Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 04

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19   20 21 
22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2010: 01 02 03 04  

Kamplusten är tillbaka

Vita huset tar tjuren vid hornen och intensifierar kampen mot lobbygrupper och politiska motståndare.

EDWARD LUCE
Washington
I slutet av förra veckan, när Barack Obama vid ett tillfälle lämnade Washington för ett möte med väljarna i Ohio, märktes åter lite av den kamplust som kännetecknade hans kampanj inför presidentvalet. I talet i Ohio lovade han bl a att ta upp kampen mot de lobbygrupper, som har förvandlat hans reformförslag till ”ett fult spektakel” och som motsätter sig hans planer på att införa strängare regler för finansbolagen på Wall Street.
Det var kanske ingen tillfällighet att Obama samma dag utnämnde David Plouffe, som var hans kampanjchef, till rådgivare inför höstens mellanårsval och ansvarig för Vita husets PR-maskineri, som uppenbarligen har tappat gnistan. Plouffe, som var den ende som tackades med namn när Obama höll sitt segertal i Chicago, tippades från början som stabschef i Vita huset.
Men den posten gick i stället till Rahm Emanuel, ledande demokratisk attackhund i representanthuset som hjälpte till att fixa demokraternas seger i mellanårsvalen 20067 och som hämnade marken för storsegern 2008.
Allt det där känns som väldigt länge sedan. Väljarna i Massachusetts påminde nyligen president Obama om att hoppet om förändring i den amerikanska politiken har krossats.

Vita huset var noga med att framhålla att Plouffe, som ska arbeta som utomstående rådgivare, är en utökning av laget och inte ersätter någon annan. Men tidpunkten för Plouffes återinval i arbetsgruppen understryker att Obama har avvikit mycket från den förändringskurs, som vann de amerikanska väljarnas förtroende i presidentvalskampanjen. Ett mått på besvikelsen är att Obamas lag inte lyckades förhindra valkatastrofen i Massachusetts. En annan, direkt relaterad faktor var beslutet att fösa ut Obamas enormt många kampanjsupportrar på ett sidospår kallat Organising for America. I stället för att använda databasen med 13 miljoner gräsrotsanhängare och mobilisera dem för att sätta press på motsträviga demokrater att ställa upp för sjukvårdsreformen släppte man ut dem på grönbete. En del av dem tros till och med ha röstat på republikanen Scott Brown i fyllnadsvalet i Massachusetts.

Kort sagt, Obama red in i Vita huset på en våg av löften om att förändra saker och ting i Washington, men resultatet är – eller verkar åtminstone vara – att allting är som vanligt i Washington. Väljarna, som är smartare än man tror, tyckte ganska snart att de hade blivit vilseförda. Nu är det upp till Plouffe att övertyga dem om motsatsen.
”Låt oss komma ihåg hur vi vann 2008 och se till att infria våra löften,” skrev Plouffe häromdagen i The Washington Post.
Att infria löftena är mycket svårare nu än vad det var för tolv månader sedan om Obama hade förhållit sig lite mer skeptisk till sina demokratiska partivänner på Capitol Hill. Det kanske är för sent att rädda sjukvårdsreformen, men det är inte för sent att åstadkomma ett hyggligt resultat för demokraterna i mellanårsvalen i november – ett resultat som minimerar demokraternas förluster och ger Obama förnyad vind i seglen innan han ställer upp för omval 2012.
Presidentens chans att väcka nya förhoppningar kom i onsdags när han höll sitt tal till nationen. Förhoppningsvis är Plouffe rätt man att se till att Obama och hans tid håller rätt kurs och tungan rätt i mun.
© 2010 TEMPUS/Financial Times