Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 48

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47        

Kina
2013-48 s 4-5
"Den gröna vågen - stadsborna flyr smogen och stressen"
Kallas miljöflyktingar eller miljöinvandrare. Oron hos många är stor över luftföroreningarna, trafiksituationen, levnadskostnaderna, bostadspriserna och den allmänna stressen som finns i Kinas större kuststäder.

2013-48 s 6-7
"Bostadsbyggande intill besatthet"
Entreprenörer och statliga tidningar har börjat uttrycka oro för en fastighetsbubbla. I Kina kommer fastighetspriserna att stiga, det är i varje fall vad optimisterna tycks tro. Landet genomgår den största urbaniseringen i dess historia. De tre första kvartalen 2013 ökade priserna med 35 %! Byggnationstakten överträffar försäljningen. Men risk för någon omedelbar katastrof för att "bubblan" brister med stora prissänkningar som följd finna inte.
Många av de stora byggföretagen har börjat investera utomlands.

Spanien, Kina, Tibet
2013-48 s 8
"Folkmordet i Tibet stör relationerna till Kina"
En brottmålsdomstol i Madrid har anhållit fem tidigare kinesiska ledare för deras del i folkmordet i Tibet. Bland annat den förre kinesiske presidenten Jiang Zemin och den tidigare regeringschefen Li Peng. Alla fem riskerar att häktas om de skulle resa till Spanien eller till andra länder som erkänner beslutet. Beijing reagerade kraftigt och förkastade de tibetanska stödgrupper i Spanien som tog initiativ till rättegången.
Den spanska regeringen är allvarligt bekymrad över de följder domstolens beslut skulle kunna få på relationerna till en viktig handelspartner. Spanien behöver kinesiska investerare för att förbättra sin bräckliga ekonomi.

Kina
2013-48 s 9
"Krisen stärker banden till EU"
Kina har bistått Europa under finanskrisen för att säkerställa stabiliteten på sin viktigaste exportmarknad. Nu står Peking själv inför stora problem och vill komma närmare EU. Detta skapar möjligheter för EU och särskilt för Tyskland.
Mötet mellan EU och Kina i Peking handlade om ett gemensamt investeringsavtal. Bara två % av EUs utlandsinvesteringar har hittills hamnat i Kina. Nu vill EU ha bättre tillgång till den kinesiska marknaden och Kina vill engagera sig i Europas finanskris.

Norge
2013-48 s 10
"Anden är villig"
Men "Järn-Erna" tvingas kompromissa med sina lovvärd mål"
Erna Solberg, Norges konservativa statsminister, är minst sagt ambitiös. Efter att ha besegrat sin populäre socialdemokratiske rival, Jens Stoltenberg, i valet i september lyckades hon mot alla odds få ihop en samlingsregering i slutet av samma månad. Den 15 november fick hon samtliga partier att enas om en budget för 2014, men hon tvingas ge efter på de mål hon satt upp. Bland annat att Norge skulle bli mindre beroende av oljan som inkomstkälla. Nu blev det ytterligare 3,9 miljarder norska kronor. Kristdemokraterna och Liberalerna krävde också ett förbättrat järnvägsnät och ökat ulands bistånd för att stödja budgeten.

Uzbekistan
2013-48 s 12-14
"Barnarbetare ersätts av läkare och professorer"
Efter internationella protester har Uzbekistan gått med på att inte längre tillåta barnarbete på landets bomullsfält. Men tvångsmedel fortsätter att spela en central roll på bomullsfälten i den centralasiatiska republiken. Nu är det i stället lärare, studenter och till och med läkare som deltar. Det är viktigt att bomullsskörden blir god, den exporteras och ger hårdvaluta. Penningströmmarna går främst till den diktatoriska presidenten Islam Karimov och hans närmaste anhängare.

Irland, Historia
2013-48 s 15-16
"Mordkommando i Hennes Majestäts tjänst"
London håller på att dras in i skuggorna av konflikten i Nordirland. BBC har avslöjat att ett särskilt kommando inom brittiska armén i början av 1970-talet dödade även obeväpnade civilpersoner i sin jakt på IRA, irländska republikanska armén.
I början av 1970-talet var Belfast en av världens farligaste platser. BBC-programmet Panorama avslöjar nu att ett hemligt brittiskt mordkommando under åren 1972 och 1973 bedrev en målmedveten jakt på IRA-kämpar. Särskilt Military Reaction Force (MRF) dödade åtminstone 10 obeväpnade civilpersoner.

