Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 44

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43  

Storbritannien, USA
2010-44 s 3
"Närmare samarbete över engelska kanalen"
Nya samarbetsfördrag mellan Storbritannien och Frankrike kan leda till att brittiska och franska stridsflygplan använder varandras hangarfartyg och gör gemensamma tester av kärnladdade stridsspetsar. Fördraget är produkt av en osentimental pragmatism som syftar till att maximera båda ländernas militära kapacitet och samtidigt spara pengar. Både den franska och brittiska försvarsbudgeten står under hård press.
Eventuella beslut att aktivera styrkan ska fattas gemensamt av den franska och brittiska regeringen som tillsammans har "politisk kontroll" över styrkan. De nya fördragen markerar "en ny fas av taktiskt samarbete mellan två suveräna stater" enligt en gemensam kommuniké.

Grekland
2010-44 s 3
"Nu måste även grekerna sluta röka"
Restaurangägaren Petros Migdos i Aten Tycker att det är orättvis politik när regeringen försöker bota den sjuka grekiska ekonomin med åtgärder som skadar hans affärer. Men den åtgärd som han tänker på just nu syftar också till att förbättra Migdos och hans landsmäns hälsa. Grekerna är nämligen det folk i Europa som röker allra mest. Men i september förbjöds de att röka på offentliga platser och privata platser inomhus. Regeringen vill med lagen "ändra Greklands kultur och sätt att tänka". Papandreous regering har också höjt skatten på tobak, alkohol och bensin.

Italien
2010-44 s 5
"Berlusconi - den oförbätterlige"
Den senaste skandalen är kanske droppen som får bägaren att rinna över. Nu växer motståndet mot Berlusconi även i hans eget parti. Kärnan i en ny skandal är att Berlusconi gav order om att en marockansk flicka skulle släppas från polisens förvar, där hon satt misstänkt för stöld. Berlusconis före detta allierade, Gianfranco Fini, antydde att premiärministern hade överskridit sina befogenheter genom att ingripa i fallet Ruby. Ruby har under den senaste veckan blivit en kändis och som har redogjort för fester i Berlusconis privata villa utanför Milano.

Grekland
2010-44 s 5
"Grekland stoppade alla brev och paket"
Efter en rad paket- och brevbomber till utländska ambassader till den tyska förbundskanslern Angela Merkel, stoppade de grekiska myndigheterna all flygfrakt i 48 timmar. Under måndagen och tisdagen upptäcktes sammanlagt elva paket- och brevbomber som var riktade till utländska ambassader.

Japan, Ryssland
2010-44 s 5
"Kurilerna står i vägen för fredsavtal"
President Dmitrij Medvedev besökte tidigare i veckan de omstridda öarna Kurilerna. Ryssland erövrade öarna i andra världskriget från Japan. Det var första gången sedan 1945 som en rysk statschef besökte öarna. De omstridda 56 öarna har i 65 år utgjort ett hinder för ett fredsavtal mellan Ryssland och Japan. Japan kallade i tisdags hem sin ambassadör från Moskva i protest med Medvedevs besök på Kurilerna.

Sydafrika
2010-44 s 6
"Zuma möblerade om"
Sydafrikas president, Jacob Zuma" har reagerat på kritiken mot hans regering och avskedade sju ministrar. Kritiken har varit ihållande och hård mot de uteblivna framstegen i kampen mot fattigdom. Bland den som förlorade sina ministerposter fanns den omstridde kommunikationsministern Siphiwe Nyanda, som ofta kritiserats för sitt lyxiga leverne.
De viktigaste ministerposterna lämnade han emellertid i fred.

USA
2010-44 s 8-9
"Väljarnas hårda dom"
Barack Obamas bäst hopp är att försöka övertyga Republikanerna om att de delar ansvaret för landets väl och ve med honom. Väljarna kan inte förmedla ett tydligare budskap än vad de gjorde i tisdags. Valresultatet är inte så mycket ett mandat för republikanska idéer som ett underkännande av Obamas idéer. Nu kan inte Obama driva igenom sin ambitiösa agenda med hjälp av demokratiskt övertag i kongressen.
Bland dem som råkade värst ut i tisdagens val var de demokrater i representanthuset som valdes in för två och fyra år sedan som företrädare för partiets nya era. Med Tea Party rörelsen har Republikanerna fått en ny politisk kraft, som anser att kompromisser är problem och inte lösningar. En majoritet föredrar en mindra stat som gör mindre.

