Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2012 v 46

Tidskriften

2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51/52  01/2 03 04 05 06 07     
08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45                 

Finland
2012-46 s 4-6
"Guldrush i de finska lappmarkerna"
I takt med att nya malmfyndigheter med bland annat guld och nickel upptäcks i norra Finland lockas allt fler gruvföretag dit. Men de känsliga våtmarkerna får betala ett högt pris.
Naturvårdarnas kamp att rädda miljön verkar nästintill hopplös.
Ett av världens största gruvföretag, Anglo American, som undersökt den finska markens resurser påstår att mängden nickel de upptäckt under Viiankiaapas sumpmark kan klassas som århundradets största fynd.
Hela landet har blivit besatt av jakten på värdefull metall och dyrbara mineraler. Geologer påstår att malmfyndigheterna i Finlands uråldriga klippor och bergsformationer är bland de rikaste i världen, och utländska företag anländer i flockar för att ta del av dessa skatter. Jakten på guld, nickel och uran har börjat inkräkta på de skyddade naturreservaten. Riika Karppinen, 18 år, har ställt sig i spetsen för exploateringen. Men hon har svårt för att få politikerna i Helsingfors att reagera.

Georgien
2012-46 s 7
"Bundsförvanter till förre ledare anklagas för brott"
Myndigheterna åtalar nu många av president Mikheil Saakasjvilis avsatta regering. Saakasjvilis partiförlorade förra månadens parlamentsval i landets första postsovjetiska maktskifte. Den nye premiärministern Bidzina Ibanisjvili tänker prioritera utredningar av medlemmar i den avgående regeringen. Före detta försvarsministern Bachu Achalaja åtalas för att ha överfallit 6 soldater förra året. Denne lämnade tillsammans med flera tidigare ministrar Georgien omedelbart efter att Saakasjvilis parti förlorat valet.
I parlamentet måste nu lagstiftare ur den nye premiärministerns parti samsas med presidentens partier dela makten i parlamentet.

Ryssland
2012-46 s 8-9
"Rysslands nya utrikespolitik"
Vladimir Putin påskyndar nu kursändringen i den ryska utrikespolitiken. Ledaren i Kreml talar inte längre om ett närmande till väst, utan den ryska regeringen koncentrerar sig i stället på att stärka sitt inflytande i Centralasien och bygga upp ett partnerskap med Kina
Redan första dagen som Rysslands president, 7 maj i år, undertecknade Putin Förordning 605 gällande "åtgärder i syfte att realisera den ryska federationens utrikespolitiska kurs."
Redan i den första meningen betonas de "nationella intressena." Därefter konstateras att "integrationsprocessen" i de forna sovjetrepublikerna är utrikespolitikens "viktigaste mål". Vikten av "det strategiska samarbetet med Folkrepubliken Kina" lyfts också fram. Förordningen slutar med ett direktiv till utrikesdepartementet att före december 2012 presentera ett utrikespolitiskt program. Det många sidor långa direktivet från Kreml innebär ett tydligt avsteg från försöken att åstadkomma ett närmande till väst, en process som inleddes av Putins företrädare Boris Jeltsin i början av 1990-talet.
Den nya ryska utrikespolitiken fokuserar i första hand på Asien. Kazakstan är jämte Vitryssland viktiga partners för Ryssland i en tullunion som ska växa med Ukraina och senare Tadzjikistan och Kirgisien, med en gemensam valuta som mål. "2000-talet blir inte Amerikas århundrade utan Asiens" formulerade ordföranden i dumans utrikesutskott Alex Pusjkov, Rysslands syn på världen, för en tid sedan när han besökte Berlin.

Italien
2012-46 s 10-11
"Korruption i Norditalien: Lika illa på alla håll"
Lombardiet är hemregion för Italiens finansiella huvudstad Milano. Staden var en gång i tiden också Italiens "moraliska" huvudstad det vill säga före den socialistiske premiärministern Bettino Craxi som dog i landsflykt från rättvisan och Silvio Berlusconi som också han är milanesare. Regionens folk ser sig fortfarande som mer strävsamma och hederliga än syditalienarna. Men sedan regionvalet 2010 har politiken i Lombardiet fått uppleva en moralisk kollaps. Droppen var gripandet av regionens bostadsminister Zambetti som anklagas för att ha hjälpt Kalabriens maffia, Ndranghetan. 14 andra politiker är under utredning, alla utom en från Berlusconis rörelse PDL. Mutbrott, bedrägeri, förskingring, olagliga partidonationer och så vidare.
Sedan 1995 har politiken i Lombardiet stått under inflytande av en andlig, katolsk rärelse, CL - gemenskap och befrielse. Formigoni so styrt Lombardiet i 17 år är en ledande medlem av CL. Många anser att medlemmar i CL blivit "ett slags maffia" och "öppnar dörrarna för korruption".

