Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 37

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37    

Hårdare press på parterna i Mellanöstern

USAs president, Barack Obama, menar allvar med sin nya Mellanösternpolitik: han pressar Israel att stoppa bosättningsbyggandet i ockuperade områden, och samtidigt kräver han hårdare sanktioner mot Iran av Europa. Israel, Iran och till och med Hamas reagerar på den nya politiken.

ERICH FOLLATH och CHRISTOPHER SCHULT
Jerusalem och Berlin
Cell nr. 28, avdelning 3 i Hadarimfängelset, som ligger tre mil nordost om Tel Aviv. Här sitter en av de män, som de kommande månaderna skulle kunna skaka om Mellanöstern. Den andre sitter i Vita huset.
Marwan Bhargouti dömdes 2004 av en israelisk domstol till livstidsfängelse för anstiftan till ett flertal mord. Han pratade vid den tiden om ”en skådeprocess”, som aldrig skulle få honom att ändra åsikter. Den karismatiske palestiniern underströk även bakom galler vikten av att fortsätta ”kampen mot ockupationsmakten” samtidigt som han pläderade för en tvåstatslösning och fredlig samexistens med israelerna. Fatah, som styr på Västbanken, hade nyligen en kongress i Betlehem, och Bhargouti var då den som kom på tredje plats i valet av ledamöter till Fatahs centralkommitté.

Det ryktas ofta om att Israel är på väg att frige Bhargouti för att jämna vägen för ”en palestinsk Nelson Mandela”. När Benjamin Netanyahus högernationalistiska regering tillträdde för fem månader sedan verkade dock utsikterna till en sådan öppning vara mycket dåliga.
Men nu finns ett tillfälle för Israels hårdhudade premiärminister att inom kort frisläppa mannen i cell nr. 28 utan att förlora ansiktet inför sina anhängare. I utbyte mot den sedan tre år tillfångatagne israeliske soldaten, Gilad Shalit, kräver det radikalislamistiska Hamas 450 namngivna palestinier, som sitter i israeliska fängelser.
Att Bhargoutis namn finns på listan är en överraskning, eftersom han i egenskap av Fatahledare alltid har kritiserat Hamas ”kupp” på Gazaremsan och manat till försoning mellan Hamas och Fatah, två organisationer som bekämpar varandra med bittert våld.
Om en palestinsk försoning över huvudtaget är möjlig kräver det Bhargoutis medverkan. Den sedan länge förberedda uppgörelsen om Shalit, som flera gånger har stupat på detaljer, skulle kunna realiseras någon gång de kommande veckorna.

Utbyten av fångar och annat som skulle kunna förändra bilden av Mellanöstern studeras nogsamt i Washington och, som det heter, ”uppmuntras välvilligt”. President Barack Obama har långtgående ambitioner för Mellanöstern och arbetar med en omfattande fredsplan, vars konturer börjar avteckna sig.
Obama kopplar samman regionens två olösliga huvudproblem – konflikten mellan israeler och palestinier och Irans hotande utveckling till kärnvapenmakt. Han hoppas på samtidiga framsteg på båda fronterna för att på sikt nå en helhetslösning.
Men är det inte lite naivt av den amerikanske presidenten att tala om ett fredsavtal om två år, när de radikala islamisterna fortfarande önskar förstöra Israel och radikala sionister fortsätter att bygga ut på den ockuperade Västbanken och dagligen orsakar nya provokationer?
Är det möjligt att övertala den iranska ledningen att avstå från atombomen? ”Det är i alla fall ett djärvt drag”, konstaterar den brittiska tidningen, The Guardian.
Hur det hela fungerar såg man för ett par veckor sedan under den israeliske premiärministerns Europaresa. Obama var inte med men ständigt närvarande, liksom hans krav: Israelerna måste frysa utvidgningen av bosättningarna på ockuperad mark och börja förhandla med Fatahs ledare. Samtidigt straffas iranierna med ännu hårdare sanktioner, och detta redan i höst om de inte börjar förhandla om atomprogrammet innan tidsfristen löper ut i slutet av september. Men till saken hör att Netanyahu ville förhindra varje koppling mellan de olika kraven, vilket gjorde hans Europaresa till ett misslyckande.

När Netanyahu besökte Gordon Brown på Downing Street nr. 10 var avståndet dem emellan uppenbart när de trädde fram för fotografering. Byggnationen i de judiska bosättningarna var ”hinder” som måste stoppas, deklarerade Brown. Samtidigt hotade han Teheran med skärpta sanktioner.
I Paris sekonderade Nicolas Sarkozy, som inte bara hotade med skärpta sanktioner utan också ifrågasatte den iranska regimens tillförlitlighet och kompromissvilja. ”De är samma personer som påstod att Irans kärnprogram hade enbart fredliga syften och att valen nyligen genomfördes regelrätt – hur ska man kunna tro på dem?”, sade Sarkozy.
Netanyahu träffade också Obamas Mellanösternsändebud under uppehållet i London. George Mitchell upprepar ständigt, vart han än kommer, orden ”fullständigt byggstopp” som ett mantra. Bakom kulisserna lär han ha hotat israelerna med indragna vapenleveranser och stödpengar om Israel totalvägrar.
Sista dagen mötte Netanyahu förmodligen sin största besvikelse under resan: Angela Merkal, som enligt Netanyahus företrädare, Ehud Olmert, är ”Israels bästa vän i Europa”. Hon har också tidigare varit ganska överslätande när det gäller Israels ockupationspolitik. Men nu stämde hon in i kören: ”Ett slut på bosättningsbyggandet är en avgörande förutsättning för en hållbar fred”. I detta avseende krävs, enligt Merkel, tydliga förändringar på den israeliska sidan. ”Tiden är knapp”, varnade den tyska förbundskanslern och nämnde parallellt att det är nödvändigt att öka pressen på Teheran. Netanyahu gav inte efter för Merkels krav utan inskränkte sig till att framhålla de goda relationerna mellan Tyskland och Israel.

