Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 28

Tidskriften

 2009: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
 2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 27  

EU
2010-28 s 3-4
"Värre än Wall Street!"
Europas skakiga banker kan i värsta fall dra ner världen i en ny recession. De flesta av Europas bekymmer är hemmagjorda. Europas smutsiga hemlighet är att dess banksektor är bra mycket vätte däran än Wall Street. Europas ledare är nu nervösa för de pengar som de har öst in i skuldtyngda länder som Grekland. Europas banker har fört över 2500 miljarder dollar i eurozonens fem svagaste ekonomier, Grekland, Spanien, Irland, Portugal och Belgien. Europas problem var mycket förutsägbara. I många länder omges bankernas balansräkningar fortfarande av hemlighetsmakeri. De är fulla av dåliga skulder, men fortsätter sin verksamhet och betalar bonusar och utdelning till ägarna. Det fortsätter att brinna i Europas finanshus. Gilles Moec, analytiker hos Deutsche Bank, varnar för att Europas riskerar att förvandlas rill ett svart hål i världsekonomin.

Frankrike
2010-28 s 5
"Sarkozy kan andas ut och ta nya tag"
Frankrikes socialminister Eric Woerth friades från misstankar om medhjälp till skattebrott. Han misstänktes för att ha sett till att Liliane Bettencourt, arvtagerska till kosmetikföretaget L'Oréals förmögenhet, behandlades välvilligt av skattemyndigheten när han var budgetminister. Den nu publicerade utredningen finna emellertid inga bevis för detta.

2010-28 s 5
"Pensionssystemet som Woerth ska ändra på"
Ingen begriper hur det franska pensionssystemet ska finansieras. Fransmännen lämnar arbetslivet mycket tidigare än de flesta andra européer. Den verkliga genomsnittliga pensionsåldern är 58,7 år. I Tyskland är motsvarande ålder 62,1 år. I USA 64,6 år. I japan 69,5 år. En fransk pensionär lever i genomsnitt 24 år som pensionär. Genomsnittet för OECD är 18 år. Det finns också i Frankrike en uppsjö av specialregler som gör att vissa yrkesgrupper som brandmän, lokförare och arbetande mammor till tre eller fyra barn kan pensionera sig ännu tidigare. Många löntagare kan avgå med full pension redan i början av 50-årsåldern.

Spanien
2010-28 s 6-7
"Spanien hoppas på rödgult uppsving"
Äntligen något att prata om förutom krisen. Många spanjorer hoppas att VM-triumfen ska gynna landets ekonomi. En sak är i varje fall säker, och det är att David Villa och Co hjälpte till att bota den allmänna håglösheten. Spanien har roligt igen. 200 000 spanjorer förvandlade centrala Madrid till en jättelik festlokal efter VM-segern. Den rödgula flaggan, jublet, tutandet och vrålandet befriade Spanien från en djup depression. Spanien behöver verkligen ett ekonomiskt uppsving. Spanien var landet som för bara några få år sedan hade en verklig boom men nu har arbetslösheten stigit till över 20 procent och bland ungdomar är den nästan dubbelt så hög.

Frankrike
2010-28 s 9
"Förbud mot burka"
Den franska nationalförsamlingen röstade i tisdags ja till en lag som förbjuder bärande av heltäckande slöja, det vill säga burka eller niqab på offentliga platser. Det belgiska parlamentet planerar en liknande lag och även i Spanien inom offentliga byggnader. Det franska förbudet ska i september behandlas i senaten som också väntat godkänna det.

Italien
2010-28 s 9
"Räd mot maffian"
Den italienska polisen grep i tisdags drygt 300 personer, däribland lokala ämbetsmän och byråkrater och beslagtog pengar, vapen och narkotika för flera miljoner euro. Det var myndigheternas hittills största räd mot brottssyndikatet 'Ndrangheta. Organisationen har sin bas i Kalabrien och mannen som tros vara högste chef, Domenico Oppedisano, greps där i gryningen. 'Ndrangheta misstänks ha infiltrerat företag, politik och den lokala administrationen i Lombardiet, enligt det italienska inrikesministeriet.

