Tsernobyl päiväkirja (osa 4)
Koti | Aavekaupunki ja Susien maa |Kevät 2007 | Pluton valtakunta matkapäiväkirja 2008| Kuollut alue Kuvareportaasi 2017 | Viimeiset ihmiset Tšernobylin valokuvareportaasi 1998-2018 | Tienvarsipiknik Tšernobylin valokuvareportaasi 2018 | Jälkisanat | Korkearesoluutioiset kuvat ja videot | Tsernobyl päiväkirja (osa 1) | |osa2 |osa3 | |osa6 | |osa7 | |osa8 |    

Haastattelu Magazine Startille (Bosnia ja Hertsegovina)

Kysymyksiä Elenalle:

Elena – milloin kävit ensimmäistä kertaa kuolleella alueella räjähdyksen jälkeen ja milloin päätit tehdä matkasi?

Matkusin ensimmäisen kerran Tšernobylin läpi vuonna 1992. Kävimme isäni kanssa vierailemassa sukulaistemme luona Valko-Venäjällä. Näin Valko-Venäjän osan kuolleesta vyöhykkeestä. Matkustimme monta tuntia tyhjillä teillä ja isäni kertoi minulle säteilystä. Uskon, että tänne on kylvetty tulevaisuuden kiinnostukseni Tšernobyliin.

Myöhemmin, kun ostin moottoripyörää, keskustelimme moottoripyöräliikkeen myyjän kanssa, hän kertoi, että jokaisen moottoripyöräilijän unelma olisi ajaa tyhjillä teillä ilman poliiseja ja autoja. Hymyilin, koska tiesin jo, missä voisin ajaa sillä nopeasti ilman poliiseja, ilman jarruvaloja, ilman autoja eikä vaaraa törmätä johonkin elävään olentoon.

Mikä motivoi sinua tekemään näin vaarallisia matkoja pyörälläsi?

Jos minun pitäisi ilmaista muutamalla sanalla, mitä teen Tšernobylissä, sanoisin, että vuodesta toiseen seuraan vain, kuinka materiaalien maailmat esineet liukenevat tyhjyyteen. Dokumentoin matkojani, koska haluan näyttää maailmalle, joka on niin pakkomielle aineellisten esineiden kiihkeästä hankinnasta, mihin tämä pakkomielle meidät lopulta johtaa.

Mitä ajattelet ollessasi kuolleella alueella ja miltä sinusta tuntuu?

Katso, joutomaa saa minut tunnelmaan, jota kutsun Tšernobylin tunnelmaksi. Elossa oleminen, kun kaikki ympärilläni on kuollut, tuo uuden tunteen. Tunnen olevani hyvin elossa, ainakin ympäröivään alueeseen verrattuna.

Tallennan ajatukseni valokuvareportaaleihini, artikkeleihini, kirjoihin, videoihini. Tshernobylin herättäviä ajatuksia. Tšernobylissä ei ole melua, joka häiritsisi ajatuksiamme jokapäiväisessä elämässä. Minulle ajattelu on yhtä tärkeää kuin hengittäminen, joten Tšernobylissä tunnen olevani kuin kala vedessä.

Toinen tekijä, joka houkuttelee minua kuolleisiin kaupunkeihin, on noiden paikkojen tapahtumaton elämä. Tshernobylissä ajan matemaattinen luonne menettää merkityksensä ja aika tuntuu pysähtyvän, koska aika kiihtyy tai hidastuu elämän intensiteetin ja ihmisen olemassaolon muodostavien tapahtumien luonteen mukaan. Tshernobylissä mikään ei tapahdu, elämä on täysin tapahtumatonta, sillä sellaisia ​​tapahtumia kuin jatkuvasti kasvava ruoho ja kömpelöt yritykset rakentaa uusi sarkofagi eivät lasketa. Tšernobylissä ihmiselämä vapautuu kellon tyranniasta, tämä alue on vapaa hallitusten, aikataulujen ja kalenterin despotismista... Tšernobyl on vapaa kaikesta tyranniasta, paitsi ydinisotooppien tyranniasta.

