Samos restaurants
 Samos naturistenstranden
 Samos autoverhuur
 Samos villa's
 Samos plattegrond
 Samos excursies
 Samos geschiedenis
 Samos foto-album
 Samos landschap
 Samos kloosters
 Samos museums
 Agia Matrona kerk
 De Kerkis berg
 Moni Megali Panagia
 Profitis Ilias
 Pythagoras grot
 De Hera tempel
 Agia Kyriaki
 Agios Ioannis Eleimonas
 Agios Konstantinos beach
 Ampelos 
 Ano Vathi 
 Avlakiabeach
 Balos Beach beach
 Chora 
 Drakei 
 End of the World beach
 Gagou beach beach
 Ireon beachexcavation
 Kallithea 
 Kampos church
 Kampos beach (zuiden) beach
 Karlovassi beach
 Kedros beachbeach
 Kerveli beach beach
 Klima beach beach
 Kokkari beach beach
 Kosmadei 
 Koumeradei 
 Koumeika beach beach
 Lemonakia beach beach
 Limnionas beach beach
 Manolates 
 Marathokampos 
 Messokampos beach beach
 Mili 
 Mourti beach beach
 Mykali beach beach
 Mytilini 
 Neochorio 
 Nikoloudes 
 Ormos beach beach
 Pagondas 
 Palaiokastro 
 Paleochori 
 Papa beach beach
 Pefkos beach beach
 Perri beach beach
 Pirgos church
 Potokaki beach beach
 Posidonio beach beach
 Potami beach beach
 Psilo Amos beach (west) beach
 Psilo Amos beach (oost) beach
 Pythagorion beachfort
 Sidera beach beach
 Spatharei 
 Svala beach beach
 Tris Ekklisies church
 Tsabou beach beach
 Tsamadou beach beach
 Vathi / Samos Town 
 Votsalakia beach
 Vourliotes 
Samos
De Griekse eilanden Samos HOME Samos hotels Samos stranden Bezienswaardigheden Samos reizen
Book hotels in Samos    Sunweb   Tui   Car Hire Greece    Aegean Airlines
Samos in Griekenland - eiland met vele gezichten en vriendelijke mensen
Samos eiland, Karlovassi kerk op samos Samos landschap, Pirgos bloemen Kerk bij Potami strand Pythagorion
Vathi of Samos stad Kokkari kerk bij Potami waterval strand bij kampos Tsamadou strand

Samos English Samos is een groot eiland en alhoewel ik er een paar keer naartoe ben gegaan heb ik er in het begin (tot 2007) maar een klein deel van gezien. Het eiland ligt vlakbij de Turkse kust en in het oosten van Samos zie je het vasteland van Turkije liggen. Wij verbleven de eerste paar keren in Pythagorion, een gezellig vissers- en toeristendorpje in het zuiden van het eiland. Het is een leuk klein plaatsje, en mijn absoluut favoriete tijd van de dag daar moeten de ochtenden zijn als het er heel erg rustig is (waar zijn al de toeristen??), en je lekker op een terras kunt gaan hangen met een slaperig gezicht, en een kop koffie achterover kunt slaan en een ontbijt nemen (bacon en eieren natuurlijk) terwijl je luistert naar de golfjes en uitkijkt op de bootjes in de haven. Het is de beste manier om langzaam te ontwaken. Het is verrassend hoe rustig het er is zo vroeg op de dag als je bedenkt hoeveel mensen naar Samos vliegen om er vakantie te houden. Waarschijnlijk zit een groot deel in de hotels buiten Pythagorion en komen ze alleen naar het stadje in de avond om te eten of een cocktail te drinken. Wij verbleven in het Pythagorion Hotel (in 2007 bleek het gesloten te zijn en helemaal in verval geraakt). Niet echt super, maar het is het enige hotel in Pythagorion dat direkt op het (kiezel)strand in het dorp staat. Ik wilde gewoon het uitzicht en de mogelijkheid om zo snel mogelijk in het water te liggen. Om de hoek van Pythagorion ligt een heel groot en veel mooier strand dat je helemaal af kunt lopen naar het volgende dorp.

Samos Samos Samos Samos Samos
Samos Samos Samos Samos Samos

Er zijn nog andere leuke vakantiebestemmingen op Samos. Niet ver van Pythagorion af ligt het kleinere dorp Ireon waar we in de Eleana Apartementen hebben gelogeerd. Populair is ook de badplaats Kokkari in het noorden van Samos. Er is een groot kiezelstrand en in de direkte omgeving liggen nog een aantal andere stranden.

