Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 32

Tidskriften

 2009: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
 2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31    

EU
2010-32 s 3
"Kontroversiellt skatteförslag från Bryssel"
EU kommer i framtiden att uppbära egna skatter. Enligt en tidningsrapport har budgetkommissionären Janusz Lewandowski föreslagit för medlemsstaterna att intäkterna från en planerad flygtrafikavgift och en skatt på finansiella transaktioner ska flyta direkt in i Bryssels kassakistor. Även intäkterna från den planerade auktionen med utsläppsrätter för koldioxid ska gå till EU. Avsikten är att tillmötesgå flera stora länders önskemål, som Tysklands om att sänka medlemsländernas avgifter. Det är upplagt för strid.

Ryssland
2010-32 s 4
"Giftig smog fördubblar dödssiffran i Moskva"
Den sura röken och den intensiva hettan som ligger över Moskva har nära nog fördubblat antalet dödsfall avslöjar hälsovårdsmyndigheterna. Brandmän fortsätter att bekämpa de våldsamma torv- och skogsbränderna som har svept in huvudstaden i en kvävande smog. Kolmonoxiden har stigit till över sju gånger de acceptabla nivåerna och landet lider av den värsta värmeböljan sedan man började mäta. Enligt meteorologerna fruktar att värmen kan vara augusti månad ut.

Ungern
2010-32 s 5-6
"Viktor Orbán trotsar Internationella valutafonden"
Studentledaren Viktor Orbán eggade 1989 ungrarna till kamp för "politisk befrielse" från Sovjetunionen. Nu uppmanar premiärminister Viktor Orbán landet till strid för att återkräva sitt "ekonomiska självstyre" från Internationella valutafonden. 2008 blev Ungern det första EU-landet som bad Internationella valutafonden om ett räddningspaket. Orbán vill stärka Ungerns resning och ryggrad. Och inte minst sin egen makt. Ungern har relativt goda statsfinanser, landets budgetunderskott är det sjätte lägsta i hela EU. 4,1 procent av BNP i år, mot 9,3 procent för Grekland. Skuldsättningsgraden kommer att uppgå till 79 procent av BNP mot Greklands 125 procent!

Storbritannien
2010-32 s 7-8
Släkten är värst?"
Bröderna Miliband tampas om partiledarskapet i Labour. Vem förtjänar att vinna? Den som bäst förstår sig på de Konservativa. Bröderna Ed och David Milibands far var en marxistisk sociolog som flytt till Belgien undan den framvällande nazismen. De var båda särskilda rådgivare (David till Tony Blair och Ed till George Brown) innan de rog plats i parlamentet och sedan svingade sig upp till ministerplatser. Nu vid 45 respektive 40 års ålder, tävlar de om att få leda sitt parti. David är knapp favorit till segern.

Israel, Palestina, Libanon
2010-32 s 9
"Hizbollahs ledare anklagar Israel för mordet på Hariri"
I ett TV-program lade Hizbollahledaren Hassan Nasrallah fram vad han ansåg vara bevis för att Israel låg bakom mordet på Libanons förre premiärminister Rafik al-Hariri, som dödades 2005 i ett sprängattentat. Framträdandet följde på envisa rykten som hävdat att den internationella domstol som utreder mordet på Hariri senare i år kommer att åtala Hizbollahmedlemmar för mordet. Läget blir för närvarande allt mer spänt i Libanon och de kommande åtalen kan leda till stridigheter i landet som är djupt splittrat av religiösa och ideologiska motsättningar och de kringliggande främmande ländernas olika anspråk och agendor.

Rwanda
2010-32 s 11
"Enkel seger för Kagame"
I Rwanda pekar de första siffrorna på ett valresultat där den sittande presidenten Paul Kagame fått 93 procent av rösterna. Valet anses dock långtifrån demokratiskt och kritikerna har tystats. Den 52-årige presidenten har styrt landet alltsedan hans parti Rwandas patriotiska front (RPF) och dess milisstyrkor satte stopp för folkmordet 1994. Och nu kommer han att styra landet fram till åtminstone 2017. Han beskrev valet som "mycket demokratiskt" men detta kan inte ens de mest välvilliga valobservatörer hålla med om. Vad man däremot inte kan opponera sig mot är att Kagame gjort Rwanda till ett av de tryggaste länderna i Afrika, något som värdesätts av många väljare.

Afghanistan
2010-32 s 12-14
"Två distrikt, två öden"
Distrikten Nawa och Marja ligger bara 25 km från varandra men är politiskt, säkerhetsmässigt och ekonomiskt helt olika. Två skäl till detta kan vara för det första geografiska olikheter. Marja är ett stycka öken som omvandlades till betesmark på 1950-talet vilket fick till följd att naturliga ledare som kan fungera som samtalspartner för de amerikanska soldaterna och påverka invånarna inte existerar. Efter talibanregimens fall 2001 ökade snabbt vallmoodlingen som berikade jordbrukarna, narkotikaproducenterna och smugglarna men även talibanerna som beskattade verksamheten. Den omgivande öknen fungerade som försvarsverk. Marinkårssoldaternas närvaro utgjorde en potentiell ekonomisk katastrof för talibanerna vilket ledde till att de slog tillbaka. Denna situation fanns inte i Nawa. Dessutom fungerade Marja som en plats dit talibanerna kunde fly från Nawa. I Nawa hade talibanerna mycket svagare stöd från befolkningen. Stamledarna klargjorde att de ville bli av med skurkarna - för att själva få större makt förstås.
Hu ska då David Petraeus nå fler framgångar som i Nawa? Hur ska landet befrias från talibaner?