2010-44 s 10-11
"Tea Party har ett otydligt mandat"
Tea Party rörelsens nyvalda ledamöter i kongressen upptäcker snart att de måste kompromissa och samarbeta, något som blir svårt med tanke på deras agenda. Fyra av 10 väljare till representanthuset sade sig stödja Tea Party rörelsen. Men i senaten gjorde rädslan för rörelsens ytterligheter att Demokraterna kunde bevara sin majoritet. Många i rörelsen har bara det enda målet att stoppa statens expansion och att balansera budgeten. Men rörelsen drivs också av tron att hela det politiska systemet har fjärmat sig från amerikanernas konkreta behov och värderingar. Tea Party rörelsen kommer att kunna påverka kampen om det republikanska partiets presidentnominering 2012. Det finns mängder av potentiella kandidater.

2010-44 s 12-13
"Ekonomin och jobben avgjorde valet"
Valet som slutade med att Republikanerna tog kontroll över representanthuset översvämmades av siffror på hur många som förlorade sina platser, på hur många som förlorade sina platser, på hur mycket pengar som satsades på valkampanjer och på hur många procent som inte gillar respektive gillar president Barack Obamas politik. Men orsaken till Republikanernas seger kan uttryckas med ett enda tal: 9,6 procents arbetslöshet. Obamas sätt att hantera den ekonomiska krisen och reglera Wall Street fick inte något erkännande. Att han byggt ut den allmänna sjukförsäkringen gillades inte heller. Vad väljarna nu mest vill är att de två partierna samarbetar.

Irak
2010-44 s 13
"Blodbad i Bagdad"
Gisslandramat i en katolsk kyrka i Bagdad i söndags skördade många dödsoffer. I fritagningsförsöket dödades fler än 50 människor och dussintals skadades. En irakisk gren av terrororganisationen al-Qaida, "Islamiska staten Irak", har tagit på sig dådet. En grupp rustad med sprängmedelsvästar och granater trängde sig under söndagens gudstjänst in i en katolsk kyrka i centrala Bagdad och tog församlingen som gisslan. Hundra personer, inklusive kvinnor, barn och präster, uppehöll sig där. På hemsidan gav terrorgruppen den koptiska kyrkan i Egypten 48 timmars tidsfrist att frige muslimska kvinnor "som fångna i de otrognas kloster och kyrkor".
Irakiska säkerhetsstyrkor stormade kyrkan och satte punkt för gisslantagandet.

Libanon
2010-44 s 14-15
"Hård press på Libanons regering"
Hizbollahs ledare, Hassan Nasrallah, utfärdade i förra veckan en hotfull varning för samarbete med den internationella tribunal som utreder mordet 2005 på Libanons före detta premiärminister, Rafik Hariri. Med denna ökar pressen ytterligare på Libanons bräckliga koalitionsregering med Saad Hariri, Rafiks son som premiärminister. Hizbollah och dess allierade har upprepade gånger varnat för ett eventuellt åtal mot någon av dess medlemmar kan leda till inbördeskrig. Rafik Hariri var omtyckt av den saudiska kungafamiljen i Saudiarabien.
Shiamuslimerna, till vilka Hizbollah hör är den största sekten i Libanon, men de är i minoritet i arabvärlden.

Terrorism
2010-44 s 15-17
"En ny bin Ladin"
Terroristen bakom senaste tidens terrorhot i Europa och Amerika har en ohygglig meritlista - och han kan konsten att hålla sig vid liv. Ilyas Kashmiri, 46, har erfarenhet, kontakter och en så stark vilja att angripa väst - inklusive USA - att han är den farligaste al-Qaidaaktivisten på många år. Han slogs mot sovjeterna i Afghanistan och indierna i Kashmir och själva Indien. Han har också arbetet för den pakistanska underrättelsetjänsten. Han föddes 1964 i den pakistanska delen av Kashmir. Hans aktuella projekt är att värva heliga krigare i väst.

2010-44 s 17-18
"Tips avvärjde bombattentat"
Två paketbomber hittades i slutet av förra veckan. Experterna misstänker att de var tänkta att explodera i flygplan i luften. De kan också ha varit avsedda att explodera i två synagoger i Chiccago dit de var adresserade. Paketen kom från Jemen, förmodligen från al-Qaidas gren på Arabiska halvön och upptäcktes av myndigheterna i Storbritannien och Dubai.

