Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 37

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37    

Kenyas hopp försvinner i takt med grönskan

Det har inte regnat på flera år, vilket medför stora bakslag för Kenyas två viktigaste näringar: jordbruket och turismen.

JEFFREY GETTLEMAN
Lokori, Kenya
Solen känns liksom närmare, intensivare och mer påträngande här. Philip Lolua väntar under ett träd på sin matranson, och hettan stiger upp ur den sandtäckta marken och suddar ut konturerna av djurkadaverna som ligger runt honom.
Stora delar av Loluas betesängar har förvandlats till torrt damm. Hans förr stora hjord av getter, får och kameler har gått under av törst. Han säger att även hans treårige son dog av hunger för en tid sedan, och Lolua själv ser inte ut att ha många dagar kvar i livet. ”Om ingen kommer och hjälper oss kommer jag att dö här”, klagar han och klappar den torra marken med sin magra hand.

En ödesdiger torka drar fram genom Kenya och dödar boskap, spannmål och barn. Den underblåser våld och motsättningar i slumstäderna, där det bara kommer droppar ur kranarna, och den eldar upp etniska konflikter ute på landsbygden, där olika grupper slåss om återstående betesmarker.
Den kenyanska ekonomins två stöttepelare, jordbruk och turism, är speciellt utsatta. De stora vilddjuren, som lockar safariturister från hela jorden, försmäktar av hunger, och överallt på den vackra savannen ligger solblekta djurskelett.
Etiopien, Sudan, Somalia och kanske även Niger och Tchad. Dessa länder har nästan blivit synonyma med torka och hunger. Men Kenya? Landet är ett av Afrikas mest utvecklade, och det har en ovanligt robust ekonomi, otaliga FN-institutioner och tusentals hjälparbetare.

Biståndsorganisationerna i Kenya har varnat för katastrof i flera månader och understrukit att om regnen uteblir ännu en gång kan det leda till den värsta torkan på mer än ett decennium. Men den kenyanska regeringen, som är handlingsoförmögen på grund av inre motsättningar och politiska intriger, har inte tagit varningarna på allvar.
En del statligt anställda är involverade i en skandal. De misstänks för att olagligt ha sålt tusentals ton av landets spannmålsreserv och stoppat pengarna i egen ficka.
En enorm, internationell hjälpoperation för att avvärja massvält är på gång, men den är ännu inte tillräckligt omfattande. FNs livsmedelsprogram (WFP) meddelade nyligen att nästan fyra miljoner kenyaner – runt en tiondel av befolkningen – behöver mat omedelbart.
”Varningssignaler blinkar överallt i Kenya”, varnar organisationen.

Men givarländerna har reagerat långsamt, och FNs vädjan om 578 miljoner dollar har bara tillmötesgåtts till hälften.
En partiell förklaring till att omvärlden reagerar så långsamt kan vara besvikelse över Kenyas ledare. De har pressats och mutats av västerländska ambassadörer, och sina egna medborgare, att reformera rättsväsendet, polisen och valkommissionen. Missnöjet med de styrande kom i dagen efter ett mycket misskrediterat val 2007, som ledde till en våg av dödligt våld, som krävde drygt tusen människoliv och orsakade stor förstörelse.
Men Kenyas politiker verkar mer angelägna om att förbereda sig inför nästa val 2012 än om att städa upp efter det förra valet. Få reformer har realiserats, och korruptionen är som en epidemi, vilket spannmålsskandalen bara är ett av många exempel på.
”I en tid som denna behöver vi verkligen givarländernas förtroende”, säger Nicholas Wasunna, rådgivare till hjälporganisationen World Vision. Enligt Wasunna litar givarländerna inte på att deras pengar används som det ät tänkt.

De torra områdena i norra Kenya har drabbats värst. I vissa byar har det inte kommit en regndroppe på flera år. Men torkan är numera ett nationellt problem.
I Baringo i Riftdalen äter människorna kaktus, därför att majs och vete har blivit alldeles för dyrt. I Nyeri i centrala Kenya livnär sig många på grismat. I huvudstaden Nairobi händer det att till och med de mest välsituerade tvingas klara sig utan rinnande vatten i upp till en vecka.
Det är inte bara torrt utan mörkt också. Kenyas elektricitet kommer från vattenkraft, och mindre regn betyder mindre el.
Den kenyanska regeringen börjar reagera och har arrangerat några mycket omtalade matstationer i de värst drabbade områdena. Men annars verkar det mest som om myndigheterna blundar för katastrofen.
Chaunga Mwachaunga är regeringens representant i Lokori, som är en väldigt drabbad stad i norra Kenya. Han blir arg när han konfronteras med rapporter om att dussintals barn i hans område har dött av svält. ”Svält? Hur vet vi att de dog av hunger? Jag vet att det inte finns mat så det räcker, men vi kan vara säkra på att ingen kommer att dö av hunger så länge den kenyanska regeringen är på plats. Visa mig dödsattesterna!”, säger han.

Det är svårt att få tag i dödsattester när det finns så få sjukhus. Att vistas i Lokori är som att resa bakåt i tiden. I Lokori bor Turkanafolket, som håller fast vid gamla traditioner. Kvinnorna bär flerradiga halsband och rakar huvudet som indianer. Männen ristar in mönster på sina ryggar och bär breda armband, som också fungerar som rakhyvlar. De bor i hyddor och livnär sig på boskap.
Livet här är tufft även i goda tider, men i år är undernäringen bland befolkningen så allvarlig att katastroftillstånd råder.
Turkanabarnen, som oftast bara bär ett höftskynke, vandrar i upp emot tre mil för att hämta vatten. Männen överger sina familjer och försvinner ut i öknen, därför att de inte kan bära skammen av att inte kunna försörja sina barn. Många har inget annat att äta än bittra frukter, som växer vilt i öknen. De krossar frukterna med stenar för att komma åt det ätliga inkråmet.
World Vision distribuerar mat i de värst drabbade områdena. Häromdagen väntade Lolua, mannen som förlorade sin treårige son, tillsammans med några andra män under ett träd för att få en skål med gröt. En annan mansspillra, som kallar sig Ekitela, var så mager och så darrig att han knappt förmådde hålla skålen. ”Jag är inte så gammal som jag ser ut, jag är bara så förtvivlat hungrig”, sade han.
Sedan satte han gröten i halsen, men han räddades av en sondotter, som gav honom lite vatten.

En annan orosfaktor är den tilltagande etniska konflikten. Turkana kallar grannfolket, Pokot, för ”fiender” och berättar att man för en tid sedan slogs om de krympande betesmarkerna. En kvinna påstår att ”fienden” dödades hennes son, stal alla hennes djur och tvingade henne fly från ägorna.
Meteorologer räknar med att regnen kommer i oktober, och det finns risk för att den extrema torkan följs av extrem nederbörd. Ännu en El Niño-cykel är på väg, vilket efter flera års torka och en hårdbakad jordskorpa kan resultera i allvarliga översvämningar.
© 2009 TEMPUS/The New York Times