Samos restaurants
 Samos naturistenstranden
 Samos autoverhuur
 Samos villa's
 Samos plattegrond
 Samos excursies
 Samos geschiedenis
 Samos foto-album
 Samos landschap
 Samos kloosters
 Samos museums
 Agia Matrona kerk
 De Kerkis berg
 Moni Megali Panagia
 Profitis Ilias
 Pythagoras grot
 De Hera tempel
 Agia Kyriaki
 Agios Ioannis Eleimonas
 Agios Konstantinos beach
 Ampelos 
 Ano Vathi 
 Avlakiabeach
 Balos Beach beach
 Chora 
 Drakei 
 End of the World beach
 Gagou beach beach
 Ireon beachexcavation
 Kallithea 
 Kampos church
 Kampos beach (zuiden) beach
 Karlovassi beach
 Kedros beachbeach
 Kerveli beach beach
 Klima beach beach
 Kokkari beach beach
 Kosmadei 
 Koumeradei 
 Koumeika beach beach
 Lemonakia beach beach
 Limnionas beach beach
 Manolates 
 Marathokampos 
 Messokampos beach beach
 Mili 
 Mourti beach beach
 Mykali beach beach
 Mytilini 
 Neochorio 
 Nikoloudes 
 Ormos beach beach
 Pagondas 
 Palaiokastro 
 Paleochori 
 Papa beach beach
 Pefkos beach beach
 Perri beach beach
 Pirgos church
 Potokaki beach beach
 Posidonio beach beach
 Potami beach beach
 Psilo Amos beach (west) beach
 Psilo Amos beach (oost) beach
 Pythagorion beachfort
 Sidera beach beach
 Spatharei 
 Svala beach beach
 Tris Ekklisies church
 Tsabou beach beach
 Tsamadou beach beach
 Vathi / Samos Town 
 Votsalakia beach
 Vourliotes 
Samos
De Griekse eilanden Samos HOME Samos hotels Samos stranden Bezienswaardigheden Samos reizen
Book hotels in Samos    Sunweb   Tui   Car Hire Greece    Aegean Airlines
Beziendwaardigheden op het eiland Samos in Griekenland - Het heiligdom van Hera
Samos, Ireon Samos, Ireon Samos, Ireon Samos, Ireon Samos, Ireon

Dit heiligdom is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Samos en ligt 6 kilometer van Pythagorion af. Het werd gebouwd omdat de mensen geloofden dan de godin Hera (de vrouw van Zeus) op het eiland was geboren op Samos. De eerste tempel werd in de prehistorische tijd gebouwd en later vernietigd door indringers. Tijdens de 7e en 8e eeuw voor Christus werd hij herbouwd en weer vernietigd door de soldaten van de koning van PerziŽ. De eigenlijke tempel werd gebouwd onder het bewind van Polycrates en moest zijn rijkdom en macht uitstralen. Hij werd gebouwd in de Dorische en Ionische stijl met prachtige decoraties. Deze tempel was klaar in 560 voor Christus en hij was 105 meter lang en 52 meter breed. De tempel had aan de lange zijde 2 kolommen van 21 zuilen en aan de korte kant 8 tot 10 zuilen. Deze zuilen waren meer dan 20 meter hoog en het Heraion was in zijn tijd de grootste tempel in Griekenland. Het standbeeld van de godin Hera stond in het midden van het heiligdom. Nu zijn er alleen nog restanten van de tempel te bekijken, en wat er over is van de thermale baden, het grote altaar en het pavilioen van een Romeinse tempel. Het geheel is niet zo imposant als bijvoorbeeld de Akropolis in Athene of als de opgravingen in Delphi, omdat er niet echt veel van is overgebleven. Het enige wat nog een beetje een indruk geeft is de enige nog overeind staande kolom van 10 meter hoog. Toch is het bijzonder interessant om te gaan kijken vanwege de omvang van de site en de mooie details in de beeldhouwkunst die je op sommige plekken nog kunt bewonderen. Zie ook de pagina over Ireon met nog veel meer foto's van de tempel.

Tussen het heiligdom van Heraion en de toenmalige hoofdstad (het tegenwoordig Pythagorion) liep een "heilige weg" die was geplaveid met marmer. Deze weg, die liep over de Chora vlakte, was versierd met beelden en groepen van beelden. Het Heraion is geopend op dinsdag - zondag 8,30 tot 14,00 en er is een kleine toegangsprijs. De meeste van de belangrijke vondsten, voornamelijk zeer grote beelden van jonge mannen en vrouwen, zijn niet langer op de site, maar zij worden tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Vathi.