2010-44 s 19
"Den misstänkte bombbyggaren"
Saudiern, Ibrahim Hassan al-Asiri, som tillverkade bomben i det misslyckade attentatet i Detroit förra julen är en av de ledande medlemmarna i al-Qaida i Jemen. Han anses vara al-Qaidas främste bombexpert på Arabiska halvön. De amerikanska myndigheterna tror att Asiri samarbetar med den radikale USA-födde religiöse ledaren, Anwar al-Awlaki, som ger "andligt" stöd till terrorattentaten mot USA och är en drivande kraft bakom terrorismen.

2010-44 s 19
"Självmordsbombare slog till i Istanbul"
En självmordsbombare skadade i söndags ett trettiotal människor i ett attentat mot polisen i ett ab de centrala Istanbuls mest livliga områden. Den enda som dog i attentatet var terroristen. Söndagen var den sista dagen i PKKs två månader långa, ensidigt utropade vapenvila, men också andra militanta grupper har tidigare utfört bombattentat i Istanbul. Troligen var poliser i en mobil polisstation målet för attacken.

Korruption
2010-44 s 20
"Mygelmätaren TP"
Korruptionen får ständigt nya former, och därför har det hittills bästa korruptionsindexet kanske tjänat ut. Korruptionen uppträder i många former. I en del länder är den ytterst påtaglig, i andra syns den knappt. Transparency International (TI) med säte i Berlin publicerade nyligen sin 16:e årsrapport och väckte både nyfikenhet och kritik. Dess index har alltid varit kontroversiellt. Särskilt fattiga länder protesterar. De tycker inte om att pekas ut i en rapport från västvärlden. Som vanligt ligger de europeiska länderna i topp, särskilt de nordiska. Alla fem nordiska länder ligger bland de elva främsta. Danmark leder och Sverige har en femteplats. Andra utomeuropeiska länder högt upp på listan är Nya Zeeland, Singapore, Kanada och Australien.

Ryssland
2010-44 s 20-21
"Korruptionen i Ryssland lever ett eget liv"
I Ryssland har mutor blivit vardag. Den nuvarande premiärministern, Vladimir Putin, har under det gångna decenniet byggt upp en hårt centraliserad, praktiskt taget oansvarig politisk struktur som tolererar och är mycket mottaglig för korruption. Men nu verkar det som om korruptionen har spridit sig bortom Kremls kontroll. Den har blivit ett nästan oöverstigligt hinder för Rysslands ekonomiska utveckling. Korruptionen anses kosta över 300 miljarder dollar per år, vilket är mer än Rysslands federala budget. Den finns överallt: i sjukhuset och skolorna, i samhällstjänsterna och domstolarna och inte minst inom trafikpolisen.

Brasilien
2010-44 s 22
"Rouseff tar över efter Lula"
Dilma Rouseff, en före detta marxistisk rebell som förvandlats till teknokrat i knutblus valdes i söndags till president i Brasilien. Väljarna valde att visa sin lojalitet med den man som handplockat sin före detta stabschef till jobbet, föregångaren Luiz Inácio Lula da Silva. Hon fick nästan 56 procent av rösterna i andra valomgången mot den före detta guvernören José Serra. Brasiliens nyvalda president är dotter till en invandrare från Bulgarien. På 1960-talet, under Brasiliens militärdiktatur var hon urban ledare för en rebellorganisation som rånade banker och mördade militärer. Hon greps av säkerhetsstyrkorna 1970 och torterades. Frigavs 1973 varefter hon fullbordade sina studier i ekonomi. 2000 gick hon med i Arbetarpartiet. Lulas parti. Blev snart energiminister och utnämndes sedan till stabschef, en mäktig post som ger innehavaren kontroll över hela byråkratin. Nu lägger hon om kursen åt vänster.

Argentina
2010-44 s 21
"Slutet på en era"
Argentina efter Kirchner: presidenten har blivit änka - både i personlig och i politisk mening. Vad händer nu? Med Néstor Kirchners död avslutas en politisk era, som föddes ur den svåra ekonomiska kollapsen 2001. Då kom och gick fem presidenter på bara några dagar. Med tiden kom Eduardo Duhalde, en erfaren politiker från den dominerande Peroniströrelsen och stabiliserade läget och utlyste val. Néstor Kirchner fick inget riktigt mandat 2003 eftersom hans motkandidat, Carlos Menem, drog sig ut presidentvalets andra omgång. 2005 visade Kirchner vilken maktmänniska han var. 2007 steg han åt sidan till förmån för sin hustru. Cristina Fernández Kirchner. Men makten fanns kvar hos Néstor Kirchner. Den 27 oktober kollapsade han och dog strax av en hjärtattack.