Onko siellä onnellisia hetkiä ja mikä on pahin asia, mitä sinulle tapahtui matkoillasi ?

Onnellisia hetkiä on vaikea ajatella, sillä onnellisuus ja Tšernobyl pitävät vähän seuraa yhdessä.

En tiedä mikä oli pahempaa, mutta oudoin tapaus oli, kun menin matkalle ja eksyin erämaahan. Ennen kuin jatkan tätä tarinaa, haluan kertoa, etten koskaan vie tavaroita Tšernobyliin, vaikka mitä löydänkin, en koskaan tuo niitä kotiin. Tällä matkalla saavuin johonkin kuolleeseen kaupunkiin, paikka oli kammottava, mutta ei kovin radioaktiivinen ja minun piti matkustaa kauemmas kuolleelle alueelle. Ajattelin, että se oli hyvä paikka pysähtyä nauttimaan välipalaa ja menin muutaman talon läpi löytääkseni suolaa, jonka unohdin. Näin yhdessä talossa kirjoja ja muun muassa venäläisten klassikoiden kirjoja, yhden kirjan otin mukaani. Korjasin välipalan ja aloin lukea tätä kirjaa, kiinnostuin ja päätin rikkoa sääntöä ja tuoda tämän kirjan kotiin. Kun muutin kauemmaksi, outoja asioita alkaa tapahtua, riippumatta siitä, mitä tietä kuljin, palasin jatkuvasti tähän kammottavaan kaupunkiin. Aloin ajatella, että jokin piti minut siellä. Liikuin kuin jossain noidankehässä, kunnes lopulta kuulin radion jossain talossa, ryntäsin sinne kysymään, mitä tietä aion seurata, mutta siellä ei ollut ketään, se oli hallusinaatioita. Sitten päätin levätä ja palasin tähän taloon kirjojen kanssa ja vietin pari tuntia lukemiseen, neuvostoajan sanomalehtien lajitteluun, sitten laitoin kirjan minne se kuuluu ja lähdin pois. Löysin helposti tieni ja ajoin ulos autiolle alueelle, tällä kertaa ilman radiota.

Milloin aiot vierailla kuolleella alueella uudelleen? Onko sinulla edelleen lupa syöttää se?

Lupaa ei ole. Nykyään monet tiet ovat kaatuneiden puiden, pylväiden, romahtaneiden siltojen tukkimia, tämä on ongelma... joko matkustat luvalla tai ilman, sinun on mentävä kuin shakespealainen vaeltava henki - Yli kukkulan, yli laakion, perusteellisen pensaan, perusteellisen purjeen, puiston yli , yli kalpea, perusteellinen tulva, perusteellinen tuli.

Tietoja seuraavasta matkasta. Tänä keväänä ystäväni palasivat 11 päivän matkalta Tshernobyliin ja kaverini kertoi minulle, että he ovat havainneet yhden kummituskaupungin, jonka he näkivät joen toisella puolella, silta oli tukossa, joten he eivät päässeet alueelle. Tämä paikka on luultavasti seuraava määränpääni.

Jotkut ryhmät ja keskusteluryhmät ajattelevat, että kaikki tekemäsi on väärennös. Tiedätkö kuka ja miksi puhuu sinusta tällä tavalla? Seisoiko joku näiden ihmisten takana?

Se, mitä teen, ei tietenkään ole hyvä uutinen energiateollisuudelle, mutta energiateollisuus ei yksin seiso kaikkien niiden yritysteni huonontaa työtäni takana. Se mikä todella seisoo jokaisen nojatuolikriitikon takana, on hänen oma tyhmyytensä, tylsyytensä, kateutensa ja muut luonteensa puutteet.

Olen immuuni heidän sorrolleen, sillä tiedän, että ainoa tapa näyttää älykkyyteni tyhmien kohtelussa on olla tekemättä mitään heidän kanssaan, joten en lue, mitä he kirjoittavat minusta foorumeilla.

