Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 38

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37                      

Holland
2012-38 s 4
"Holländarna valde stabilitet"
Två EU-positiva partier lyckades erövra majoritet i det holländska parlamentsvalet. Det kom som en överraskning. Högerextremisten Geert Wilders parti backade rejält och de uppstickande Socialistpartiet gick inte framåt. Den högerliberale Mark Rutte behåller posten som premiärminister i Holland. Hans parti VVD fick 41 av 150 mandat vilket var ett mer än Socialdemokraterna, PvdA. En koalition mellan dessa två största partier verkar oundviklig.
De Gröna förlorade sju av sina 10 mandat.
Högerliberalerna stöder Angela Merkels politik och förespråkar drastiska sparåtgärder.

2012-38 s 4
"Ja till mitten, ja till Europa"
De holländska socialisternas drömmar sprack som såpbubblor i förra veckans allmänna val. Under många veckor före valet hade de stort försprång i opinionsundersökningarna. I stället röstade majoriteten av väljarna på de två stora partierna i mittfåran i dessa tider med skuldkris och svag tillväxt. Populister till vänster och höger vann inte väljarnas förtroende.

Frankrike
2012-38 s 5-6
"Tedispyt speglar ekonomisk oro"
Fralib, ett dotterföretag till Unilever som tillverkar te och tillsatser nära Marseille är ett av flera nedlagda fabriker där man intensivt debatterar reformeringen av landets arbetsmarknadsregler. Facket motsätter sig arbetsgivarnas krav på mer flexibla regler för att anställa och avskeda. Disbyten började när Unilever meddelade sina planer att stänga fabriken i september 2010 på grund av överkapacitet. Fabriken har ockuperats två gånger. Det kommunistiska CGT-förbundet stöder aktionerna. Facket begär att Unilever överlämnar till dem Elephant te-tillsats, ett varumärke som skapats lokalt och är väl etablerat i Frankrike. President Hollande har stött kravet.
Det finns en alternativ lösning med en entreprenör som vill köpa fabriken och tillverka potatischips, men facket vill fortsätta producera te.

Kosovo
2012-38 s 6-7
"Kosovo ännu inte självständigt"
Kosovo förklarade sig självständigt 2008 som en del av en överenskommelse med det nya landets uppbackare i väst. Överenskommelsen innebar att landets myndigheter skulle stå under övervakning av ett internationellt organ, the International Civilian Office (ICO). För landets regering innebar därför slutet på ICOs handledning den 10 september en orsak att fira landets fulla självständighet. Andra, däribland ett stort oppositionsparti menar att det handlar om mycket väsen för ingenting.
ICO kan förvisso visa upp en del framgångar för sin insats. ICO har hjälpt Kosovo att förbli stabilt och har puffat på den lagstiftning som ingick i den självständighetsplan som utformades av Martti Ahtisaari, den f d finske presidenten och mottagaren av Nobels fredspris. ICO övervakade således skapandet av nya kommuner (municipliteter), som ger serberna i söder och centrala Kosovo en del kontroll över sina egna affärsområden.
Men ICO förmådde inte att reducera korruptionen och kunde inte inkorporera Kosovos norra del som är bebodd av serber.
EUs polis- och rättskommission stannar kvar i landet och Kosovos säkerhet granteras fortfarande av den Nato-ledda fredsbevarande missionen.

Tyskland
2012-38 s 8
"Folkomröstning i Münster"
I Münster i tyska Westfalen ska invånarna folkomrösta om Hindenburgerplatsen. Ska stadens största torg åter kallas efter den politiker som hjälpte Hitler till makten? Den bittra striden visar också hur missnöjda en del konservativa politiker är med Merkels CDU.
Det handlar om ett grådammigt fält i Münsters centrum, som stadens myndigheter framhåller som den näst största öppna innerstadsytan i Europa. CDU-borgmästaren Markus Lewe var den förste som åter tog tag i frågan 2009. En historiker kommission med den kände nazistexperten Hans. Ulrich Thamer tillsattes.
Den 21 mars beslöt Münsters stadsfullmäktige med 54 röster mot 23 att döpa om platsen till Schlossplatz. Ett medborgarinitiativ som ville ha kvar det gamla namnet samlade snabbt in 15 123 namnunderskrifter. Man måste sätta historien i dess sammanhang. Under de senaste veckorna har tonen i debatten blivit allt fränare.

