Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 41

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40                   

Tyskland
2012-41 s 4-5
"Vem kan det bättre? Steinbrück mot Merkel?
Den nyss valde kansler kandidaten för SPD Peer Steinbrück har inlett kampanjen om kansler ämbetet - men kan han besegra Angela Merkel? Kompetens, lidelse, trovärdighet, stöd i partiet. Der Spiegel visar vem som ligger främst när det gäller stridsfrågor och personlighet.
Kandidaterna skulle inte kunna vara mera olika: visserligen är förbundskanslerns popularitet oförändrad, men i gengäld är Steinbrück mästare i konsten att göra överraskande angrepp och anses vara en medryckande talare.
Medan kandidaten slår på trumma för sin person i alla kanaler och redan i måndags avverkade tre stora TV-framträdanden, sysslar förbundskanslern med business as usual: Merkel slår nu i dagarna ett slag för elbilar, besöker ett forskningscentrum och deltog i förra veckans festligheter kring årsdagen av den tyska återföreningen.
Hur goda är SPD-kandidatens utsikter gentemot förbundskanslern? Vem är mer trovärdig, mer kompetent, vem har de bästa alliansutsikterna?
Merkels fördelar är hennes trovärdighet och stöd i partiet, Steinbeck hans Lidelse och möjlighet att knyta allianser med andra partier. Båda är lika kompetenta.

Polen, Ukraina, EU
2012-41 s 6
"Polen varnar Ukraina - fria val, annars inget EU"
Polens president Bronislaw Komorowski har sagt ifrån till Ukraina att landets integration i EU är beroende av om valen i oktober blir öppna eller inte samt hänger också samman med vilket öde den fängslade och sjuka oppositionsledaren Yulia Tymoshenko har att vänta.
Ukrainas president Viktor Yanukovich har sagt att medlemskap i EU står högst på hans utrikespolitiska program.

Ryssland, Dagestan
2012-41 s 7
"Med tidigare upprorsmän mot extremismen"
Presidenten i den ryska delrepubliken Dagestan, Magomedow vill ta till hårdhandskarna sedan den ansedde sufiske shejken Avandi al-Tschirkawi mördats. Han var den främste medlaren in Dagestans fragmenterade samhälle.
För två år sedan inrättade presidenten en kommission för att återanpassa tidigare motståndskämpar till att bli en hjälp mot de unga män som riskerar glida ner i en underjordisk tillvaro. 42 tidigare upprorsmän har erbjudits hjälp att söka arbete och utbildning.

Vatikanstaten, Italien
2012-41 s 8-9
"Nåd före rätt?"
Påvens butler Paolo Gabriele fick 18 månader i straff för att ha läckt hemliga dokument från påve Benediktus XVIs privata kontor. Men kommer han att benådas av påven? Det är krångliga regler som gäller, men Tempus reder ut begreppen. Mycket tyder på att butlern får syndernas förlåtelse, trots sin brottsliga verksamhet. I Vatikanstaten konvergerar själavård och rättvisa.
Domarna i "Staten Vatikanstadens tribunal" är inte präster och har därför inte kyrkorättslig kompetens. Rättegången följer inte föreskrifterna i den senaste lagboken utan snarare en tidigare. I sista hand ligger all makt i påvens händer och för honom är själavården viktigare rättvisan. Det viktigaste är inte straffet utan bot, bättring och ånger så att Paolo Gabriele får del av den gudomliga nåden och får en plats i himlen.

