Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 40

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39  

Irland
2010-40 s 3-4
"Irlands bankakut lägger sten på börda"
Fastighetsbubblan på Irland var fylld av lustgas, de rusiga bankerna drogs med i yran och nu år skattebetalarna tömma fickorna. Notan? Närmare 500 miljarder kronor, vilket motsvarar irländska statens sammanlagda skatteintäkter i 18 månader. Detta i ett land, som ännu inte har lyckats resa sig ur finanskrisens lågkonjunktur. Irland är ännu ett orosmoln på den globala marknaden. En närmast tvångsmässig drift att minska budgetunderskotten har fått fäste i USA och över hela Europa.
Regeringen måste även bemöta allmänhetens vrede över de summor som irländska skattebetalare ska punga ut med för bankräddningsinsatsen.

Ryssland
2010-40 s 4-5
"Tecken på palatsintriger i Kreml"
Rysslands politiska elit visar tecken på att sympatisera med den nuvarande presidenten, Dmitrij Medvedev, i stället för med expresidenten Vladimir Putin. Ett nytt politiskt parti, med
namnet Framåt Ryssland!, bildades efter det att Medvedev i fjol hade hållit ett eldigt moderniseringstal. En partikonferens i förra veckan samlade runt 400 aktivister från 56 ryska regioner. Medvedev har redan börjat formulera ett eget politiskt program med åtskilliga radikala avsteg från Putins officiella linje. Avskedandet av Luzjkov på eget initiativ visar att han inte räds att utmana nyckelpersoner i Rysslands politiska elit om de visar olydnad gentemot Kreml.

Europa
2010-40 s 6-9
"Höger om marsch!"
Extremisternas intåg på bred front i de europeiska parlamenten är det största politiska omvälvningen i regionen sedan kommunismens fall.
Tre europeiska muslimfiender är Marine le Pen i Frankrike, Jimmy Åkesson i Sverige och Geert Wilders i Nederländerna. De har en parlamentarisk slagkraft och inverkar på hur övriga partier uppför sig och lägger sina ord. I Europa har etnicitet och identitet ersatt klass som enande kraft och lojalitetsgrund. Högerextremisternas insteg på bred front i de nationella parlamenten utgör den största omvälvningen i europeisk politik sedan kommunismens fall.

Nederländerna
2010-40 s 10
"Den nederländska extremhögern i maktposition"
Geert Wilders Frihetsparti får en nyckelroll som stödparti till Nederländernas minoritetsregering som i utbyte har åtagit sig att minska invandringen och minska offentliga sektorn samt stärka polisen. Liberalerna, VVD och Kristdemokraterna har kommit överens om formerna för en minoritetskoalition som i parlamentet i Haag kommer att få stöd av Wilders 24 mandat. Tillsammans har de 52 av de 150 mandaten i underhuset, med Frihetspartiets 24 får de totalt 76. En majoritet av de nederländska väljarna stöder den nya regeringen. VVDs partiledare Mark Rutte blir ny premiärminister. Koalitionen kommer att ha som mål att halvera invandringen och försvåra anhöriginvandringen.

Bosnien
2010-40 s 11
"Bosnien står och stampar på samma plats"
Nationalism och etniska motsättningar lyste igenom i det bosniska valet.
I söndagens val triumferade åter igen en uttalat nationalistisk bosnienserb. Milorad Dodik, en populär, före detta basketbollspelare kräver att Republika Sprska ska separeras från den muslimkroatiska federationen.
Resultatet av söndagens val hotar att befästa det politiska dödläge som blockerar Bosniens integration i resten av Europa. Bosnien är som besatt av nationalism.

Terrorism
2010-40 s 12
"Terrorvarning i Europa"
Amerikanska UD varnar för planerade attentat i Europa och britterna framhåller att även Frankrike och Tyskland är potentiella mål. Varningarna kom efter spekulationer om att al-Qaida är i färd med att planera en attack av det slag som inträffade i Mumbai 2008 då 166 människor dödades. Eiffeltornet har utrymts och stängts två gånger de senaste veckorna.

Portugal
2010-40 s 12-13
"Republiken som aldrig har lyckats erövra hela folkets kärlek"
För hundra år sedan blev Portugal republik. I samband med jubileet blickar landet tillbaka på republikens förvirrade födelse. Portugal är Europas tredje äldsta republik efter Frankrike och Schweiz. Den 5 oktober är en arbetsfri dag som firas varje år. Den första republiken störtades efter 16 år, efter 45 regeringar. Den följdes av 48 år fascistisk diktatur som upphörde först när Salazar4s efterträdare, Caetano, störtades 1974.

Ungern
2010-40 s 14
"Frätande slam har översvämmat flera orter i Ungern"
Ungerns regering utropade i början av veckan katastroftillstånd på flera platser sedan en reservoar på en aluminiumfabrik i Ajka brustit och släppt ut en flod av frätande slam. Slammet är mycket alkaliskt med ett PH-värde på upp emot 13, vilket gör det extremt frätande. Personer som kom i kontakt med substansen blev brända genom kläderna. Rött slam är en biprodukt när man raffinerar bauxit till aluminium.