USA
2012-38 s 10-11
"Mexiko konkurrerar ut kineserna"
Nyheterna från Mexiko har länge dominerats av rubriker om huvudlösa kroppar, knarkbaroner och illegal invandring men faktum är att Mexiko har sin inflation under kontroll, balanserar sin budget och sköter sina skulder. Handeln med USA har sexdubblats sedan det nordamerikanska frihandelsavtalet NAFTA trädde i kraft 1994. Sedan i fjol har handeln med USA vuxit med 17 % till rekordomsättningen 461 miljarder dollar. Mexiko tävlar med Kina om att bli USAs näst största handelspartner efter Kanada.
den växande medelklassen har snabbt blivit en majoritet i Mexiko. Den köper varor från USA och förvandlas till en alltmer demokratisk, dynamisk och blomstrande amerikansk bundsförvant. Mexiko har växt från en lantbruksnation till en plats med sammansättningsfabriker och högt kvalificerad tillverkning.

2012-38 s 12
"Kineserna tar jobben - vems fel är det?"
Relationerna USA-Kina fortsätter att utgöra en kontroversiell fråga i den amerikanska presidentvalskampanjen. Romney påstår att den lokala tillverkningsindustrin i delstater som till exempel Ohio, hotas att slås ut av importen. Att en halv miljon tillverkningsjobb försvunnit sedan Obama blev president. Och Obama påstår att delar av Romneys förmögenhet är knutna till kinesiska investeringar.

2012-38 s 13
"Aung San Suu Kui besöker Clintons"
Aung San Suu Kui är inbjuden av Hillary Clinton och kommer att tillbringa två veckor i Washington. Hon behöver allt stöd som väst kan ge henne.
Ekonomin i Burman kan växa med mer än 10 % under nästa år och skapa miljontals nya arbetstillfällen i ett land där 26 % av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Flyget till Rangoon är fyllda med affärsmän lockade av affärstillfällen. Men utmaningarna är många, politisk instabilitet, korruption och brist på offentlig tillsyn, avsaknad av utbildning och kompetensutveckling och en usel infrastruktur.

Kina
2012-38 s 14-15
"Kinesiskt kaos i partitoppen"
Detta år har blivit ett "annus horribilis" för Peking. Den kinesiska regimen har drabbats av en stadig ström av politiska kontroverser, utrensningar och ryktesspridning, alltsammans desto mer nervpåfrestande som de förändringar i successionen som sker vart tionde år ska äga rum i höst, fast datumet ännu inte har avslöjats.
I årtionden har Kinas ledare efter Mao lett sin nations modernisering på basis av föreställningen att ekonomisk reform och liberalisering var möjlig, även önskvärd, utan en liknande förändring av Pekings förstelnade politiska system.
För trettio år sedan bländade framlidne Deng Xiaoping världen genom att använda sig av kapitalistiska redskap och metoder för att ställa om Kinas stagnerande centralstyrda ekonomi. Dengs "överenskommelse" med folket ledde till en fenomenal tillväxt. Nu är denna i upplösningstillstånd. Medelklassens ökade förväntningar kräver inte bara välfärd utan också politisk frihet. De är internetmedborgare som blivit medvetna om sina rättigheter. Ledarskapet har en trovärdighetskris och det är en fråga om liv och död för kommunistpartiet.

2012-38 s 15
"Mystisk frånvaro skapar rykten"
Kinas förväntade nye ledare Xi Jinping dök upp igen efter två veckors oförklarad bortavaro. Frånvaron skapade rykten om hans hälsa och stabiliteten i det kommande ledarbytet. Källor säger att Xi Jinping skadade sin rygg när han simmade tidigare i månaden och att han följt läkarens order att vila till sängs och undergå sjukgymnastik. När han åter dök upp hade han inte setts sedan den 1 september.

Indien, Näringsliv
2012-38 s 16-17
"Från jeans till Sari - med eget varumärke"
I sin egenskap av investmentbankir i New York City gick Poornima Vardhan klädd i de rätta kläderna: kontorsplagg, mingelkläder och jeans. När hon återvände till Indien insåg hon att hennes garderob var ungefär lika häftig som en amerikansk frukost. Utmaningen ledde till ett eget varumärke i sari. Hon tvingades öka sin garderob med 50 % där hon återkom till Indien.
Poornima Vardhan tillhör de tiotusentals indier som på senare tid har återvänt hem sedan Indiens ekonomi skjutit i höjden.
I Indien ska hon bära kurtor som är långa skjortor och churidar pajamas som är lätta bomullsbyxor medbreda dragband runt midjan. Tillsammans blir det churidar-kurta. En annan liknande persedel är shalwar kameez, båda plaggen är anspråkslösa och svala.
Anständighet är en annan viktig sak i Indien. Dekolletage tillåts men kvinnor ska inte visa sina knän. Den mest skrämmande utmaningen för en "återvändare" till Indien är att bära en sari. Det tar lång tid att lära sig hur man ska drapera den kring kroppen.

