Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 37

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37   

Turkiet
2010-37 s 3-4
"Erdogans reformer godkändes"
Ett tydligt ja i folkomröstningen - 58 procent för - om ändringar i den turkiska författningen ger den sittande regeringen medvind inför de allmänna valen nästa år. Resultatet innebär att Recep Tayyip Erdogans regering berövar den västligt inspirerade eliten makt och inflytande. Folkomröstningen var också en förtroendeomröstning om Recep Tayyip Erdogans regering. Kritiker fruktar att de ideologiska motsättningarna i detta djupt polariserade land skärps. Valdeltagandet var högt, 37 procent.

2010-37 s 5-6
"Orientens hjälte"
Turkiets premiärminister har blivit en hjälte i Mellanöstern därför att han vågar sätt sig upp mot västmakterna. Men ingen ska tro att det är islam som driver henne. Detta medför en oro i väst för att Erdogan vänder Turkiets traditionella västerländska allianser ryggen och i stället allierar sig med Amerikafientliga maktspelare i Mellanöstern. Först slog han sig samman med Brasiliens president i ett försök att blockera FNs sanktioner mot Irans atomprogram och sedan sponsrade Turkiet en hjälpkonvoj frö att bryta israels blockad av Gaza. Mest fruktar väst Erdogans vänskap med personer som Mahmoud Ahmadinejad.

Serbien, Kosovo
2010-37 s 7
"Hopp om ett närmande på Balkan"
Serbien har givit vika för hårda påtryckningar från både EU och USA genom att slopa planerna på att i FN ifrågasätta lagligheten av Kosovos självständighetsförklaring. Detta jämnar vägen för förhandlingar om en lösning på tvisten mellan Belgrad och det kosovoalbanska ledarskapet. Serbiens omsvängning är en stor framgång för EUs utrikespolitiska chef, Catherine Ashton. Hon informerade Serbiens president Boris Tadic om att en vägran från hans sida skulle skada Serbiens relationer med EU, som Serbien gärna vill bli medlem i. Även Tysklands och Storbritanniens utrikesministrar har besökt Belgrad de senaste veckorna.

Ryssland
2010-37 s 8-9
"Ryssland behöver mig!"
Den ryske premiärministern Vladimir Putin försvarar sin roll och politik. När Valdaiklubben, en grupp bestående av framför allt utländska Ryssland-experter frågade Putin om hans planer inför nästa presidentval 2012 fick de en tydlig signal på att han vill göra comeback som president i två mandatperioder till. Den nuvarande presidenten Dmitrij Medvedev driver å sin sida sitt favoritämne: modernisering som han lanserade för ett år sedan på Internet under rubriken "Framåt Ryssland!" Enligt Valdaiklubbens slutsats förekommer det emellertid praktiskt taget ingen modernisering, omstrukturering eller diversifiering: olja och gas förblir de viktigaste inkomstkällorna, korruptionen härjar fritt, och det görs nästan inga innovationer. Men det värsta problemet är att staten är oförmögen att fullgöra grundläggande fuktioner som att erbjuda adekvat hälsovård, säkerhet, rättvisa och infrastruktur.

2010-37 s 9-10
"Marken gungar under Luzjkov"
Moskvas veteranborgmästare, Jurij Luzjkov, kämpar för att behålla jobbet efter att i en tv-dokumentär ha beskyllts för att vara mera nån om sina bin än om huvudstadens invånare. RV-dokumentären kritiserar Luzjkovs och hans frus överdådiga livsstil. Hon räknas som världens tredje rikaste kvinna. Luzjkov är känd för att stå premiärminister Putin nära, men han verkar ha kolliderat med president Medvedev. De flesta experter tror att Luzjkov tvingas avgå nästa sommar. Han är 74 år och har varit med i toppolitiken i flera decennier.

EU
2010-37 s 10-12
"Krisen tvingar fram harmoni och samarbetsvilja"
Av rädsla för en ny kris är Europas politiker beredda att lämna ifrån sig mera makt till Bryssel. "Gemenskapen tar ett jättekliv, som förändrar EU i grunden. Plötsligt talas det om en "ekonomisk union" och om behovet av en "ekonomisk regering" utan att det gamla vanliga ramaskriet hörs. "Mera Europa" hördes flera gånger på finansministrarnas senaste möte. Man enades om en gemensam myndighet för kontroll av banker och börser och utveckling mot en gemensam finanspolitik. Fram till toppmötet i oktober ska EUs ledare ställa samman ett fullständigt program för hur gemenskapen ska bli mera kristålig och bättre rustad för framtiden. Bland annat ett system med i förväg utformade och av alla godkända omedelbara åtgärder som i ett krisläge kan aktiveras på bara några timmar. Vidare en samordning av EU-medlemmarnas ekonomiska och budgetpolitik med mer kännbara sanktioner mot stater som bryter mot reglerna. Och på sikt en utjämning av de snabbt växande skillnaderna i konkurrenskraft mellan EU-länderna.

