Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 45

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44  

Ryssland
2010-45 s 3-4
"Nu har journalister och allmänhet fått nog"
Den allvarliga misshandeln av journalisten Oleg Kasjin i Moskva har fått ryska journalister att sent omsider förenas i protester mot kårens utsatthet och myndigheternas nonchalans. Stora demonstrationer utanför polishuset i Moskva ville veta vem hon hade beordrat attackerna mot Kasjin och vem som hade utfört dem. Internationella organisationer har upprepade gånger fördömt attackerna mot ryska journalister. Våld mot journalister klassas inte som allvarliga brott i Ryssland.

Norden
2010-45 s 4
"Kärlek i ett kallt klimat"
De nordiska länderna plockar fram en gammal idé om fördjupat samarbete. Det som väckte uppmärksamhet på Nordiska rådets årliga möte i Reykjavik var en skrift av den svenske historikern Gunnar Wetterberg. I den föreslår han en nordisk federation som enar Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige under en gemensam monark: Danmarks drottning Margrethe. Unionen skulle få 25 miljoner invånare och en BNP på 1600 miljarder dollar, vilket gör den till en av världens tolv största ekonomier vilket i sin tur berättigar den till en plats i G20. 42 procent av Nordens medborgare är positiva eller mycket positiva till en politisk union.

Italien
2010-45 s 5-6
"Berlusconi är hårt pressad"
Gianfranco Fini, som i många år har varit Berlusconis trogne vapendragare hotar nu att helt ta sin hand från hans regering. Fini varnade för att han uppmanar sina partikamrater i regeringen att lämna denna om inte Berlusconi avgår och bildar en ny regering med en ny politik. Detta skulle bli ett mycket hårt slag mot Berlusconis regering som skulle försvagas betänkligt. Regeringen har inte åstadkommit någonting det senaste året. Den är lamslagen av ledarens försök att skaffa sig immunitet mot åtal och en aldrig sinande ström av skandaler.

Holland
2010-45 s 6
"Wilders söker stöd i grannländerna"
I sin iver att bekämpa islamiseringen av Europa känner Geert Wilders sig styrkt av sympatisörer i grannländerna. I de senaste valen blev hans parti, Partiet för frihet (PVV), tredje största partiet. Han knyter an till teserna som presenterats av den tyska centralbankens före detta ordförande, Thilo Sarrasin och till vissa uttalande från president Christian Wulff.

Ekonomi
2010-45 s 7
"Tyskland underkänner USAs ekonomiska politik"
Tyskland har slagit in på kollisionskurs mot USA när det gäller den globala ekonomin vilket kom till uttryck när den tyske finansministern Wolfgang Schäuble gick till attack mot Washingtons ekonomiska politik. Han beskyllde USA för att undergräva trovärdigheten i den ekonomiska politiken, underblåsa ekonomisk säkerhet globalt och för hyckleri när det gäller valutakurserna. Uttalandet gjordes inför G20-mötet i Söul som började på torsdagen. Tyskland irriterade sig på att USA påpekat att Tyskland måste reglera sitt handelsöverskott. Och skrämts av den amerikanska centralbankens beslut att pumpa in ytterligare 600 miljarder dollar i finansmarknaderna. Tysklands exportframgångar handlar bara om konkurrenskraft.

2010-45 s 8
"G20 länderna rustar sig för strid"
Valutakurser och handelsbalanser är huvudteman när världens 20 största ekonomier samlas i Söul. Kinas handelsöverskott ökade ytterligare i oktober till 27 miljarder dollar jämfört med 17 miljarder i september. Samtidigt noterade USA ett underskott på 45 miljarder. Robert Zoellick, chef för världsbanken tycker att man ska återgå till guldfoten.
Storbritannien skär ner drastiskt i den statliga budgeten. USA gör raka motsatsen och ökar statens utgifter.

EU, Montenegro
2010-45 s 9
"Uppmuntrande signaler till Montenegro"
Montenegro tog i början av veckan ytterligare ett litet steg närmare EU när EU-kommissionen presenterade sina rapporter om de fyra officiella kandidatländerna och de fem aspiranterna Albanien Bosnien, Kosovo, Montenegro och Serbien. Bryssel föreslår att Montenegro ska få kandidatstatus men någon startpunkt för medlemsförhandlingar kommer inte att anges förrän regeringen I Podgorica har genomfört en rad politiska och ekonomiska reformer.

