Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

SEYRE   BASLAMADAN

        ONCE   

Istanbul  

erkanalpugan@hotmail.com 

Rüzgar 25 knot un üstüne çıkmışsa tehlike başlıyor demektir.  

YELKENLİ TEKNE İLE SEYİR YAPARKEN KULLANILAN KUMANDALAR

Aganta:

İskota gibi halatların geçici olarak tutulması.

Alesta:

Yapılacak işe hazır ol kumandası.

Arya:

Çubukların,serenlerin ve yelkenlerin aşağı indirilmesi.

Fora:

Bir yere bağlanmış halatların çözülmesi için verilen kumanda.

Hisa:

Bir yelkeni veya çubuğu yukarı basmak,kaldırmak.

Viya:

Belirlenen bir rota veya kerterizde seyretmek.

Volta:

Halatın bedenini ve çımasını babaya,çubuğa bağlamak.

Yürütmek veya kasmak:

Yekeyi rüzgar üstüne çekerek tekneyi rüzgar yönünden daha çok açıp seyretmek.

SEYİR YÖNLERİ

BAĞLAR  

Bir halatın kısa olan, bağ yapılan ucuna çıma, yük taşıyan uzun kısmına beden denir. Bağ veya düğüm, çıma ile beden arasındadır. Halattaki açık bir halka doblin diye adlandırılır. Bu halka kapatılırsa kroz olur. Kroz bedenin üstünden geçerse, üsten kroz, altından geçerse alttan kroz olarak adlandırılır. Bir halatın başka bir halat veya cismin etrafından geçmesine

 volta denir.

Bağ kullanılacağı yere ve işe uygun olmalı ve kolayca çözülebilmelidir.

Bir yelkenci  Korpi, Camadan, Foralı camadan, Kazık bağı, ızborça ve Koç boynuzu bağlarını mutlak bilmelidir.

KORPİ BAĞI

Bu bağ genellikle ıskotaların uçlarına ( çımalarına ) ve mandarlara yapılır. Halatların ucunun makaralardan çıkmasını engeller.

Bir halatı flok makarasından yada mandar köprüsünden geçirin, çımasıyla üstten kroz yapın, krozu elinizle tutup,çımayı bedenden dolayıp volta atın ve çımayı oluşan halkanın içinden geçirip sıkıştırın. Sekiz sayısına benzer bir bağ oluşur.

CAMADAN BAĞI

İki halatı bir birine bağlamada kullanılır.

Halatın birini sağ elinize, diğerini sol elinize alın. sol elinizdekini sağdakinin üzerinden getirin dolayın, devamla sol elinizdeki halatı sağdakinin altından geçirip yine üstüne alıp dolayın ve sıkıştırın. Halatların kalınlıkları veya  yapıldığı malzemeler farklı ise bağ iş görmez.

FORALI CAMADAN BAĞI

KAZIK BAĞI

Halatların direk, baba ve usturmaçaların vardevelalara bağlanmasında vb. kullanılır. Halatta sürekli gerilim olmaması halinde gevşeyebilir. Çıma uzun tutulursa gevşemesi güçleşir. Gerektiği zaman voltalı kazık bağı atarak iş sağlama alınabilir. Burada bağ yapıldıktan sonra ikinci bir kazık bağı bedene yapılır.

Halatı direğe dolayın, çımasını beden üzerinden geçirip, kroz içinden alın ve her iki ucu çekip gerin.

IZBARÇO BAĞI 

Ön yelkenlerin ıskota halatlarının bağlanmasında, kıç halatlarının babalara bağlanmasında vb.kayıp sıkışmayan kroz yapmak için tercih edilir. Kolayca açılabilir.

Küçük bir üstten kroz yapın, sol elinizle krozu tutun, çımayı sağ elinize alıp krozun içinden geçirin, sonra çımayı bedenin altından geçirip ilk yapılan küçük krozun içinden geçirip bedeni ve çımayı çekerek sıkın. Açarken krozu bedene doğru itmeniz gerekir.

KOÇ BOYNUZU BAĞI

YELKENLERİ DONATMAK ve BASMAK

Ana yelkeni ve floku olan Bir teknede yelkenleri donatmaya kıçtan başlanır.

ANA YELKENİ DONATMAK  

Yelkenleri donatmadan önce ilişken olabilecek  her şey ortadan kaldırılıp etraf toparlanmalıdır.