Uskon, että Internet-foorumien ongelma on se, että nojatuolikriitikot ja kaikenlaiset idiootit ovat erittäin äänekkäitä ja aktiivisia, kun taas järkevät ja kunnolliset ihmiset ovat hiljaisia ​​ja passiivisia, joten jos teet jotain erinomaista, altistat itsesi passiiviselle hyvälle taholle. kunnolliset ihmiset ja kohtaavat jokaisen roiston aktiivista pahuutta. Tämä tekee helposti vaikutelman, kuin olisit päässyt hullun taloon ja tällainen ympäristö lannistaa ihmisiä tekemästä hyviä asioita... Tämä ei itse asiassa ole vain internet-foorumien, vaan koko yhteiskunnan ongelma, ja ihmisten on helppo menettää suuntautuminen. Etenkin nuorten kohdalla he eivät ymmärrä mikä on hyvää ja mikä ei, he eivät voi ymmärtää, miksi totuuden puhujia kutsutaan valehtelijoiksi, kun taas miljoonat ihailevat joitain vääriä näyttelijöitä, he eivät tiedä kumpaan suuntaan seurata. Minulle valehtelijaksi sanotuksi väärennös on korkein ylistys, tällä tavalla tiedän tehneeni jotain hyvää, koska he puhuvat vain skandaalia ja heidän kanssaan kaikki menee päinvastoin: heidän EI on KYLLÄ ja heidän KYLLÄ EI. Siten heidän EI on minun ohjaava tähteni, jota seuraan, sillä kun he puhuvat minusta pahaa, tiedän olevani oikealla tiellä.

Onko sinulla uhkailua verkkosivujen luomisesta ja siitä, mitä tapahtui ja miksi? >

Ei todellisia uhkia.

Oletko nähnyt uuden elokuvan, jossa Will Smith on pääosassa Olen legenda? Se näyttää samanlaisen tilanteen, mutta New Yorkissa. Jos näin, kuinka hyvin elokuva näyttää todellisen radioaktiivisella alueella elämisen ja olemisen tunteen?

Valitettavasti en ole nähnyt "Olen legenda". Kiitos tiedosta. Yritän saada tämän elokuvan. Näin "Die Wolken" (The Cloud), se näyttää Tšernobylin kaltaisen tilanteen Saksassa. Tämä on hyvä elokuva. Venäjällä julkaistiin "Aurora", en voi sanoa mitään "Aurorasta", koska se näytettiin televisiossamme 40 minuutin mainostaukoilla jokaisen 20 minuutin elokuvan jälkeen. Näin vain ensimmäisen jakson, ehkä seuraavana vuosipäivänä katson elokuvan loputkin, mutta pelkään, että ydinenergian kysynnän kasvaessa tauot ovat paljon pidempiä.

Voisitko selittää, mitä teet, miltä elämäsi näyttää nyt ja miten verkkosivujen tekeminen muutti elämääsi?

Se, mitä teen elääkseni, on todella merkityksetöntä, teen erilaisia ​​asioita, yleensä jotain, mikä jättää minulle paljon vapaa-aikaa, teen töitä mahdollisimman pienellä vastuulla. Näin minulla on aikaa ja energiaa jatkaa projektejani.

Työ verkkosivuilla on tietysti muuttanut elämäni. Internetin kautta voin kommunikoida ihmisten kanssa suoraan. Mikään arvostelija, sensuuri tai mainostaja ei seiso välissämme. Tämä on Internetin todellinen voima. Ilman Internetiä vapaa ajatteleva yleisö olisi kuollut sukupuuttoon mennessä.

Näetkö parannuksia ja osuutta ydinvoimaongelman ratkaisemiseen sen jälkeen, kun aloitit tämän projektin?

Olemme olleet ilman Tšernobylin mittakaavan ydinonnettomuutta 22 vuoteen. Tämä on saavutuksemme, ja tiedän, että myös oma panokseni on tässä.

Semir Mujki/Aloita BiH/toukokuu 2008

Haastattelu verkkotietopalveluun "Globo" (Rio de Janeiro, Brasilia)

Kysymyksiä Elenalle:

Käiritkö fyysisistä reaktioista, kuten pahoinvointia, oksentelua? Ja vielä tänään, käynnin jälkeen, satutko saamaan minkäänlaista lääketieteellistä apua?