2012-38 s 20
"Indien Big Mac - utan kött"
2013 ska kött-fria produkter debutera i Indien. Sedan länge har McDonalds avstått från både ox- och svinkött av hänsyn till hinduerna, som håller kon för helig och muslimerna som anser att svin är smutsiga. I stället erbjuds indierna en serie vegetariska burgare som McAloo Tikki "burger" som är en kryddstark potatisburgare och McSpicy Paneer - en kryddad osthistoria. McDonald understryker att företaget "respekterar lokala kulturer" och anpassar sina "meny- och materfarenheter till lokala preferenser". Nästa år planerar snabbmatskedjan att öppna två rakt igenom vegetariska restauranger 2013 i sikhernas heliga styad Amritsar och i Kashmirstaden Katra. De inriktar sig på de miljontals pilgrimer som inte äter kött men som varje år vandrar eller reser till heliga platser.

Indien
2012-38 s 18-20
"Problemet Rahul Gandhi"
Rahul Gandhi den 42-årige arvtagaren till Nehru-Gandhi-dynastin, som länge har dominerat Indiens regerande Kongressparti är fortfarande den mest trolige premiärministerkandidaten för partiet vid 2014 års val. Dessförinnan, troligen inom några veckor, kommer han antagligen att tilldelas en ny post inom partiet.
Att nu befordra Rahul Gandhi ter sig i teorin meningsfullt för partiet. Han har länge setts som blivande efterträdare till Sonia Gandhi, hans mor och partiets ordförande. Han behöver tid för att visa ledaregenskaper innan kampanjen inför valet 2014 drar i gång.
Men problemet är att Rahul Gandhi ännu så länge inte har visat någon speciell fallenhet som politiker eller ens tillräcklig önskan för uppgiften.
Han har länge vägrat att ikläda sig en ansvarsfull position med motiveringen att han håller på med att omorganisera Kongressens ungdomsförbund samt gå i spetsen för regionala valrörelser, i båda fallen med usla resultat.
Han vill förbättra livskvaliteten för fattiga indier men vet inte hur. han har dåliga rådgivare som inte själva är förberedda på de trassliga verkligheter som indisk politik innebär.

Libyen
2012-38 s 21
"Libyen går framåt trots ambassadörsmord"
Mordet på den amerikanske ambassadören i Libyen och tre av hans kolleger tror ha utförts av salafister en extremt fundamentalistisk version av islam som går tillbaka till Mohammeds dagar. Mycket tyder på att dessa har vänner högt upp i samhället och eller att regeringen är för svag för att hantera dem kraftfullt. Det finns också andra lokala miliser som använder våld och skapar motsättningar och avskräcker investerare.
Men det har ändå gjorts framsteg särskilt på den politiska fronten sedan Gaddafi dödades för snart ett år sedan. I september utsåg den nyvalda nationalkongressen Mustafa Bushagur till premiärminister, en sekulär elingenjör som levt i exil i Kalifornien i 31 år. Han förväntas inom kort utse landets första demokratiska regering. Ett annat organ ska skriva en konstitution och ett parlament ska väljas inom 18 månader.
Att etablera lag och ordning är den svåraste och viktigaste uppgiften för den kommande regeringen. Salafisterna måste stoppas och det snabbt.

Syrien
2012-38 s 22
"Syrien testar giftgas i öknen"
Den syriske diktatorn Bashar al-Assads armé sägs enligt uppgifter till der Spiegel ha testat vapen i öknen nära Aleppo. Bärsystem för giftgasgranater ska ha blivit utprovade. 5-6 granater avsedda för kemisk krigföring uppges oladdade ha avfyrats från pansarvapen och flyg i närheten av forskningscentrat för kemiska vapen vid Safira där iranska och nordkoreanska experter sägs vara verksamma och där giftgaserna sarin och tabun samt senapsgas framställs och utprovas. I mitten av augusti utfärdade USAs president en tydlig varning: Om den syriska regimen sätter in biologiska eller kemiska vapen i konflikten kommer USA att svara med en militär aktion.

Egypten
2012-38 s 22
"Islamister anfaller egyptiska säkerhetsstyrkor med raketer"
Islamistiska krigare anfaller egyptiska säkerhetsstyrkor med raketer i deras högkvarter på norra Sinaihalvön. Israel fruktar att en ny operationsbas för terrornätverket Al Qaida kan uppstå på Sinaihalvön. Området gränsar till Israel och den palestinska Gazaremsan. Den nye egyptiska presidenten Mohammed Mursi står under hårt tryck att återta kontrollen över halvön.