Israel, Palestina
2010-37 s 14
"Gränsfrågan är kanske den minst kniviga"
"Om israeler och palestinier lyckas lösa gränsfrågan mellan deras respektive stater skulle man kanske kunna undvika fortsatta konflikter om byggandet i bosättningarna. Om parterna kommer överens om vad som ska vara Israel och vad som ska vara Palestina kan Israel bygga vad de vill i områden som inte längre är omtvistade. Den svåraste frågan är troligen Jerusalems uppdelning. Andra frågor är de palestinska flyktingarnas rätt att återvända samt säkerhet och kontrollen över resurser som vatten.

2010-37 s 15
"Israel vill inte ta emot EU-ministrar"
Den israeliska tidningen Haaretz rapporterar att den brittiske utrikesministern, William Hague, är en av fem ministrar som inte välkomnas i israel, därför att man där misstänker att ministrarna bara vill pressa Israel att förlänga byggstopper i bosättningarna. I Europa är man idag upprörd över israeliska UDs förklaring till att ministrarna inte får komma. Israelerna antyder att européerna skulle brista i respekt för judarnas heligaste dag, Yom Kippur, vilket alls inte är fallet.

FN, Chile
2010-37 s 15
"Bachelet blir chef för ny FN-byrå"
Michelle Bachelet som krossade könsbarriären genom att bli Chiles första kvinnliga president blir ny chef för den nya FN-organisation som ska främja kvinnans rättigheter. Hon valdes bland 26 kandidater för sina politiska erfarenheter och förmåga att bygga samförstånd.

Afghanistan, Storbritannien
2010-37 s 15
"Misstänkt smuggling stoppas"
Anklagelser om att brittiska soldater i Afghanistan har utnyttjat militärflyg för att smuggla heroin till Storbritannien har resulterat i en utredning och skärpta säkerhetskontroller. Anklagelserna kommer ursprungligen från afghaner, som arbetar för den brittiska militären i Afghanistan. Nu har man satt in narkotikahundar.

USA, Saudiarabien
2010-37 s 15
"Stor vapenaffär"
USA har planer på att sälja 84 nya Boeing F-15 stridsflygplan till Saudiarabien. Affären syftar till att stärka Saudiarabiens möjligheter att försvara sig mot främst Iran, som kanske har en färdig atombomb om bara ett par år. Överföringen av avancerad, amerikansk teknik till Saudiarabien, framför allt flygplan, leder till att Iran hamnar i underläge.

Storbritannien
2010-37 s 15
"Blair fick medalj"
Den förre brittiske premiärministern, Tony Blair, har i USA fått utmärkelsen Liberty Medal, som delas ut till personer som har kämpat för människors frihet. Blair hedras för sina stora insatser som sändebud till Mellanöstern och arbetet för fred där.

Kuba
2010-37 s 16-17
"Nöden har ingen lag"
Kubas ekonomi är på fallrepet. Ideologiska hinder rivs och nya tider stundar. I ett första steg avskedas en halv miljon offentliganställda. Det finns kanske en miljon för många på statens lönelista och Raúl Castro själv har sagt att regeringen stöder en uppblåst byråkrati som saknar motivation och som avlönar mängder av arbetsföra, som inte gör någonting.
Ledarnas hopp är att de mycket snabbt ska sugas upp av den privata sektorn. Kruxet är att denna sektor fortfarande är väldigt liten. Kubas ekonomi verkar vara i mycket dålig form nu. Intäkterna från turismen har minskat. Kuba har haft brist på ris och sockerskörden har varit katastrofalt dålig. I en intervju i förra veckan sa Fidel Castro att den kubanska modellen inte fungerar längre.