Rumänien
2010-28 s 9
"Nya EU-medborgare"
Rumäniens statschef vill att hans land ska ha fler invånare. För att uppnå detta använder han en mycket ovanlig metod. Han delar nämligen ut rumänska pass till hundratusentals fattiga moldavier, som inte har något emot att bli medborgare i EU-landet Rumänien, eftersom det ger dem möjlighet att söka arbete i vilket EU-land som helst. Det är inte Rumänien som hägrar utan möjligheten att komma in i ett Schengen-land och därmed fritt val bland 27 EU-länder.
Redan har nästan en halv miljon moldavier lämnat fosterlandet där BNP per capita ligger på Sudans nivå. Omkring 120 000 av Moldaviens 3,6 miljoner invånare har skaffat sig rumänska pass, och drygt 800 000 har lämnat i passansökan. Folkmängden är 3,6 miljoner invånare. För att klara anstormningen har Rumänien öppnat två nya konsulat i städerna Balti och Cahul - allt på Es bekostnad.
Romanian Passports For Moldovans-Entering the EU Through the Back Door

Storbritannien
2010-28 s 10
"Överdrift eller lögn?"
Den brittiska regeringen överdrev avsiktligt uppskattningen av antalet misstänkta massförstörelsevapen i Irak efter terrorattentaten 11 september 2001, sade en brittisk före detta diplomat när han hördes av personer som utreder Storbritanniens roll i kriget i Irak. Carne Ross, som var placerad i FN och ansvarig för Storbritanniens Irak-politik från 1997 till 2002 sa att den brittiska regeringen överdrev vapenhotet.

Israel, Palestina
2010-28 s 10
"Ännu en hjälpbåt på väg"
Ett libyskt fartyg med last till Gazaremsan ligger drygt 10 mil utanför den palestinska enklavens kust. Fartygets kapten rapporterade att det var problem med båtens motor och enligt de israeliska myndigheterna hade han bestämt sig för att gå till en egyptisk hamn. Men den libyska grupp som har hyrt båten uppger att Gaza är målet.

Zimbabwe
2010-28 s 10
"Diamanter ska rädda ekonomin"
Zimbabwes president, Robert Mugabe, vill sälja sitt lands diamantreserver för att stimulera ekonomin. Zimbabwe kan, enligt Mugabe, tillgodose en fjärdedel av världens efterfrågan på diamanter. Problemet är att Zimbabwe inte får internationellt tillstånd att sälja diamanter på grund av anklagelser om mord, massaker och korruption och inblandning av enheter ur armén.

Iran
2010-28 s 11
"Iran har lärt sig att leva med sanktioner"
Israels president Netanyahu tror att det enda som påverkar Iran är militärt hot från USA. Iran avfärdar de skärpta sanktionerna. Sanktionerna kanske försenar atomprogrammet men de kan aldrig stoppa det, sa Irans atomchef i förra veckan. Netanyahu sa också att han inte tror att man lyckas nå fram till en lösning med en palestinsk stat till 2012.

2010-28 s 12-13
"Statens tjänare smugglar ostraffat"
Revolutionsgardets svarta marknad påverkas inte av FNs och USAs sanktioner. Den senaste omgången FN-sanktioner syftade till att straffa Revolutionsgardet men de slår snarare mot legitima affärer och lämnar fältet öppet för Revolutionsgardet. Denna organisation har ungefär samma struktur som ett maffianätverk med dussintals till synes legitima frontföretag som döljer olagliga verksamheter eller fungerar som penningtvätterier. Revolutionsgardets affärsverksamhet började för mer än 20 år sedan efter kriget mellan Iran och Irak. Dess inblandning i smugglig började direkt med etablerande av frihandelsområden i Kish och Qeshm, två öar i Persiska viken mitt emot Dubai. Revolutionsgardet hade sina egna hamnpirar dit tullarna inte vågade gå. På Teherans flygplats kontrolleras 25 gates av Revolutionsgardet som var förbjudet område för tullen.

FN, Nato
2010-28 s 13
"FN satsar på vapenkontroll"
Generalförsamlingen bestämde första gången i december 2006 att ett fördrag bör reglera en växande vapenhandel som omsätter många miljarder dollar varje år. Förra året i december beslöt FNs 192 medlemsländer att hålla en fyra veckors lång FN-konferens 2012 för att formulera ett fördrag om vapenhandel. Den ska föregås av fyra förberedande konferenser. För närvarande finns inga lagligt bindande regler för handeln med konventionella vapen. Trots att bara Zimbabwe röstade emot förhandlingarna är frågan omstridd. Det finns en mycket stark vapenlobby som ibland höjer rösten rejält speciellt i USA.