Kina
2010-44 s 24-25
"Storebror ser dem"
Nobels fredspris till den kände dissidenten Lia Xiaobo är en nagel i ögat på Kinas ledare som har intensifierat förföljelsen av oliktänkande och aktivister.
Det har gått en månad sedan den fängslade kinesiske dissidenten Lia Xiaobo utsågs till vinnare av Nobels fredspris, men regeringen i Beijing struntar i omvärldens kritik och fortsätter att förfölja människorättsaktivister och advokater som försvarar deras rättigheter.

2010-44 s 24
"Hur många är kineserna egentligen?"
I måndags startade den första folkräkningen i Kina på tio år. Omkring 6,5 miljoner folkräknare ska på tio dagar besöka drygt 400 miljoner hushåll. Folkräkningen kostar omkring 75 miljoner euro. Man vill få en bild av de demografiska förhållandena med uppgifter om antal barn och antalet kringflyttande arbetare. Kineserna själv är ganska kritiska. De ser folkräkningen som ett intrång i den privata sfären, särskilt de 200 miljoner ambulerande arbetare som inte vill kontrolleras av myndigheterna.
Indien
2010-44 s 25-26
"Vänsterns makt försvagas"
En vänsterkoalition, Vänsterfronten, under kommunistisk ledning har styrt den indiska delstaten Västbengalen i mer än 30 år. Nu verkar det som om oppositionen har fått vind i ryggen vilket får makthavarna att rannsaka sitt styre och sig själva. I parlamentsvalen 2009 fick Vänsterfronten stryk. Kongresspartiet har allierat sig med partiet Trinamool Kongress som anses ha goda chanser att besegra Kommunisterna nästa år. På landsbygden i Västbengalen är samtidigt de maoistiska rebellerna en ständig oroskälla.
Västbengalens regering har inte lyckats förbättra livsvillkoren för människorna i de värsta områdena trots allt prat om jämlikhet och kamp mot orättvisor.

Asien
2010-44 s 27-28
"Mekongfloden är illa ute"
Utbyggnaden av kraftverk och dammar i Mekongfloden sår missämja och skadar miljön. Från källan på den tibetanska högplatån flyter Mekong genom Yunnanprovinsen i Kina, Burma, Thailand, Laos, Kambodja och Vietnam innan den ringer ut i Kinesiska havet. Kina vill nästan fördubbla vattenkraftens kapacitet till minst 300 gigawatt till 2020 genom att bygga fyra nya dammar i Mekong. Projekten får ödesdigra följder för Kambodja och Vietnam varnar kritiker. Längre ned längs floden planerar andra länder egna projekt. Det kommunistiska Laos har föreslagit tio kraftverksdammar i själva Mekong. Planen är att Laos ska exportera elektricitet.

Ekonomi
2010-44 s 28-29
"Varning för global matkris"
Priset på kött, socker, ris, vete och majs ökar snabbt mot bakgrund av Världsbankens prognoser om fem år av stora prisvariationer. Priset på kött är de högsta på 20 år. FNs matindex ökade 5 procent förra månaden och är nu på den högsta nivån på två år. Dock inte så högt som "rekordåret" 2008. Storskaliga uppköp av utländska investerare i biobränsle tär på den odlingsbara åkermarken.

Japan
2010-44 s 29-31
"Unga japaner köper inte machomodellen"
Det händer något med Japans unga män. Jämfört med den äldre generationen är dagens unga män mindre optimistiska, mindre ambitiösa och mindre riskbenägna. De är försiktiga, sparsamma och beskedliga. De unga männen har inte särskilt mycket pengar. En generation som inte vet vad den vill. Och på deras axlar hänger Japans öde. Japanska män i åldern 20-34 år är i färd med att göra en underlig "revolution". De avfärdar 70-timmars arbetsvecka och statusjaktens konsumtion som var typisk för den ekonomiska boomen på 1980-talet. Den gamla arbetsmoralen hör till en svunnen tid. Japans kvinnor håller på att komma i kapp männen. Unga kvinnor under 30 år tjänar för första gången mer i genomsnitt än männen i samma ålder.