EU, Bosnien
2010-45 s 9
"Albaner och Bosnier slipper visum"
EU beslöt häromdagen att kravet på visum för besökare från Albanien och Bosnien ska hävas under förutsättning att resenären har biometriska pass med digitala fotografier. En del europeiska regeringar an ser dock att Albanien och Bosnien saknar förutsättningar att hantera illegal invandring och narkotikahandel effektivt på grund av korruption och svaga institutioner.

EU, Turkiet
2010-45 s 10
"Yttrandefrihet är ett orubbligt krav"
Turkiet måste förbättra yttrande- och pressfriheten om de vill vara med i EU, varnar EG-kommissionen i sin årsrapport om kandidatländerna. Bland de exempel som kommissionen fördömer är en bot på flera miljarder dollar som en regeringskritisk mediegrupp har dömts till att betala samt fängslandet av fler än hundra journalister som har yttrat sig kritiskt mot staten.

Elfenbenskusten
2010-45 s 9
"Valfinalen skjuts upp en vecka"
Elfenbenskusten har skjutit upp slutomgången av presidentvalet till 28 november, en vecka senare än först planerat. President Laurent Gbagbo meddelade i tisdags att hans "duell" mot rivalen Alassane Quattara äger rum i slutet av månaden. Gbagbo fick 38 procent och Quattara 32 procent i valets första omgång. FN och andra valövervakare har deklarerat att valet gick rätt och riktigt till.

2010-45 s 9
Singapore
"Regimen tål inte kritik"
En åklagare i Singapore uppmanar en domstol att döma den brittiska författaren Alan Shadrake till minst 12 veckors fängelse för att han i en bok skriver nedsättande om landets rättsväsen. Han ifrågasätter opartiskheten i Singapores rättsväsen och anklagar domstolarna där för att ge efter för ekonomiska och politiska påtryckningar och att döma rika och fattiga olika hårt. Han har uppmanats att göra offentlig avbön.

Frankrike
2010-45 s 10
"Chirac har förlorat immuniteten"
Jacques Chirac, Frankrikes före detta president, kommer att ställas inför rätta misstänkt för inblandning i olaglig partifinansiering under sin tid som borgmästare i Paris 1977 till 1995. Chirac har i många år misstänkts vara involverad i ett system som försåg hans före detta politiska parti med miljontals franc och euro.

Azerbajdzjan
2010-45 s 10
"Väntat valresultat"
Det styrande partiet i den forna sovjetrepubliken Azerbajdzjan vann lätt parlamentsvalen i söndags. President Alijevs parti vann en majoritet av platserna och oberoende kandidater, lojala mot Alijev, verkar ha lagt beslag på resten. Azerbajdzjan har stora olje- och naturgastillgångar.

Israel, Palestina
2010-45 s 10
"Många nya byggen planeras"
1300 nya bostäder planeras i östra Jerusalem. Israel erövrade östra Jerusalem i sexdagarskriget 1968 och betraktar staden som odelbara israelisk huvudstad. FN erkänner inte Israels annektering av östra Jerusalem. Palestinierna vill ha denna del som huvudstad i den planerade palestinska staten.

Jordanien
2010-45 s 10
"Parlamentsval i Jordanien"
Jordanien har i veckan röstat på ett nytt parlament efter en valkampanj som i första hand gällde ekonomiska frågor och vrede mot Israel över låsningen i fredsförhandlingarna. Regeringstrogna politiker, framför allt stamledare med starka band till kungahuset blev valets segrare därför att den största oppositionsgruppen, fundamentalistiska Islamiska Aktionsfronten, bojkottade valet i protest mot påstådda orättvisa vallagar.

USA
2010-45 s 12-13
"George W Bush förklarar sina beslut"
Bushs nyutkomna bok "Decision Points" är ett försök från hans sida att bättra på sitt rykte och presentera sin version av de mest kontroversiella händelserna under hans tid som president. I boken bekräftar Bush att planeringen inför invasionen i Irak började inom två månader efter 11 september 2001, men han påstår att kriget inte var oundvikligt, det kunde ha avvärjts in i det sista.

2010-45 s 13-14
"Fel tid för USA att isolera sig"
I valkampanjen inför mellanårsvalen sades knappt ett ord om utrikespolitiken. Inte ens krigen i Afghanistan och Irak väckte särskilt stort intresse. I en tid av ekonomiska svårigheter och besvikelse över president Barack Obamas ledarskap var det den inhemska agendan som dominerade kampanjen.
Men det går inte att undvika en del hårda kraftmätningar. Ryssarna vill veta vad som händer med ratificeringen av det nya START-avtalet efter valet. Det blir troligen inte lättnader i sanktionerna mot Kuba och ingen försvagning av USAs stöd till Israel.
Det som vänster och höger är eniga om nu är att det verkar som om Amerika driver vind för våg.