Turkiet
2012-41 s 10-11
"Erdogan söker en politisk lösning på kriget mot kurdiska rebeller"
Kriget rasar åter mellan den turkiska armén och landets kurdiska rebeller. Striderna har i år skördat fler offer än på mycket länge. Turkiets regeringschef, Recep Tayyip Erdogan, har i dagarna presenterat ett nytt förslag på en lösning av konflikten.
I början av 2012 bröt PKK i Turkiet ett ihåligt vapenstillestånd. PKK nöjer sig inte med de reformer som den turkiska regeringen hittills genomfört. "Den väpnade kampen" ska ändra på detta menar PKK-ledaren Murat Karayilan. I juli påbörjades en anfallsvåg som inte skådats sedan PKK-ledaren Öcalan greps för många år sedan. Striderna har krävt 100-tals liv.
Den kurdiska frågan försvåras ytterligare av att kurderna i Syrien ur spillrorna av den syriska regimen försöker bygga upp en egen autonomi.

Somalia
2012-41 s 13
"Det är inte över än"
Att styra det befriade Kismayo blir brydsamt för Somalias nya regering.
Efter en årslång reträtt har Al-Shabab nu övergett nästan alla de städer man en gång höll. Förlusten av Kismayo har berövat Al-Shabab dess sista stora inkomstkälla och dess främsta tillförselhamn.
Men Al-Shabab har varit i den här situationen tidigare. För sex år sedan svepte den invaderande etiopiska armén bort dem från Somalias städer. Efter två års ockupation kände sig de plågade och sönderkörda etiopierna tvingade att ge sig av. Sista gången främmande styrkor landstigit på Somalias stränder var 1992, när amerikanska marinkåren stormade in. Det ingripandet slutade med ett blodigt fiasko och ett hastigt tillbakadragande lite mer än ett år senare. Al-Shabab, som har spritt ut sin kommunikationsutrustning, sina soldater och sina vapen, kan nu åter väntas bida sin tid.

Syrien
2012-41 s 14-15
"Syriens kurder förbereder sig för livet efter Assad"
Alla unga kurder måste göra sig beredda att ställa upp och försvara sitt fosterland. Det är inställningen i det krigshärjade Syrien. Syriens omkring 1,7 miljoner kurder, nästan 10 procent av befolkningen, är den enda grupp som har tradition av organiserad opposition mot president al-Assads regim. Kurderna är koncentrerade till landets nordöstra del där viktiga oljefyndigheter finns. Kurderna har avstått från att gå med i den beväpnade oppositionen. Däremot har de tagit över ledningen av polisen, domstolar och lokala rådsförsamlingar. Bilder på den fängslade ledaren Abdullah Öcalan hänger överallt. Det styrande partiet, PYD, är känt för att ha nära kontakter med PKK. Ett annat kurdiskt parti, KDP, kurdiska demokratiska partiet, utmanar PYD.

Uzbekistan, Tadzjikistan, Kirgizistan
2012-41 s 16
"Krig om vatten i Centralasien"
Uppflammande tvister om kontroll över vatten skakar en redan instabil region. Tadzjikistans president Emomali Rakhmon gillar stora grejor. Han har byggt världens högsta flaggstång. I fjol invigde han regionens största bibliotek (men än så länge mycket få böcker). Men ett gigantiskt projekt skapar konflikt med grannarna. Han vill bygga världens största kraftverksdamm. Islam Karimov som bestämmer över Uzbekistan, landet nedströms, hävdar att jättedammen kommer att ge Tadzjikistan orättmätig kontroll över vattenresurserna. Uppströms från Tadzjikistan ligger Kirgizistan som söker investeringar för ett eget projekt som skulle göra slut på landets konstanta brist på el. Det som driver på båda projekten är Uzbekistan dåliga uppförande som är extremt även för denna känsliga region. Karimov ändrar gaspriserna och drar ner leveranserna under årets kallaste månader. Lägger ut minor längs en del av gränsen till Tadzjikistan och stoppar ofta kommersiell trafik.