Jos haluat kärsiä sellaisista fyysisistä reaktioista kuin pahoinvointi ja oksentelu, sinun on kerättävä paljon gammasäteitä. En menisi noin huonoon paikkaan. Selitän, että gammasäteily on kumulatiivista, se laskee yhteen. Ihminen voi altistaa itsensä tietylle määrälle gammasäteilyä elämänsä aikana. Se on kuin sinulla olisi pääomaa, joka sinun on käytettävä viisaasti. Sarkofagin sisällä työskentelevät tutkijat voivat tuhlata terveyspääomaansa muutamassa tunnissa. Tshernobylissä, kuten elämässä, jotkut viettävät paikkaan, johon toiset venyvät vuosia, ja oireet, kuten pahoinvointi ja oksentelu, tarkoittaisivat, että pettymys on lähellä.

Molemmilta puolilta polttava kynttilä on järkevää vain, jos tarvitset enemmän valoa nähdäksesi ja löytääksesi asioita, jotka olisivat kynttilän arvoisia.   

Voitko laskea kuinka monessa kuolleessa kaupungissa olet ollut?

Ennen kuin menetin määrän, se oli noin 180 kuollutta kaupunkia ja kylää, mutta se oli muutama vuosi sitten ja sen jälkeen olen käynyt monissa muissa kuolleissa paikoissa. Kaikkiaan Ukrainassa, Valko-Venäjällä ja Venäjällä Tšernobylin onnettomuus on tappanut noin 2000 kaupunkia ja kylää, joista 1/4 on suuria kyliä ja 3/4 on maatiloja, pieniä kyliä tai hyvin pieniä kyliä, joita kutsumme "hutoriksi".

Ehkä muistat jotain, jonka joku tapaamistasi ihmisistä, jotka asuvat syrjäytyneellä alueella, kertoi sinulle . Mitä näistä kaikista et koskaan unohda?

Kerran puhuin vanhan naisen kanssa, joka asui yksin kuolleessa kaupungissa. Toisen maailmansodan aikana, nuoruutensa päivinä, tämä nainen oli joukkomurhapaikalla ja kertoi minulle tarinan miehen ja naisen teloituksesta kaupungistaan. Nainen veti hermostuneesti punoksiaan sivuun molemmin käsin ja mies poltti viimeistä savukettaan. Mies oli rauhallinen. Kun heidät ammuttiin, nainen tunsi itsensä maassa kuin nukke, kun mies vain istui. Hän oli kuollut, mutta hänellä oli edelleen tupakka huulissaan ja tästä savukkeesta tuli savua.

Vanha nainen, joka kertoi minulle tämän tarinan, sanoi, että oli vaikea uskoa, että mies oli kuollut. Hän sanoi, että kaikki lähtivät, mutta hän seisoi elottoman ruumiin edessä katsoen haihtuvaa savua. Minusta tämä tarina on mielenkiintoinen, koska kun matkustan kuolleiden paikkojen halki ja näen yhden, kaksi perhettä asuu silloin tällöin, aivan kuten tämä nainen, minun on vaikea uskoa, että siellä ei ole elämää ja savu savupiipuista on vain haihtuvaa savua. samanlainen kuin vanha nainen näki julkisessa teloituksessa nuoruutensa päivinä.

Mihail Gorbatšov sanoi kerran, että Pripjat ja Tšernobyl eivät ole surun ja valituksen paikkoja, vaan pohdintaa kuinka tuhansia vuosia kestänyt ihmiskunta voidaan helposti pyyhkiä pois muutamassa minuutissa. Määritteletkö Tšernobylin surun paikaksi?

