Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 37

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36     

Brådskande maktskifte hos de tyska socialdemokraterna

Müntefering ersätter Beck som partichef, och Steinmeier blir socialdemokraternas kanslerkandidat.

ULRICH SCHMID
Berlin
Det krisdrabbade socialdemokratiska partiet i Tyskland genomförde i söndags ett omvälvande ledarbyte i ett försök att skapa entusiasm och gåpåaranda.
Partiets ordförande, Kurt Beck, avgick, och efterträddes av den f d parti- och fraktionsledaren, Franz Müntefering. Frank-Walter Steinmeier blir partiets kandidat till förbundskanslerposten.
Tanken är att Steinmeier och Müntefering, som båda är populära, ska stärka partiet och få det att sluta leden inför de allmänna valen nästa år.

Becks avgång kom som en överraskning även om det sedan länge stod klart att han var beredd att ge Steinmeier företräde som partiets kanslerkandidat. Müntefering, som är 68, har tidigare varit arbetsmarknadsminister och vicekansler under Angela Merkel, men han avgick i november 2007 för att ta hand om sin döende hustru. Han återkom till politiken i slutet av augusti.
Steinmeier, som är 52 och liksom Merkel en av Tysklands populäraste politiker, sade i ett tal i söndags att tiden är mogen för ”en nystart”.
”Vi måste sätta punkt för kriget mellan olika fraktioner inom partiet och mellan enskilda personer”, sade Steinmeier med hänvisning till bittra och offentliga dispyter inom det socialdemokratiska partiet sedan Beck tog över ledarskapet i maj 2006. ”Jag är beredd att i egenskap av partiets kanslerkandidat gå i spetsen för denna kampanj”, tillade Steinmeier på en presskonferens efter partimötet.

Ledarskiftet i den tyska socialdemokratin sätter punkt för månader av spekulationer om Becks öde. Han har vacklat mellan att stödja en reformkurs eller en tydligt populistisk kurs, vilket skapade oreda och oenighet i partiet, som ingår i Merkels regeringskoalition.
Beck, som är regeringschef i delstaten Rheinland-Pfalz, har inte lyckats ena partiet, som började falla sönder så snart den förre förbundskanslern, Gerhard Schröder, avgick från alla sina poster och lämnade politiken efter att ha förlorat mot Merkel i september 2005. Partiet har sedan dess haft tre ordförande.
Beck lyckades inte heller stoppa raset i väljarstöd och medlemsflykten. Enligt aktuella prognoser skulle partiet få mindre än 23 procent (jämfört med 33 procent i valet 2005), om det vore val idag. Det konservativa blocket får 38 procent i samma mätning.

Müntefering är en av få partiföreträdare som har en chans att laga sprickorna före nästa allmänna val. Han avgick som partiordförande för två år sedan på grund av de inre kontroverserna, och därefter lämnade han politiken helt och hållet för att ta hand om sin fru. Hon dog i somras i cancer. Sedan han kom tillbaka i politiken har han fört en aktiv kampanj för partiet inför de kommande regionvalen i Bayern och för den reformkurs, som Gerhard Schröder förespråkade.
Müntefering har tidigare haft nära samarbete med Steinmeier, som var Schröders stabschef 1999-2005 innan han utnämndes till utrikesminister.
Både Müntefering och Steinmeier spelade viktiga roller i arbetet att driva igenom Schröders Agenda 2010. Detta reformprogram, som infördes 2003, syftade till att minska arbetslösheten genom att reducera de sociala välfärdsförmånerna. Den traditionellt vänsterinriktade falangen i partiet motsatte sig programmet.

Müntefering väckte en het debatt 2005 om det tyska näringslivets roll i Tyskland. Han jämförde några investerare med ”gräshoppor”. Hans kommentarer skrämde många i det privata näringslivet, men bedömare misstänker att debatten var ett redskap för att locka tillbaka missnöjda socialdemokrater, inte ett uttryck för en planerad vänstergir.
Just när Schröders reformer började ge resultat och arbetslösheten minskade markant ändrade Beck kurs och anammade en mer populistisk vänsterpolitik för att hejda det nya Vänsterpartiets frammarsch.
Vänsterpartiet, som består av missnöjda, västtyska fackanslutna, traditionella vänsterväljare och f d kommunister från östra Tyskland, har lyckats undergräva socialdemokraternas väljarstöd. Vänsterpartiets ledning påstod att Schröder hade styrt partiet mot mitten och försummat partiets rötter i den traditionella vänstern.
Vänsterpartiet, som leds av Oskar Lafontaine, f d finansminister i Schröders första regering, har börjat vinna mark i västra Tyskland, vilket är en varnande signal till socialdemokraterna om att Vänsterpartiet når långt utanför f d DDR.
Ju mer Vänsterpartiet stiger i opinionsmätningarna desto mer splittrade blir socialdemokraterna.
Förra veckan presenterade 60 socialdemokratiska parlamentariker, som företräder partiets vänsterfalang, ett valprogram som vill öka statens utgifter, stärka stödet till fattiga och arbetslösa och höja skatterna för medel- och höginkomsttagare. Förslaget mötte hård kritik från finansminister Peer Steinbrück, som är socialdemokrat.
© 2008 TEMPUS/Neue Zürcher Zeitung