( Güvertede çalışırken hatch kapaklarını kapatın.)

Yelkenin karula köşesini,  ( yani alt ön ucunu) ve iskota köşesini  ( yani alt arka ucunu) bulun. Yelkeni  bumba ya bağlamadan önce karula köşesinin baş tarafa, iskota köşesinin kıç tarafa geldiğinden emin olun. Karula köşesini direkle bumbanın birleştiği yerdeki karula pimine bağlayın. Yelkenin alt yakasındaki kalın şeridi bombadaki kanala sokun ve bumbanın kıç tarafındaki ucuna doğru çekin. İskota köşesini bumbaya sabitleyin. Yelkenin alt yakası kırışıklık olmayacak şekilde gerilmelidir. Gün görmez   ( kıç gradin )  yakasındaki ceplere çıtaları yerleştirin. Camadan halatları eğer hava rüzgarlı ve seyir  e çıkacaksanız donatılabilir. Camadan halatları yelkeni küçültmenizi sağlayacaktır. Seyir e çıkılmayacaksa ana yelken toplanıp bumba ya naylon bir iple  foralı camadan bağı kullanarak bağlanmalıdır.

 FLOK YELKENİ DONATMAK  

Farklı büyüklüklerde floklar olabilir. Önce hangisini kullanacağınıza karar verin. Hava rüzgarlı ise küçük, rüzgarsız ise büyük bir yelken veya cenova kullanabilirsiniz. Burada dikkat edilecek konu cenova gibi büyük bir yelkende iskota halatlarını çarmıkların dışından geçirmek olacaktır.Küçük yelkenlerde iskota halatları çarmık içlerinden geçirilir.

Karula köşesini  ( Ön alt köşeyi )  teknenin başındaki yerine bağlayın. Flok yelkenin baş istiralya ya bağlanan orsa yakasında bulunan plastik veya metal kancaları alttan başlayarak istiralya ya geçirin. Orsa yakasının düzgün olmasına dikkat edilir. Kancalar da düzgün ve kolayca hareket edebilir olmalıdır. Yarış teknelerinde flok yelkenler kancalarla tutturulmaz, orsa yakası bastırması baş istiralya üzerindeki oluğa  takılır.

Yelkenin iskota köşesine, ( arka alt köşesi ) iskota halatlarını izborça bağı kullanarak  ( iskele sancak) ayrı ayrı bağlayın. Eğer cenova donatıyorsanız, iskota halatlarını vardevela telinin üstünden ve çarmıkların dışından geçirin. Flok küçükse iskota halatları çarmıkların içinden alınmalıdır. İskota halatları yönlendirme makaraları ve halkalardan geçirilip halat ucuna korpi bağı ( sekiz bağı ) yapılır.

 Flok basılı değilken denize uçmaması için baş istiralya yada vardevela demirlerine  ( putelere )  foralı camadan bağı ile bağlanmalıdır.  

ANA YELKENİ BASMAK  

Ana yelken basılırken teknenin başını rüzgar üstüne çevirmeliyiz.

Bumbanın düşmemesi  için mantilya  ( balançina )  halatı  bağlı olmalı  ve bumbanın iskele sancak yapmaması için  ana yelken iskotasının arabası teknenin ortasına sabitlenmeli. 

Ana Yelkenin karula köşesini  ( Alt ön ucu ) direkle bumbanın birleştiği yerde ki karula pimine bağlayın.  Orsa yakası gergisi   ( kaningam )  varsa donatılmalıdır.  Yelkenin bumba yakası bumbaya bağlanarak iskota köşesinden bumba ucuna sabitlenmelidir. Ana  Yelkenin üst kısmından başlık   ( çördek )  köşesi, orsa yakasındaki gradin halatını  ( yelkenlerin yakalarına dikilen halat )  direğin arka yüzündeki kanala sokun ve ana yelken mandarını yelkenin  ( çördek köşesinden )  ucuna bağlayın veya kilitleyin. Ana yelkenin güngörmez  ( kıç gradin )  yakasında bulunan çıta ceplerine çıtaları doğru olarak koyun.