Määrittelisin Tšernobylin paikaksi, jossa suru, turhautuminen ja erittäin syvä masennus on kirjoitettu. Tämä turhautuminen ilmenee koko tavassa, jolla asiat ovat olemassa Tšernobylissä; ydinkemikaalien äärettömässä luonteessa, toisin kuin niissä olevan yksilön hyvin rajallinen luonne; loputtomassa taistelussa, joka muodostaa Tshernobylin historian, jossa voittamattomat vaikeudet rajoittavat jokaista ponnistusta, jossa jokin katoamaton agentti tuo jokaisen uuden sukupolven kaikki pyrkimykset samaan surkeaan lopputulokseen, joka oli edelliselläkin. Joka hetki kaikki käsissämme oleva ei ole mitään, menettävät todellisen arvon ja tuhoutuvat. Missä meistä itsestämme tulee mitään ja katoamme..

Mitä ukrainalaiset ja valkovenäläiset sanovat tragediasta nykyään? Minusta tuntuu, että ihmiset ovat jotenkin tottuneet siihen ja melko rauhallisia.

Valkovenäjät eivät voi sanoa paljoa, heillä ei ole sananvapautta ja totuuden puhuminen on vaarallista tässä maassa. Valko-Venäjällä joku, joka julkaisee todellista tutkimusta Tshernobylista, joutuu vankilaan tai katoaa, mutta silti on ihmisiä, jotka puhuvat totuutta.

Ukrainassa oranssin vallankumouksen jälkeen totuuden puhuminen ei ole kiellettyä, mutta ukrainalaiset puhuvat siitä vähemmän. asioita. Tämä tuntuu paradoksilta, mutta sitä se ei ole. Nietzsche sanoi kerran, että totuus löytää enemmän puolustajia siellä, missä totuuden puhuminen on vaarallista, ja löytää vähemmän puolustajia siellä, missä totuuden puhuminen on tylsää.

Olet nähnyt paljon ihmiskunnan suurimmasta tragediosta. Mikä oli mielestäsi pahinta onnettomuudessa?

Pahinta on, että Tšernobyl ei jätä toivoa. Sanoin jo, että kirjoittaisin Tšernobylin porteille Danten Infernonsa sisäänkäynnin päälle: "Kaikki toivot hylkäävät te, jotka tulette tänne."

Kaikilla kielillä on sellaisia ​​sanontoja kuin "toivo kuolee viimeisenä". tai "toivomme niin kauan kuin elämme". Toivottomuus vie meiltä voimamme, ja sen myötä joudumme umpikujaan. Kukaan ihminen ei voi sietää toivottomuutta. Ihmiset kääntävät aina selkänsä ongelmalle ilman toivoa, he yrittävät vain unohtaa sen.

Huomauksesi ovat erittäin tarkkoja, ja niillä on filosofinen ja uskonnollinen tausta. Luuletko, onko Tšernobylissä, Pripjatissa ja kaikilla kuolleilla alueilla sijaa uskonnolle?

Se on ehdottomasti uskonnolle. Tiesin aina, että Tšernobyl oli ennustettu Raamatussa, mutta en välittänyt siitä, kunnes eräänä päivänä ymmärsin syvästi nuo profetiat. Tämä tapahtui lähellä joltain kuolleelta maatilalta Tšernobylissä. Yhtäkkiä tajusin koiruohon ennustuksen ja seuraavien kohtien totuus tuli selväksi: * JESAJA : 13:21,22 - Aavikon pedot makaavat siellä, ja pöllöt täyttävät sen talot.34:7-14 - "Ei koskaan. sammutettuna yöllä tai päivällä, sen savu nousee ikuisesti, se on autiomaa ikuisuuden jälkeen, kukaan ei kulje sen läpi." .  

 

Fabricio Juri Vitorino/ G1 ja Globo (Brasilia)/huhtikuu 2009

Haastattelusta Kiev Postille

Kysymys Elenalle:

Luuletko, että ihmiskunta on oppinut Tšernobylin oppitunnin oikein? Vai onko olemassa edellytyksiä tragedian toistamiselle?

Tšernobyl on varoitus ihmiskunnalle, kun tämä varoitus jätetään huomiotta tai emme opi oppimaan, olemme tuomittuja toistamaan kaiken uudestaan ​​ja uudestaan. Joka kerta kun historia toistaa itseään, hinta nousee. Tämä on tapahtumien kulku yksilön ja yhteiskuntien elämässä.

****************

seuraava osa