Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 43

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42   

Frankrike
2010-43 s 3
"Sarkozy vann en pyrrhusseger"
President Nicolas Sarkozy vinner kanske pensionskriget mot fackförbunden, men den franske presidenten har ingen anledning att fira segern.
Efter flera veckor av strejker, bränsleblockader och gatudemonstrationer antog senaten presidentens nedskärningar i förra veckan varmed man kom ännu ett steg närmare en höjning av pensionsåldern från 60 till 62 år och gränsen för full pension från 65 till 67.

Belgien
2010-43 s 3
"Ny drastisk lösning för Belgien? Nej bara en tankelek"
En belgisk minister Magnette, har i händelse av att kungariket Belgien splittras föreslagit att landets södra del, Vallonien, förs över till Tyskland. Vallonien står närmare Tyskland än Frankrike när det gäller den politiska kulturen. Krisen har varat sedan i april. Den förra regeringen under Yves Leterme föll på striden mellan flamländarna i norr och de franskspråkiga i Vallonien och Bryssel. Den tyskspråkiga minoriteten i Vallonien förhåller sig neutral.

Tyskland
2010-43 s 4-8
"Tyskland söker en ny roll för 2000-talet"
Inget stort utvecklat land har tagit sig lika helskinnat ur den globala recessionen och står lika starkt som Tyskland. Omgivet av stridslystna aktivister framstår Tyskland som en oas av lugn. Men tyskarna har börjat uppfatta löftet om att euron skulle bli lika stabil som D-marken som en lögn.
Frankrike som har halkat efter Tyskland när det gäller strukturreformer märker att deras inflytande försvagas. EU behöver tyskt ledarskap mer än någonsin förr, men länderna hyser ändå en ängslan för tysk övermakt. Tyskland har tillgångar som inget annat stort EU-land har, bland annat mycket goda handelsförbindelser med växande ekonomier som Kina och en ledare som tas på stort allvar av kolleger världen runt.
Det var Angela Merkel som reparerade relationerna med Tysklands grannar i öster, bekräftade relationerna med Tysklands grannar i öster, bekräftade solidariteten med USA och slutade upp med att fjäska för Moskva. Tyskland har gjort en framgångsrik kampanj för en tillfällig plats i FNs säkerhetsråd. I militära termer är Tyskland dock en dvärg jämfört inte bara med USA utan också Storbritannien och Frankrike.

Serbien
2010-43 s 8
"Serbien kom ett stag närmare EU"
Eus utrikesministrar har efter många års tvekan bestämt sig för att lämna över Serbiens ansökan om medlemskap till EU-kommissionen. Dockunderstryker utrikesministrarna att ytterligare steg i riktning mot medlemskap inte kan komma i fråga förrän alla de 27 medlemsländerna är eniga om att regeringen i Belgrad samarbetar till fullo med krigstribunalen i Haag. De misstänkta krigsförbrytarna Ratko Mladic och Goran Hadzic, som är på rymmen, måste tas fast och utlämnas till tribunalen.

2010-43 s 9-12
"Var finns Ratko Mladic?"
Ratko Mladic är märkligt nog fortfarande på fri fot trots att serbiska säkerhetsstyrkor och experter samt utländska soldater har jagat honom i många år. Han har fått livsviktig hjälp av serbisk militär och flera av Serbiens tidigare regeringar. Nu har de förfärliga krigsminnena för snart 20 år sedan bleknat utanför Serbien. Mladic har blivit äldre och också sjukare och mer isolerad. Chefsåklagaren vid krigstribunalen för det forna Jugoslavien i Haag, Serge Brammertz, menar dock att det är en moralisk skyldighet att ställa Mladic inför rätta i Haag med respekt för överlevande och anhöriga från Srebenica. 15 år efter massakern hittar man fortfarande kvarlevor från massakerns offer.

Tjetjenien, Terrorism
2010-43 s 14-15
"Den krigiske imanen"
Tjetjeniens ledare, Ramzan Kadyrov, som ska hjälpa Kreml att sprida en moderat version av Islam i Kaukasus, håller snarare på att radikalisera hela regionen. I fjol inrättade han en egen moralpolis enligt talibansk förebild. Tanken är att underblåsa en annorlunda, lite fogligare version av islam bland Rysslands 20 miljoner bekännande muslimer. President Medvedev anlitar imamerna för att få hjälp med att "konfrontera terrorismen via andlighet och hög etisk standard". Kadyrovs islam är en fri blandning av suffism (traditionellt fredlig, mystisk sunnitisk gren) och urgamla tjetjenska traditioner som "zikr", en uteslutande manlig hybrid av ringdans och bön. En motpol till det Kadyrov kallar för "den onda sekten wahhabism".

