elenafilatova.com

Viimeiset ihmiset

Tässä maailmassa on vain luonnollista, että ihmiset syntyvät ja ihmiset kuolevat. Me kaikki tiedämme sen, vaikka emme pidä siitä. Se on kuin hotelli, jossa vieraat kirjautuvat sisään ja vieraat kirjautuvat ulos. Mutta Tšernobyl on erilainen kuin mikään muu paikka, jonka olen koskaan nähnyt. Kaikilla matkoillani sinne en ole koskaan nähnyt kenenkään kirjautuvan sisään: olen nähnyt vain heidän kirjautuvan ulos. Ja tämä kuolemankuljetin liikkuu hyvin nopeasti. Noin 15-20 vuotta sitten tunsin monia ihmisiä, jotka asuivat lähellä Tšernobylia, ja muita, jotka työskentelivät siellä vartijoina, oppaina ja virkamiehinä. Nyt - kaikista näistä kontakteista - vain yksi mies on jäljellä. On ollut kuin olisi nähnyt kuolemankoneen työssään.

“viimeiset

Babushkas jossain kylässä Valko-Venäjällä.

Joitakin kuviani 1990-luvulta en voinut aiemmin julkaista ilman niissä olevien ihmisten lupaa. Valitettavasti melkein kaikki näissä kuvissa näkemäsi ovat poissa, joten lupa ei ole enää ongelma.

“viimeiset

Ihmiset asuvat harvoin erillään Tšernobylin lähellä. Yleensä kaksi tai kolme naapuritaloutta kokoontuu yhteen. Tämä vanha nainen sanoi, että naapurilla, joiden kanssa hän asui, oli juomaongelma, mutta hän lisäsi, että on parempi juoda naapurit kuin ei naapureita ollenkaan.

“viimeiset

Tämä on hänen naapurinsa. Tämän naisen nimi oli Tamara. Hän oli erittäin sivistynyt ja koulutettu henkilö. Nainen voi juoda pois kauneutensa, mutta ei kasvatustaan. Tamaran oli vaikea lähteä kaupungista, jossa hänen isänsä oli joku. Hän asui kumppaninsa kanssa heidän elämänsä loppuun asti, ja he romuttivat metallia hänen syntymäkaupungistaan ​​ja vaihtoivat sen vodkaan. Mikä romahdus romuttaa isänsä rakentamasta kaupungista!

Tshernobylin matkoillani olen usein hämmästynyt siitä, että monet rakennukset muuttuvat mielenkiintoisemmiksi, kun ne seisovat raunioina. Sama pätee joidenkin ihmisten kanssa. Tamara oli mielenkiintoinen ihmisen raunio. Tässä asiassa pätee se pikantinen paradoksi, että puolikas on enemmän kuin kokonaisuus.

“viimeiset

Muutama kotitalous voi pysyä yhdessä jonkin aikaa, mutta kun surut tulevat, ne eivät tule yksittäisinä hyökkäyksinä, vaan pataljoonaina... ihmiset menevät yksi toisensa jälkeen, kuten nämä kolme naista. He kaikki menehtyivät vuoden sisällä. Mies asuu edelleen yksin jossain kummituskaupungissa.

“viimeiset

Näen usein ne ihmiset, jotka myöhästyivät viimeisestä junasta ja joutuvat nyt pysymään rautatien laiturilla ikuisesti.