 Ana yelkeni basmak için üç kişi gerekir. Biri mandarı basarken, diğeri orsa yakasını direkteki kanala sokar. Dümencinin de tekneyi rüzgar üstünde tutması gerekir. Yelken basıldığında orsa yakası düz ve gergin olmalı, yelken gurcata veya başka bir ilişkene takılmamalıdır. Ana yelkenin direğin tepesine kadar basıldığını anlamak için mandarın

 üzerine bir işaret koymakta fayda vardır. İşlem bitiğinde mandarı koç boynuzuna, bağı üst boynuza gelecek şekilde sabitleyin. Alt yapmanız halinde kayabilir. Yelken basıldığında mantilya halatını boşlayın. Halatları gam yapmadan roda edip sabitleyin. 

FLOK YELKENİ BASMAK  

Flok mandarını yelkenin başına bağlayın veya kilitleyin. Mandarın baş istiralya ve gurcatalara dolanmamasına dikkat edin. Mandar gergin olursa dolaşmaz. İskota halatlarının başta olmasını unutmayın.  Şimdi mandarı çekerek yelkeni basın.  Orsa yakasında ve kancalarda dönüklük olmamalıdır.  Yelkenin orsa yakası tam olarak gergin olmalı, kancalar arasında potluk olmamalıdır. İşlem bitince mandarı koç boynuzuna bağlayın ve halatın kalanını sarıp asın.

YELKENLERİ TOPLAMAK  

YELKENLERİ BİÇİMLEME  

Yelkenlerin yüzeyleri üç boyutludur, bir uçak kanadı gibi hava akımını sağlayacak eğime sahiptir ve bu tor adını alır. Bir yelkeni yere serdiğinizde yüzeyi kumaş gibi düz olmaz katlanır ve buruşur.

 Yelkenin bu şekli ve denizcilerin seyirde vermiş oldukları şekil çok önemlidir.

Yelkenin biçimi, seyir sırasında rüzgarın açısına, hızına ve ne kadar güç gerektiğine bağlı olarak sürekli ayarlanır. Yelken dolu hale geldiğinde daha çok güç elde edilir. Yelken biçimi düzleşip doluluk azaltıldığında, güç de azalır.  Yelkenler rüzgarın az olduğu zaman  dolu, şiddetli rüzgarda ise düz hale getirilerek kullanılırlar. 

Rüzgar üstüne giderken yelkenler düz, rüzgar altı seyirde dolu olurlar.

Denizciler mandar,arka yaka gergisi,  orsa yakası gergisi  ( kanigam ), iskota,direğin eğilmesi, pupa palangası, araba, ön yelken yönlendirme makarası  ( ön, arka, iç ve dış )  gibi araçlarla yelkeni rüzgar ve hava şartlarına göre büyüklüğünü de  camadana vurarak   ( küçülterek)  biçimlendirirler.

MANDAR - ALT YAKA GERGİSİ - ORSA YAKASI GERGİSİ  ( KANİNGAM )  

 DİREĞİN EĞİLMESİ

PUPA PALANGASI

  ÖN YELKEN YÖNLENDİRME MAKARASI ( ÖNE ve ARKAYA )

  RÜZGAR DÜMENİ VE ARABA

  TEKNENİN RÜZGAR ALTINA KAÇMASI

  ÖN YELKEN İÇİN İÇ VE DIŞ KIZAKLAR

YELKEN ALANI

  ÖN YELKENE CAMADAN VURMAK

  ANA YELKENE CAMADAN VURMAK

 

TRİM REHBERİ  

 Rüzgar üstü (sıfır- 6 knot)

Rüzgar üstü (7-14 knot)

Rüzgar üstü (15<   knot)

Rüzgar altı yelken seyri

 RÜZGAR ÜSTÜ  YELKEN SEYRİ

0 - 6 KNOT  RÜZGARDA

 7 - 14 KNOT RÜZGARDA

 15 - <  RÜZGARDA

  RÜZGAR ALTI YELKEN SEYRİ

Hit Counter

SiTE HARiTASI

                                    

DENİZLER_________________________   

DENİZ KIYILARI____________   

 