Afghanistan
2012-38 s 23-24
"Rika afghaner köper egendom i Dubai"
Rika afghaner har kraftfullt ökat sina investeringar i golfemiraten. Det motiveras med en blandning av kommersiella överväganden och en oro för att säkerheten försämras i samband med att de internationella styrkorna drar sig tillbaka. Afghanistans makthavande elit har länge skaffat sig ett andra, tredje eller fjärde hem i Dubai som ett fotfäste i ett land med lyxiga butiker och säkra bostadsområden, bara tre timmars flygresa från Kabul. De är rädda för att president Karzais uttalanden om att bekämpa korruptionen ska få effekt och de flyr med sina tillskansade pengar medan tid är. En del av pengarna kommer från regeringskorruption, stöld av biståndspengar eller heroinsmuggling.
Det är tydligt att en del av de miljardtals dollar som USA och dess allierade satsat på den afghanska regeringen hamnat i privata händer och gött en helt ny form av oligarker. USA fruktar att en djupgående korruption och ständig kapitalflykt från landet ska göra det svårare att få en växande men skör krigsekonomi att röra sig i en mer hållbar fåra.

Arabvärlden
2012-38 s 25
"Även monarkierna känner av arabvåren"
Arabvärldens åtta monarkier har alla utom två lyckats bättre i att motstå folkligt tryck för demokrati än vad de arabiska republikerna har. Monarkierna låtsas inte att de är demokratier utan medger öppet att man utövar ärvd makt. De arabiska kungarna anses också varit klipskare än sin republikanska motsvarigheter.
Den överlevande oktetten av monarkier stärks av ekonomiska och strategiska faktorer. Sex av dem exporterar hela oceaner av olja. Alla är de nära allierade till USA.
De spenderar förmögenheter på PR-företag och lobbyister. Bara Bahrain har köpt tjänster för motsvarande 220 miljoner kr från företag i USA sedan den "arabiska vårens" början. Och är rasande över att oppositionen kan publicera brott mot mänskliga rättigheter gratis!
Golfstaternas monarkier är emellertid inte längre immuna mot protester. Bara Qatar är i stort sett opåverkat.

Narkotika, Latinamerika, Terrorism
2012-38 s 26-27
"Knark smugglas med ubåt"
En ny utmaning för USA och de latinamerikanska staterna är att narkotikaorganisationerna i skydd av Sydamerikas djungler bygger dieseldrivna undervattensbåtar. USAs myndigheter har upptäckt minst tre sofistikerade modeller som är kapabla att färdas under vatten från Sydamerika till USA. De kan frakta upp till 10 ton kokain från Ecuador till Los Angeles.
Dessa farkoster kan också användas av terrorister för att transportera anfallsvapen.
De som ska förhindra "anfallen" är en speciell amerikansk insatsgrupp med centrum i Key West och som hittills varit hemlig. Den pågående missionen kallas "Operation Martillo".

Haiti
2012-38 s 28-29
"Fattiga stöttas av personliga assistenter"
I byn Boucan Carre på Haitis högland bor många familjer som är mycket fattiga. Skulle personliga assistenter kunna hjälpa dem ur fattigdomen. Ett experiment ska genomföras för att ta reda på detta.
Hälften av hushållen har fått en "agent för utveckling av hushållet". En person som ska undervisa om hälsofrågor, vaccinationer, epidemier och finanstänkande. Personen ska vara socialarbetare, planerare och juridiskt stöd. Samhällets övriga 5000 hushåll ska fungera som kontrollgrupp. Om två år ska familjerna återigen granskas liksom deras barn och husen de bor i. Om effekten av assistenter förbättrar situationen kommer strategin att coacha folk att utvidgas till hela landet. Agenterna får betalt efter den förbättring de åstadkommer. Det är viktigt att familjerna medverkar. Det är de själva som ska åstadkomma förbättringarna. Först måste agenterna utbildas. "Mänskliga rättigheter är något helt nytt för dem".
Varje agent tilldelas 100 familjer och får 177 dollar per månad. För kriget för ett bättre liv på Haiti.

Iran
2012-38 s 30
"Högre pris för Rushdie"
En iransk stiftelse har höjt belöningen till den som lönnmördar författaren Salman Rushdie till ett belopp motsvarande 21,5 miljoner kronor från tidigare 18 miljoner. Belöningen utlystes efter det att den framlidne ayatollan Ruhollah Khomeini proklamerade en så kallade fatwa mot Rushdie 1989, där han fördömde romanen Satansverserna som hädisk och dömde honom till döden. Belöningen höjdes på grund av den 14 minuter långa trailer om profeten Mohammed som upprört den muslimska världen.

Australien
2012-38 s 31
"Assange får aboriginskt pass"
För att visa sin solidaritet med Julian Assange har Indigenous Social Justice Association, en aktivistgrupp i Australien, som arbetar för ursprungsbefolkningens suveränitet, tilldelat WikiLeaks grundare ett pass. Assange far tog emot passet vid en ceremoni. Det ska skickas till Ecuadors ambassad i London där han håller sig undan. Assange stöder organisationens sak. Passet är bara symboliskt.
Assanges far säger att Australiens myndigheter har övergett hans kontroversielle son.