USA, Miljö
2010-28 s 14
"Obama förlängde förbudet mot djuphavsborrning"
Detta kom till på grund av BPs oljeläcka i Mexikanska golfen. Moratoriet gäller varje flytande anläggning med utrustning för borrning på djupt vatten. Enligt de nya reglerna kan borrplattformar återuppta verksamheten om de kan bevisa att de har kapacitet att omedelbart täppa till en läckande källa och att utrustningen som förhindrar blow-out motsvarar strikt ny standard. Det fortsatta moratoriet kostar regionen massor av välbehövliga jobb.
Invånarna i det drabbade området oroar sig för att förbudet mot borrning leder till att många jobb går förlorade.

2010-28 s 15
"Förtroendet för presidenten krymper"
Det ser mörkt ut för Demokraterna i höstens mellanårsval. Allmänhetens förtroende för president Barack Obama är det svagaste hittills. Fyra månader före mellanårsvalen uppger nästan sex av tio väljare att de saknar tilltro till presidentens förmåga att fatta rätt beslut för landet. Ungefär två tredjedelar av alla väljare är missnöjda med eller arga på den federala regeringens arbete. Det som väljarna är mest missnöjda med är Barack Obamas hantering av det federala budgetunderskottet.
49 procent uppger att de kommer att rösta på en republikan i valen och 45 procent en demokrat.

2010-28 s 16-18
"Hur Obama slarvade bort sina vänner i Asien"
Mannen som lovade att bygga samförstånd och samarbete med alla länder runt Stilla Havet har svikit sitt löfte. Det började bra och Obama fick höga popularitetssiffror överallt i Asien. Men sedan distraherades han av Mellanöstern, kriget i Afghanistan och ett allt giftigare klimat på hemmaplan. Han prioriterade bort länderna runt Stilla havet, ställde in planerade möten, särskilt ett möte i Jakarta väckte ont blod. Även Australien, en av USAs äldsta och trognaste allierade, förolämpades. Indien har inte heller särskilt gott intryck av Obama.
När Washington alienerar potentiella vänner kan det resultera i att dessa söker sig närmare Kina. Detta är ett faktum för Japan på grund av av USAs envisa vägran att söka en kompromiss om den amerikanska basen på ön Okinawa.

Sydafrika
2010-28 s 19-20
"Det gick som smort!"
Sydafrika klarade av det som många trodde var omöjligt: en VM-fest som fyllde arenorna och erbjöd tusentals fotbollsentusiaster oförglömliga minnen. Regeringen räknar med att omkring en halv miljon utlänningar besökte Sydafrika i samband med VM. I Sydafrika finns fler aidssjuka än i något annat land. 2,1 miljoner människor står på kö för en kommunal bostad. 25 procent är arbetslösa. På lite kortare sikt kan det hända att VM-turneringen uppmuntrar fler utlänningar att komma till Sydafrika. Turismen inbringade förra året nästan dubbelt så mycket som guldbrytningen. 40 miljarder kronor kostade VM-turneringen. Optimisterna hävdar att Sydafrikas och hela Afrikas image har förändrats.

Uganda
2010-28 s 20
"Tragisk VM-final i Kampala"
I den ugandiska huvudstaden Kampala inträffade i söndags två bombattentat som tillsammans krävde 74 dödsoffer. Många av de dödade hade samlats på en restaurang för att se finalen i fotbolls-VM. Terroristorganisationen Al-Shabaab i Somalia har ofta hotat med att angripa Uganda som bidrar med många soldater till en fredsstyrka som stöder den av väst uppbackade somaliska regeringen. En av terroristernas ledare, Yusuf Isse, säger att "Det är den bästa nyheten på länge!"
Uganda är Östafrikas tredje största ekonomi och lockar investerare särskilt till oljesektorn. Hotet från militanta islamister är ett allvarligt orosmoment. Den så kallade Herrens motståndsarmé förde krig i två decennier i norra Uganda innan den drog sig över gränsen till Sudan. Al-Shabaab uppmanar muslimer världen över att med i "det heliga kriget" i Somalia.