Pakistan
2012-41 s 17
"Pakistanska kvinnor åstadkommer köprush"
En perfekt koafferad modell, draperad i diamanter, kastar en tung blick från omslaget på ett glassigt inredningsmagasin för en lyxhotellkedja i centrala Lahore. Huvudrubriken i det annonsspäckade numret utropar: "Wow! Kvinnornas värld". Och det med goda skäl.
Många kvinnor i Pakistan har lämnat det traditionella hushållsarbetet, gett sig ut i arbetslivet, och skaffat sig pengar. Eftersom männen fortfarande har ansvaret för att försörja familjen så blir det pengar över för shopping. De kan ofta disponera hela sin avlöning på shopping och välja gärna kända märken på kläder och smycken.

Hongkong
2012-41 s 18-19
"I ekologiska Hongkong odlar man majs högre upp än hissarna når"
Det är jakt efter ekologiskt odlade grönsaker i Hongkong. Det innebär - en brist på mark - att odlarna även tar taken i besittning på husen. Det innebär i sin tur att det odlas majs betydligt högre upp än vad hissarna går i fastigheterna.
Miljontals konsumenter i Hongkong oroas alltmer över hur rent och säkert det egentligen är med frukt, grönsaker, kött och färdigmat från Kina, och allt fler löser det på egen hand genom att odla små täppor på hustak, balkonger och svårtillgängliga skyddade hörn i det synnerligen urbaniserade Hongkong.
Biodynamiska livsmedelsaffärer öppnar runt om i staden, och det finns en växande efterfrågan på ekologiska produkter trots att de är dyrare. Det finns inga officiella siffror på antalet odlingar på hustak i Hongkong, men de ingår utan tvekan i en internationell trend. I New York finns många kommersiella hustaksodlingar. I Berlin planeras en hustaksgård i industriformat med grönsaker och fisk.

Kambodja
2012-41 s 20-21
"Kambodjas farligaste man"
Den före detta Röda Khmerledaren Samdech Hun Sen är en farlig person. I 27 år har denne 60-åring styrt Kambodja med auktoritär hårdhet.
Mord och skrämseltaktik hör till vardagen i Hun Sens rike.
Den f d Röda Khmerledaren har också hotat med att fortsätta styra landets 14 miljoner invånare tills han är 80 år om inte ödet vill annorlunda.
Tidningen The New York Times inkluderar Hun Sen bland "världens mest ökända autokrater", d v s diktatorer som med våld, lojala säkerhetsapparater, massiv korruption och utländska makters tysta stöd har lyckats hålla sig kvar vid makten längre än 10 000 dagar.
Att ha Hun Sen som fiende är mycket farligt, ibland till och med livsfarligt. Det senaste av hans många offer som fick erfara detta är Mam Sonando. Han är journalist och ägare av den regimkritiska radiostationen "Bikupan", som är oppositionens starkaste röst i Kambodja. I förra veckan dömdes Mam Sonando till 20 års fängelse.

Indien
2012-41 s 22-23
"Indien söker en framtidsdröm"
När Indien för 65 år sedan fick sin självständighet hade landets ledare en vision om nationens framtid. Denna dröm var delvis beundransvärd och sällsynt i sitt asiatiska sammanhang.
Dessa friheter har inneburit att valda civilister har lett landet och inte några generaler, religiösa ledare eller självvalda politiker. Indiens asiatiska motsvarigheter, som Kina, Ryssland, Pakistan med flera, kan inte säga detsamma.
Men den ekonomiska sidan av visionen var ett misslyckande. Mahatma Gandhi, som var självständighetsrörelsens ledare, Jawaharlal Nehru, Indiens förste premiärminister och hans dotter Indira Gandhi, som blev landets tredje premiärminister, hade en sorts vördnad för fattigdom, trodde på självtillit och hade en överdriven tro på staten. Sammantaget ledde detta till att landet fick en årlig BNP-tillväxt på 3-4 procent under större delen av ett halvsekel. Detta kallades "Hindu rate of growth" (hinduisk tillväxttakt).
Det ledde för 21 år sedan till en kris i betalningsbalansen som tvingade fram en förändring.
Men indisk politik avskräcker fortfarande utländska investeringar och diskriminerar stora, effektiva företag till förmån för små, ineffektiva företag. Staten kontrollerar för mycket av ekonomin och subventioner förvränger prisbilden.
Det är dags att skaka av sig det förflutna och dumpa resterna av Nehru-Gandhi dynastin. Landet måste slå vakt om ekonomisk liberalism som tillåter skapandet av en produktiv, konkurrenskraftig och öppen ekonomi som ger varje indier möjlighet att uppnå välstånd.