Litauen
2012-46 s 11
"Litauens president leker med elden"
Den värsta konstitutionella krisen som den baltiska republiken Litauen råkat ut för sedan självständigheten har president Dalia Grybauskaite själv orsakat. Parlamentsvalet i oktober ledde till att den konservativ-liberala regeringen under Andrius Kubilius besegrades av vänster populistiska partier. Socialdemokraterna, Arbetarpartiet och Ordning och Rättvisa ville nu bilda en koalitionsregering.
President Dalia Grybauskaite bestämde emellertid den kommande regeringen inte fick innehålla ett parti som anklagas för "grova överträdelser av valförfarandet" och "smutsig bokföring". Detta var riktat mot Arbetarpartiet och Viktor Uspaskichs en miljonär av rysk härkomst.
President Dalia Grybauskaite pressar sin ämbetsrätt till det yttersta och en bit därutöver.

USA
2012-46 s 12-13
"Älskarinnan i skandalens centrum"
Paula Broadwell är författaren som skulle nedteckna generalen David H. Petraeus självbiografi, men som inledde en kärleksaffär med honom, vilket nu har lett till att han fått avgå som chef för CIA. Broadwells och Petraeus kärleksaffär uppdagades när FBI utredde ett klagomål om att Paula skulle ha skickat "trakasserande" e-post till en annan kvinna också hon bekant med den nu avskedades generalen.

2012-46 s 12
"Otrohetsaffären - kort bakgrund"
Den förre CIA-chefen armégeneral David Petraeus var en av USAs riktiga tungviktare, beundrad, hyllad och dekorerad med fyra stjärnor. På sensommaren 2011 efterträdde han Leon Panetta som CIA-chef.
För ett par veckor sedan, den nionde november, tvingades han avgå som en konsekvens av att hans otrohetsaffär med Paula Broadwell uppdagades.
Nu har det uppdagats att David Petraeus efterträdare i Afghanistan, general John Allen har en kärleksaffär med Jill Kelley. Jill Kelley som tidigare säger sig ha fått svartsjuka hotmejl av Paula Broadwell. Jill Kelley är en nära vän till familjen Petraeus. Otrohet är i sig inget brott.

Israel
2012-46 s 15
"Nederlag för Netanyahu"
Israels ledare är inte särskilt glada över att Obama blev återvald. Netanyahu ville hellre ha Mitt Romney som vinnare. Majoriteten av de judiska invånarna i Israel föredrog Mitt Romney medan majoriteten av Israels arabiska medborgare ville ha Obama. Netanyahu tidigare hårda angrepp på Obama inför kongressen kan komma att straffa sig nu. Obama kan förväntas bli ännu kyligare i tonen mot Netanyahu. Obamas återval kan komma att lägga hinder i vägen för Netanyahu och i stället ge medvind till mittenpolitikerna Ehud Olmert, Tzipi Livni ocj Shaul Mofaz från Kadimapartiet.

Turkiet, Syrien
2012-46 s 16-17
"Turkiet överväger missiler nära Syrien"
Turkiet vill skapa en flygfri zon till skydd för flyktingar och ge rebellsoldaterna ett stycke syriskt territorium där de inte behöver frukta förödande flyganfall från de syriska styrkorna genom att sätta upp Patriotmissiler längs gränsen i söder mot Syrien.
Säkra zoner skulle hindra syriska bombplan från att flyga över områden i norr medan i söder skulle missilbatteriet placeras i Jordanien och täcka området runt den syriska staden Dara'a.
I Doha, Quatar samlades företrädare för Syriens splittrade och ineffektiva politiska opposition. Initiativet kom efter utrikesminister Hillary Clinton kritik nyligen mot Syriska Nationalrådet.