2010-43 s 16
"Islamisk eller islamistisk?"
Hög tid att reda ut begreppen. Förvirrningen om vad som är vad bäddar för helt onödiga motsättningar. Ett inlägg av Hayri Abaza och Soner Cagaptay i Newsweek. Abaza tillhör Stiftelsen för demokratiernas försvar. Cagaptay företräder institutet för Mellanösternpolitik i Washington.
Han menar att "vänstern" gör "misstaget" att försvara islamism - en extrem och ibland våldsam ideologi. Därmed underblåser vänsterns "tänkare" en av de största farorna för både muslimerna och västerländska liberaler.
"Högern" attackerar felaktigt den muslimska tron och alienerar därmed sina potentiella allierade i de muslimska samhällena.
Västs intellektuella måste klargöra skillnaden mellan islam och islamism. Det är fel menar de båda att som holländaren Geert Wilders och andra bannlysa islam genom att förbjuda Koranen för att al-Qaida, Hizbollah och andra grupper förespråkar våld och tvång för att sprida "extremistisk" islam världen runt.

USA
2010-43 s 17-19
"Allt handlar inte om Washington"
Guvernörsvalen och valen till delstaternas parlament kan påverka Amerika lika mycket som de mer omtalade mellanårsvalen till kongressen. Den 2 november ska USAs väljare också välja 37 guvernörer och 6118 ledamöter till delstaternas lagstiftande församlingar. Kampen om dessa platser är lika jämn som den om platserna i kongressen. De väntat omvälvande valresultaten kommer att forma den nationella politiken långt efter det att den nya kongressens tvååriga mandat har löpt ut. I delstaterna, liksom på nationell nivå, ser det mörkt ut för demokraterna detta valår.

2010-43 s 18-19
"Intrigernas mästare"
Han anses vara "intrigernas överstepräst" och "politisk yrkesmördare". Den amerikanske politikstrategen är med andra ord beryktad. För det Republikanska partiets räkning sprider han rykten och förvränger fakta. I valkampanjen i New York har han två triumfkort: en böghatare och en före detta bordellmamma. Roger Stone är en VIP. Han våtdar sitt rykte som de konservativas "smutsige trixare". Han är en av de mest förhärdade valrådgivarna i USAs historia. Stone har verkat i kulisserna i fyra decennier, ända sedan Watergateaffären. Sex, dynga och oanständigheter, allt är bra om det kan användas politiskt. Valen till den amerikanska kongressen och guvernörsvalen är en cirkus full av cynism, raseri och kuriosa med stort underhållningsvärde.

2010-43 s 19
"Republikanen som lyfter fram Berlinmuren som en förebild"
Strömmen av illegala invandrare från Mexiko är ett centralt tema i kampanjen inför valet 2 november. Joe Miller, kandidat till senaten för Tea Partyrörelsen i Alaska hyllar det forna Östtysklands ökända gränsmarkering som en förebild i Amerikas försök att stoppa illegal invandring.

2010-43 s 20-21
"Barack Obama är i gott sällskap"
Det är absolut inte första gången en amerikansk president förlorar majoriteten i kongressen i mellanårsvalen. 1994 chockades Demokraterna av Republikanernas övertagande av makten i representanthuset och senaten. Demokraterna hade haft kontroll över båda kamrarna ända sedan 1954. Bill Clinton, demokrat, deklarerade efter en tid att "den stora statens tid är förbi".

2010-43 s 21
"Obamas krig mot väderkvarnar"
I onsdags i förra veckan inledde president Barack Obama den längsta kampanjresan sedan han tillträdde som president. På fyra dagar besökte han fem delstater.
Situationen är annorlunda än för två år sedan. Då möttes han av 75000 begeistrade anhängare i Portland. Nu kom bara 5000. Enligt många samstämmiga opinionsmätningar kommer Demokraterna att förlora majoriteten i både representanthuset och senaten.

Iran
2010-43 s 22-23
"Journalister lever farligt i Iran"
De censureras, trakasseras och grips. Kritiska journalister i Iran har det minst sagt tufft. Sedan en tid tillbaka sitter två tyska reportrar i iranskt fängelse. Mohammed Ghutshani riskerar flera års fängelse om han inte ger upp projektet att börja ge ut dagstidningen Ham Mihan (Landsmannen) som bannlystes för tre år sedan. Irans fängelser är fulla av regimkritiker, däribland många journalister. Även utländska, tidigare ackrediterade journalister attackeras och många tvingas lämna Iran. Bar de som nöjer sig med att skriva oförargliga artiklar får stanna.
En inresa i Iran utan tillstånd från Ershad, Ministeriet för kultur och islamisk styrning, är galenskap. Det fick två naiva tyska journalister erfara. Det som avgör tyskarnas öde är vilken fraktion som får överhanden. Åtal för spionage ligger alltid nära till hands.

Egypten
2010-43 s 24-25
"Den som gapar efter mycket…"
Egyptiska journalister har på senare tid vågat tänja på gränserna för vad man får säga om regeringen. Ds lyckades tänja så mycket att de inbillade sig att den växande press- och yttrandefriheten var oåterkallelig. Det var den inte. Nu har bakslaget kommit med avskedandet av Ibrahim Eissa från posten som redaktör för Al-Dustour, en tidning med näsa för skandaler.
Det kommer politiskt vid en känslig tidpunkt. Parlamentsvalen äger rum om knappt en månad och landet svävar i ovisshet om vem som ska efterträda den 82-årige Hosni Mubarak. I början av detta årtionde blev det möjligt för privata affärsmän att finansiera privatägda tidningar - journalister får inte äga tidningar - men avskedandet av Eissa visar att ägarna har regimen att tacka för sina framgångar och därför gör klokt i att inte utmana den. Affärsmän kan därför inte förväntas försvara pressfriheten. TV-kanalen Orbits program, Kairo idag, upphörde för ett par veckor sedan och sedan lades hela tv-stationen ned. Landets journalister befarar nu att en kort period med större öppenhet är över.