Marocko, Västsahara
2010-45 s 14-15
"Marocko mot Algeriet"
Nya förhandlingar om Västsahara väcker svagt hopp om att 35 års dödläge kan brytas. Staden Laayoune i Marocko är för den separatistiska Polisariorörelsen den ockuperade huvudstaden i det som borde vara den oberoende Arabiska demokratiska republiken (SADR). Den 8-9 november träffades företrädare för Marockos regering och Polisario i New York under FNs överinseende tillsammans med representanter från Algeriet och Mauretanien i ett försök att hitta en lösning. Konflikten började 1975 bär Marockos kung Hassan II uppmanade 350 000 marockaner att samlas vid landets södra gräns för att pressa Spanien som kontrollerade Spanska Sahara som regionen kallades då att, lämna ifrån sig territorium. Spanien föll till föga. Polisariorebeller som stöddes av Algeriet har i ett 16-årigt krig bekämpat beslutet. Infödda västsaharier utgör idag bara en femtedel av staden Laayounes 200 000 invånare. De flesta är marockaner som flyttat dit. Polisario vill ha folkomröstning om självständighet men
Marocko anser att autonomi är tillräckligt.
Västsahara har blivit gisslan i rivaliteten mellan Algeriet och Marocko. Polisarios SADR erkänns av minst 50 stater idag.

Haiti
2010-45 s 16-18
"Ingen lindring inom synhåll"
Världen rusade till för att hjälpa Haiti efter jordbävningskatastrofen, men varför tar det så lång tid att bygga upp landet igen. Man kan inte bygga upp en stad eller något annat som varit så totalförstört som Port-au-Prince om man inte först rensar bort resterna av allt som förstördes. Bara 5 procent av ruinerna har städats bort från gatorna. Varför? Ett skäl är att hjälppengarna inte har kommit i önskvärd takt. För det andra dödades nästan 20 procent av alla statsanställda och 27 av 28 federala byggnader rasade. Lagfarter och andra dokument har förstörts och slutligen har inte den stora mängden av NGO som invaderat landet den kapaciteten att fördela stora mängder pengar till storskalig återuppbyggnad och återhämtningsfrämjande projekt. De är experter på katastrofhjälp och att upprätta sjukhus men inte att bygga upp städer från scratch. De kan inte ersätta en stark funktionell regering.

Chile
2010-45 s 19
"Vad hände sedan? "
Fem bröllop och en porrfilm. Sedan de chilenska gruvarbetarna kom upp från underjorden har de upplevt allt från frierier till förslag om olika filminspelningar. De flesta av männen har hållit låg profil. Männen har svurit att inte berätta om vissa händelser under fångenskapen speciellt under de första 17 dagarna, när de inte hade någon mat. President Sebastían Piñera har sett sina popularitetssiffror stiga till 63 procent delvis tack vare sitt sätt att hantera gruvkrisen.

Latinamerika, Narkotika
2010-45 s 20-21
"Kriget mot narkotika verkar vara omöjligt att vinna"
USA ändrar inriktning i narkotikakriget och narkotikahandlarna öppnar nya fronter snabbare än motståndarna hinner med.
Colombia har lyckats bli ett stabiliserat land efter drygt tio års hårda ansträngningar och miljarder dollar samt militär hjälp från USA. Men medan kokaproduktionen minskat med 40 procent sedan 2000 har den stadigt ökat i Peru som snart kan kalla sig världens största kokaproducent. Tillkommit har också stora, transnationella narkotikaorganisationer med säte i Mexiko med USA som den stora och mest lönsamma marknaden för kokain. Det brutala narkotikakriget har flyttats över till länder som Hinduras, Guatemala och Costa Rica som har förvandlats till minikopior av Mexiko. Många amerikaner börjar inse att narkotikasmuggling kommer att förbli ett fenomen i samhället, frågan är bara hur man hindrar problemet från att hota staten.

