Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 41

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41   

Nu är det dags att utse de nya ledarna

Lissabonfördragets chanser att träda i kraft har stärkts med Irlands ja. Nu skiftar debatten fokus på kandidater till de två nya toppjobben i EU som president och utrikesminister.

STEPHEN CASTLE och STEVEN ERLANGER
London
Irlands ja till EUs Lissabonfördrag ger äntligen grönt ljus, eller åtminstone gult, till inrättandet av en mäktig presidentpost, med vars hjälp unionen hoppas få större inflytande på den internationella scenen.
Frågan är bara om Europas stats- och regeringschefer verkligen vill ha en stark EU-president. Unionen står nu inför krångliga diskussioner om hur mycket makt och inflytande den nye presidenten ska ha och om ämbetet ska tillfalla en politisk stjärna – som f d premiärministern Tony Blair – eller någon mer grå, teknokratisk person.
Medlemsländernas ledare ska besvara frågan så snart som möjligt, och deras beslut kan bli avgörande för om EU verkligen får en större roll, som bättre matchar USA och växande maktcentra som Kina, Ryssland, Indien och Brasilien.

Lissabonfördraget, som i första hand syftar till att förenkla beslutsgången och reformera unionens skrangliga strukturer, ger också ordföranden för Europeiska rådet två och ett halvt års mandat. Om fördraget slutligen godkänns av polacker och tjecker får EU även en gemensam utrikesminister, som ska ansvara för både politik och biståndspengar, och en ny europeisk diplomatisk kår.
De två nya posterna blir underordnade medlemsländernas ledare, och positionen som EU-kommissionens ordförande, som för närvarande innehas av José Manuel Barroso, kommer att vara kvar. Personerna som får de två nya ämbetena får mycket goda möjligheter att spela mycket viktiga roller, eftersom de kommer att bli Europas ledande ansikten utåt.

EU-parlamentet får också större befogenheter enligt Lissabonfördraget. Parlamentet är EUs enda folkvalda institution, och dess ökade makt är ett försök att förbättra den demokratiska legitimiteten.
Fördraget, förutsatt att det träder i kraft, ”är en fantastisk succé”, säger den franske akademikern Justin Vaïsse vid Brookings Institution. ”Mycket beror på de män och kvinnor som utses till dessa poster och på hur de själva definierar dem och utövar sin auktoritet. Ingenting blir emellertid till det bättre om inte Europas tre stora länder samordnar sig och samarbetar bättre”, säger Vaïsse, som refererar till Frankrike, Storbritannien och Tyskland.
När EUs ledare samlas till toppmöte denna månad står de således inför valet att utse en stark ledarperson, som får förtroendet att företräda dem, eller en mer undergiven frontfigur.

Den nye presidentens identitet är avgörande för hur jobbet definieras, påpekar Katinka Barysch, biträdande chef hos forskningsinstitutet Center för Europeisk Reform i London. ”En person som Tony Blair vill inte prata om sådant som liberalisering av tjänstemarknaden, han vill prata om Iran med president Barack Obama”.
Europeiska unionen hävdar att den vill spela en större internationell roll, men de nationella ledarna inser att en stark, karismatisk person skulle överskugga dem och kanske förskjuta unionens tyngdpunkt.
Det finns inga givna kandidater. Men de politiker som betraktas som troliga kandidater är också de mest kontroversiella. Bland dem finns förutom Tony Blair: Jan Peter Balkenende, François Fillon, Herman Van Rompuy och Jean-Claude Juncker, d v s regeringscheferna i Holland, Frankrike, Belgien och Luxemburg. Andra intressanta namn är Paavo Lipponen och Felipe Gonzalez, f d premiärministrar i Finland respektive Spanien, samt Finlands f d president, Martti Ahtisaari.

Blair ledde visserligen det brittiska Labourpartiet till tre valsegrar, men han stöds inte av majoriteten av Europas vänster-mittenpartier, som inte har förlåtit honom för hans roll i Irakkriget. Storbritannien står dessutom utanför flera viktiga samarbetsområden, som exempelvis valutaunionen. Och Blairs efterträdare, Gordon Brown, kommer med stor sannolikhet att förlora nästa val till de konservativa och David Cameron, som är djupt skeptisk mot fortsatt europeisk integration.
Men med eventuellt undantag för Fillon är Blair ändå det enda ”stora” namnet som än så länge har dykt upp i de informella diskussionerna. Hans anhängare understryker att Blair skulle kunna fungera väl tack vare hans goda relationer med Barroso och flera av Europas ledare. De mindre EU-länderna befarar emellertid att Blair skulle komma att favorisera de stora länderna, vilket oundvikligen skulle reducera de mindre ländernas inflytande.

Fillon, som närmar sig slutet av en framgångsrik tid som regeringschef, har redan visat att han förmår arbeta tillsammans och nära en befallande och ibland irriterad ledare, den franske presidenten Nicolas Sarkozy.
Men Sarkozy och den nyligen omvalde tyska ledaren, Angela Merkel, måste godkänna den person som får uppdraget, och ingen av dem vill se sig överskuggad. Sarkozy har uttalat sig positivt om Blair, men det är oklart exakt hur han tänker idag. Merkel har aldrig varit entusiastisk i fråga om Blair, men hon har mjuknat något i diskussioner med Sarkozy, uppger en europeisk diplomat.
Ledaren för forskningsinstitutet Terra-Nova i Paris, Olivier Ferrand, säger att Sarkozy stöder Blair, därför att den brittiske ledaren skulle stärka de stora medlemsländernas inflytande i den utvidgade unionen.

Förutom personfrågan finns politiska avvägningar att göra. Man måste exempelvis balansera höger och vänster samt små och stora medlemsländer. Om presidenten kommer från ett höger-mittenparti kommer utrikesministern förmodligen från ett vänsterparti. Merkel vill ha en kvinna på en av posterna, och i så fall är Greklands utrikesminister, Dora Bakoyannis, och Österrikes f d utrikesminister, Ursula Plassnik, möjliga kandidater.
”Vi vill inte ha en stark personlighet som Tony Blair och en lika stark person som utrikesminister, därför att då kommer de att konkurrera med varandra”, säger Barysch hos Center för Europeisk Reform. ”Vi gör oss redan löjliga på den internationella scenen med alla våra olika röster”.
© 2009 TEMPUS/The New York Times