Bezienswaardigheden in en rond Pythagorion - Het Kasteel van Lykourgos Logothetis
Samos, Pythagorion Samos Samos, Pythagorion Samos, Pythagorion Samos, Pythagorion
Samos Samos Samos Samos Samos

Dit kasteel is te vinden in het dorp Pythagorion. De toren werd gebouwd in de 19e eeuw door Lykourgos Logothetis, de leider van de revolutie van Samos tegen de Turken, en diende als bescherming tegen de Turkse aanvallen. In de binnenplaats van het kasteel zijn twee Romeinse gallerijen en de restanten van kerken uit de laat christelijke periode. Logothetis versloeg de Turken en de Metamorfosis kerk naast het kasteel werd 9 jaar later gebouwd ter ere van de overwinning. Het kasteel werd in 1824 met grote spoed gebouwd op een heuvel en voor de bouw werden de fundamenten en de stenen gebruikt van onder andere het paleis van Polycrates, dat eerder op deze strategische plek had gestaan. Op 6 augustus 1824 behaalden de Samioten "met de hulp van Christus" een overwinning op het veel grotere Turkse leger en werd de onafhankelijkheid van Samos uitgeroepen. Dit alles staat te lezen op een ereboog voor de kerk. Tussen de kerk en de burcht liggen het dorpskerkhof en nog wat archeologische vondsten (restanten van zuilen, een vroeg christelijke basiliek, muurtjes en grote stenen).

Het Archeologisch Museum in Vathi - Samos
Samos, Archeological Museum in Vathi Samos, Archeological Museum in Vathi, Kouros Samos, Archeological Museum in Vathi Samos, Archeological Museum in Vathi Samos, Archeological Museum in Vathi

A museum with many finds from around the island of Samos. The museum houses the archaic sculpture collection, including the famous colossal Kouros. The Kouros was made during the rule of Polycrates, and everything that he undertook had to be grand and powerful. Many of the original artifacts from the Heraion are here.

Het Panagia Spiliani Klooster - Pythagorion
Samos, Panagia Spiliani Samos, Panagia Spiliani Samos, Panagia Spiliani Samos, Panagia Spiliani Samos, Panagia Spiliani
Samos, Panagia Spiliani Samos, Panagia Spiliani Samos, Panagia Spiliani Samos, Panagia Spiliani Samos, Panagia Spiliani

Een stukje ten noordwesten van Pythagorion, op het eiland Samos is het klooster van Panagia Spiliani (de grot van de Maagd Maria) met 95 stappen die leiden tot een grote grot met een kerk die gewijd is aan de Maagd Maria. Binnenin deze kerk is een zeer vage en oude tegelvloer / marmer pictogram van de Panagia Spiliotisa. Het kleine heiligdom ligt op 125 meter hoogte op de Ampelos heuvel en er is een terras bij waar je iets te drinken kunt bestellen of een souvenier kunt kopen. Vanuit hier is er een mooi uitzicht over de grote kustvlakte en de zee. Helemaal achterin de grot ligt het kerkje met een aantal ikonen die vervaagd zijn en bedekt met een doek. Aan de linkerkant van de grot druipt er water in een bak. Aan dit water worden genezende krachten toegeschreven.

Romeinse baden en mozaiekvloeren in Pythagorion
Samos Samos Samos Samos Samos
Samos Samos Samos Samos Samos

Op een halve kilometer afstand ten zuiden van Pythagorion, op de route naar het vliegveld, aan de westzijde van de weg liggen de restanten van een groot Hellenistisch gymnasium. In de Romeinse tijd werd het westelijke gedeelte hiervan omgebouwd tot een publiek bad. Er zijn lage muurtjes en marmeren vloeren te zien en op de site zijn verder een Romeinse mozaiekvloer en een vroeg christelijke basilica te bekijken. De site is geopend dindag - zondag van 9.30 (woensdag 10.30) tot 14.30 en de entree is gratis. De stenen zuiltjes die je hier op de foto ziet zijn steunen van een vloer met vloerverwarming. Vlakbij het gebouw was een kelder waar bedienden warmte produceerden die dan onder de vloer werd geleid.

Het oude theater van Pythagorion

De restanten van dit antieke theater zijn te vinden in het dorp Pythagorion, bij het klooster van Spiliani en men gaat ervan uit dat het de ruÔnes zijn van de antieke stad die vroeger op de plek van hedendaags Pythagorion stond.