Flyktingpolitik
2012-46 s 17
"Många dör på tröskeln till Europa"
En rapport från nätverket Migreurop i Paris påstår att minst 2000 miste livet vid EUs yttre gränser 2011. Minst 16 250 migranter har dött vid EUs gränser de senaste 20 åren, 6000 utanför Sicilien, 2500 utanför Gibraltar och nästan 3000 i närheten av Kanarieöarna. Nätverket Migreurop fördömer EUs restriktiva invandringspolitik och talar till och med om "kriget mot migranterna".

Egypten
2012-46 s 18-19
"Koptiska kyrkan väljer påve som backar från sin politiska roll"
En sexåring med förbundna ögon sträckte i söndags ner sin hand i en glasskål för att för första gången på över 40 år välja en ny koptisk påve. Den nye påven är en patriark som lovar Egyptens kristna minoritet integration.
Detta samtidigt som kopterna brottas med en våg av våld riktad mot dem, ny islamsk dominans i politiken och interna påtryckningar för reformer.
I sitt kloster, omgiven av tv-kameror, antydde den utnämnde påven, biskop Tawadros, att han planerar vända ut och in på den tydligt politiska roll som hans företrädare påven Shenouda III spelade. Shenaouda avled i mars.
Under fyra decennier förde Shenouda kopternas talan på den politiska arenan. Han vann speciell gunst bland de sina genom att stödja president Hosni Mubarak och när han i fjol förgäves uppmanade kopterna att avstå från de protester som till sist fick Egyptens starke man på fall.

Afghanistan
2012-46 s 20-21
"Åsnan är Afghanistans svar på helikoptern"
Med den amerikanska invasionen följde en skinande arsenal med den senaste teknologin, inklusive sofistikerade helikoptrar som var väl rustade att navigera i det förrädiska landskapet.
Men i takt med att det amerikanska tillbakadragandet fortskrider töms himlen på de utländska flygmaskiner, som har försett avlägset belägna baser med mat, vatten och vapen. Den afghanska militären får ta över baserna men inte de fina helikoptrar, som troget har levererat förnödenheter.
"Åsnan är Afghanistans svar på helikoptern," säger överste Abdul Nasseeri, afghansk bataljonschef i Konarprovinsen.
Hundratals åsnor understödjer redan nu baserna som amerikanerna byggde, försvarade i strid och till slut övergav. Förändringen understryker den enorma skillnaden mellan de amerikanska och de afghanska styrkorna och den oundvikliga tekniska tillbakagång som sker när de amerikanska styrkorna försvinner.

Kina
2012-46 s 22-23
"Li KeQiang har Kina i sina händer"
Li är mannen som när detta läses förmodligen blivit Kinas nye premiärminister. Han beskrivs av sina gamla skolkamrater och medarbetare som en försiktig politisk karriärist som långsamt klättrat upp genom kommunistpartiets byråkrati samtidigt som han i all tysthet upprätthållit vänskap med de som kräver mer demokrati.
Li Keqiangs band till kända reformister har gett en del människor hopp om att när han väl installerats som den kinesiska regeringens nummer 2, så kan han bli en förespråkare på insidan av regeringen för förändring av landets autokratiska och leninistiska system.
Men vänner och tidigare medarbetare säger också att Li Keqiang alltid har varit förtegen när han talar och sällan avslöjat mycket om sina personliga uppfattningar. De har bara kunnat gissa sig till att han är anhängare av reformer.
"Han är den sortens människa vars tankar man inte kan läsa", säger Dai Qing, en demokratiivrare som satt fängslad under nästan ett år efter studentprotesterna 1989.

2012-46 s 24-25
"Kinas nya presidentfru dras bort från scenen"
När hennes make Xi Jinping blir Kinas nye ledare, kommer Peng Liyuan att försvinna in i den mörka och hemlighetsfulla bakgrund som omger alla Kinas ledare. Enligt traditionen fruktar kineserna kvinnor i politiken. Det finns traditionella ordspråk som varnar för faran av vackra kvinnor och mäktiga män.
Ingen förkroppsligar denna fruktan som Maos hustru, Jiang Qing, vars maktlystnad, utrensning och död genom självmord förblir ett varnande exempel i skolundervisningen i Kina.
Det senaste exemplet är Gu Kailai - hustru till den utrensade kommunistledaren Bo Xilai - som förgiftade en brittisk affärsman.
Men om någon skulle kunna bryta traditionen så är det just Peng Liyuan som är en av Kinas mest kända folksångerskor. Hon beundras av hundratals miljoner kineser och kan konversera på engelska. Men alltsedan 2007 hon börjat dra sig tillbaka från scenerna för att låta sin man växa som en trolig presidentkandidat.

