ensligt belägna ökenregionen i östra Eritrea. Det finns uppgifter om att vissa kidnappas av militären som tvingar dem att ringa sina föräldrar som får tre dagar på sig att betala 7500 dollar annars kommer barnen att säljas till beduinska människohandlare i Sinai. Eritreaner vet vad som väntar där, att bli inlåsta i underjordiska fängelser, systematiskt torterade och våldtagna medan deras skrik spelas upp i föräldrarnas mobiltelefoner. Många överlever inte tortyren och de grova våldtäkterna.

USA, Samhälle
2013-50 s 22-23
"Därför är amerikanerna så arga"
Amerikas politiska splittring får djupa sociala följder. Om man ska tro opinionsundersökningar har amerikaner bestämt sig för att de bor i Italien: fastsurrade av oärliga ledare och med så utbredd korruption att bara en dåre skulle lita på en främling.
Detta är Amerikas verkliga problem med tillit. Landet står inför en kris av ömsesidig ovilja, maskerad som en allmän kollaps i nationell moral.
Det är en undersökning av 107 länder av Transparancy International som främst undersöker utbredningen av mutor som bland annat visar att amerikaner oftare än italienare säger att de upplever polisen, affärsvärlden och media som "korrumperade eller extremt korrumperade".

Afrika, Moçambique
2013-50 s 24-25
"Explosiva konflikter i inbördeskrigets skugga"
Efter inbördeskriget 1991 krävde de internationella finansiärerna att statliga verksamheter skulle privatiseras. "Eliten" i det vänsterinriktade regeringspartiet, Frelimo, lade beslag på många av företagen och berikade sig ohämmat liksom familjen kring Joakim Chissano, president mellan 1986 och 2004. Sedan 2005 heter presidenten Armando Guebuza. Han äger ensam eller via familj och vänner nästan allt i landet. I oktober kom det till beväpnade motsättningar mellan de tidigare motståndarna Frelimo (regeringspartiet) och Renamo (oppositionspartiet). Renamos ledare krävde att hans parti skulle ha samma rätt som Frelimo att övervaka röstsammanräkningen vid det kommande valet. På grund av tidigare valfusk. Men vägrades detta. Sedan juni hämnas Renamos ledare detta och har beskjutit lastbilar och andra fordon vilket lett till flera döda.
Antalet kidnappningar har ökat, i många fall samarbetar polisen med kidnapparna. Allt färre vågar sig ut på gatorna mera. USA anklagar landet för att vara Afrikas näst största knutpunkt för narkotika handeln.

Bangladesh
2013-50 s 26-28
"Partiledarnas inre konflikt hotar den ömtåliga demokratin"
Den illvilliga rivaliteten mellan de två ledarna har skapat ett farligt dödläge. I Bangladesh råder det en farlig situation med organiserade upplopp, strejker och våldsamma demonstrationer inför det parlamentsval som ständigt skjuts upp.
Orsaken bottnar i en bitter rivalitet mellan de båda premiärministerkandidaterna - "de två damerna" vars konflikt har blodiga rötter. Sheikh Hasina, premiärminister och ledare för Awami League, och Begum Khaleda Zia, oppositionsledare.
Misstron går ända tillbaka till det ögonblick då Bangladesh föddes som oberoende nation efter det blodiga frihetskriget mot Pakistan 1971. Då blev Hasimas far premiärminister och president. Han mördades 1975 tillsammans med Hasimas mor och bror. Nästa president blev Ziaur Rahman, som grundade Bangladesh National Party. När denne i sin tur mördats 1981 blev hans hustru Begum Khaleda Zia partiets ledare.
Bangladesh är huvudsakligen muslimskt. Sheikh Hasina förespråkar en mer sekulär väg medan Begum Khaleda tidigare talat om behovet av en regerings som skyddar islam.

Kina
2013-50 s 29-30
"Merry Mao-mas"
Ordförandens födelsedag sätter Xi Jinping på prov"
I Kina rasar debatten kring Mao Zedongs historiska roll. Den 26 december är det 120 år sedan Mao Zedong föddes i byn Shaoshan. För president Xi Jinping är värderingen av Maos arv en hårdknäckt nöt. Han har visat en förkärlek för maoistisk retorik men ekonomiskt sett står Kina idag ännu längre bort från maoismen än vad den avlidna reformatorn Deng Xiaoping siktade mot.