“viimeiset

Löysin suurimman osan näistä ihmisistä moottoripyöräretkiltäni. Seurasin sähköjohtoja, jotka johtivat heidän koteihinsa. Myöhemmin he kertoivat minulle, että heidän piti korjata ne johdot itse. Hallitus ei koskaan auttanut heitä missään. Lääkärit eivät koskaan tulleet katsomaan heitä. Jos sukulaiset halusivat tulla heidän luokseen, heillä oli usein ongelmia tarkastuspisteiden läpi pääsemisessä. Nähdessään kaiken tämän idiotismin päätin tukea näitä ihmisiä. Onnistuin keräämään varoja tuodakseni heille ruokaa ja mitä he eniten tarvitsivat. En saanut virallista lupaa tehdä tätä normaalilla tavalla, joten jouduin matkustamaan laittomasti tuomaan heille tavaraa. Tein tätä 5 vuotta. Piilosin pensaissa kuin rikollinen, kun radioaktiivisen puun ja metallin salakuljettajia heilutettiin tarkastuspisteiden läpi. Heidän kuorma-autonsa saattoivat usein poliisit.

1700-luvun kirjailija Chamfort kirjoitti kerran: "Ranskassa on tapana jättää tuhopolttajat rauhaan, mutta nostaa syytteeseen hälyttimet." Tshernobylissä se ei ole vain tapana, se on kiinteä sääntö tehdä niin. Se johtuu siitä, että tuhopolttaja ja syyttäjä ovat sama elin.

Nämä kokemukset saivat minut ymmärtämään, että yksi maailmamme suurista onnettomuuksista on se, että - vaikka haluaisimme tehdä jotain hyvää - meidän on ensin pyydettävä lupa niiltä, ​​jotka tuottavat vain pahaa.

“viimeiset

Saatat ihmetellä: mikä pitää ihmiset Tšernobylissä? Kokemusteni perusteella uskon, että on toivoa, että ihmiset palaavat näihin hylättyihin paikkoihin. He kaikki odottivat parempia aikoja palata. Kaikilla kielillä on sanonta, että toivo kuolee viimeisenä. Se on totta. Tarvitsemme toivoa elääksemme aivan kuten happea, mutta Tšernobylissä jopa toivosta tulee myrkyllinen ja negatiivinen voima.

“viimeiset

Jokainen näistä ihmisistä oli viimeinen, joka asui paikoillaan, eikä kukaan heistä olisi koskaan uskonut, että heidän kaupunkinsa kuolisi heidän kanssaan. He kaikki kertoivat minulle, että hallitus epäonnistui. Itse uskon, että suurin pettäjä: toivo petti heidät. Se oli toivo, joka houkutteli heidät uskomaan hallitukseensa ja odottamaan parempia aikoja.

“last

Tämä kuva on miehestä nimeltä Pavel ja nainen on hänen vaimonsa nimeltä Nina. Löysin ne yhdestä kummituskaupungista. Heidän talonsa oli monta vuotta minulle kuin tukikohta: paikka, jossa sain nukkua, syödä, käydä suihkussa, huoltaa ajoneuvoja ja jatkaa sitten matkaani Tšernobylin läpi. Heidän talonsa ovi oli aina auki riippumatta siitä, kuinka monta ihmistä tuoisin tai kuinka kauan viivyimme.

Altistuminen säteilylle, eristäytyminen ja yksinäisyys eivät koskaan vähentäneet heidän ystävällisyyttään. Vuosien myötä heistä tuli minun suurperheeni.

“viimeiset

Tässä on kuva minusta yhdessä niistä epämiellyttävistä hetkistä, kun Nina yritti ruokkia meitä ruoanlaitossa. Minulle oli kaksi ongelmaa: ensinnäkin, en syö borssia; Toiseksi, en varsinkaan halua syödä borssia, jos se on valmistettu Tšernobylissä kasvatetuista radioaktiivisista vihanneksista. Pakottaaksemme isäntämme meidän kaikkien piti sekoittaa lusikoita lautasella. Heidän puutarhansa oli lievästi plutoniumin saastuttama, mutta siinä borssissa oli paljon strontiumia ja paljon cesiumia. Erikoisaineet, joita on kaikissa Tšernobylin keittiöissä.