Venezuela
2010-37 s 17-19
"Chávez väljarstöd vacklar"
De fattigaste av de fattiga tror fortfarande på Chávez revolution, men fler och fler upptäcker att de har fått det sämre på senare år. De fattiga, som har varit Chávez väljarbas ända sedan han valdes för elva år sedan, blir fler och får det allt svårare i Venezuela.
Den 26 september är det kongressval. Många medborgare frustreras av recessionen, den 30-procentiga inflationen, illa fungerande samhällsservicen och utbredd kriminalitet. Venezuela har bland de högsta mordfrekvenserna i hela Latinamerika. 16 000 personer mördades förra året, de flesta mordoffer var fattiga människor. Chávez popularitet är på 36 procent, den lägsta någonsin. Chávez höjer kontinuerligt minimilönerna, men reallönerna sjunker på grund av inflationen.

Japan
2010-37 s 19
"Kan fortsätta ett tag till"
Tre månader efter att han blev premiärminister fick Naoto Kan förnyat stöd av Japans Demokratiska Parti (DPJ). Han utmanades på ledarposten av Ichiro Ozawa men besegrade honom med bred marginal. Kampen om ledarskapet i partiet han avslöjat djupa interna motsättningar beträffande ekonomin. Kan som är före detta finansminister, förespråkar åtstramning och satsningar på arbetsmarknaden medan Ozawa vill ha en mer gammaldags politik med ekonomiska stimulanspaket.

Thailand
2010-37 s 20-21
"Den missnöjda, oförsonliga oppositionen bidar sin tid"
Tro inte att allt är glömt och förlåtet mellan Thailands rödskjortor och gulskjortor. Regeringen har visserligen lanserat ett försoningsprogram men samtidigt fängslar den och väcker åtal mot misstänkta upprorsmakare bland rödskjortorna. I Bangkok har någon slags normalitet lagt sig efter rödskjortornas långvariga ockupation av stadens centrum. Ockupationen upphörde 19 maj efter ett militärt tillslag som krävde 90 människors liv. 19 av rödskjortorna åtalades för några veckor sedan för terrorism i Bangkok. I nordöstra Thailand sitter minst 164 av dem på lägre nivåer i fängelse. De hoppas fortfarande på att den förre premiärministern, Thaksin Shinawatra, ska komma tillbaka. Han avsattes i en kupp 2006. Sprickorna finns överallt i det thailändska samhället. Till och med barnen i skolan är uppdelade i förda och gula enligt deras föräldrars uppfattning. Lärarna är också uppdelade i två läger.

Tibet
2010-37 s 21-23
"Tibetanerna ger inte upp hoppet om Dalai Lamas återkomst"
Överallt finns en ivrig önskan om att Dalai Lama kommer tillbaka snart för att rädda det tibetanska språket och kulturen. 2007 gav 13 munkar ut ett upprop som krävde att tibetanernas språk och kultur skulle bevaras och skyddas. Dess främsta beskyddare är klostren där upproret 2008 började. Frontlinjen i kulturkriget är för många tibetaner språket.

Internationellt
2010-37 s 23-24
"Jättedonation till Human Rights Watch"
Filantropen George Soros tycker att kampen för mänskliga rättigheter måste bli en internationell angelägenhet. Hans gåva på 100 miljoner dollar hjälper den inflytelse människorättsorganisationen att förstärka bevakningen i alla världsdelar. Human Rights Watch som bevakar drygt 90 länder från 45 kontor kommer att anställa ytterligare 120 personer utöver nuvarande 300. Dess högste ledare Kenneth Rooth säger att de måste kunna påverka utrikespolitiken också i länder med växande politisk och ekonomisk makt, som Brasilien, Sydafrika, Indien och Japan.

Afrika, Malawi
2010-37 s 24-26
"Miraklet i Malawi"
Ett av Afrikas fattigaste länder producerar sedan många år ett överskott av livsmedel och sed sig därför som modell för hela världsdelen. Men framgångar kostar pengar. För ett år sedan vann den 76-årige Bingu wa Mutharika presidentvalet för andra gången. Så sent som 2005 dog många malawier av svält på grund av månadslång torka. I dag är det ingen som svälter och bönderna producerar sedan tre år tillbaka ett överskott på flera miljoner ton. Även 2010 ser ut att bli ett bra år. Orsaken är att staten satsar enorma summor på att subventionera, upp till 95 procent av priset på utsäde och konstgödsel. Det finns snart inte pengar till utbildning och drivmedel ransoneras. Subventionsprogrammet är ocksä känsligt för korruption.

Miljö
2010-37 s 27-31
"Vidderna, tystnaden och de vilda djuren tillhör alla"
Afrikas regeringar har inte varit särskilt bra på att skydda kontinentens vilda djur. Men andra modeller, som involverar jägare, rika naturälskare och lokalbefolkningar, väcker hopp om att det kan bli bättre.