Sydafrika
2013-48 s 17-19
"Det förlovade landet som kanske går förlorat"
Den tidigare härskande klassen har krympt, men bortser man från politiken finns det gott om vita som klarar sig mer än bra. Brottsligheten må vara högre än under apartheid men de flesta vita lever väl skyddade. De utgör 9 & av landets 52 miljoner invånare. Marknaden är fortfarande fri, näringslivet blomstrar och Sydafrika fortsätter att vara den största mest sofistikerade och livskraftiga ekonomin på kontinenten.
Ändå utstrålar många vita sydafrikaners liv sorgsenhet och isolering.
De förlorar mark, liksom språket "afrikaans" som snart bara de äldre behärskar.

USA, Nordkorea
2013-48 s 20-21
"Amerikanska krigsveteraner försvinner när de återvänder"
Allt fler amerikaner som stred i Koreakriget reser tillbaka för att återuppleva det land som påverkat deras liv. Men det finns de som fängslas och försvinner under sin resa. Läs om Merrill Newman som är en av dem. Svenska tjänstemän i Pyongyang, som representerar amerikanska intressen, möts av en mur av tystnad när de ställer frågor till de nordkoreanska myndigheterna. Nordkorea satsar också på turism av annat slag. Man lockar hit utlänningar med bland annat ett delfinakvarium och en skidort på östkusten.

Burma
2013-48 s 22-23
"Modernisering i raketfart"
Listan på snart bortglömda sysselsättningar växer i ett Burma som exempelvis hade tidigare sekreterare som skrev på skrivmaskiner, sittandes utanför rådhus och regeringsbyggnader. Nu förlorar de mark till datorer och e-post. Stencilapparater och ett helt grannskap av män som graverat gummistämplar ersätts av laserskrivare, scanners och fotokopieringsmaskiner. I alla samhällen försvinner yrken i utvecklingens namn, men förändringstakten i Burma, där arméns generaler introducerade en slags demokrati för två år sedan, har pressats in på månader i stället för decennier.

Saudiarabien
2013-48 s 24-25
"Oron för att bli övergivna"
Det historiska avtalet med Iran, där Iran förbinder sig att inte vidare utveckla sitt kärnenergiprogram, kan innebära att Saudiarabien förlorar fotfästet i Mellanöstern och Fjärran Östern. För Saudiarabien innebär avtalet en mycket stark oro för ett mäktigare Iran och detta vid en olycklig tidpunkt, mitt under inbördeskriget i Syrien vars regim länge varit Saudiarabiens ärkefiende. Saudiarabien är djupt involverad i det syriska inbördeskriget.
Saudiaraberna oroar sig för att bli isolerade och ensamma, omgivna av fientliga stater.
Man fruktar att mista inflytandet över Mellanöstern och de närliggande områdena och att det shiamuslimska Iran tar över dominansen och makten i den muslimska världen. USA är inte längre lika beroende av Saudiarabiens olja. OPEC kan inte längre diktera villkoren på energimarknaden.

Laos
2013-48 s 26-28
"Aktivistens försvinnande stängde de öppnade dörrarna"
I den lilla kommunistiska staten Laos verkade en politisk öppning vara på gång och det slutna landet satsade till och med på turism. Men så försvann en känd människoaktivist, Sombath Somphone, för ett år sedan, omvärldens kritik blev hård - och Laos isolerar sig igen.
Sombath, utbildad agronom, grundade 1996 PADETC, en laotisk utvecklingsorganisation som driver olika utbildningscenter.
Regeringen förnekar all inblandning i bortförandet av Sombath. Hans engagemang för befolkningens rättigheter kan ha retat delar av den kommunistiska partitoppen. Medierena styrs ännu strängare än tidigare.

Kultur, USA
2013-48 s 29-30
"Kulturelitens krig mot Harry Potter"
Vad har en vulgär yngling från andra sidan Atlanten på amerikanska frimärken att göra?
I tisdags släppte det amerikanska postverket 20 frimärken som hyllar Harry Potter. Det säljs så lite frimärken nu sedan nästan all post blivit elektronisk. Därför måste postverket alltmer förlita sig på att samlare köper märkena. Och då måste man når framför allt de yngre köparna. Men då protesterar den konservativa rådgivande kommittén. Den klagar på att Potter inte ens är amerikan.