2012-41 s 24-25
"Skolbarn lever farligt på Indiens vägar"
Allt fler barn går i skolan i Indien samtidigt som trafiken bara ökar. Många skolbarn dör på väg till skolan. Experter tillskriver olyckorna en dödlig kombination av dåliga vägar, kaotiska trafikförhållanden, illa upprätthållna säkerhetsanordningar, uselt tränade bussförare och en brist på politiska vilja att lösa problemen. Övergångsställen, vägmärken och även trottoarer saknas.

Kina
2012-41 s 26-27
"Förgiftade familjerelationer"
Bo Xilais förre fru Li Danuy har gett ett par intervjuer. Hon berättar att någon månad innan Bo Xilai avsattes från sin höga maktposition inom Kinas kommunistiska parti bad han henne träffa honom. Då avslöjade han att det fanns planer på att förgifta hans andra fru, Gu Kailai och att den misstänkte gärningsmannen var Li Wangzhi, Bos son från hans första äktenskap. Li Danuy tror att det påstådda bevismaterialet skapats och planterats av den före detta polischefen Wang Lijun. En man som idag är dömd för att ha försökt mörklägga mordet på affärsmannen Neil Heywoods för att rädda Gu Kailai - som nu dömts för att ha förgiftat Neil Heywoods.

2012-41 s 27-28
"Har skandalerna stärkt eller skadat partiet"
Den forne politbyråmedlemmen Bo Xilai relegerades från Kinas politiska parti våren 2012. Han åtalas för maktmissbruk och mutbrott. Nu har det framkommit att han har många och starka anhängare främst i det kommunistiska partiets vänsterflygel, de så kallade neomaoisterna. Frågan är om skandalerna kring Bo Xilai stärkt eller försvagat partiet. Att ställa en politbyråmedlem av Bos kaliber inför rätta kan uppfattas som ett tecken på auktoritet. Den 8 november, två dagar efter det amerikanska presidentvalet hålls den 18:e nationella folkkongressen då Kinas högste ledare Hu Jintao efterträds av Xi Jinping.

Nepal
2012-41 s 28
"Maoistledare öppnar gerillastig för fotvandrare"
Förre maoistledaren Prachanda, som ledde ett uppror i Nepal, satsar nu på en helt ny verksamhet. Han har ordnat en turistled och en guidebok som gör det möjligt för turister att bokstavligen vandra i gerillans fotspår och se gömställen som användes för upproret. Avsikten är att locka mer turister till den fattiga nationen i Himalaya. Cirka 16 000 människor dog i det tioåriga inbördeskriget innan fred slöts 2006.
Prachanda fick sina idéer från rebellerna i Perus gerilla Sendero Luminoso och drömde om att skapa en kommunistrepublik.

Jamaica, Zimbabwe
2012-41 s 29
"Mugabe förolämpar Jamaica"
Mugabe har betecknat Jamaica som "ett land av marijuanarökare där kvinnorna nu tar makten eftersom männen alltid är slask" samt "ett land där männen bara vill sjunga och inte gå i skolan och många är "dreadlocked". Särskilt förolämpade är de tovigt lockade rastafarianerna. Robert Mugabe har rätt i att öns kvinnor haft framgångar. Kanske en lektion för det patriarkaliska Zimbabwe.
Troligen ville Mugabe ge igen för att den förre premiärministern uttalat sig milt kritisk om Zimbabwes regering och pläderat för en återgång till "frihetens fundamentala villkor" och "respekt för den legala processen".