Het Aquaduct van Eupalinus - Pyhagorion
Samos, Eupalinus tunnel Samos, Eupalinus tunnel Samos, Eupalinus tunnel Samos, Eupalinus tunnel Samos, Eupalinus tunnel

Dit Aquaduct is een van de meest indrukwekkende werken die tot stand kwam onder het bewind van de tiran Polycrates (tussen 529 en 524 voor Christus gebouwd). Het is een tunnel-aquaduct recht door een berg, met een inscriptie bij de ingang. Het werd gebouwd door slaven om de stad van water te voorzien. Aan beide zijden van de berg werd begonnen met graven en in het midden kwamen de twee tunnelgedeeltes bij elkaar uit: een hele prestatie. De tunnel ligt een beetje buiten Pythagorion en is geopend voor het publiek, behalve op een maandag, tussen 08.30 en 14.00. De bordjes "tunnel" en "orygma" leiden naar de tunnel. Als je van de parkeerplaats naar de tunnel van Eupalinus loopt, kom je langs de resten van stadsmuren. De contouren van de muren en de manier waarop zij lopen duidelijk zichtbaar zijn en je kunt ook enkele wachttorens Als u lopen van de parkeerplaats van de tunnel van Eupalinus u loopt langs de resten van stadsmuren. De contouren van de muren en de manier waarop zij lopen duidelijk zichtbaar zijn en je kunt herkennen enkele wachttorens. Vanaf hier kunt je ook een groot deel van het eiland Samos zien, zoals de luchthaven en de zoutpannen.

De watervallen van Potami
Samos, Potami Beach Samos, Potami church Samos, Potami Beach Samos, Potami Beach Samos, Potami Beach

Het gebied van Potami ligt op 3 kilometer ten westen van Karlovassi en het is een van de mooiste stukken Samos. Een wandeling langs de rivier door het bos leidt naar een klein meer en naar de watervallen van Potami. De indrukwekkende schoonheid van deze plek zal elke bezoeker bekoren.

De grot van Pythagoras bij Kambos
Samos, Pythagoras grot Samos, Pythagoras grot Samos, Pythagoras grot Samos, Pythagoras grot Samos, Pythagoras grot

Dit is de schuilplaats van Pythagoras toen hij op de vlucht was voor Polycrates. De grot ligt 300 meter van de parkeerplaats voor de beziendwaardighed af de trap op. Een tweede grot is onlangs geopend vlakbij vlakbij de hoofdgrot en sommige mensen zeggen dat dit de echte grot van Pythagoras is. Pythagoras leefde een groot gedeelte van zijn leven als banneling in ItaliŽ. Voor alle foto's van de Grot van Pythagoras klik hier.

Het GenuŽse Kasteel bij Potami

Als je de watervallen van Potami bezoekt, kun je een detour maken en de overblijfselen van dit kleine kasteel bezoeken. Het pad begint naast de kerk (onderweg naar de watervallen) en het staat duidelijk aangegeven. De route is stijl maar de moeite waard voor de overblijfselen en voor het uitzicht.

Het Zoodochou Pigis klooster
Samos, Zodoochou monastery and area Samos, Zodoochou monastery and area Samos, Zodoochou monastery and area Samos, Zodoochou monastery and area Samos, Zodoochou monastery and area

Ten noordoosten van Vathy (Samos Stad) ligt het 18e eeuwse klooster Zoodochou Pigi. Het ligt op een van de hogere punten van Samos, and dit klooster wordt beschouwd als een van de mooiste van het eiland. Het wordt nog steeds gebruikt. Het uitzicht vanaf het klooster is prachtig. Als je binnen in het klooster wilt kijken moet je wel bedekte kleding dragen. Foto's maken mag blijkbaar ineens niet meer in de kloosters van Griekenland en dan ben ik er eigenlijk altijd erg snel klaar mee, want wat kan ik mijn vrienden en jullie laten zien als ik weer thuis ben? Juist: niets! Ik heb het daarom lekker overgeslagen de eerste keer en ik ben niet binnen gaan kijken. Het uitzicht is inderdaad wel mooi en beneden aan de berg zijn een paar strandjes. Bij een tweede bezoek ben ik er wel in geslaagd om een aantal foto's van het gebouw te maken en deze kun je bekijken op de pagina over de kloosters en kerken in het noordoosten van Samos.

Manolates & de Vallei van de Nachtegalen
Samos, Manolates Samos, Manolates Samos, Manolates Samos, Manolates Samos, Manolates

In het noorden van Samos, tussen Karlovassi en Kokkari ligt de Vallei van de Nachtegalen, en op de top, het dorpje Manolates. Na ongeveer anderhalve kilometer nadat je van de hoofdweg bent afgeslagen richting de vallei, stuit je op een parkeerterrein tegenover een taverna. Vanaf hier kun je een wandeling maken rond deze mooie vallei.

