De Griekse Eilanden
 Lesbos HOME
 Lesbos Hotels
 Lesbos Villa's
 Lesbos Reizen
 Lesbos Vogels
 Lesbos Geschiedenis
 Lesbos Kloosters
 Lesbos Plattegrond
 Onroerend Goed
 Lesbos Restaurants
 Sigri Museum
 Versteende Woud
 Naturistenstranden
 Lesbos Autoverhuur
 Lesbos Taxi
 Lesbos Foto Pagina
 Lesbos Dia-show
 Achladeri
 Agias Paraskevi
 Agiassos
 Agias Ermogenis
 Agios Fokas
 Agios Issidoros
 Agios Pavlos
 Agios Stefanos
 Agra
 Andissa
 Apothikes
 Aspro Potamos
 Charamida Beach
 Eftalou
 Faneromeni Beach
 Fteli Beach
 Gavathas
 Ipios
 Ipsimetopo
 Kagia Beach
 Kallonis
 Kampos Beach
 Kapi
 Karini
 Lisvori
 Loutra
 Mantamados
 Maragos Kaap
 Mesotopos
 Molyvos
 Moria (Aquaduct)
 Mitilini
 Nyfida
 Panagiouda
 Pelopi
 Perama
 Petra
 Pigadakia
 Pigi
 Pirgoi
 Plomari
 Polichnitos
 Polichnitos Hot Springs
 Pyrra
 Sigri
 Sikounta
 Skala Eressos
 Skala Kallonis
 Skala Mystegnon
 Skala Neon Kydonion
 Skala Polichnitos
 Skala Sikamineas
 Skalochori
 Skamioudi
 Skoutaros
 Stipsi
 Tavari
 Thermi
 Tsonia Beach
 Vassilika
 Vatera Beach
 Vrisa
HET DORP AGIAS PARASKEVI OP HET EILAND LESBOS IN GRIEKENLAND
Agias Paraskevi Lesbos Agias Paraskevi Lesbos Agias Paraskevi Lesbos Agias Paraskevi Lesbos
Agias Paraskevi Lesbos Agias Paraskevi Lesbos Agias Paraskevi Lesbos Agias Paraskevi Lesbos

Agias Paraskevi is een nogal groot dorp tussen de Golf van Kallonis in het zuiden en de stad Mantamados in het noorden van het eiland Lesbos. Er zijn een heleboel grote en indrukwekkende huizen in het dorp, waaronder het gele stadhuis. De kerk uit 1862 is ook groot en statig, met beschilderde plafonds, prachtige kristallen kroonluchters, en ronde en traanvormige ramen, marmeren pilaren en groene ornamenten.

Er zijn vele prive-woningen die gebouwd zijn in de tweede helft van de 19e eeuw. Op de daken van de huizen van Agias Paraskevi zie je veel gietijzeren ornamenten, en dakpannen met figuren erop. De huizen zijn echt prachtig en vele ervan worden gerestaureerd naar hun oude glorie. Veel ervan hebben gietijzeren balkonnetjes met ornamenten en dekoraties, en rozen in de tuinen. De huizen zijn in prachtige kleurstellingen geschilderd.

Een oude olijfverwerkingsfabriek in Agias Paraskevi is omgebouwd tot museum. De ontwikkeling van het persen van de olijven wordt tentoongesteld met gerenoveerde machines, afbeeldingen en beeldschermen. Langs de weg van Agias Paraskevi in de richting van Napia zijn aan beide kanten een heleboel taverna's te vinden. Buiten het stadscentrum worden de huizen weer wat kleiner. In het wijdere gebied van Agias Paraskevi zijn veel paarden. Het is echt een landbouwstreek. Roofvogels vliegen door de lucht als je verder rijdt richting Napia.

Messa Temple, Agias Paraskevi Lesbos Kremasti Bridge, Agias Paraskevi Lesbos Agias Paraskevi Lesbos

Rondom Agias Paraskevi liggen de belangrijkste archeologische sites van het eiland Lesbos, zoals de Tempel van Messa, de oude Tempel van Clopedi en de Brug van Kremasti. Niet ver van de hoofdweg tussen Mytilini en Kalloni staat de Tempel van Messa. De tempel staat centraal op het eiland en is de grootste tempel van Lesbos. De tempel dateert uit de 4e eeuw voor Christus en was gewijd aan de Aeolische drie-eenheid van Zeus, Hera en Dionysos. De tempel was van de Ionische orde, met acht kolommen, uniek voor Griekenland. Later, toen het christendom opbloeide, werd het omgebouwd tot een postbyzantijnse basiliek gewijd aan de aartsengel Michael (Taxiarchis). De ruļnes van de tempelresten werden in 2005 min of meer geconserveerd en het terrein staat nu open voor publiek.

De Kremasti brug werd gebouwd gedurende de Venetiaanse bezetting (1355-1462) door Gatelouzi om het vervoer van en naar de burcht in Mithymna te verzorgen. Het verhaal gaat dat de bouwer van de brug zijn vrouw hier zou hebben ingemetseld. Vreemd genoeg gaat dit zelfde verhaal over de brug bij Arta. De brug, die 8,5 meter hoog is, is een van de meest opvallende bouwwerken uit de middeleeuwse architectuur in Lesbos.


© rutger2 at nl.wikipedia, Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013