Brasilien
2010-28 s 21-25
"I Lulas fotspår"
Dilma Rouseff rider kanske mot en seger i höstens presidentval på den sittande presidentens popularitet. Hon är president Lulas före detta stabschef. Hon är ingen typisk presidentkandidat. Hon är en effektiv administratör med notoriskt dåligt humör. Hon ägnade halva förra året åt att hämta sig från cancer i lymfkörteln. Trots dessa handikapp har hennes väljarstöd ökat raskt enligt opinionsmätningarna. Hon har passerat oppositionens fanbärare, José Serra. Den tredje kandidaten är det lilla Gröna partiets Marina Silva. 75 procent av brasilianarna gillar Lulas sätt att sköta jobbet och detta har han överfört på Dilma Rouseff. De ger Lula äran av att ha infört socialprogrammet Bolsa Familia.
Men det är mer än bara presidentposten som står på spel i valet i oktober. Statistiken över de sociala framstegen i Brasilien är imponerande. 13 miljoner "vita" jobb har skapats sedan 2003. Skolgången har förlängts. Frågan som kandidaterna måste besvara de kommande tre månaderna är hur de tänker förvalta arvet från Lula och bygga vidare på det. Den största skillnaden är synen på statens roll i ekonomin. Pensionssystemet måste reformeras, investeringarna, både offentliga och privata måste öka. Räntorna måste sjunka, skatterna sänkas och slöseriet med offentliga medel stoppas.

Venezuela
2010-28 s 26-27
"Vanligt folk har fått nog av Chávez och hans revolution"
Landets president Hugo Chávez är på väg att förstatliga dryck- och livsmedelsjätten Polars anläggningar i landet. Men den här gången gick presidentens planer helt snett, vilket speglar ett växande, heltäckande motstånd mot en politik, som har sett oljebolag, stormarknader och fabriker tas över av staten för att sedan stupa under regeringsbyråkraternas kontroll. Företaget Polars anställda opponerar sig och demonstrerar mot Chávez dekret och sittstrejkar på plats för att hindra övertaget. De har sett anställda fara illa vid andra nationaliserade företag, där lönerna sänkts och arbetarna har mist rätten att förhandla kollektivt.

Kuba
2010-28 s 27-28
"Släpp fångarna loss!"
Kubanska dissidenter släpps fria men ingen vet exakt hur många som fortfarande förvaras bakom lås och bom. Den kubanska regeringens meddelande i förra veckan om frigivning av 52 politiska fångar dämpar inte kritiken från Kubas hårdaste kritiker som undrar när resten av de politiska fångarna blir fria. En del tror att det i verkligheten finns tusentals politiska fångar i Kuba. Det är svårt att exakt definiera vad en politisk fånga är. De släppta fångarna flygs ut ur landet och får därför svårare att fortsätta sin aktiva kamp för att ställa regeringen till svars. Amnesty International har inte tillåtits besöka Kuba för en undersökning på mer än två decennier.

Haiti
2010-28 s 28-30
"Drömmen om ett bättre liv"
Många haitier tycker inte att de har någon framtid i det fattiga, jordbävningsdrabbade landet. Haiti kunde vara ett paradis, men det är motsatsen. Många åker vart som helst bara för att kunna lämna Haiti. Ingen vet hur många som redan lämnat landet. Den haitiska regeringen för ingen statistik. Vad man vet är att 20 000 haitier korsade gränsen till Dominikanska republiken direkt efter jordskalvet i januari. Många andra människor har bara försvunnit. Var vet man inte. Många har flytt internt från Port-au-Prince ut på landsbygden. Lokalbefolkningen klagar på att "rymlingarna" super och bråkar.

Samhälle, Storbritannien
2010-28 s 30-31
"Men vad tycker räven?"
Brittiska jägare hoppas att den nya, borgerliga regeringen i London häver förbudet mot rävjakt. Problemet är att majoriteten av torys regeringspartner Liberaldemokraternas representanter i parlamentet motsätter sig rävjakt. Få frågor är så känsliga som rävjakten i Storbritannien. Det är en tradition som är laddad med politik och som väcker klasskampen till liv. Nästan alla konservativa tycks vilja häva förbudet men bara 30 procent av Liberaldemokraterna och mycket få av Labours ledamöter. Under tiden fortsätter de så kallade simulerade jakterna där hundarna följer ett utlagt spår av rävurin. Skulle man då av en slump träffa på "riktiga" rävar kan detta inte kallas rävjakt menar jägarna som i sådana fall inte åtalas.