Ryssland
2010-40 s 16
"Sparkad Luzjkov ger igen"
President Medvedev sparkade honom från borgmästarplatsen. Nu har han deklarerat att han bildar ett nytt politiskt parti - för demokratins skull. Orsaken till att han avsatts är, enligt Luzjkov, att Kreml vill ha en mer eftergiven och lydig borgmästare i Moskva när det är dags för parlaments och presidentval 2012.

Island
2010-40 s 16
"Politisk vendetta"
Islands före detta regeringschef Geir Haarde, värjer sig mot Alltingets beslut att ställa honom inför rätta på grund av isländska bankernas kollaps 2008. Haarde betonar att finanskrisen inte var ett isländskt fenomen. Ingen kunde förutse den finansiella orkanen. Parlamentet i Reykjavik, Alltinger, beslöt i förra veckan med 33 röster mot 30 att ställa Haarde inför rätta. De beskyller honom för nonchalans i krishanteringen under hösten 2008, när tre stora banker kraschade och drog med sig hela finanssystemet.

Israel, Palestina
2010-40 s 17-18
"Vikten av att väga orden på en guldvåg"
Begreppet den "judiska staten" betyder många olika saker. Inte minst i Mellanösterndiplomatin har orden djup betydelse. George Bush använde det ofta och president Obama senast i ett tal förra månaden inför FNs generalförsamling. För palestinierna innebär påstående att Israel ska vara "judisk" att de måste ge upp kravet på att få återvända. I Israel finns en enighet om att det är viktigt med en "judisk stat".

Irak
2010-40 s 18-20
"Frågan är om Maliki tar sig vatten över huvud"
När Nouri al Maliki för nästan exakt ett år sedan inledde kampanjen för att bli omvald till posten som premiärminister lovade han att efter de många åren av krig ena ett splittrat och misstänksamt folk. Det har han inte gjort, och även om han inte är ensam om att ha misslyckats kan följderna komma att hemsöka Irak i många år framöver. I stället har valet fördjupat de etniska, sekteristiska och sociala klyftorna i en nyfödd demokrati som är lika bräcklig som en babylonisk vas.
Al Maliki, vars block förlorade valet i mars mot en sekulär, sunnitiskt dominerad koalition ledd av Ayad Allawi, gör allt för att behålla premiärministerposten. Malaki har stöd av minst 148 av 325 ledamöter i det nya parlamentet. Med stöd av kurdernas 57 platser kan han få majoritet för en regering som helt utesluter sunniterna. Detta vore troligen djupt olyckligt.

Iran
2010-40 s 20-21
"Israel kan inte attackera oss"
Mahmoud Ahmadinejad står inför växande problem på hemmaplan. Han befinner sig i skottlinjen för såväl missnöjda hökar och ledande präster som för den gröna oppositionella rörelsen. Och kanske än mer ödesdigert är att Irans president kan nödgas skära ner de statliga subventionerna med 100 miljarder dollar, delvis som ett resultat av nya internationella sanktioner, som syftar till att tvinga Iran att lägga korten på bordet i fråga om landets atomprogram. Men i New York i FNs generalförsamling visade han sedvanlig trotsighet. Vår (Newsweek) utsände träffade honom för en exklusiv intervju.
Iran räknar överhuvudtaget inte med att Israel kommer att bomba någon påstådd kärnvapenanläggning. Sanktioner påverkar inte heller Irans ekonomi menar Mahmoud Ahmadinejad. Han förnekar att någon tidning tvingats läggas ner på grund av kritik mot regeringen.

Pakistan
2010-40 s 21
"Åtta misstänkta dödades i Pakistan"
Amerikanska missiler från ett obemannat flygplan dödade i måndags åtta militanta med tyskt medborgarskap i nordvästra Pakistan. I denna region finns många utbildningsläger för terrorister. De åtta männen dödades i en attack mot en moské i Mirali i Norra Waziristan. Attackerna intensifierades sedan en tysk med afghansk bakgrund lämnat upplysningar om planerade attentat.

Nordkorea
2010-40 s 21
"Kim och Kim hälsade på hos armén"
Sonen till Nordkoreas statschef Kim Jong Il har för första gången deltagit officiellt som observatör vid en militärövning. Detta tyder på att Kim Jong Un verkligen är den utpekade efterträdaren som statschef. Sonen Kim inspekterade tillsammans med sin far en arméenhet och övervakade en skjutövning. Fadern antas vara sjuk och söka ett smidigt sätt att överlåta makten till en nära anhörig.

Indonesien
2010-40 s 21
"Besöket ställdes in igen"
President Susilo Bambang Yudhoyono i Indonesien ställde i tisdags plötsligt in ett planerat statsbesök i Nederländerna efter det att tre holländska medborgare som stöder indonesiska separatister (Moluckerna) hade beskyllt honom för att bryta mot de mänskliga rättigheterna. Yudhoyonos besök skulle ha blivit det första på 40 år av en indonesisk president i Holland som tidigare var Indonesiens kolonialmakt.