Karlovassi zag ik voor het eerst liggen vanaf de veerboot onderweg naar Mykonos, omdat we daar een stop maakten. Het is vrij groot en zag er interessant uit, met een hele mooie grote kerk. Bij nadere inspektie in 2007 bleek het wel aardig om er even rond te kijken, maar niet een plek om lang te blijven hangen. Het ligt wel in de buurt van van interessante dingen en stranden zoals bijvoorbeeld het strand van Potami en de Potami waterval.

Samos, Hans Huisman Samos, Hans Huisman Samos, Wilbert Rijnders Samos, Hans Huisman Samos, Wilbert Rijnders
Samos, Hans Huisman Samos, Hans Huisman Samos Samos Samos

De enige plaats waar we nog gelogeerd hebben buiten Pythagorion was Vathy of Vathi (Samos stad). We kwamen er om 8 uur in de ochtend aan na een boottocht van 9 uur en hebben er eerst een dutje gedaan om wat energie op te doen alvorens Samos stad te gaan bekijken. Tot onze verbazing zaten veel hotels vol en uiteindelijk belanden we in een pensionnetje ergens in een achteraf straatje. Er was 1 lichtbolletje dat je uit de lamp in de slaapkamer moest uitdraaien en in de badkamer weer in moest draaien als je daar tenminste licht wilde hebben tijdens je bezigheden. Het hing gewoon aan een snoer aan het plafond. De lakens waren keihard van het stijfsel en zaten vol gaten, maar goed, we waren uitgeput na onze tocht en voor toen geloof ik 15 gulden mag je ook niet zeuren. Na het ontwaken wilden we de plek waar we waren beland gaan verkennen.

Samos stad zag er leuk uit vanaf de boot, maar toen we er doorheen gingen wandelen vonden we er allebei helemaal niet zoveel aan. De hoofdstad van Samos mist de charme die de hoofdstadjes op sommige van de andere eilanden op de Dodecanese hebben. De (meest) 19e eeuwse gebouwen aan de voorkant van de haven (veelal dure hotels) zagen er indrukwekkend uit, maar dat was het dan ook. In de straten daarachter was het een niet echt gezellig. Geen leuke winkels, niet echt leuke restaurants en geen leuke boulevard. Veel toeristen zijn er dan ook niet, want die gaan allemaal naar de andere kustplaatsjes op het eiland, en gebruiken Samos stad als een plek om tickets voor de veerboot te kopen en een boot op de gaan, of om er wat rond te kijken, het museum te bezoeken of de bus te pakken. We gingen weer snel terug naar Pythagorion. Samos stad was niet voor ons die dag.

Samos Samos Samos Samos Samos
Samos Samos Samos Samos Samos

Update 2010: Samos Stad is wel een beetje opgeknapt de laatste jaren en wat gezelliger geworden. De hoofdstraat die langs de boulevard loopt blijft vrij druk en de stad zelf is nog steeds niet helemaal mijn ding, maar toch is het wel aardig om even in de hoofdstad rond te kijken. Vanaf het grote plein met de leeuwen-standbeelden erop in de smalle straat parallel en direkt achter de boulevard is een leuk smal winkelstraatje waar van alles word aangeboden, van souveniers tot groenten en kleding. Er zijn in dit straatje een paar leuke eettentjes. Verder zijn er nog een aantal aardige kerken te bezichtigen in Vathy / Vathi.

Ano Vathy, het hoger gelegen gedeelte van Samos stad schijnt wel weer aardig te zijn volgens sommige mensen, dus daar gaan we binnenkort een keer kijken (hebben we inmiddels gedaan en nog steeds niet onder de indruk), maar een hotel in het midden van de hoodstad van het eiland raad ik beslist af. Aan de rand van Samos stad liggen vier kleine stranden en voor meer strand moet je even buiten Vathy zijn - dit is misschien een beter plan (Gangou Beach, maar je zou ook een hotel met een zwembad kunnen boeken natuurlijk).
Toen we Ano Vathi in 2010 opnieuw bezochten vonden we het eigenlijk best leuk...ach, een mens kan van gedachten veranderen toch?

De dorpen, de bergen en het landschap van het eiland Samos in Griekenland
Samos Samos Samos Samos Samos
Samos Samos Samos Samos Samos

Samos heeft hoge bergen, zoals de Kerketefsberg in het westen, die met 1437 meter een van de hoogste bergen van de Ege´sche Zee is, en de Ampelosberg in het midden van het eiland, die 1150 meter hoog is. Er zijn ook leuke bergdorpen zoals Koumaradei, Pirgos en Ampelos. Er is nog een ander fotogeniek dorp in de buurt dat Vourliotes heet en waar vrolijk gekleurde oude huisjes staan en een aantal kerken. Je volgt de borden die in de buurt van de noordelijke kustdorpen Kampos, Avlakia en Agios Konstantinos staan om er te komen.