Pakistan
2010-32 s 15-16
"14 miljoner drabbade i Pakistans svåraste naturkatastrof någonsin"
Pakistans mest destruktiva översvämningskatastrof någonsin sedan landet bildades för 63 år sedan vällde under tisdagen söderut mot Hyderabad samtidigt som regeringen förklarade att den inte kunde nå fram med hjälp till de 14 miljoner människor som hittills gjorts hemlösa och drivits på flykt av översvämningarna som orsakats av kraftiga monsunregn. Ett område större än Libanon har lagts under vatten. I Hyderabad evakueras människor från de mest låglänta områdena. Skördarna har skadats och fruktodlingar spolats bort.

Indien
2010-32 s 17-19
"Indien debatterar reformering av fattighjälpen"
Livsmedelsstödet till landets fattigaste fungerar illa, vilket föranlett en debatt om reformering och om huruvida rätten till mat borde vara grundlagsskyddad. I Indiens åtta fattigaste delstater finns fler utfattiga människor än i Afrikas 26 fattigaste länder. 42 procent av alla indiska barn under fem års ålder är underviktiga. Kongresspartiets ledare Sonia Gandhi driver på för att skriva in rätten till mat i den indiska grundlagen. Men partiet är kluvet i två delar. Livsmedelssystemet har funnits i mer än ett halvsekel men är fullt av korruption. 70 procent av budgeten på omkring 90 miljarder kronor stjäls eller äts upp av distributions- och administrativa kostnader. Många tvingas lämna sina kort till de som lånar ut pengar. Sedan använder dessa kort för att köp mat, bensin och djurfoder till starkt rabatterade priser. Rabatterna utgör så att säga räntan. Även mutor förekommer.

Colombia, Venezuela
2010-32 s 20
"Chávez och Santos gjuter olja på vågorna"
Presidentbytet i Colombia ger tillfälle till försoning med grannlandet Venezuela. Efter ett toppmöte i tisdags mellan ländernas presidenter har tonen mildrats betydligt. I förra veckan bröt Venezuela de diplomatiska förbindelserna med Colombia sedan Colombias förre president Uribe åter anklagat Chávez för att tillåta colombianska rebeller som FARC eller dem mindre Nationella befrielsearmén en tillflyktsort.
Handeln länderna emellan har sjunkit drastiskt under senare år och detta har skadat båda ländernas ekonomi.

Forskning
2010-32 s 21
"Bröstcancer är fyra gånger vanligare i Storbritannien än i Östafrika"
Enligt den senaste cancerstatistiken diagnosticerades 87,9 av 100 000 kvinnor i Storbritannien med bröstcancer 2008 jämfört med bara 19,3 i Östafrika, inklusive Kenya och Tanzania.
Världscancerfonden pekar på livsstilsfaktorernas betydelse i en ny undersökning. En del av skillnaden kan bero på att man i Storbritannien är bättre på att hitta och registrera patienter med bröstcancer. Men Världscancerfonden menar att olika livsstilar är den viktigaste faktorn. Forskarna menar att runt 4 av 10 bröstcancerfall i Storbritannien skulle kunna förhindras genom viktminskning, lägre alkoholkonsumtion och mer motion. Även amning tycks minska risken för bröstcancer. Kvinnorna i Östafrika drick mindre alkohol, är inte lika feta och betydligt fler ammar sina barn. Världscancerfondens vice forskningschef Rachel Thompson menar att nästan hälften av alla bröstcancerfall kan undvikas genom att låta bli alkohol och hålla vikten genom mer motion och rätt diet.
Högst i Europa ligger Belgien med 109,4 fall per 100 000 kvinnor. Sverige ligger också högt med ca 85 av 100 000. Att Zimbabwe ligger lägst med cirka 10 fall av alla studerade länder bevisar att bröstcancer hos kvinnor till större delen är en så kallad "vällevnadssjukdom", dvs där man har pengar till att köpa alkohol och ha bil och köpa fet och sockerrik mat.

USA
2010-32 s 22-27
"För många lagar, för många fångar"
Aldrig tidigare i den civiliserade världen har så många spärrats in under så lång tid för så lite. Om USAs sprängfyllda fängelser.
Rättvisan i USA är hårdare än i alla andra industriländer. Runt en procent av alla vuxna skakar galler. Överbeläggning är normen.
Kriminologerna menar att alltför många får för långa straff. Många handlingar är brottsförklarade utan att behöva vara det. Dessutom är systemet oberäkneligt. Lagarna mot de som hanterar droger är för hårda och även receptkrävande värktabletter klassas som narkotika. De stränga narkotikalagarna får oavsiktliga konsekvenser. Läkare vågar ofta inte skriva ut adekvata smärtstillande medel till cancersjuka patienter. Även ekonomiska brottslingar kan få hårda straff. Det finns en lag som straffar dem som berövar allmänheten "des okränkbara rätt till redbara tjänster". Den är så oprecis att den är grundlagsvidrig.
Brottsstatistiken fortsätter att sjunka så kanske fungerar fängelsestraffen som avskräckningsmedel. Brott är de unga männens gebit. Rånare över 30 år är sällsynta. Samtidigt är USAs fängelser proppfulla av gamlingar.