Burma
2012-46 s 26
"Etnisk rensning i Burma"
En grupp har förlorat väldigt mycket på de stora förändringarna i Burma. Det är en miljon av den framför allt muslimska Rohingyaminoriteten som återfinns i Burmas fattiga delstat Rakhine i landets västra del. Medlemmarna av den etniska Rakhinemajoriteten, som är buddhister driver en brutal och blodig kampanj i form av etnisk utrensning. Rakhine vill driva bort Rohingyafolket. Rakhine-politiker säger rent ut att det enda alternativet till massdeportering är en burmesisk form av apartheid. Rakhine uppfattar Rohingyaminoriteten som nyligen anlända flyktingar från Bangladesh.
Aung San Suu Kyi har begränsat sin insats till att uppmana till respekt inför lagen och sviker därmed de höga moraliska principer som hon alltid hävdat.

Sydafrika
2012-46 s 27
"Malema eldar upp massorna men splittrar ANC"
Julius Malema, före detta ledare för ANCs ungdomsförbund har uppmanat landets svarta att beslagta gårdar som ägs av vita medborgare i ett land som fortfarande kämpar med rasmotsättningar. Han har också sagt att landets gruvor borde förstatligas, ett uttalande som gör utländska investerare nervösa. Tidigare i år uteslöt ANC-ledarna ur partiet anklagad för att odla egna falanger i partiet. Nu står han anklagad för mutbrott och pengatvätt.
Malemas kritiker säger att han är en opportunist och uppviglare som använder resterna av rasmotsättningar för att vinna i popularitet och öka sin politiska gunst.

Brasilien
2012-46 s 28-29
"Medelklassen växer i Brasilien"
Ett årtionde med sociala framsteg har skapat en större medelklass - men ändå inte ett medelklassamhälle i Brasilien.
Enligt Världsbankens definition, som tar utgångspunkt i ekonomisk trygghet, har Latinamerikas medelklass vuxit med 50 % från 103 till 152 miljoner mellan 2003 och 2009. Det är ett uttryck för utomordentligt snabba sociala framsteg. Men det betyder ändå att bara 30 % av befolkningen i regionen tillhör medelklassen. En större grupp har nätt och jämt tagit sig ur fattigdomen. Andelen som lever i fattigdom har sjunkit från 41,4 % till 28 %. Orsaken är snabbare ekonomisk tillväxt (viktigast), låg arbetslöshet och minskande ojämlikhet i inkomsterna.
Man kan mäta med olika mått. Andra undersökningar menar att Latinamerikas medelklass är större. 2010 presenterade OECD en studie som visade att nästan halva befolkningen i Latinamerika tillhörde medelklassen, alla som hade en inkomst mellan 50 och 150 % av medianinkomsten.
Stor medelklass anses föra med sig en mer sammanhållen och stabil demokrati som är mindre fallen för populism och mer intolerant mot korruption.

Österrike
2012-46 s 30
Team Stronac nytt parti i parlamentet"
En österrikisk-kanadensisk miljardär, Frank Stronach, har fått in sitt parti - Team Stronach - i det österrikiska parlamentet utan att ha deltagit i allmänna val. Stronach bildade sitt parti så sent som i september. Han har återvänt till Österrike efter nära 60 år i Kanada där han gjort sig en enorm förmögenhet på tillverkning av bildelar.
Hans parti har målet att bryta upp euron. Han anser att ett land står och faller med sin valuta och att euron har berövat Europa dessa konkurrenskraft.
Team Stronach kom in i parlamentet sedan partiledaren lyckats få fem ledamöter i ett litet högerparti att hoppa av och ställa upp för honom.

Slovenien
2012-46 s 31
"Omval i Slovenien"
Det blir en andra omgång i det slovenska presidentvalet. Den andra december.
Ingen av de tre kandidaterna fick absolut majoritet. Kampen står mellan den tidigare regeringschefen Borut Pahor, socialdemokrat, och den sittande presidenten, den oberoende Danilo Türk. Den tredje kandidaten Milan Zver, högerpartist, fick för få röster för att framstå som en möjlig segrare.