Västländernas enhetliga hållning verkar ha givit frukt. Stilleståndet, som är normaltillstånd i Mellanöstern, har rubbats. Hård press, och plötsligt börjar politiker på alla sidor att agera.
Tämligen överraskande kom beskedet i maj från Shalid Mashal, som från Damaskus leder Hamas politbyrå, att hans mål är en palestinsk stat omfattande Gazaremsan och Västbanken. En försöksballong av detta slag räcker inte för väst för att inleda förhandlingar med Hamas, men om Mashals ord var allvarligt menade innebär de i praktiken ett erkännande av Israels rätt att existera.
Fatah har egentligen inte sagt särskilt mycket mer, och dess ledare duger ändå som förhandlingspartners för både Israel och västmakterna.

Från Iran kommer signaler, som i bästa fall väcker ett vagt hopp om att man också där har uppfattat tidens tecken. En grupp iranska politiker, hemmahörande i ”det pragmatiska lägret”, föreslog enligt diplomatiska kretsar att anrikningen av uran skulle ”suspenderas tillfälligt”. Statsledningen avfärdar visserligen förslaget, men eftersom man tidigare har utgått från att kärnvapenfrågan var oomstridd inne i Iran, anser västerländska observatörer att utspelet var anmärkningsvärt.
Internationella atomenergibyråns vapenkontrollanter har också fått löfte om ökad insyn i några speciellt ”misstänkta” kärnanläggningar, som bränslefabriken i Natans och tungvattenreaktorn i Arak, där plutonium framställs. IAEA skriver i sin nya, ännu ej offentliga rapport att Iran inte har utökat antalet centrifuger för urananrikning sedan i maj. Experterna anser dock att en attitydförändring hos ledningen i Teheran är högst osannolik.
Teheran har i det förgångna saktat ned takten många gånger och gjort eftergifter till FNs vapenkontrollanter när det har varit taktiskt opportunt. Iran har överlevt tre omgångar FN-sanktioner relativt oskatt. En möjlig, fjärde sanktionsrunda i oktober med införselstopp för drivmedel skulle dock slå mycket hårt mot den iranska ekonomin.

Netanyahu lär med gnisslande tänder ha tillmötesgått Obamas krav delvis. Byggnationen i ska frysas i nio månader i de judiska bosättningarna, östra Jerusalem undantaget. Det uppfyller inte Obamas krav, men det är tillräckligt för att den amerikanske presidenten ska engagera sig i höstens planerade fredssamtal om Mellanöstern, förutsatt att Fatahledaren, Mahmoud Abbas, går med på att träffa Netanyahu.
Detaljerna när det gäller den omstartade fredsprocessen kommer Obama att förmedla till ledare för andra engagerade länder i samband med FNs generalförsamlings möte, då även representanter för arabländerna kommer att informeras.
Chansen till ett närmande parterna emellan kan fortfarande krossas av de ultrakonservativa medlemmarna i Netanyahus regering. Forskningsminister Daniel Hershkowitz anser t ex att Obamas hållning är ”näst intill antisemitisk”. Även den nationelle säkerhetsrådgivaren, Uzi Arad, som är känd för sitt häftiga humör och märkliga syn på demokrati, har fått mången att skaka på huvudet: före Netanyahus rundtur i Europa krävde Arad att förbundskansler Merkel inte skulle dra upp frågan om bosättningarna offentligt. Han ville också att ämnet skulle vara tabu på en eventuell presskonferens.

En annan person som är svår att lita på i tider av söndervittrande övertygelser eller åtminstone justerade politiska positioner är Israels utrikesminister Avigdor Liebermann. Denne upprorsmakare, som hela tiden fäller rasistiska kommentater, förklarade nyligen att han inte tror på fred med palestinierna och att Obamas planer är ”orealistiska”. ”Det har inte skett några framsteg de gångna 16 åren, och det kommer inga de kommande 16 åren heller”, sade han.
Det kan hända att problemet Liebermann löser sig. Det israeliska rättsväsendet har inlett en utredning om misstänkt penningtvätt, bedrägeri och mutbrott. Han bestrider alla anklagelser, och om åtal väcks lovar han att avgå från sin post som utrikesminister.
© 2009 TEMPUS/Der Spiegel