Vourliotes & Moni Vronda
Samos, Vourliotes Samos, Vourliotes Samos, Vourliotes Samos, Vourliotes Samos, Vourliotes

Als je de kustweg volgt langs de Vallei van de Nachtegalen richting Kokkari kun je een bezoekje brengen aan het dorp Vourliotes en aan Moni Vronda. Vourliotes is een interessant bergdorpje.

Moni Vronda is het oudste klooster van Samos. Het klooster ziet er uit als een vesting en heeft, net als Zoodochou Pigis, schitterend uitzicht over de vallei. Voor de foto's van Vourliotes klik hier.

Het Moni Vronda of Moni Vronta klooster
Samos, Moni Vronta Monastery, Moni Vronta Klooster Samos, Moni Vronta Monastery, Moni Vronta Klooster Samos, Moni Vronta Monastery, Moni Vronta Klooster Samos, Moni Vronta Monastery, Moni Vronta Klooster Samos, Moni Vronta Monastery, Moni Vronta Klooster
Samos, Moni Vronta Monastery, Moni Vronta Klooster Samos, Moni Vronta Monastery, Moni Vronta Klooster Samos, Moni Vronta Monastery, Moni Vronta Klooster Samos, Moni Vronta Monastery, Moni Vronta Klooster Samos, Moni Vronta Monastery, Moni Vronta Klooster

Het aan Maria gewijde Klooster van Moni Vronda ligt in het Ambelos gebergte op twee kilometer ten zuiden van Vourliotes. Het klooster is ook te bereiken via een 7 kilometer lang wandelpad vanaf het centrum in het kustdorpje Kokkari (bij de bushalte). De wandeling is gemarkeerd met rode stippen en loopt in bochten omhoog de helling op. Het klooster ligt op 480 meter hoogte op de helling van de Lazarus berg, en tot het jaar 2000 was het omringd door oude kastanje-bomen en platanen. Tijdens de bosbranden die in het jaar 2000 het eiland Samos teisterden zijn zowel het klooster als de omliggende natuur zwaar beschadigd. De buitenste muren van het klooster raakten beschadigd en sommige stukken zijn ingestort. De direkte omgeving van Moni Vronda is vandaag de dag voornamelijk militair gebied en het klooster wordt bewoond door een aantal soldaten. Na de brand is het klooster gesloten voor publiek - check dus of het weer geopend is. Vanaf Moni Vronda kun je nog verder de bergen in wandelen. Niet ver van het klooster liggen op de top van een berg de restanten van het Louloudes kasteel. Dit kasteel is niet makkelijk te vinden. Je moet verder omhoog lopen en dan bij de slagboom die je onderweg tegenkomt linksaf slaan, daarna het bordje "Mytilini" volgen en op het hoogste gedeelte van de weg omhoog klimmen.

Het Moni Vronda klooster is het oudste klooster van Samos. Het werd in 1566 gesticht door de monikken Makarios en Iakobos en het ontleent zijn naam aan het feit dat het rond de berg flink kan onweren ("vronda" is Grieks voor donder). Het klooster was in 1960 in zijn oude glorie hersteld. Van een afstand ziet het klooster met zijn zware muren en torens er uit als een vesting. Het gebouw is drie verdiepingen hoog en de kamers van de monniken steken als kantelen uit de muren. Binnen in de kerk is een prachtige iconostase met iconen uit de 18e en 19e eeuw. De belangrijkste ikoon is er eentje van Maria. Ooit waren de muren van de kerk helemaal beschilderd maar deze fresco's verkeren nu in hele slechte staat en moeten gerestaureerd worden. Het uitzicht vanaf het klooster is over Turkije en een stuk van het eiland Samos. Het gebied rondom het Moni Vronda klooster is erg geliefd bij wandelaars die er van de prachtige uitzichten kunnen genieten.

Het Timiou Stavrou of Holy Cross klooster
Samos, Timiou Stavrou monastery

Het Timiou Stavrou klooster ligt twee kilometer ten zuiden van het stille dorp Mavratzei, niet ver van Koumaradei. Het klooster werd in 1592 gesticht en zowel in de 17e als in de 19e eeuw zijn er stukken aan toegevoegd. Er is een vrolijke binnenhof met veel bloemen en planten en er is een kloosterkerk met blauwe koepels. Deze drieschepige basiliek heeft een hele mooie houtgesneden iconostase. Het klooster is prachtig van binnen, maar zoals gewoonlijk mogen ook hier weer geen foto's gemaakt worden. In de omgeving van het nabijgelegen dorp Mavratzei worden veel wijndruiven verbouwd en net als in Koumaradei heeft men zich hier ook toegelegd op de fabricage van allerlei aardewerk.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2018
Valid HTML 4.01 Transitional