Burma
2010-45 s 22-26
"Generalerna har bäddat för fortsatt kontroll"
De orättvisa och ofria valen i Burman togs emot med cynism, men en politisk förändring är kanske ändå på gång till slut.
Söndagens val gick bättre ur arméns synvinkel än det senaste 1990 där oppositionen vann en jordskredsseger. Nu var spelfältet arrangerat till fördel för militärjuntans Solidaritets- och utvecklingsparti (USDP). Det näst största partiet, Nationella enhetspartiet (NUP) var fullt av gamla ansikten från den förra juntan. För säkerhets skull hade juntan dessutom reserverat 25 procent av platserna i det nationella parlamentet för militären. Valet var varken fritt eller rättvist men det var ändå tecken på en liten politisk öppning. Då nästan alla andra institutioner i Burma förfaller - universiteten, byråkratin, fackförbunden - finns det ingen annan grupp än generalerna som kunde vinna valet.

2010-45 s 22
"Gränsbråk i valets kölvatten"
Rebeller tillhörande folkgruppen Karen attackerade på söndagen en polisstation i gränsstaden Myawaddy. Minoritetsgrupper i okontrollerade regioner har bekämpat regimen ända sedan landet blev självständigt från Storbritannien 1948. Regimen uteslöt 1,5 miljoner invånare i oroliga områden från att rösta.
Indien och Kina som båda gränsar till Burma och konkurrerar om landets råvaror saboterar USAs och EUs sanktionsregim genom att upprätthålla både handel och diplomati med de styrande generalerna.

Indonesien
2010-45 s 26
"Kroniskt trafikkaos i Jakarta"
Det skulle bli mycket bättre om fler vågade cykla. Myndigheterna har infört två bilfria söndagar per månad i centrala Jakarta. Jakarta är inte den enda staden i regionen med allvarliga trafikproblem. Cykelns tillbakagång är ett faktum i många av Asiens metropoler vars invånare övergivit detta hälsosamma, miljövänliga fordon till förmån för bilar och motorcyklar i takt med att deras inkomster har ökat. Övergången till motordrivna fordon får oönskade följder i form av minskad produktivitet, förkortad fritid och växande irritation.

Kina
2010-45 s 27
"Kina uppmanar till bojkott"
Kina trycker på för att få Europas ledare att bojkotta den norska Nobelkommitténs prisutdelningsceremoni i Oslo 10 december. Pristagare är dissidenten Liu Xiaobo som dömts till elva års fängelse där för att han spelat en viktig roll i Charter 08, ett manifest på Internet som kräver demokratiska reformer och politisk pluralism i Kina. Kina betraktar Liu som en brottsling. Kina investerar massor av pengar i Europa, köper upp skulder och tillgångar och har blivit ett slags räddande ängel för hårt pressade länder som Spanien och Grekland.
Prisutdelningen i Oslo kommer att bli ett test på Kina nyvunna diplomatiska inflytande som landet fått till följd av sin nya roll som ekonomisk stormakt. Kina äger ju i dag till exempel en stor del av USAs offentliga sektor.
Redan innan det blev officiellt att Liu Xiaobo skulle få fredspriset varnade regeringen i Beijing Norge för att de diplomatiska förbindelserna skulle skadas om Liu fick priset. De ska bli mycket intressant att de vilka länder som faller till föga för Kinas hotelser och vilka som vågar stå emot och därmed riskera affärsförbindelser och andra kontrakt.

Invandring
2010-45 s 28-31
"Den envisa (och farliga) drömmen om ett bättre liv"
Dialika Krahe har för der Spiegels räkning skrivit om migranter från Nordvästafrika till Spanien och särskilt från byn Niodior i Senegal. Denna by sägs finnas i en dubbel upplaga, en i Senegal och en annan i Spanien. De afrikanska invandrarna arbetar olagligt och skickar hem pengarna till släktingar i Senegal. En miljard människor lever i Afrika, omkring 22 miljoner har flyttat därifrån. 2009 skickade illegala arbetare från Europa 316 miljarder dollar till sina hemländer. Kapitalströmmen från dessa personer är större än biståndet som landet får.
Ön Niodor utanför Senegals kust har 6704 invånare. Där lever man enkelt och nära naturen. Här finns varken krig eller svält. Men många nöjer sig inte med detta. De vill ha pengar för att köpa sig den lyx de ser på TV. Därför tar de sig till Europa där pengarna finns. Många av de unga männen gör inte detta för sin egen skull. De känner, menar Krahe, en stark plikt att offra sig för sina föräldrar, särskilt för sin mor, så att hon ska kunna leva bekvämt utan att arbeta. Därför sliter Niodiors "söner" hårt i jordbruket och på byggarbetsplatser i Spanien för att kunna skicka hem stora summor pengar.