Irak
2010-43 s 25-26
"Rapporter om övergrepp och tortyr river upp gamla sår"
Bevis för att amerikanska soldater överlämnade fångar till irakiska tortyrpatruller finns i de dokument som nyligen publicerades av organisationen WikiLeaks. En del rapporter stärker tidigare misstankar om att den amerikanska militären överlämnade fångar till Vargbrigaden, som ingår i det irakiska inrikesministeriets specialstyrkor.
Före invasionen led och plågades irakierna under Saddam Husseins tyranniska styre där tortyr var vanligt. Men efter hans fall försämrades säkerheten till den grad att död och förstörelse blev vardag. Premiärminister Nouri al-Malaki kritiserar WikiLeaks och beskyller det för att publicera dokument som "ställer de nationella partierna och ledarna och framför allt premiärministern i dålig dagar".

FN, Globalt
2010-43 s 26-28
"Internationella valutafonden får mera makt"
Disbyter om obalanser i handeln och valutakurser riskerar att leda till protektion. Nu får Internationella valutafonden mera resurser för att kunna agera skiljedomare mellan tvistande länder. IMFs roll som övervakare av finans- och penningpolitik har blivit allt viktigare. Fondens VD, Dominique Strauss-Kahn, hyllar det som han kallar den viktigaste reformen sedan IMF bildades. USA stöder reformen i vetskap om att USA aldrig på egen hand kan få världens nästa största ekonomi, Kina, att agera som USA vill. Valutafrågan har nu högsta prioritet.

Irak
2010-43 s 28
"Aziz dömdes till döden"
Högsta domstolen i Irak har dömt den förre vicepresidenten och irakiske utrikesministern Tariq Aziz till döden. Han befanns skyldig till att ha förföljt islamiska partier under Saddam Husseins regim. Han rättfärdigade på sin tid anfallet mot Kuwait 1990 och stödde Saddam Husseins hårdnackade hållning gentemot FNs vapeninspektörer.

EU
2010-43 s 28
"EU förstärker Greklands gränsbevakning"
EU har beslutat att hjälpa Grekland vakta sina gränser. De europeiska myndigheterna skickar en grupp gränsvakter som ska förstärka den grekiska gränsstyrkan vid gränsen mot Turkiet som är den gräns där flest illegala invandrare passerar in i EU. Det är första gången som EU hjälper till att vakta en yttre EU-gräns.
Insatsen är ett svar på Greklands vädjan efter en explosion av nya asylsökande och invandrare som försöker ta sig in i EU via Grekland. Enligt EU-kommissionen kommer 90 procent av de illegala invandrarna i EU via gränsen mellan Grekland och Turkiet. Under första halvåret i år kom cirka 45 000 in den vägen.
När invandrarna väl har tagit sig in i Grekland söker sig de flesta vidare till andra länder som har tagit bort gränsbevakningen som ett resultat av Schengenavtalet från 1984.

Nordkorea
2010-43 s 28
"Ris till översvämningsoffren"
För första gången på tre år har Sydkorea via Kina skickat en hjälpsändning ris till Nordkorea. Enligt Röda Korset räcker riset att föda omkring 100 000 personer i hundra dagar. I början av 2008 stoppade den då nyvalde sydkoreanske presidenten, Lee Myung Bak, hjälpsändningarna till Nordkorea på grund av Pyongyangs atomprogram.

Samhälle
2010-43 s 29-31
"Franska kvinnor har allt utom jämlikhet"
En stor andel av Frankrikes kvinnor förvärvsarbetar och förväntas göra karriär samt ta huvudansvar för familj och hushåll.
Mycket är bra: Franska kvinnor bestämmer över sin sexualitet, preventivmedel och abort är lagliga och subventionerade, de är bättre utbildade än männen och de minskar avståndet till männen på arbetsmarknaden. Föräldrar med barn får stora barnbidrag och skattelättnader. Familjer med tre barn betalar mycket lite i skatt. Den franska staten betalar 5,1 procent av BNP och dubbelt så mycket som EU-genomsnittet till familj, barnomsorg och mödravård. Barn garanteras en plats i "écoles maternelles" från tre års ålder och 99 procent av alla barn använder tjänsten.
Men kvinnorna har svårt att nå toppen både i näringslivet och i politiken. Och de ägnar dubbelt så mycket tid åt barn och hushållet än vad männen gör.
Franska kvinnor är mer feminina än feministiska och franska män visar ofta prov på ett slags ridderlighet som hör hemma i tiden före den franska revolutionen.