AK DENİZ KIYILARI  

EGE DENİZİ KIYILARI

MARMARA DENİZİ KIYILARI

KARADENİZ KIYILARI

DENİZLERİ ETKİLEYEN OLAYLAR___   

ATMOSFER

METEOROLOJİ  

RÜZGARLAR

AKINTILAR

DALGALAR

SİS

YAĞIŞ

HAVA TAHMİNİ_____________

DENİZLERDEKİ CANLILAR___________   

BALIKLAR_______________________   

DENİZ BALIKLARI_______________________    

AKYA    

AY BALIĞI

BALON BALIĞI

BARBUNYA

BERLAM

ÇAÇA

ÇAMUKA

ÇİPURA - ALYANAK  

ÇİTARİ

DENİZ ATI

DENİZ İYNESİ

DİL BALIĞI

DÜLGER BALIĞI  

EŞKİNA ( TAŞ BALIĞI )

FENER BALIĞI  

GELİNCİK

HAMSİ

HANİ BALIKLARI

HOROZ BİNA

İNCİ BALIĞI

İSKARMOZ ve BARAKÜDA

İSKORPİT  

İSPARİ   

İSTAVRİT   

İSTRANGİLOS

İZMARİT

KAĞIT BALIĞI

KALKAN

KARAGÖZ  

KAYA BALIKLARI  

KAYIŞ BALIĞI

KEFAL

KILIÇ BALIĞI  

KIRLANGIÇ BALIKLARI  

KİRPİ BALIĞI

KÖPEK BALIKLARI  

KOLYOZ  

KORDELA BALIĞI

KUM BALIĞI

KUPES  

KURBA BALIĞI

LAPIN - ÇIRÇIR - KİKLA - GÜN - ÖRDEK

LEVREK   

LİPSOZ  

LÜFER  

MALTA PALAMUTU

MELANURYA

MERCAN BALIKLARI  

MERSİN BALIKLARI  

MEZİT - MEZGİT  

MİNAKOP  

ORKİNOS ( TON BALIĞI )  

PALAMUT - TORİK   

PASPAS BALIĞI   

PİSİ BALIĞI

RİNGA

SARDALYA   

SARI GÖZ

SARI AĞIZ

SİNAGRİT  

TAŞ EMEN ( EMİCİ BALIKLAR )

TEKİR   

TİRSİ   

TRAKONYA   

USKUMRU   

UÇAR BALIKLAR

ÜZGÜN BALIĞI

VANDUZLU BALIK

VARSAM   

YILAN BALIKLARI

ZARGANA   

YUMUŞAKÇALAR  

KABUKLULAR   

DENİZ BİTKİLERİ   

DENİZCİLİK____________________   

YÜZME  

TEKNELER________________________   

TAŞIYICI BÖLÜMLER  

YÜRÜTÜCÜ BÖLÜMLER  

TAMAMLAYICI UNSUR  

NAVİGASYON ( SEYİR )  

DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ 

YELKEN SEYİR'İ___________________   

KUVVETLERİN ANALİZİ  

YELKENLİ TEKNE HAREKETİ  

YELKENLİ TEKNE DENGESİ  

SEYİR'E BAŞLAMADAN ÖNCE   

SEYİR'E ÇIKIŞ ve DÖNÜŞ  

RÜZGAR ÜSTÜ SEYİR  

RÜZGAR ALTI SEYİR  

ALABORADAN KURTULMAK   

T.C. AMATÖR DENİZCİLİK MEVZUATI_______________   

AMATÖR TEKNELERE İLİŞKİN HÜKÜMLER   

AMATÖR DENİZCİLERE İLİŞKİN HÜKÜMLER   

AMATÖR DENİZCİ SINAVINA GİRECEK OLANLARIN BİLMESİ GEREKEN BİLGİLER.      

BALIKÇILIK____________________________________   

OLTACILIK   

MAKİNE İLE BALIK AVCILIĞI  

AĞCILIK ve BALIK AĞLARI   

BALIK YEMEKLERİ    

DALGIÇLIK TEKNİĞİ____________________   

SU ALTI FİZYOLOJİSİ   

SU ALTI FİZİĞİ   

İLK DALIŞ ARAÇLARI   

ALETLİ DALIŞ ARAÇLARI   

DEKOMPRESYON ZAMANI  ( SIFIR ZAMANI )   

SU ALTI TEHLİKELERİ   

HİPOTERMİYA   

SU ALTI FOTOGRAF ve FİLİMCİLİĞİ  

SU ALTI TÜFEK ve ZIPKINLA BALIK AVLAMA TEKNİĞİ