Valitettavasti Pavelin ja Ninan ystävällisyys tarkoitti, että heidän talonsa oli avoin myös metalliromun keräilijöille, ja nuo epätoivoiset kaverit toivat paljon säteilyä Pavelin ja Ninan pihalle, jossa he varastoivat pelastettua metallia. Tuohon aikaan metallin romuttaminen Tšernobylissä oli suuri teollisuus. Katso tyttäreni video One ​​Flue Over Rossokha Se näyttää kuinka he tyhjensivät Tšernobylin suurimman radioaktiivisen hautausmaan.

Romumetallikavereilla ei koskaan ollut geiger-laskuria. He joivat, nukkuivat ja romuttivat metallia samoissa vaatteissa. Ne, jotka kaivoivat romumetallia hautausmailta, olivat erittäin radioaktiivisia. Heidän vaatteissaan ja käsissään oli kuumia hiukkasia reaktorin sydämestä. Jos annat heidän lainata puhelintasi tai autoasi, voit sanoa hyvästit niille asioille. Kaikki mihin he koskettivat saastui. Scrapperien elinajanodote oli vyöhykkeen alhaisin. Pavel kertoi minulle, ettei hän tuntenut ketään, joka olisi romuttanut metallia yli kahteen vuoteen. Heille rangaistus sisältyi rikokseen. Kuolemakone toimi huippuvaihteella näiden kaverien kanssa. Kutsuimme heitä käveleviksi kuolleiksi.

“viimeiset

Tässä kuvassa Nina tekee pannukakkuja. Kun istut keittiössä illalla teen, pannukakkujen ja television ääressä, tuntuu, että kaikki on hyvin. Iltaa leimasivat säännölliset asiat, kuten kyläpuheet, talon korjauksista keskusteleminen ja aina suunnitelmat ensi vuodeksi kasvattaa sikaa ja kanoja... vuodessa tai kahdessa rakentaa uusi navetta... he rakentavat aina elämää laaja perusta kylissä. Se tuntui niin kodikkaalta ja hyvältä, ja sitten muistit, että se oli viimeinen talo alueella ja ympärillämme oli joutomaa. Se oli pelottava tunne. Kuin olisit uppoavassa laivassa, joka on 90 % veden alla ja vain yläkansi pysyy kauemmin veden päällä... ja istut jossain luotsitalossa kuuntelemassa kuinka outoja unia haaveilevat merimiehet haaveilevat lomasta ja puhuvat asioiden korjaamisesta laivalla. Haluat kertoa heille, herääkää, kaverit! Olette viimeisiä ihmisiä täällä. Et voi saada kanoja. Sudet ovat jo täällä. Koiruoho kasvaa kaikista koloista. Puut vaativat tätä maata. Oksat ryömivät ikkunoistasi läpi. Elämä ei koskaan palaa kaupunkiinne. Ydinparonit hautaavat jätteensä tänne. Sinun jälkeensi täällä on vain radioaktiivista metsää loppuajan... sitten mietit, mitä hyötyä siitä on? Näiden sanominen ei muuta mitään. Anna kaikkien nauttia tästä hetkestä ja syödä pannukakkuja, kun ne ovat vielä kuumia.

“viimeiset

Tässä kuvassa on Pavelin moottoripyörä. Jokaisella vierailulla kysyin, milloin aiomme aloittaa sen yhdessä. Pavel sanoi, että hän aloittaa sen ensi keväänä. Tämä jatkui vuodesta toiseen, koska yksi tai toinen puuttui. Keväällä 2015 tulin tapaamaan vanhaa paria, mutta en löytänyt ketään kotiin. Nina oli kuollut, ja Pavel lähetettiin syöpäsairaalaan... ja hänen moottoripyöränsä oli mennyt romuttamoon. Emme koskaan aloittaneet sitä yhdessä.

“viimeiset

Kuvassa on se, mikä pohjastani tuli. Pavelin ja Ninan talo talvella 2018.

Napsauta tätä jatkaaksesi "Roadside Picnic" kevään 2018 valokuvaa /videorportage.