In het westen vind je de dorpen Paleochori, Kallithea en Drakei die de bestemming zijn voor mensen die de meer ge´soleerde stranden op willen zoeken. In het oosten van Samos leidt de weg vanaf het dorp Palaiokastro met zijn vele kerkjes naar een gebied met veel mooie kerken en de kloosters van Agia Zoni en Zoodochou Pigis en diverse kiezelstranden (zie de uitgebreide stranden-rubriek in het menu boven).

Samos Samos Samos Samos Samos
Samos Samos Samos Samos Samos

Het landschap van Samos is erg groen, vooral in het noorden langs de kust en in het westen van het eiland. Rondom de bergdorpjes Pirgos en Koumaradei zijn nog wel de littekens te zien van de recente bosbranden op het eiland, en staan de kale boomstammen in het midden tussen de struiken, jonge boompjes en de bloemen. In Samos zijn veel bosgebieden met dennebomen en ook olijfbomengaarden. Ook groeien er veel wilde bloemen en kruiden. Het is een buitengewoon groen eiland.
Tussen de steden Pythagorion en Heraion, oude historische plaatsen die staan op de UNESCO's Werelderfgoedlijst, is een regelmatige busverbinding. De plaats Pythagorion heette tot 1955 Tigani en ligt aan de zuidoostkust, nabij het vliegveld van Samos. De plaatsen Vathy en Karlovasi liggen in het noorden van het eiland.

Samos kan eenvoudig vanaf andere Griekse eilanden per boot bezocht worden, zoals vanuit Rodos en Kos. Enkele goederen die op het eiland geproduceerd worden, zijn: tabak, wijn, olijfolie en citrusvruchten. Vooral de zoete witte Samoswijn, gemaakt van muskaatdruiven, is wereldberoemd.

Samos vliegtickets / chartervluchten, Samos vakantie

Samos reizen Samos heeft ook een internationale luchthaven met regelmatige vluchten vanuit verschillende landen tijdens het toeristenseizoen, o.a. via Tui vliegtickets en goede verbindingen met Athene via Aegean Airways en Olympic Airways. Sunweb Vakanties verkoopt ook losse chartervluchten / vliegtickets naar Samos en andere Griekse eilanden. Zij zijn soms goedkoper dan Tui Fly. Sunweb verkoopt natuurlijk ook reizen naar Samos kompleet met hotel. Sunweb verkoopt ook losse vliegtickets naar Samos. Voor een kompleet overzicht van alle reizen naar Samos en de andere eilanden kijk op mijn Griekenland reizenpagina (klik hier).

Hieronder staan nog enkele reisorganisaties die vakanties naar Samos en andere Griekse eilanden aanbieden:
- Tui vakanties - Hotels boeken op Samos - Eliza was here - Vakantiediscounter - Karin's Choice - Lavida Travel - VakantieXperts

Veerboten van en naar Samos - eilandhoppen vanaf Samos

veerboten Skiathos, Skopelos en Alonissos Vanaf Samos zijn er regelmatig veerboten (zowel gewone als zogenaamde "superfast ferries") naar Piraeus op het vasteland en naar eilanden in de omgeving, zoals Lipsi, Patmos, Leros, Fourni en Ikaria.

Je kunt de tijden en de prijzen checken en als je wilt van tevoren een ticket boeken op de site van Ferries-booking.com. Vooral als je een superfast ferry wilt boeken in het hoogseizoen is dat misschien verstandig.

Hotels, appartementen, studio's, vakantiehuizen en villa's op het eiland Samos in Griekenland

De meeste hotels, appartementen en pensions van Samos bevinden zich in de badplaatsen Pythagorion en Kokkari, maar in ook de hoofdstad van Samos, Vathy, en in de andere kustplaatsjes op Samos zijn hotels. Deze hotels zijn met uitzondering van de vier- en vijf sterren hotels over het algemeen niet duur. Ondertussen hebben wij een aantal hotels op Samos gevonden die ik van harte kan aanbevelen. Wij waren op zoek naar leuke hotels op Samos voor de maand mei 2007 (voor 1 week). De hotels waar wij meestal voor gaan zijn de wat kleinere hotels, liefst met zeezicht, en als het even kan ook een beetje rustig gelegen. Een studio of een appartement met een keukenblokje erin is natuurlijk het allerleukste. In principe staan we open voor hotels waar dan ook op het eiland Samos, maar we hadden in eerste instantie een hotel in Kokkari of Pythagorion in ons hoofd. Een rustig gelegen vakantiehuisje midden in het niets leek ons ook wel wat.

Voor alle hotels, appartementen, studio's, villa's en vakantiehuizen op het eiland Samos in Griekenland - klik hier.


ę Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2019
Valid HTML 4.01 Transitional