Brasilien
2010-40 s 22-26
"Arvet efter Lula"
Arbetarledaren Lula som har styrt Brasilien i åtta år, blev landets populäraste president någonsin i stället för den populist som många av hans motståndare varnade för. Sedan 2003 har 20 miljoner brasilianare rest sig ur fattigdom, integrerats i marknadsekonomin och blivit nya köpkraftiga konsumenter. Den höjda minimilönen och höjda pensioner uppskattas mest liksom programmet Bolsa Familia.
Lulas motståndare hävdar att Lula har prioriterat att stärka partiets grepp om makten framför reformer. De gångna åtta åren har det delats ut mängder av offentliga jobb till politiska anhängare.
Enorma oljefyndigheter har upptäckts utanför kusten de senaste åren om dessa kan exploateras kommer de att förvandla Brasilien till ett mäktigt oljeland. Men olja drar gärna med sig korruption. Regeringen har med hjälp av en enorm nyemission hos Petrobas ökat sin andel i företaget från 40 till 48 procent.

2010-40 s 26
Brasilien
"Valutgången är mycket osäker"
Det brasilianska presidentvalet tog en överraskande vändning på söndagskvällen när det visade sig att Dilma Rousseff från Arbetarpartiet (PT) inte hade erövrat tillräckligt många röster för att få egen majoritet. Det betyder att det blir ännu en valomgång 31 oktober.

Afghanistan
2010-40 s 27
"Talibanerna öppnar för fredssamtal"
Det verkar som om försöken att åstadkomma fred i Afghanistan börjar ge resultat. Enligt The Washington Post har talibanerna nämligen inlett hemliga samtal med regeringen. Högt uppsatta talibaner påstås vara engagerade i samtalen.
Quetta Shura är en militant organisation bestående av de afghanska talibanernas ledarskikt, har sedan början av 2000-talet son bas i Quetta i Balochistan i Pakistan. Företrädare för Quetta Shura påstås ha befogenhet att förhandla för mulla Mohammeds räkning.
Tidigare har talibanerna avvisat alla förhandlingsinviter med beskedet att de inte tänker förhandla förrän alla västerländska soldater är ute ur Afghanistan.
Planen sägs vara att talibanerna erbjuds plats i regeringen och att man fastställer en tidsplan för de amerikanska styrkorna och Natostyrkornas reträtt.
Förra veckan presenterade den afghanska regeringen personerna i ett så kallat fredsråd med 70 medlemmar som har uppdraget att förhandla direkt med talibanerna och övertala upproriska att lägga ner sina vapen.

2010-40 s 28-29
"Den afghanska eliten lever loppan i Dubai"
I den vackert utsmyckade restaurangen Shahista i Dubai bryter afghaner i traditionell skrud Ramadan fastan med rätter från sitt hemland, bland annat "zaban" - fårtunga. Men flottan av Mercedesbilar med tonade rutor som står parkerade utanför restaurangen avslöjar att middagsgästerna inte är några afghanska arbetare som knegar på något av Förenade Arabemiratens många byggen, utan delar av landets elit. Dubai har blivit en magnet för en klick nyrika afghaner. En är Safi-klanen som äger Safi Airways och lyxrestaurangen Shahista i Dubai. Men finanskrisen innebar ett abrupt slut på Dubais fastighetsboom.

2010-40 s 29
"Familjen Karzai"
Presidenten Hamid Karzai har varit Afghanistans ledare alltsedan 2004. Han har inte lyckats med mycket. Landets opposition anklagar honom för att favoritsera ett nätverk av förmögna handelsmän.
Mahmoud Karzai är Hamids storebror, amerikansk medborgare bosatt i Dubai. Han leder Afghanistan Investment Company och är en framstående affärsman.
Ahmed Wali Karzai är Hamids mäktige halvbror. Han är ordförande för Kandahars provinsparlament och en av landets allra mest inflytelserika personer. Han har anklagats för att profitera på narkotikahandeln i landet och för suspekta markaffärer.

Porträtt
2010-40 s 30-31
"Den oantastliga Condoleezza Rice"
Hon var en av världens mäktigaste kvinnor och delade ansvaret för George Bushs utrikespolitiska katastrofer i Irak och Afghanistan. Nu stiger hon åter in på scenen med en självbiografi, som ger bilden av en politisk överlevnadskonstnär.
Hon hade dragit sig tillbaka från rampljuset och är åter tillbaka på Stanforduniversitetet. Nu i oktober ger hon ut en bok om sin barndom i Alabama.
Kanske kan hon som Barack Obama utnyttja sin hudfärg och göra en comeback. Den erfarna utrikespolitikern skulle kanske kunna kandidera som republikansk vicepresidentkandidat.